Μαΐου 09, 2021

Ειδήσεις

Σε περίπτωση που η επιτροπή συμφωνήσει με το χρονοδιάγραμμα της κυβέρνησης, οι χώροι πολιτισμού θα επαναλειτουργήσουν με αυστηρά μέτρα προστασίας

Με ορίζοντα την 15η Μαΐου, οπότε και ξεκινά η τουριστική περίοδος στην χώρα, ολοένα και περισσότερα είναι τα βήματα που αναμένεται να γίνουν σχετικά με την άρση μέτρων του lockdown και την επιστροφή στην κανονικότητα.

Το άνοιγμα κλάδων του πολιτισμού, είναι ένα από αυτά και πληροφορίες αναφέρουν ότι η αρχή θα γίνει από τα μουσεία, τα οποία εντάσσονται στον ευρύτερο σχεδιασμό υποστήριξης του τουρισμού.

Οι πιθανές ημερομηνίες
Η κυβερνητική πρόταση περιλαμβάνει τρεις φάσεις:

Στις 14 Μαΐου, ταυτόχρονα με το άνοιγμα του τουρισμού να επαναλειτουργήσουν και τα Μουσεία
Στις 21 Μαΐου, να ανοίξουν τα θερινά σινεμά. Ωστόσο δεν πρόκειται ν’ ανοίξουν οι κλειστές κινηματογραφικές αίθουσες και οι πολυκινηματογράφοι.
Στις 28 Μαϊου πιθανόν να επανελειτουργήσουν τα ανοιχτά θέατρα και οι συναυλιακοί χώροι.
Ωστόσο, όλα τα παραπάνω αποτελούν προτάσεις, και σε κάθε περίπτωση το «πράσινο» φως θα πρέπει να δώσουν οι λοιμωξιολόγοι. Η επιτροπή θα συνεδριάσει αύριο Παρασκευή, με την συμμετοχή της Λίνας Μενδώνη.

Σε περίπτωση που η επιτροπή συμφωνήσει με το χρονοδιάγραμμα της κυβέρνησης, οι χώροι πολιτισμού θα επαναλειτουργήσουν με αυστηρά μέτρα προστασίας, μεταξύ των οποίων η υποχρεωτική χρήση μάσκας, ο περιορισμένος αριθμός ατόμων αλλά και οι απαραίτητες αποστάσεις ασφαλείας μεταξύ των παρευρισκομένων.

Η σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα

Το άνοιγμα κλάδων του πολιτισμού εντάσσεται στον σχεδιασμό για επιστροφή στην κανονικότητα, μετά από 6 μήνες καραντίνας και περιορισμών.

Υπενθυμίζεται ότι από τη Δευτέρα του Πάσχα, 3 Μαΐου, ξεκίνησε με περιορισμούς η επαναλειτουργία της εστίασης.

Σειρά παίρνουν τα σχολεία όλων των βαθμίδων: Γυμνάσια, δημοτικά και νηπιαγωγεία θα ανοίξουν ξανά στις 10 Μαΐου για να υποδεχθούν τους μαθητές, με ειδικά μέτρα προκειμένου να αποτραπεί η διασπορά του κοροναϊού. Την ίδια μέρα ανοίγουν και τα φροντιστήρια ενώ στις 8 Μαΐου, θα ανοίξουν οι οργανωμένες παραλίες.

Η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη, αναφέρθηκε στον οδικό χάρτη που δόθηκε μέχρι τις 15 Μαΐου σημειώνοντας ότι «υπάρχει σχέδιο για όλες τις δραστηριότητες, σταδιακά και σε φάσεις. Θα πρέπει, ωστόσο να δούμε τη δραστηριότητα από τα ανοίγματα που είχαμε, τις μετακινήσεις και το άνοιγμα της εστίασης και να προχωρήσουμε».

Μάλιστα όπως ανέφερε «χρονοδιαγράμματα για τις υπόλοιπες δραστηριότητες υπάρχουν και θα ανακοινωθούν πολύ σύντομα. Πάντα αξιολογώντας τα επιδημιολογικά στοιχεία και πάντα υπό την αίρεση κάποιας έξαρσης, την οποία προφανώς όλοι απευχόμαστε».

Το χρονοδιάγραμμα
Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας δήλωσε τις ημερομηνίες ανοίγματος των δραστηριοτήτων.

Πιο συγκεκριμένα επανεκκινούν οι εξής δραστηριότητες:

Από 8 Μαΐου, το ποσοστό εμβαδού ανά πελάτη που αντιστοιχεί σε καταστήματα άνω των 500 τ.μ. μειώνεται σε 50 τ.μ. ανά άτομο.

Κατά την ίδια ημερομηνία, επαναλειτουργούν οργανωμένες παραλίες, με βάση πρωτόκολλο που θα εγκριθεί και θα ανακοινωθεί έως την Παρασκευή 7 Μαΐου.

Από 10 Μαΐου, θα επαναλειτουργήσουν τα διοικητικά δικαστήρια, καθώς και ορισμένες διαδικασίες σε πολιτικά και ποινικά δικαστήρια.

Από τις 10 Μαΐου, επαναλειτουργούν, επίσης, τα δια ζώσης τμήματα φροντιστηρίων και κέντρων ξένων γλωσσών που σχετίζονται με τη διενέργεια εξετάσεων, όπως οι Πανελλήνιες εξετάσεις και οι εξετάσεις τίτλων επάρκειας ξένων γλωσσών.

Από 17 Μαΐου, επανεκκινούν οι πρακτικές, οι κλινικές και οι εργαστηριακές ασκήσεις σε ΙΕΚ και κολέγια, ενώ επιτρέπεται η δια ζώσης επαναλειτουργία των σχολείων «δεύτερης ευκαιρίας».

Τέλος και στο SMS;
Ανάσα θα πάρουν οι πολίτες στις 8 Μαΐου, καθώς ανοίγουν οι οργανωμένες παραλίες.

Επίσης, η 15η Μαΐου αποτελεί ημερομηνία ορόσημο, καθώς ανοίγει ο τουρισμός και οι μετακινήσεις εκτός νομού απελευθερώνονται.

Bούληση της κυβέρνησης είναι να σταματήσει η χρήση του SMS από τις 15 Μαΐου, όπως κατέστησε σαφές, ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Γιώργος Γεωργαντάς.

«Με την κατάργηση της απαγόρευσης των διαπεριφερειακών μετακινήσεων και το άνοιγμα του τουρισμού θα σταματήσει και η χρήση του SMS» δήλωσε.

Επισήμανε ωστόσο, πως σε κάθε περίπτωση περιμένουμε τις τελικές αποφάσεις επί του ζητήματος ωστόσο εκτιμά πως αυτό θα γίνει έτσι ακριβώς όπως έχει ήδη αναγγελθεί.

Ωράριο κυκλοφορίας

Ανοιχτό το ενδεχόμενο να απελευθερωθεί εντελώς το ωράριο κυκλοφορίας το βράδυ άφησε ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, ο οποίος επίσης συνέδεσε, την κατάργηση του SMS με την απελευθέρωση των υπερτοπικών μετακινήσεων.

Ο υπουργός Επικρατείας διευκρίνισε πως δεν θα γίνει η πλήρης κατάργηση της νυχτερινής απαγόρευσης στο άμεσο μέλλον, καθώς πρώτα θα επεκταθεί το ωράριο μετά τις 23:00, ωστόσο αν όλα πάνε καλά, δεν αποκλείεται να καταργηθεί και εντελώς το μέτρο.

«Πηγαίνουμε βήμα- βήμα.Το ωράριο θα διευρυνθεί σταδιακά. Σε πρώτη φάση η επέκταση θα είναι μετά τις 23:00 και μετά ,αν όλα πάνε καλά, μπορεί να υπάρξει πλήρης απελευθέρωση». Το θέμα μαζί με τα sms θα αξιολογηθούν τις επόμενες μέρες.

https://www.in.gr/

Ειδήσεις

Το απολαυστικό βίντεο της Φίνος Φιλμ για το άνοιγμα της εστίασης. Με ατάκες από ταινίες του παλιού ελληνικού κινηματογράφου

Το άνοιγμα της εστίασης καλωσόρισε με τον δικό της, μοναδικό τρόπο και η «Φίνος Φιλμ», αναρτώντας στη σελίδα της στο Facebook ένα βίντεο διάρκειας σχεδόν ενός λεπτού, με αποσπάσματα από πολύ γνωστές σκηνές από ταινίες του παλιού ελληνικού κινηματογράφου, σχετικές με τους χώρους εστίασης.

«Άνοιγμα εστίασης α λα Φίνος Φιλμ. Καλή σας απόλαυση!» αναφέρεται στη λεζάντα που συνοδεύει την ανάρτηση. Κάντε κλικ στο podstories.gr της Μηχανής του Χρόνου και ακούστε τις ιστορίες μας. Ακούστε δωρεάν επιλεγμένα άρθρα και περιηγηθείτε στο podcast μας ….

Στο χιουμοριστικό βίντεο βλέπουμε αγαπημένους πρωταγωνιστές όπως ο Δημήτρης Χορν, ο Κώστας Βουτσάς, ο Θανάσης Βέγγος, που «έφυγε» σαν σήμερα, πριν από δέκα χρόνια, ο Λάμπρος Κωνσταντάρας, η Αλίκη Βουγιουκλάκη, η Ζωή Λάσκαρη, η Μάρθα Καραγιάννη, ο Διονύσης Παπαγιαννόπουλος, ο Ντίνος Ηλιόπουλος, ο Κώστας Χατζηχρήστος, ο Νίκος Ρίζος, ο Μίμης Φωτόπουλος και ο Νίκος Σταυρίδης....

Δείτε το: 

https://www.mixanitouxronou.gr/to-apolaystiko-vi-nteo-tis-fi-nos-film-gia-to-a-noigma-tis-esti-asis/

mixanitouxronou.gr

Ειδήσεις


Σήμερα, παρότι η πανδημία του κορωνοϊού μαίνεται σε πολλές φτωχές χώρες του πλανήτη, ο πλούσιος κόσμος βρίσκεται στα πρόθυρα μιας μετα-πανδημικής έκρηξης. Οι κυβερνήσεις αίρουν σταδιακά τα περιοριστικά μέτρα, καθώς οι εμβολιασμοί μειώνουν τις νοσηλείες και τους θανάτους από τον κορωνοϊό. Πολλοί έχουν προβλέψει ότι η οικονομία της Αμερικής θα αναπτυχθεί περισσότερο από 6% φέτος, τουλάχιστον τέσσερις εκατοστιαίες μονάδες ταχύτερα από την προ του κορωνοϊού τάση, ενώ και άλλες οικονομίες παρουσιάζουν ασυνήθιστα γρήγορη ανάπτυξη.

Ανάλυση του Economist βασιζόμενη στα στοιχεία για το ΑΕΠ των οικονομιών της Ομάδας του G7 από το 1820 δείχνει ότι μια τέτοια συγχρονισμένη επιτάχυνση σε σχέση με την τάση που προυπήρχε είναι σπάνια – έχει να συμβεί από τη μεταπολεμική έκρηξη της δεκαετίας του 1950.

Η κατάσταση είναι τόσο ασυνήθιστη που οι οικονομολόγοι στρέφονται στην ιστορία για να δουν τί μέλλει γενέσθαι. Τα μέχρι τώρα δεδομένα υποδηλώνουν ότι, μετά από περιόδους μαζικής αναστάτωσης, που οφείλεται σε πολέμους και πανδημίες και όχι σε χρηματοοικονομικούς παράγοντες, το ΑΕΠ ανακάμπτει. Ανακύπτουν τρία βασικά μαθήματα: Πρώτον, ενώ οι άνθρωποι επιθυμούν να βγουν έξω και να κάνουν δαπάνες, η αβεβαιότητα παραμένει. Δεύτερον, οι κρίσεις ενθαρρύνουν τους ανθρώπους και τις επιχειρήσεις να δοκιμάσουν νέους τρόπους για να κάνουν πράγματα, βελτιώνοντας τις δομές της οικονομίας. Τρίτον, ακολουθεί συχνά πολιτική αναταραχή με απρόβλεπτες οικονομικές συνέπειες.

Οσον αφορά στις καταναλωτικές δαπάνες, τα στοιχεία από παλαιότερες πανδημίες δείχνουν ότι κατά τη διάρκεια της χειρότερης φάσης οι άνθρωποι συμπεριφέρονται κατά τον ίδιο τρόπο που συμπεριφέρθηκαν πέρυσι με την πανδημία του Covid-19, συσσωρεύοντας αποταμιεύσεις, καθώς οι ευκαιρίες για δαπάνες εξαφανίζονται. Κατά το πρώτο μισό της δεκαετίας του 1870, στη διάρκεια της ευλογιάς, το ποσοστό αποταμίευσης των νοικοκυριών της Βρετανίας διπλασιάστηκε. Επίσης, το ποσοστό αποταμίευσης της Ιαπωνίας υπερδιπλασιάστηκε κατά τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο. Το 1919-20, καθώς η ισπανική γρίπη μαινόταν, οι Αμερικανοί έβαλαν στην άκρη περισσότερα μετρητά από κάθε άλλη περίοδο μέχρι τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Όταν ξέσπασε ο πόλεμος, οι αποταμιεύσεις αυξήθηκαν ξανά, με τα νοικοκυριά να συσσωρεύουν πρόσθετη αποταμίευση την περίοδο 1941-45 αντίστοιχη με το 40% του ΑΕΠ.

Η ιστορία προσφέρει επίσης έναν «οδικό χάρτη» για το τι κάνουν οι άνθρωποι όταν η ζωή επανέλθει στο φυσιολογικό. Οι δαπάνες αυξάνονται, βοηθώντας την απασχόληση να ανακάμψει, χωρίς ωστόσο να υπάρχουν πολλές ενδείξεις υπερβολικής ευφορίας. Η δεκαετία του 1920 δεν ξεκίνησε τόσο έντονα, τουλάχιστον στην αρχή. Την Παραμονή της Πρωτοχρονιάς του 1920, αφού η απειλή της ισπανικής γρίπης είχε παρέλθει για τα καλά, «το Broadway και η Times Square θύμιζαν περισσότερο παλαιές καλές ημέρες», σύμφωνα με μελέτη, όμως η Αμερική έμοιζε με «άρρωστο και κουρασμένο έθνος». Πρόσφατη μελέτη της Goldman Sachs έδειξε ότι το 1946-49 οι Αμερικανοί καταναλωτές ξόδεψαν μόνο το 20% των των συσσωρευμένων αποταμιεύσεών τους. Αυτές οι επιπλέον δαπάνες βοήθησαν σίγουρα την οικονομική άνθηση μετά τον πόλεμο, αν και οι μηνιαίες αναφορές της κυβέρνησης για την επιχειρηματική κατάσταση στα τέλη της δεκαετίας του 1940 ήταν γεμάτες ανησυχία για επικείμενη επιβράδυνση (και πράγματι η οικονομία τέθηκε σε ύφεση το 1948-49).

Το δεύτερο μεγάλο μάθημα από τις μετα-πανδημικές οικονομικές εκρήξεις έχει να κάνει με την «προσφορά» της οικονομίας – πώς και πού παράγονται αγαθά και υπηρεσίες. Μετά από μια πανδημία, ορισμένοι άνθρωποι μπορεί να είναι πιο πρόθυμοι να δοκιμάσουν νέους τρόπους για να κερδίσουν χρήματα. Οι ιστορικοί πιστεύουν ότι ο Μαύρος Θάνατος έκανε τους Ευρωπαίους πιο τολμηρούς. Το να πάρεις ένα πλοίο και να βάλεις πλώρη για νέα εδάφη φαινόταν κάτι λιγότερο ριψοκίνδυνο τη στιγμή που είχαν πεθάνοι τόσοι πολλοί άνθρωποι. Το «Apollo’s Arrow», βιβλίο του Νικολάου Χριστάκη του Πανεπιστημίου του Γέιλ, δείχνει ότι η πανδημία της ισπανικής γρίπης έδωσε τη θέση της σε «αυξημένη τάση ανάληψης κινδύνων». Πράγματι, μελέτη για το Εθνικό Γραφείο Οικονομικής Έρευνας της Αμερικής, που δημοσιεύθηκε το 1948, έδειξε ότι ο αριθμός των νεοσύστατων επιχειρήσεων αυξήθηκε σημαντικά από τα επίπεδα του 1919. Αντίστοιχα και σήμερα, οι νεοσύστατες επιχειρήσεις αυξάνοται και πάλι στον ανεπτυγμένο κόσμο, καθώς οι επιχειρηματίες προσπαθούν να καλύψουν τα κενά στην αγορά.

Κάποιοι οικονομολόγοι διακρίνουν ακόμη ένα χαρακτηριστικό ανάμεσα στις πανδημίες και στην οικονομία: την αυξανόμενη χρήση της τεχνολογίας για τη διάσωση της αγοράς εργασίας. Οι επικεφαλής των επιχειρήσεων θέλουν να περιορίσουν την εξάπλωση της νόσου μέσω της αυτοματοποίησης καθότι τα ρομπότ δεν αρρωσταίνουν. Μελέτη του ΔΝΤ διαπιστώνει ότι τα πανδημικά γεγονότα επιταχύνουν την υιοθέτηση ρομπότ, ειδικά όταν ο αντίκτυπος στην υγεία είναι σοβαρός και σχετίζεται με σημαντική οικονομική ύφεση. Χαρακτηριστικά, η δεκαετία του 1920 ήταν επίσης μια εποχή ταχείας αυτοματοποίησης στην Αμερική.
Το εάν η αυτοματοποίηση αφανίζει θέσεις εργασίας, αυτό είναι άλλο θέμα. Ορισμένοι πάντες έρευνες υποδηλώνουν ότι οι εργαζόμενοι έχουν καλύτερη τύχη μετά από πανδημίες. Μελέτη της περιφερειακής κεντρικής τράπεζας του Σαν Φρανσίσκο, που δημοσιεύθηκε πέρυσι, έδειξε ότι οι πραγματικοί μισθοί τείνουν να αυξάνονται, βάζοντας τους εργαζομένους σε πιο ισχυρή διαπραγματευτική θέση.

Η αύξηση των μισθών όμως μπορεί να είναι και αποτέλεσμα κοινωνικής αναταραχής και αυτό είναι το τρίτο μεγάλο μάθημα των ιστορικών πανδημιών. Όταν οι άνθρωποι έχουν υποφέρει σε μεγάλο αριθμό, τότε μπορεί να υπάρξουν κάποιες ευνοϊκές αλλαγές προς τους εργαζόμενους. Αυτό φαίνεται να συμβαίνει τώρα: οι διαμορφωτές πολιτικής σε ολόκληρο τον κόσμο ενδιαφέρονται λιγότερο να μειώσουν το δημόσιο χρέος ή να αποτρέψουν τον πληθωρισμό απ΄ό,τι να μειώσουν την ανεργία. Μελέτη από τρεις ακαδημαϊκούς στο London School of Economics διαπιστώνει επίσης ότι ο Covid-19 έχει κάνει τους ανθρώπους σε ολόκληρη την Ευρώπη πιο ευαισθητοποιημένους απέναντι στην ανισότητα.

Πηγή: The Economist 

https://www.moneyreview.gr/

 

Ειδήσεις

Παραμένουν αυξημένες οι συγκεντρώσεις αφρικανικής σκόνης
Καιρός: Πάσχα με καλοκαιρινές θερμοκρασίες και λίγες νεφώσεις


Καλοκαίρι θα θυμίζει ο καιρός το φετινό Πάσχα, με εξαίρεση λίγες νεφώσεις που θα κάνουν την εμφάνισή τους.

Σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, οι νεφώσεις σε κάποιες περιπτώσεις θα πυκνώσουν, ενώ οι συγκεντρώσεις αφρικανικής σκόνες στην ατμόσφαιρα θα παραμείνουν αυξημένες.

Οι άνεμοι θα πνέουν μεταβλητοί 3 με 4 και τοπικά από νότιες διευθύνσεις έως 5 μποφόρ. Βαθμιαία θα στραφούν σε δυτικών διευθύνσεων με την ίδια ένταση.

Η θερμοκρασία θα διατηρηθεί σε επίπεδα πολύ υψηλότερα από τα κανονικά για την εποχή, φθάνοντας κατά τόπους στα ανατολικά και νότια τους 33 με 34 βαθμούς Κελσίου.

Αναλυτικά η πρόγνωση του καιρού:

ΑΤΤΙΚΗ

Καιρός: Αραιές νεφώσεις.

Άνεμοι: Μεταβλητοί 2 με 3 και πρόσκαιρα νότιοι έως 4 μποφόρ. Από το βράδυ θα στραφούν σε δυτικούς 3 με 5 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 15 έως 31 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Καιρός: Αραιές νεφώσεις κατά διαστήματα πυκνότερες.

Άνεμοι: Μεταβλητοί 2 με 3 μποφόρ. Αργά τη νύχτα θα στραφούν σε βορειοδυτικούς 3 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 14 έως 28 βαθμούς Κελσίου.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ

Καιρός: Αραιές νεφώσεις κατά διαστήματα πυκνότερες κυρίως το πρωί.

Η ορατότητα τις πρωινές ώρες στα θαλάσσια – παράκτια πιθανώς να είναι κατά τόπους περιορισμένη.

Άνεμοι: Μεταβλητοί 2 με 4 μποφόρ. Αργά τη νύχτα στην κεντρική Μακεδονία θα στραφούν σε βορειοδυτικούς.

Θερμοκρασία: Από 12 έως 30 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Καιρός: Αραιές νεφώσεις κατά διαστήματα πυκνότερες.

Άνεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 και στο Ιόνιο νοτιοανατολικοί τοπικά έως 5 μποφόρ. Από το απόγευμα θα στραφούν σε δυτικούς βορειοδυτικούς με την ίδια ένταση.

Θερμοκρασία: Από 13 έως 32 βαθμούς Κελσίου. Στο εσωτερικό της Ηπείρου η ελάχιστη 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Καιρός: Αραιές νεφώσεις.

Άνεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 και τοπικά στα ανατολικά νότιοι έως 5 μποφόρ. Από το απόγευμα δυτικοί νοτιοδυτικοί με την ίδια ένταση.

Θερμοκρασία: Από 13 έως 33 βαθμούς Κελσίου.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ

Καιρός: Αραιές νεφώσεις.

Άνεμοι: Νότιοι 3 με 5 μποφόρ. Βαθμιαία θα στραφούν σε νοτιοδυτικούς πρόσκαιρα στα δυτικά ως 6 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 18 έως 31 και στην Κρήτη έως 34 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ

Καιρός: Αραιές νεφώσεις.

Άνεμοι: Στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου νότιοι νοτιοανατολικοί 3 με 5 μποφόρ. Στα Δωδεκάνησα μεταβλητοί 3 με 4 και τοπικά βορειοδυτικοί με την ίδια ένταση, που βαθμιαία θα γίνουν δυτικοί νοτιοδυτικοί 3 με 5 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 19 έως 33 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

https://www.newsbeast.gr/

Ειδήσεις

Μέρα – μέρα αναλύει ο Κωνσταντίνος Λαγουβάρδος στο newsit.gr το τι… ετοιμάζει ο καιρός τις επόμενες μέρες. Η «έκρηξη» της θερμοκρασίας και το σούβλισμα με… απίστευτη ζέστη. Αναλυτική πρόγνωση.

Με ρεκόρ… 30ετίας θα φλερτάρουν οι θερμοκρασίες το φετινό Πάσχα. Νοτιάδες, αφρικανική σκόνη και αραιές νεφώσεις συμπληρώνουν το πασχαλινό «κοκτέιλ» που ετοιμάζει ο καιρός.

Όπως εξηγεί στο newsit.gr, o Κωνσταντίνος Λαγουβάρδος, μετεωρολόγος του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, η Μεγάλη Τετάρτη είχε ως χαρακτηριστικό της τις νεφώσεις κυρίως σε κεντρική και νότια χώρα αλλά και τους μέτριους νοτιάδες ανέμους.

Ο καιρός μέχρι την Κυριακή του Πάσχα
Νεφώσεις, αλλά αραιές και κατά τόπους, θα έχουμε και την Μεγάλη Πέμπτη ενώ οι άνεμοι αύριο (σταθερά νοτιάδες), θα είναι ασθενείς. Το πιο βασικό χαρακτηριστικό όμως της αυριανής ημέρας θα είναι η περαιτέρω αύξηση της θερμοκρασίας, η οποία θα συνεχίσει σταθερά να σκαρφαλώνει μέχρι και την Κυριακή του Πάσχα. Ίδιο το σκηνικό και την Μεγάλη Παρασκευή μόνο που οι νοτιάδες θα είναι μέτριας έντασης.

Μέχρι και την Κυριακή του Πάσχα δεν θα υπάρχουν καθόλου φαινόμενα (όπως βροχές) εκτός από τους νοτιάδες που κατά τόπους θα είναι πιο ενισχυμένοι –μέχρι 5 μποφόρ.

Παίρνει… φωτιά η θερμοκρασία
Σύμφωνα με τον κο Λαγουβάρδο, η ασυνήθιστη για την εποχή άνοδος της θερμοκρασίας είναι της τάξης των 10 βαθμών και ειδικά για την Κρήτη, περιοχή που βρίσκεται στο «μάτι» αυτού του κύματος ζέστης, φτάνει ακόμα και τους 13 βαθμούς πάνω από τα κανονικά επίπεδα της εποχής.

Οι θερμοκρασίες θα αρχίσουν να «παίρνουν φωτιά» από την Μεγάλη Παρασκευή με 34άρια και 35άρια, κυρίως σε κεντρική και νότια χώρα, και την Κυριακή του Πάσχα θα έχουν φτάσει ακόμα και στους 37 βαθμούς Κελσίου. Στην Κρήτη μάλιστα ενδεχομένως να αγγίξουν και τους 38 βαθμούς εκείνη την ημέρα!

Click4more: Καιρός Πάσχα – Καλλιάνος: Καμίνι όλη η χώρα – Πάνω από 35 βαθμούς το θερμόμετρο

Όπως εξηγεί ο κος Λαγουβάρδος, η τρελή άνοδος της θερμοκρασίας στην Κρήτη σχετίζεται με τους καταβάτες ανέμους οι οποίοι ανεβάζουν τη θερμοκρασία. Όσο για το πόσο πολύ θα «τσιμπηθεί» τελικά το κοντέρ της θερμοκρασίας, αυτό θα εξαρτηθεί από τη φορά των ανέμων.

Το μόνο βέβαιο είναι ότι οι τιμές που καταγράφονται το τελευταίο δεκαήμερο του Απριλίου θεωρούνται ήδη θερμοκρασίες- ρεκόρ για την εποχή. Μάλιστα, σύμφωνα με τον κο Λαγουβάρδο στο τέλος αυτού του κύματος ζέστης, όταν γίνει η αποτίμηση των τιμών, δεν αποκλείεται να μιλήσoυμε για ρεκόρ ανόδου της τελευταίας 30ετίας! Ενδεικτικά ο κος Λαγουβάρδος αναφέρει πως τα συνηθισμένα επίπεδα για την εποχή είναι από 22 έως 25 βαθμοί κελσίου και σήμερα η Κρήτη καταγράφει ήδη 30 βαθμούς.

Και μεταφορά σκόνης στο «καιρικό κοκτέιλ» του φετινού Πάσχα
Εκτός από την άνοδο της θερμοκρασίας, τους νοτιάδες και τις νεφώσεις, οι επόμενες ημέρες θα έχουν και μεταφορά αφρικανικής σκόνης, η οποία θα αρχίσει να κάνει την εμφάνισή της από Μεγάλη Πέμπτη και μετά. Η ποσότητα της θα επηρεάσει ακολούθως και τις τιμές της θερμοκρασίας. Σύμφωνα με τον κο Λαγουβάρδο, η αφρικανική σκόνη δημιουργεί μια «θόλωση» στον ουρανό και αν συνδυαστεί με τις νεφώσεις μπορεί να συγκρατεί σε ένα βαθμό την άνοδο της θερμοκρασίας.

Ρεπορτάζ: Δήμητρα Τριανταφύλλου.

https://www.newsit.gr/

Ειδήσεις

 

Ένα από τα πιο διαδεδομένα έθιμα είναι το βάψιμο των αβγών που πραγματοποιείται τη Μεγάλη Πέμπτη. Σύμφωνα με την παράδοση τα αβγά βάφονται σε κόκκινο χρώμα ενώ τα τελευταία χρόνια η τάση είναι αυτά να βάφονται και σε διάφορα αλλά και επίσης να στολίζονται με ποικίλα σχέδια και τεχνοτροπίες.

Γιατί όμως βάφουμε κόκκινα τα αβγά τη Μεγάλη Πέμπτη; Η απάντηση «κρύβεται» σε διάφορες εκδοχές, οι ερμηνείες που δίνονται είναι πολλές και διαφορετικές, όπως και οι συμβολισμοί.

Τα αβγά όπως επισημαίνει το ekklisiaonline.gr βάφονται τη Μεγάλη Πέμπτη η οποία είναι η ημέρα του Μυστικού Δείπνου, όπου ο Χριστός πρόσφερε άρτο και κρασί ως συμβολισμό για το σώμα Του και το αίμα Του, έτοιμος να θυσιαστεί για να ελευθερώσει τον κόσμο από τα δεσμά της αμαρτίας.

Η χριστιανική παράδοση θέλει τα αβγά, σύμβολο της γονιμότητας και της έναρξης ενός νέου κύκλου ζωής, να βάφονται κόκκινα, γιατί συμβολίζουν το Αίμα του Χριστού.

Σύμφωνα με μία εκδοχή η Παναγία πήρε ένα καλάθι αβγά και τα πρόσφερε στους φρουρούς Του Υιού της, ικετεύοντάς τους να μην τον βασανίσουν. Όταν τα δάκρυά της έπεσαν πάνω στα αβγά, τότε αυτά βάφτηκαν κόκκινα.

Λένε ακόμα πως το αβγό συμβολίζει τον τάφο του Χριστού που ήταν ερμητικά κλειστός, όπως το περίβλημα του αβγού, αλλά έκρυβε μέσα του τη «Ζωή», αφού από αυτόν βγήκε ο Χριστός και αναστήθηκε.

Μία άλλη προσέγγιση συνδέει το κόκκινο χρώμα με τη Μαρία Μαγδαληνή. Όταν ο Ρωμαίος αυτοκράτορας ενημερώθηκε για την Ανάσταση του Χριστού, θεώρησε τόσο απίθανο το γεγονός, «όσο και το να βαφτούν τα αβγά κόκκινα». Η Μαρία Μαγδαληνή τότε, χρωμάτισε μερικά αβγά κόκκινα και του τα πήγε για να του επιβεβαιώσει το γεγονός.

Σύμφωνα με αυτή την εκδοχή, η Μαρία η Μαγδαληνή πήγε στον Τιβέριο Καίσαρα και του ανακοίνωσε ότι αναστήθηκε ο Χριστός. Εκείνη την ώρα κάποιος κρατούσε δίπλα από τον Αυτοκράτορα ένα καλάθι αβγά. Ο Τιβέριος Καίσαρας, είπε στην Μαρία Μαγδαληνή ότι, εάν αυτό που λέει, είναι αλήθεια, τότε τα αβγά, από άσπρα που είναι, να γίνουν κόκκινα. Όπερ και εγένετο.

Ο Μεγάλος Κωνσταντίνος και η μητέρα του Αγία Ελένη, στην επίσημη τελετή που γινόταν το πρωί της Κυριακής του Πάσχα, προσέφεραν κόκκινα αβγά. Οι εκλεκτοί καλεσμένοι τσούγκριζαν τα αβγά με τον αυτοκράτορα και τη βασιλομήτορα και στη συνέχεια γευμάτιζαν.

Τσούγκρισμα των αβγών
Μέρος του εθίμου των πασχαλινών αβγών είναι και το τσούγκρισμα. Πριν από την κατανάλωσή τους, ιδιαίτερα στο πασχαλινό τραπέζι, ο καθένας διαλέγει το δικό του αβγό και το τσουγκρίζει με αυτό άλλου. Όποιος έχει το αβγό που δεν έσπασε, το τσουγκρίζει στη συνέχεια με το αβγό τρίτου και ούτω καθεξής μέχρι να αναδειχθεί αυτός που έχει το πιο ισχυρό αβγό.

Χαρακτηριστική στιγμή του εθίμου στην πασχαλινή επικαιρότητα είναι το τσούγκρισμα των αβγών των πολιτικών αρχηγών οι οποίοι περνούν την ημέρα του Πάσχα σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις. Σε αυτή την περίπτωση (η οποία συνήθως απαθανατίζεται με τηλεοπτική κάλυψη), ο εκάστοτε πολιτικός αρχηγός τσουγκρίζει αβγά με όλο το στρατιωτικό προσωπικό.

Ειδήσεις


Το χρονοδιάγραμμα με τους «τρεις σταθμούς» του επόμενου βήματος της άρσης του lockdown περιλαμβάνει την επαναλειτουργεία της εστίασης σε εξωτερικούς χώρους στις 3 Μαΐου. Στις 10 Μαΐου ανοίγουν και πάλι γυμνάσια και δημοτικά σχολεία, ενώ στις 15 Μαΐου ανοίγει ο τουρισμός και οι μετακινήσεις από νομό σε νομό για όλους τους πολίτες
in.gr

Ένα από τα βασικά μέτρα του lockdown λόγω κοροναϊού είναι η αποστολή SMS στο 13033 προκειμένου να μετακινηθούμε. Μπορεί την περασμένη Παρασκευή να μην ανακοινώθηκε κάτι σχετικό με τα μηνύματα από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, Νίκο Χρδαλιά, ωστόσο πρέπει να θεωρείται ότι η αντίστροφη μέτρηση της χρήσης του έχει ξεκινήσει.

Το χρονοδιάγραμμα με τους «τρεις σταθμούς» του επόμενου βήματος της άρσης του lockdown περιλαμβάνει την επαναλειτουργεία της εστίασης σε εξωτερικούς χώρους στις 3 Μαΐου. Στις 10 Μαΐου ανοίγουν και πάλι γυμνάσια και δημοτικά σχολεία, ενώ στις 15 Μαΐου ανοίγει ο τουρισμός και οι μετακινήσεις από νομό σε νομό για όλους τους πολίτες.

Σε μία από αυτές τις τρεις ημερομηνίες αναμένεται να καταργηθούν και τα SMS στο 13033.

Αλλωστε, κυβερνητικά στελέχη ξεκαθαρίζουν πως δεν θα υπάρχει λόγος να ισχύει το SMS στο 13033 εάν:

Ανοίξει η εστίαση και
Επιτραπούν οι μετακινήσεις από νομό σε νομό
Όλα αυτά αναμένεται, βέβαια, να συγκεκριμενοποιηθούν με τις ανάλογες ανακοινώσεις στα μέσα της Μεγάλης Εβδομάδας.

Μετακινήσεις
Πάντως, από την κυβέρνηση φέρεται να προτείνουν (σ.σ. τον τελευταίο λόγο θα έχει η επιτροπή των ειδικών) την πλήρη κατάργηση των SMS μαζί με το άνοιγμα της εστίασης, δηλαδή τη Δευτέρα του Πάσχα.

Επίσης, από 3 Μαΐου φαίνεται πως αίρεται και η απαγόρευση της μετακίνησης από δήμο σε δήμο (διαδημοτικών μετακινήσεων), με τους πολίτες να μπορούν να μεταβούν για δείπνο σε οποιοδήποτε εστιατόριο της επιλογής του.

Ο γενικός γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή, Παναγιώτης Σταμπουλίδης, επεσήμανε πως από την άλλη Δευτέρα θα επιτρέπονται και οι διαδημοτικές μετακινήσεις, ενώ ο πολίτης δεν θα χρειάζεται να στέλνει SMS για να πάει σε κάποιο εστιατόριο ή μπαρ.

Αυτή την ημερομηνία «έδειξε» και ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης. Ερωτηθείς σχετικά, δήλωσε ότι είμαστε πολύ κοντά στην πλήρη κατάργηση τους.

Με δεδομένο ότι από την προσεχή Δευτέρα ανοίγει και η εστίαση για την οποία δεν θα χρειάζεται SMS, είμαστε πλέον πολύ κοντά στο να αποτελέσουν παρελθόν, είπε ο κ. Πιερρακάκης, αλλά το πότε ακριβώς θα γίνει αυτό θα ανακοινωθεί από τους αρμόδιους τις επόμενες μέρες.

«Είμαστε προ των πυλών. Το ποια μέρα θα τελειώσει θα το αποφασίσει η αρμόδια επιτροπή και η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας. Δεν είμαι στη θέση να σας πω αν αυτή η μέρα θα είναι η Δευτέρα, σίγουρα όμως τελειώνουμε» σημείωσε χαρακτηριστικά, μιλώντας στον ANT1.

Πιο επιφυλακτικός πάντως εμφανίστηκε ο Άδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος υποστήριξε σήμερα πως «το SMS της μετακίνησης δεν έχει έρθει ακόμη η ώρα να καταργηθεί» συνδέοντας το θέμα με την πορεία των εμβολιασμών.

Λιανεμπόριο
Παράλληλα, εξετάζεται και η κατάργηση των ραντεβού στο κατάστημα, πάντα με τη σύμφωνη γνώμη των ειδικών.

Στο πλαίσιο αυτό, είναι πιθανόν από την Τετάρτη 5/5 να μπορούμε να ψωνίζουμε ελεύθερα χωρίς click away και click inside.

Ωστόσο, για τη Μεγάλη Εβδομάδα του Πάσχα θα παραμείνει σε ισχύ η απαγόρευση των διαδημοτικών μετακινήσεων, με εξαίρεση την Κυριακή του Πάσχα για το εορταστικό τραπέζι, στο οποίο θα μπορούν να είναι μέχρι εννέα άτομα σε εσωτερικό χώρο και 12 σε εξωτερικό χώρο.

Τα μέτρα για τη Μεγάλη Εβδομάδα
Σημειώνεται πως από χθες, Μεγάλη Δευτέρα, βρίσκονται σε ισχύ τα νέα μέτρα, στα οποία περιλαμβάνεται ο τρόπος λειτουργίας των εκκλησιών.

Κατά τη διάρκεια των ακολουθιών της Μεγάλης Εβδομάδας και του Πάσχα, προβλέπεται:

Υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς, όσο και εξωτερικούς χώρους.
Υποχρεωτική πραγματοποίηση τεστ για ιερείς και λοιπό προσωπικό.
Όσον αφορά τις ώρες των Ιερών Ακολουθιών, προβλέπονται ως εξής:
Κυριακή των Βαΐων έως Μεγάλη Τετάρτη: 18:30
Μεγάλη Πέμπτη: 17:30
Μεγάλη Παρασκευή: 18:00
Μεγάλο Σάββατο: 21:00
Κυριακή του Πάσχα: 18:30
Η λειτουργία της Ανάστασης θα γίνει στις 21:00 και σε εξωτερικούς χώρους, ενώ τη Μεγάλη Παρασκευή η περιφορά του Επιταφίου θα γίνει μόνο στον προαύλιο χώρο των ναών, χωρίς πομπή πιστών, και το προσκύνημα εκτός του ναού.

Ειδήσεις

Βελτιώνεται ο καιρός... Πάσχα στην πόλη με ηλιοφάνεια, και ίσως και 30άρια...Περαστικά μας!

Τα μεγάλα διαστήματα με ήλιο ,η Σαχαριανή σκόνη, οι ήρεμες θάλασσες και οι υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες θα είναι τα κύρια χαρακτηριστικά του καιρού τις Άγιες ημέρες του Πάσχα.

Πιο αναλυτικά:

Μ.Δευτέρα : Ηλιοφάνεια. Βοριάδες μέχρι 6 μποφόρ στο νότιο-ανατολικό Αιγαίο με γρήγορη εξασθένιση. Η θερμοκρασία σε άνοδο ,θα φτάσει τους 22-23 βαθμούς στα ηπειρωτικά.

Μ.Τρίτη - Μ.Τετάρτη - Μ.Πέμπτη : Μεγάλα διαστήματα με ήλιο, περαιτέρω άνοδο της θερμοκρασίας με τον υδράργυρο να αγγίζει τους 26 βαθμούς τις θερμές ώρες της ημέρας , ενώ από την Μ. Τετάρτη αυξημένη θα είναι η συγκέντρωση της Αφρικανικής σκόνης στην ατμόσφαιρα. Οι νοτιάδες θα αγγίξουν τα 6 μποφόρ στα πελάγη.

Μ. Παρασκευή- Μ. Σάββατο- Κυριακή του Πάσχα: Τα κύρια χαρακτηριστικά του καιρού θα είναι οι αυξημένες συγκεντρώσεις Αφρικανικής σκόνης και οι υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες. Ο υδράργυρος δεν αποκλείεται στη νότια Ελλάδα να φλερτάρει ακόμα και με τους 29 - 30 βαθμούς .

Αναρτήθηκε από Γιώργος Τσατραφύλλιας 

https://tsatrafyllias.blogspot.com/2

Ειδήσεις

Θέμα ωρών οι αποφάσεις για το Πάσχα
Τι θα ισχύσει και πώς θα χαλαρώσουν τα μέτρα από αρχές Μαΐου.
Πάνος Τουμάσης

Δεν θα περιμένουμε την Παρασκευή για να μάθουμε τις αποφάσεις της κυβέρνησης για την πασχαλινή περίοδο, καθώς είναι θέμα ωρών ή ενός 24ωρου για να ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις και να γίνουν οι σχετικές ανακοινώσεις.

Η Επιτροπή των ειδικών θα συνεδριάσει και σήμερα και κατόπιν θα κάνει την εισήγηση της προς την κυβέρνηση. Οπότε το απόγευμα ή το αργότερο αύριο Πέμπτη θα ξεκαθαρίσουν όλα και θα μάθουμε πως θα γιορτάσουμε το Πάσχα και τι θα ισχύσει για τις συγκεντρώσεις σε σπίτια (περιορισμένος αριθμός ατόμων όπως ίσχυσε για τα Χριστούγεννα, πιθανή διεύρυνση του ωραρίου στο οποίο θα επιτρέπονται οι μετακινήσεις, κλπ).

Μάλιστα, οι σχετικές ανακοινώσεις δεν αποκλείεται να γίνουν από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, μέσω τηλεοπτικού μηνύματος προς τους πολίτες, στο οποίο θα εξηγεί το σκεπτικό των αποφάσεων αλλά κυρίως τον κυβερνητικό σχεδιασμό για τη χαλάρωση των μέτρων από τις αρχές του επόμενου μήνα. Τον ”οδικό χάρτη” δηλαδή για την σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα.

Ήδη ο πρωθυπουργός έδωσε από χθες (20/4) το στίγμα του, όταν και μίλησε στην «Πολιτική Ακαδημία Στελεχών Plus» της Νέας Δημοκρατίας. Όπως εκτίμησε ο κ. Μητσοτάκης, η υγειονομική κρίση φτάνει στο τέλος της και ανέφερε ως «συμμάχους» στη μάχη κατά της πανδημίας, την αύξηση των εμβολιασμών, τη χρήση των self-test και τη βελτίωση των καιρικών συνθηκών.

«Είναι δεδομένο ότι εντός ενός εύλογου χρονικού διαστήματος -το οποίο, πιστεύω, ότι θα είμαστε σε θέση να το προσδιορίσουμε με μεγαλύτερη ακρίβεια τις επόμενες ημέρες- θα αρχίσουμε να επιστρέφουμε σε ρυθμούς κανονικότητας και η οικονομική δραστηριότητα θα αρχίσει και πάλι να παίρνει μπρος. Με προφανώς, ημερομηνία ορόσημο τα μέσα Μαΐου, που σκοπεύουμε να ανοίξουμε τον τουρισμό μας -ο οποίος είναι τόσο σημαντικός για την ελληνική οικονομία- σε επισκέπτες από το εξωτερικό υπό την προϋπόθεση ότι αυτοί θα είναι είτε εμβολιασμένοι, είτε θα έχουν περάσει την ασθένεια, είτε θα έχουν έρθει με ένα αρνητικό test», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, δίνοντας έτσι και τις προτεραιότητες που έχει θέσει η κυβέρνηση. Δηλαδή να γίνει προσπάθεια περιορισμού της μετάδοσης του κορονοϊού και μείωσης των επιδημιολογικών δεδομένων, ώστε να αποφευχθεί κάποιο πιθανό «πισωγύρισμα» και νέα έξαρση, κάτι που μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στο επερχόμενο άνοιγμα του τουρισμού.

Για αυτό και δεν θα επιτραπούν οι μετακινήσεις από νομό σε νομό κατά την εορταστική περίοδο. Πρόκειται για απόφαση που έχει ήδη ληφθεί και που μένει μόνο η επίσημη ανακοίνωση της.

Αμέσως μετά το Πάσχα ανοίγει η εστίαση –μέχρι τις 10 Μαΐου, αναφέρουν οι πληροφορίες και μόνο σε εξωτερικούς χώρους. Παράλληλα σχεδιάζεται άρση και άλλων περιορισμών, όπως η χρήση sms για τις αγορές, ενώ θα επιτραπούν και οι διαπεριφερειακές μετακινήσεις, κάτι αναμενόμενο, αφού για τις 14 του επόμενου μήνα έχει οριστεί και το επίσημο άνοιγμα της τουριστικής περιόδου.

Αρχές Μαΐου όμως αναμένεται και η οριστική απόφαση για την επαναλειτουργία των σχολείων, κάτι που θα κριθεί από τις συνθήκες που θα επικρατούν εκείνο το διάστημα.https://www.huffingtonpost.gr/

 

Ειδήσεις

Κορονοϊός: Ήρθε η ώρα για αλλαγή στις συστάσεις για μάσκες; Επιστήμονες απαντούν
Πάσχα στην πόλη και «Χριστός Ανέστη» στις 21:00 – «Φρένο» στις μετακινήσεις εκτός νομού
Όλα τα σενάρια, ανακοινώσεις μέσα στην εβδομάδα

Πάσχα στην πόλη και Ανάσταση στις 9 το βράδυ θα κάνουμε φέτος, όπως όλα δείχνουν, λόγω του αυξημένου επιδημιολογικού φορτίου και των συνεχών πιέσεων στο σύστημα υγείας.

Οι ειδικοί εκτιμούν πώς μία μαζική έξοδος των Αθηναίων στην περιφέρεια όχι μόνο θα επιβάρυνε τις περιοχές που θα επισκέπτονταν αλλά θα «λύγιζε» και τα τοπικά νοσοκομεία, τα οποία δεν διαθέτουν τις υποδομές του λεκανοπεδίου.Έτσι προς το παρίν μπαίνουν φρένο στα σχέδια για «Πάσχα στο χωριό» με τις τελικές αποφάσεις να αναμένονται μέσα στην εβδομάδα.

Τα διλήμματα της κυβέρνησης
Σύμφωνα με πληροφορίες στην κυβέρνηση καταλήγουν να μην ρισκάρουν ενόψει του παράλληλου ανοίγματος των σχολείων και της εστίασης στις 10 Μαΐου και του ανοίγματος του τουρισμού λίγες μέρες αργότερα, στις 14 Μαΐου όπως είναι ο τωρινός προγραμματισμός.

«Απέχουμε λίγες εβδομάδες από το να αφήσουμε πίσω μας τα χειρότερα με τη βοήθεια των εμβολιασμών, των self-tests και του καλού καιρού. Δεν θα πρέπει να τεθεί σε κίνδυνο η πορεία ανοίγματος και το μεγάλο στοίχημα για ένα ελεύθερο καλοκαίρι» επισημαίνουν κυβερνητικά στελέχη, ενώ ο ίδιος ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «μετά το Πάσχα, ελπίζουμε να ανοίξουμε για τα καλά, μέχρι το καλοκαίρι».

Αξίζει να σημειωθεί, ότι οι επιδημιολόγοι προχωρούν σε εκτιμήσεις δύο ταχυτήτων για την εξέλιξη του επιδημιολογικού φορτίου και την επιστροφή στην κανονικότητα. Οι προβλέψεις είναι δυσοίωνες, καθώς προβλέπεται αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων τις επόμενες δεκαπέντε ημέρες, με την εικόνα να επιδεινώνεται λόγω του συνωστισμού σε πλατείες και των παράνομων κορονοπάρτι. Αξίζει να επισημανθεί, ότι μετά από ένα Σαββατοκύριακο με υψηλό αριθμό νέων μολύνσεων και ισχυρή πίεση στα νοσοκομεία από τις νοσηλείες και τους διασωληνωμένους χθες Δευτέρα ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 1.607 νέα κρούσματα, 847 διασωληνώσεις και 78 θανάτους. Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 468 (ημερήσια μεταβολή -5.45%), ενώ ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 509 ασθενείς.

Καθίσταται λοιπόν σαφές, ότι με τα τωρινά δεδομένα το πιθανότερο σενάριο είναι η απελευθέρωση των μετακινήσεων εκτός νομού να γίνει μετά το Πάσχα, προκειμένου να αποφευχθεί η μετατόπιση του συνωστισμού στην Περιφέρεια. Η τελική απόφαση πάντως θα ληφθεί στο τέλος της εβδομάδας, όπως ανακοίνωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη. Μέχρι τότε στόχος είναι να ανακοινωθεί και το άνοιγμα των εμπορικών κέντρων, ενόψει της εορταστικής περιόδου.

Πώς θα λειτουργήσουν οι εκκλησίες το Πάσχα – Σενάριο για «Χριστός Ανέστη» στις 9 το βράδυ

Γεφυρώθηκε το χάσμα ανάμεσα στην κυβέρνηση και την Εκκλησία για τον φετινό εορτασμό του Πάσχα εν μέσω πανδημίας, καθώς «κλείδωσε» ο τρόπος λειτουργίας των Ιερών Ναών και των προαύλιων χώρων τους με τήρηση των υγειονομικών κανόνων σε συνομιλία που πραγματοποίησε ο πρωθυπουργός με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο στο περιθώριο των εγκαινίων της επετειακής έκθεσης της Βουλής για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821.

Σύμφωνα με πληροφορίες βρέθηκε η χρυσή τομή μετά από εκατέρωθεν συμβιβασμούς, γεγονός που αποτυπώθηκε και στη δήλωση του Αρχιεπισκόπου μετά τη συνάντηση, καθώς μεταξύ άλλων τόνισε: «Βρήκαμε μία λύση, να κάνουμε έναν συμψηφισμό ώστε να μην ταράξουμε τα πράγματα. Με περισσότερη ελευθερία, αλλά δεν πιστεύω ότι θα έχουμε τη δυνατότητα να πάμε στα χωριά μας. Η περιφορά του Επιταφίου θα γίνει γύρω από τον ναό».

Ο Αρχιεπίσκοπος, επίσης, ξεκαθάρισε ότι υπάρχει και φόβος στους κατοίκους της επαρχίας και δη των νησιών. «Δεν είναι μόνο ότι θέλουμε να πάμε και δεν μας αφήνουν είναι και μια εκδήλωσις ότι οι κάτοικοι φοβούνται, ιδίως των νησιών την “επιδρομή” προς τα εκεί, μήπως έχουμε “διασπορά” του ιού. Ας κάνουμε υπομονή πιστεύω ο Μάιος θα είναι καλύτερος», είπε κλείνοντας την ολιγόλεπτη συζήτηση με τους δημοσιογράφους.

Οι τελικές αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν την Παρασκευή μετά και τη συνεδρίαση της επιτροπής των λοιμωξιολόγων, ωστόσο, όπως όλα δείχνουν, θα επιτραπούν όλες οι θρησκευτικές τελετές (Επιτάφιος, Ανάσταση) αλλά σε εξωτερικούς χώρους, με υγειονομικούς όρους και τήρηση όλων των μέτρων και αυτό δεν αναμένεται να αλλάξει το όριο των ατόμων εντός των ναών.

Τι πρότεινε η Διαρκής Ιερά Σύνοδος

Η ΔΙΣ από την πλευρά της είχε προτείνει υπαίθριες Ακολουθίες, Ανάσταση σε πλατείες και αύλειους χώρους εκκλησιών, καθώς και μεγαλύτερο αριθμό πιστών εντός των ναών. Ειδικότερα να επιτραπεί η παρουσία έως 100 ατόμων εντός των μεγάλων ναών και να ισχύσει η αναλογία του ενός πιστού ανά 15 τ.μ. κλειστού χώρου. Ακόμη να επιτραπούν οι υπαίθριες Ακολουθίες, και η Ακολουθία της Ανάστασης να μπορεί να γίνει σε πλατείες και σε προαύλιους χώρους εκκλησιών. Τέλος, πρότεινε αλλαγή του ωραρίου με τις ακολουθίες της Μεγάλης Πέμπτης και της Μεγάλης Παρασκευής να επεκτείνονται μέχρι τις 23:00 ή και τα μεσάνυχτα, ενώ η Ανάσταση μετά τα μεσάνυχτα.

Σενάριο για αλλαγή ώρας της Ανάστασης

Συζήτηση έχει ανοίξει ανάμεσα στην κυβέρνηση και την Αρχιεπισκοπή για πιθανή «μεταφορά» της Ανάστασης νωρίτερα κι όχι τα μεσάνυχτα, δεδομένου ότι βρίσκεται σε ισχύ η απαγόρευση κυκλοφορίας. Έτσι είναι πιθανό να πούμε το «Χριστός Ανέστη» στις 9 το βράδυ, ενώ ανοικτό είναι το ενδεχόμενο να ισχύσει το μέτρο των υποχρεωτικών self tests για ιερείς, ιεροψάλτες και νεωκόρους.https://www.newsbeast.gr/

 
© 2017 Forwoman.gr
facebook_page_plugin
Τα cookies βοηθάνε στην καλύτερη εμπειρία σας στην περιήγηση της ιστοσελίδας μας, συνεχίζοντας συμφωνείτε με τη χρήση τους.