Γιατί στη Σκανδιναβία καταγράφονται τόσοι πολλοί βιασμοί
...την ώρα που Δανία, Φινλανδία, Νορβηγία και Σουηδία θεωρούνται πρωτοπόρες σε θέματα τουλάχιστον ισότητας των φύλων.

    Κυριακή Αξιώτη

Θα μπορούσε κανείς να υποθέσει πως στις τέσσερις σκανδιναβικές χώρες (Δανία, Φινλανδία, Νορβηγία και Σουηδία) καταγράφονται και τα λιγότερα περιστατικά κακοποίησης και βιασμών, δεδομένου ότι πρόκειται για πρωτοπόρα κράτη του κόσμου σε θέματα τουλάχιστον ισότητας των φύλων. Mε βάση όμως τα στοιχεία και την τελευταία έκθεση που δίνει στη δημοσιότητα η Διεθνής Αμνηστία, σε αυτά οι βιασμοί γυναικών είναι συχνοί, πολύ συχνότεροι από άλλες περιοχές που δεν φημίζονται για τη δράση τους υπερ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

H έκθεση «Ωρα για αλλαγή: Δικαιοσύνη για τις επιζήσασες βιασμού στις Σκανδιναβικές χώρες αναδεικνύει μεταξύ άλλων για ακόμα μια φορά την ανυπαρξία επαρκούς νομοθεσίας και λειτουργικού συστήματος δικαιοσύνης που έχουν ως αποτέλεσμα την ατιμωρησία των βιαστών σε ολόκληρη την περιοχή.

Με βάση τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης, τη συνθήκη για τα ανθρώπινα δικαιώματα που επικυρώθηκε από όλες τις σκανδιναβικές χώρες, ο βιασμός και όλες οι άλλες μη συναινετικές πράξεις σεξουαλικού χαρακτήρα πρέπει να χαρακτηριστούν ως ποινικά αδικήματα. Ωστόσο, οι νόμοι στη Φινλανδία, τη Νορβηγία και τη Δανία εξακολουθούν να μην ορίζουν τον βιασμό με βάση την έλλειψη συναίνεσης. Αντιθέτως, χρησιμοποιούν έναν ορισμό που βασίζεται στο εάν εμπλέκεται σωματική βία, απειλή ή εξαναγκασμός, ή στη διαπίστωση ότι το θύμα δεν μπόρεσε να αντισταθεί λόγω, για παράδειγμα, ύπνου ή βαριάς μέθης.

Η Διεθνής Αμνηστία σε συνεργασία με άλλες οργανώσεις που μάχονται για τα ανθρώπινα δικαιώματα έχουν πολλάκις καταγγείλει τη σιωπηρή υπόθεση που υπονοείται στον νόμο ή στην πράξη ότι ένα θύμα δίνει τη συναίνεσή του επειδή δεν αντιστάθηκε σωματικά, δεδομένου ότι η «ακούσια παράλυση» ή «πάγωμα» έχει αναγνωριστεί από τους ειδικούς ως μια πολύ κοινή φυσιολογική και ψυχολογική αντίδραση σε σεξουαλική επίθεση.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρατίθενται συμπεραίνονται τα εξής:

Στη Φινλανδία κάθε χρόνο, περίπου 50.000 γυναίκες βιώνουν σεξουαλική βία, συμπεριλαμβανομένου του βιασμού. Οι περισσότεροι από τους υπεύθυνους γι′ αυτά τα εγκλήματα ουδέποτε προσάγονται στη δικαιοσύνη. Το 2017 μόνο 209 δράστες καταδικάστηκαν για βιασμό.

huffingtonpost.gr