Η οικονομία των ΗΠΑ συρρικνώθηκε κατά 31,4% στο β΄ τρίμηνο, στη μεγαλύτερη ύφεση των τελευταίων 73 ετών, εξαιτίας των προβλημάτων που προκάλεσε ο κορωνοϊός στην οικονομία.
Το ΑΕΠ συρρικνώθηκε κατά 31,4% σε ετήσια βάση στο προηγούμενο τρίμηνο, στη μεγαλύτερη πτώση από το 1947.

Οι οικονομολόγοι στις ΗΠΑ προβλέπουν ωστόσο ότι στο γ΄ τρίμηνο θα σημειωθεί η μεγαλύτερη ανάκαμψη της ανάπτυξης από το 1947.

Η αύξηση αυτή θα αντικατοπτρίζει την ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητας το καλοκαίρι, που ακολούθησε την πτώση της παραγωγής που σημειώθηκε την άνοιξη, όταν η πανδημία προκάλεσε το κλείσιμο τμημάτων της οικονομίας.

Η IHS Markit προβλέπει ότι το ΑΕΠ στις ΗΠΑ στο γ΄ τρίμηνο θα αυξηθεί κατά 32,2%, ενώ οι οικονομολόγοι αναμένουν ότι η ανάπτυξη θα συνεχιστεί και στο δ΄ τρίμηνο, αλλά θεωρούν πως η ανάκαμψη του β΄ εξαμήνου δεν θα είναι αρκετή για να καλύψει την ύφεση στις αρχές του έτους.

Σε ό,τι αφορά στα στοιχεία β΄ τριμήνου που ανακοινώθηκαν σήμερα, οι καταναλωτικές δαπάνες μειώθηκαν κατά 33,2% σε ετήσια βάση, έναντι αρχικής εκτίμησης για 34,1%. Οι επιχειρηματικές επενδύσεις μειώθηκαν 27,2% έναντι αρχικών εκτιμήσεων για πτώση 26%. Οι εξαγωγές στις ΗΠΑ υποχώρησαν 64,4% έναντι αρχικής εκτίμησης για πτώση 63,2%. Συνολικά, το εμπόριο πρόσθεσε 0,62% στο ΑΕΠ β΄ τριμήνου.
Πηγή: iefimerida.gr