facebook_page_plugin

Τρομακτική πρόβλεψη του Bloomberg: Έρημος η Αθήνα, λόγω κλιματικής κρίσης, πυρκαγιών και καύσωνα

Μια όχι απλά δυσοίωνη, αλλά τρομακτική πρόβλεψη έκανε το Bloomberg για τις συνέπειες των φωτιών, του καύσωνα και της κλιματικής αλλαγής στην Ελλάδα, καθώς ανέφερε ότι η κλιματική κρίση και η άνοδος της θερμοκρασίας θα μετατρέψουν σε έρημο την Αθήνα και άλλες περιοχές της χώρας.

 

Το πρακτορείο Bloomberg έκανε αναφορά στις φωτιές, αλλά και στον καύσωνα που χτυπάει την Ελλάδα.

Για τις φωτιές ανέφερε ότι όσο περισσότερες είναι οι πυρκαγιές, τόσο αυτό θα σημαίνει λιγότερο χρόνο για την αναζωογόνηση του οικοσυστήματος. Το πρακτορείο τόνιζε ότι ότι η υπερθέμανση του πλανήτη εγκυμονεί κινδύνους ερημοποίησης για την ευρύτερη περιοχή της ελληνικής πρωτεύουσας.

«Οι πυρόπληκτοι Αθηναίοι προετοιμάζονται για θερμοκρασίες – ρεκόρ αυτή την εβδομάδα. Αλλά μια μακροπρόθεσμη οικολογική καταστροφή απειλεί το λίκνο του δυτικού πολιτισμού: η ελληνική πρωτεύουσα κινδυνεύει να μετατραπεί σε έρημο», τονίζεται στο δημοσίευμα.

«Οι πυρκαγιές μαίνονται από την περασμένη εβδομάδα στην ευρύτερη περιοχή της Αττικής καταστρέφοντας σπίτια και αναγκάζοντας κατοίκους και τουρίστες να αναζητήσουν την ασφάλεια σε κοντινές παραλίες. Καθώς το κλίμα θερμαίνεται, η ακραία ζέστη και οι πυρκαγιές γίνονται όλο και πιο συχνές, στερώντας από την ελληνική πρωτεύουσα ελαιώνες και πευκοδάση που χρειάζονται χρόνο για να αναγεννηθούν», ανέφερε το πρακτορείο.

Στο άρθρο γίνεται ειδική αναφορά στις προβλέψεις του Έλληνα καθηγητή Φυσικών Καταστροφών, Ευθύμιου Λέκκα.

«Αν υπάρξει μια νέα πυρκαγιά φέτος ή του χρόνου, που θα κάψει για παράδειγμα το βουνό της Πάρνηθας, τότε θα οδηγηθούμε σε ερημοποίηση», λέει ο καθηγητής δυναμικής τεκτονικής εφαρμοσμένης γεωλογίας και διαχείρισης καταστροφών στο ΕΚΠΑ, όπως αναφέρει το Bloomberg.

Περιοχές ενδέχεται σύντομα να καταστούν ακατοίκητες
Η κλιματική αλλαγή, η οποία προκαλείται από τις εκπομπές ορυκτών καυσίμων, ενισχύει την ένταση και τη διάρκεια του καλοκαιρινού καύσωνα σε όλο το βόρειο ημισφαίριο, εγείροντας ανησυχίες ότι ορισμένες εκτάσεις του πλανήτη μπορεί σύντομα να καταστούν ακατοίκητες.

Ο ζεστός αέρας από τη Σαχάρα κατευθύνεται νότια, προκαλώντας εδώ και καιρό οικολογική καταστροφή σε χώρες όπως το Σουδάν και το Τσαντ, το βόρειο άκρο της καυτής ερήμου, και τώρα απειλεί την Ευρώπη. Καθώς εντείνεται η ακραία ζέστη στην Ευρώπη, ευνοείται η εμφάνιση πυρκαγιών.

Η χώρα μας συγκαταλέγεται στις χώρες της νότιας και νοτιοανατολικής Ευρώπης -συμπεριλαμβανομένων της Ισπανίας, της Πορτογαλίας, της Ιταλίας, της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας – που είναι ευεπίφορες στην ερημοποίηση, καθώς οι θερμοκρασίες αυξάνονται και οι βροχοπτώσεις μειώνονται, ενισχύοντας την εμφάνιση πυρκαγιών.

Οι φωτιές του 2021 στην Ελλάδα και οι καύσωνες
Το 2021, είχαν ξεσπάσει πυρκαγιές στην Αττική, στη νότια Πελοπόννησο και την Εύβοια με αποτέλεσμα να εμφανίζεται καύσωνας και ο υδράργυρος να σκαρφαλώνει στους 46 βαθμούς Κελσίου.

Αυτή την εβδομάδα, ο υδράργυρος αναμένεται να σκαρφαλώσει ακόμη πιο ψηλά. Οι μέγιστες θερμοκρασίες για την ηπειρωτική Ελλάδα προβλέπεται να φτάσουν τους 47 Βαθμούς Κελσίου.

Αυτό θα ισοφαρίσει το ιστορικό ρεκόρ που σημειώθηκε στην Αθήνα το 1977 και ενδεχομένως να προσεγγίσει το ευρωπαϊκό ρεκόρ των 48,8 Βαθμών Κελσίου που καταγράφηκε στη Σικελία πριν από δύο χρόνια.

«Πάνω από το ένα τρίτο της ελληνικής επικράτειας διατρέχει υψηλό κίνδυνο ερημοποίησης, σύμφωνα με το σχέδιο δράσης του υπουργείου Γεωργίας στη χώρα μας. Ενώ η εντατική γεωργία είναι από τους βασικούς συντελεστές, οι υψηλότερες θερμοκρασίες και οι χαμηλότερες βροχοπτώσεις επιταχύνουν τη διάβρωση του εδάφους», σχολιάζει το Bloomberg.https://www.newsit.gr/

forwoman

Μείνετε ενημερωμένοι. Εγγραφείτε στο Newsletter μας.

Ζώδια - Σχέσεις

Υγεία

Παιδί

Τέχνες

Επικαιρότητα

Τα cookies βοηθάνε στην καλύτερη εμπειρία σας στην περιήγηση της ιστοσελίδας μας, συνεχίζοντας συμφωνείτε με τη χρήση τους.