facebook_page_plugin

Θωμαΐδης σε CNN Greece: Η παραλλαγή Eris του κορωνοϊού - Οι μετρήσεις στα λύματα της Αττικής

Θωμαΐδης σε CNN Greece: Η παραλλαγή Eris του κορωνοϊού - Οι μετρήσεις στα λύματα της Αττικής
Νατάσσα Ν. Σπαγαδώρου

 


Ειδικότερα, την εβδομάδα από 14 έως 20 Αυγούστου, σύμφωνα με την αναφορά του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας. καταγράφηκαν 33 νέοι θάνατοι με διάμεση ηλικία τα 82 έτη (εύρος 63-99 έτη) ενώ καταγράφηκαν και 13 διασωληνωμένοι. Και ακόμη:

η θετικότητα στο σύνολο των ελεγχθέντων δειγμάτων παρουσίασε αύξηση σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα
ο αριθμός των εισαγωγών για COVID-19 (n=641) παρουσίασε αύξηση σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα και αύξηση 54% σε σχέση με τον μέσο εβδομαδιαίο αριθμό νέων εισαγωγών κατά τις προηγούμενες 4 εβδομάδες
ο αριθμός των νέων διασωληνώσεων (n=9) παρουσίασε αύξηση σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα και αύξηση 29% σε σχέση με τον μέσο εβδομαδιαίο αριθμό νέων διασωληνώσεων κατά τις προηγούμενες 4 εβδομάδες
ο αριθμός των ασθενών με λοίμωξη COVID-19 που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 13
καταγράφηκαν 33 θάνατοι με διάμεση ηλικία τα 82 έτη (εύρος 63-99 έτη)
κατά τις τελευταίες εβδομάδες όλα τα αλληλουχηθέντα στελέχη ανήκαν στην υπο-παραλλαγή ΒΑ.2 της Όμικρον
την εβδομάδα 29 η συχνότερη υπο-παραλλαγή της ΒΑ.2 ήταν η XBB.1.5 (48%), ακολουθούμενη από την EG.5 (36%)

η επιτήρηση του ιικού φορτίου στα αστικά λύματα έδειξε αύξηση της κυκλοφορίας του ιού SARSCoV-2 σε 7 από τις 9 περιοχές που ελέγχθηκαν
Να θυμίσουμε ότι σύμφωνα με το BMJ, η νέα παραλλαγή Eris, εμφανίστηκε στο Ισραήλ και τη Δανία, ενώ ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) ταξινόμησε την EG.5, "Eris", ως "παραλλαγή ενδιαφέροντος", υποδεικνύοντας ότι θα πρέπει να παρακολουθείται πιο προσεκτικά. Ωστόσο, ο ΠΟΥ επισημαίνει ότι αυτή τη στιγμή δεν φαίνεται να αποτελεί μεγαλύτερη απειλή για τη δημόσια υγεία από άλλες παραλλαγές και ότι «δεν υπάρχουν στοιχεία για αύξηση της σοβαρότητας της νόσου που να σχετίζεται άμεσα με την EG.5».

Η EG.5 είχε βρεθεί σε περισσότερες από 50 χώρες, σύμφωνα με τον ΠΟΥ. Είναι η πιο κοινή και ταχύτερα αναπτυσσόμενη υποπαραλλαγή του COVID-19 στις ΗΠΑ, και ευθύνεται για πάνω από το 17% των σημερινών περιπτώσεων Covid-19, σύμφωνα με το CDC. Στις ΗΠΑ, η ποσότητα του ιού που εντοπίστηκε στα λύματα σε όλη τη χώρα, καθώς και ο αριθμός των εβδομαδιαίων συνταγών Paxlovid για τη θεραπεία της Covid έχουν αυξηθεί σημαντικά τον τελευταίο μήνα.

Υπερδιπλασιασμός του ιικού φορτίου στα λύματα της Αττικής
Ας δούμε στη συνέχεια, τι αναφέρει ο καθηγητής Θωμαΐδης για την επιτήρηση των λυμάτων:

Τον τελευταίο μήνα, δηλαδή από τα μέσα Ιουλίου μέχρι τα μέσα Αυγούστου στα λύματα της Αττικής, καταγράφεται υπερδιπλασιασμός του ιικού φορτίου.

Από τις αναλύσεις που έχουμε πραγματοποιήσει μέχρι το Μάϊο (του 2023) επικρατούσαν οι υποπαραλλαγές Κράκεν, η ΟΜΙΚΡΟΝ 4 και 5 και η Αρκτούρος.

Οι επόμενες αναλύσεις που θα υλοποιήσουμε θα είναι στα μέσα Σεπτεμβρίου και είναι βέβαιο ότι θα καταγραφεί η Eris. Μην ξεχνάτε ότι για την καταγραφή κάθε υποπαραλλαγής, αναπτύσσουμε καινούρια μέθοδο. Το δε κόστος των αντιδραστηρίων, που υλοποιεί αυτές τις μετρήσεις, είναι πολύ ακριβό, και το οποίο θα έπρεπε να καλύπτεται από τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας, ωστόσο καλύπτεται από εμάς, τονίζει ο συνομιλητής μας.

Μπορούμε ωστόσο να προβλέψουμε πώς θα διαμορφωθεί το φθινόπωρο από την καταγραφή των λυμάτων και να δούμε κάποιους συσχετισμούς;

Δεν υπάρχει πια συσχέτιση του φορτίου στα λύματα με τις εισαγωγές στα νοσοκομεία
Σύμφωνα με τον καθηγητή Θωμαΐδη, μέχρι και τον Αύγουστο του 2022 – είχαμε απόλυτη συσχέτιση του ιικού φορτίου στα λύματα με τις εισαγωγές στα νοσοκομεία και μπορούσαμε έτσι να προβλέψουμε και τις εισαγωγές. Από το κύμα Νοεμβρίου - Δεκεμβρίου 2022 που ήταν το μεγαλύτερο που έχει καταγραφεί για πρώτη φορά στην ιστορία του COVID, δεν υπήρχε ισχυρή συσχέτιση μεταξύ ιικού φορτίου στα λύματα με τις εισαγωγές στα νοσοκομεία.

Οι εισαγωγές ήταν μειωμένες και αυτό οφείλεται στην ανοσία της κοινότητας, τόσο από τις μολύνσεις, όσο και από τους εμβολιασμούς.

Ο καθηγητής Νίκος Θωμαΐδης, υπογραμμίζει ότι αυτής της ανοσίας που ήδη διαθέτουμε, δυστυχώς διαφεύγουν οι υποπαραλλαγές Κράκεν, Αρκτούρος και Eris. Και δυστυχώς νέο εμβόλιο- που θα περιλαμβάνει στελέχη της Κράκεν- δεν θα έχουμε νωρίτερα από τον Οκτώβριο. Βεβαίως έχουμε διαθέσιμα αντιιικά φάρμακα, τα οποία εξακολουθούν να είναι αποτελεσματικά, εφόσον οι άνθρωποι που νοσήσουν τα λάβουν εγκαίρως.

Επομένως, αυτό που υποστηρίζω είναι ειδικά οι ευπαθείς ομάδες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικές μέχρι τον Οκτώβριο που θα πρέπει να εμβολιαστούν εκ νέου με το νέο εμβόλιο και να τηρούν όλα τα αναγκαία μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας.

https://www.cnn.gr/e

forwoman

Μείνετε ενημερωμένοι. Εγγραφείτε στο Newsletter μας.

Ζώδια - Σχέσεις

Υγεία

Παιδί

Τέχνες

Επικαιρότητα

Τα cookies βοηθάνε στην καλύτερη εμπειρία σας στην περιήγηση της ιστοσελίδας μας, συνεχίζοντας συμφωνείτε με τη χρήση τους.