Το ταξίδι μας ξεκινά και το κοντέρ του αυτοκινήτου αρχίζει να γράφει τα πρώτα του χιλιόμετρα. Εικόνες όμορφες, μαγικές, μακριά από το άγχος της καθημερινότητας και τους ρυθμούς της ρουτίνας. Εκεί το τοπίο παίρνει άλλη μορφή και το ταξίδι αγγίζει τα όρια της φαντασίας. Στα γραφικά σοκάκια που περπατήσαμε, στα πέτρινα σπίτια με τα κεραμίδια που αντικρίσαμε, δείγματα της παραδοσιακής τοπικής Μακεδονίτικης Αρχιτεκτονικής. Στην απλότητα αλλά και στην μοναδική σε κάλλος φιλοξενία των ντόπιων εκεί συναντήσαμε τον παραδοσιακό οικισμό του Παλιού Αγίου Αθανασίου, ο οποίος βρίσκεται σε απόσταση μόλις 33 χιλιομέτρων από την πόλη της Έδεσσας και πολύ κοντά στο χιονοδρομικό κέντρο του Καιμακτσαλάν. Δοκιμάσαμε την παραδοσιακή κουζίνα, την ιδιαίτερη αισθητική της γαστρονομίας τους και φυσικά εντυπωσιαστήκαμε!Μιλώντας με κατοίκους της περιοχής, μάθαμε πώς ο οικισμός χτίστηκε στα τέλη του 16ου αιώνα από κτηνοτρόφους και κτίστες από την 'Ηπειρο ενώ το όνομά του αρχικά ήταν Τσέγανη. Και ενώ τα χρόνια περνούν και η ιστορία του οικισμού συνεχίζει να δηλώνει παρουσία στις σελίδες του βιβλίου του χρόνου, το 1992 χαρακτηρίστηκε επίσημα παραδοσιακός οικισμός!

Αν και ο οικισμός είχε ¨νεκρώσει", το 1995 οι κάτοικοι άρχισαν να επιστρέφουν. Η δημιουργία του χιονοδρομικού κέντρου "Καϊμακτσαλάν", έδωσε μία νέα νότα στον οικισμό και φυσικά το χωριό μεταμορφώθηκε σε ένα κοσμικό οικισμό! Δικαιολογημένα θεωρείται ένας από τους ομορφότερους ορεινούς οικισμούς της Ελλάδας. Η παραμονή μας στο χωριό ήταν εντυπωσιακή. Μείναμε αλλά και απολαύσαμε την διαμονή μας στους παραδοσιακούς ξενώνες, θαυμάσαμε τις αναπαλαιωμένες κατοικίες, αλλά και διασκεδάσαμε μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες στα νυχτερινά κέντρα της περιοχής.

Η μαγευτική τοποθεσία στην οποία βρίσκεται στους πρόποδες του Καϊμακτσαλάν, ακριβώς επάνω από τη Λίμνη Βεγορίτιδα και ανάμεσα σε δασωμένες εκτάσεις απαράμιλλης φυσικής ομορφιάς, καθιστούν τον Παλιό Άγιο Αθανάσιο ένα πρώτης τάξεως ορμητήριο για σκι στο χιονοδρομικό κέντρο, αλλά και για άλλες δραστηριότητες, όπως πεζοπορία, ιππασία, ορειβασία, αναρρίχηση και φυσικά κωπηλασία στη Λίμνη Βεγορίτιδα.

Εμείς σας προτείνουμε να επισκεφτείτε αλλά και να θαυμάσετε ένα από τα σημαντικότερα αξιοθέατα του Αγίου Αθανασίου την Εκκλησία της Αναλήψεως που χτίστηκε στα τέλη του 1700.

Πως θα φτάσετε;

Ο Παλιός Αγ. Αθανάσιος(Καιμακτσαλαν) απέχει 605 χλμ. από Αθήνα και μόλις 123 χλμ. από Θεσ/νίκη. Από νότια Ελλάδα -ως πιο σύντομη διαδρομή- ακολουθείτε την εθνική οδό Κατερίνης-Θεσ/νίκης, μετά την Κατερίνη βγαίνετε στην έξοδο προς Βέροια. Συνεχίζετε την εθνική Θεσ/νίκης- Βέροιας, και ακολουθείτε τη σήμανση προς Αλεξάνδρεια - Γιαννιτσά – Έδεσσα. Στην Έδεσσα θα δείτε τη σήμανση προς το Χιονοδρομικό Κέντρο Καϊμακτσαλάν που μετά από 33 χλμ. θα σας οδηγήσει στον Παλιό Αγιο Αθανάσιο (Καιμάκτσαλαν).

Στολίδια του χωριού είναι τα πετρόχτιστα κεραμοσκεπή κτίριά του, εξαίρετα δείγματα μακεδονίτικης αρχιτεκτονικής, απόλυτα εναρμονισμένης με το θαυμάσιο φυσικό περιβάλλον.

Ξενοδοχεία, ξενώνες, εστιατόρια, καφέ μπαρ και νυχτερινά κέντρα διασκέδασης υποδέχονται τους πολυάριθμους επισκέπτες του χωριού, που απολαμβάνουν την υψηλών προδιαγραφών φιλοξενία και τις υπέροχες γεύσεις της τοπικής κουζίνας σε ένα τοπίο μοναδικού φυσικού κάλλους.

Η περιοχή του Παλαιού Αγίου Αθανασίου προσφέρεται, επίσης, για ορειβατικές αναζητήσεις, πεζοπορία, αναρριχήσεις, καθώς και πτήσεις με ανεμόπτερα, parapente (αλεξίπτωτο πλαγιάς) και αετούς.