Μαΐου 24, 2022

KOYZINA

Συνταγή για ριζότο με παντζάρια

Τα παντζάρια θεωρούνται υπερτροφή χάρη στο κάλιο, το φυλλικό οξύ και τη βιταμίνη C που περιέχουν. Αποτοξινώνουν τον οργανισμό και σήμερα θα τα συνδυάσεις με ένα υπέροχο ριζότο.

Συστατικά
1 κιλό παντζάρια (μόνο τους βολβούς)
1/2 κούπα ελαιόλαδο
1/2 κ. γλ. ρίγανη
2 σκελίδες σκόρδου, ψιλοκομμένες
1½ λίτρο ζεστός ζωμός λαχανικών
1/2 κιλό ρύζι
100 ml λευκό ξηρό κρασί
1 φλ. τριμμένη παρμεζάνα
λίγα φύλλα μαϊντανού, ψιλοκομμένα
αλάτι
πιπέρι
Τρόπος Μαγειρέματος
Πλένεις και καθαρίζεις πολύ καλά τα παντζάρια και τα τρίβεις στον τρίφτη
Ρίχνεις 2-3 κ.σ. ελαιόλαδο σε μια κατσαρόλα και σοτάρεις τα τριμμένα παντζάρια
Προσθέτεις αλάτι, πιπέρι και ρίγανη ανακατεύοντας για λίγα λεπτά με την ξύλινη κουτάλα
Ρίχνεις το ζωμό και το αφήνεις να βράσει για 15 περίπου λεπτά σε χαμηλή φωτιά
Αν στεγνώσει προσθέτεις ζωμό
Σε μια δεύτερη κατσαρόλα, ζεσταίνεις 4 κ. σ. ελαιόλαδο και σοτάρεις το ρύζι για 1-2 λεπτά, σε χαμηλή φωτιά
Το σβήνεις με το κρασί και το αφήνεις να βράσει μέχρι να εξατμιστεί
Προσθέτεις στο ρύζι μια κουτάλα από το ζωμό παντζαριών και επαναλαμβάνεις όταν εξατμίζεται μέχρι να αδειάσει η πρώτη κατσαρόλα
Αφήνεις το ριζότο να βράζει σε χαμηλή φωτιά 25 περίπου λεπτά
Όταν χυλώσει και μαλακώσει είναι έτοιμο
Σερβίρεις σε ένα ρηχό πιάτο, ρίχνεις παρμεζάνα και στολίζεις με τον μαϊντανό

KOYZINA

Ένα υπέροχο σοκολατένιο εκμέκ κανταΐφι, που θα απογειώσει τη γεύση σας με το φανταστικό φύλλο και την απολαυστική κρέμα σοκολάτας. Απολαύστε το….


Υλικά 
Για το φύλλο κανταίφι:
250 γρ. φύλλο κανταϊφι
100 γρ. λιωμένο βούτυρο

Για τη κρέμα
750 γρ. γάλα
750 γρ. κρέμα γάλακτος πλήρης
120 γρ. ζάχαρη
120 γρ. κορν φλάουερ
130 γρ. κουβερτούρα τεμαχισμένη

Για το σιρόπι
220 γρ. νερό
220 γρ. ζάχαρη
ξυλαράκι κανέλας
1 κ.γ. χυμός λεμονιού

Για γαρνίρισμα
400 γρ. κρέμα γάλακτος πλήρης *
τρούφα σοκολάτας ή τα κλασσικά φυστίκια Αιγίνης


Εκτέλεση 

1 Για το κανταίφι: Ανοίγουμε το κανταΐφι με τα δάχτυλα. Το περιχύνουμε με το λιωμένο βούτυρο και το βάζουμε στρώνοντάς το αφράτα σε μικρο ταψάκι τετράγωνο. Το ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170ºC στον αέρα για 30 περίπου” να ροδίσει καλά. Αφήνουμε να κρυώσει.

2 Για το σιρόπι: Βάζουμε σε κατσαρόλα όλα τα υλικά για το σιρόπι και βράζουμε 5′ σε μέτρια φωτιά. Αφαιρούμε το ξυλάκι της κανέλας, αφήνουμε λίγο να κρυώσει και περιχύνουμε το κανταΐφι.

3 Για τη κρέμα: Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το γάλα με την κρέμα γάλακτος και τη μισή [60γρ.] ζάχαρη και το τοποθετούμε στη φωτιά. Σε ένα μπολ διαλύουμε το κορν φλάουερ με την υπόλοιπη [60 γρ.] ζάχαρη παίρνοντας λίγο από το μείγμα του γάλακτος και μόλις βράσει το γάλα, το ρίχνουμε σε αυτό. Μόλις η κρέμα βράσει και δέσει, ρίχνουμε μέσα την τεμαχισμένη κουβερτούρα, ομογενοποιούμε καλά και ρίχνουμε το μείγμα πάνω από τo σιροπιασμένo φύλλο κανταίφι που ήδη έχει κρυώσει. Το αφήνουμε να κρυώσει, σκεπάζοντας την κρέμα με μια μεμβράνη, για να μην κάνει κρούστα.

4 Για το γαρνίρισμα: Μόλις κρυώσει το γλυκό μας, χτυπάμε σε σαντιγί τη κρέμα γάλακτος απλώνουμε πάνω από το γλυκό μας και πασπαλίζουμε με τη τρούφα σοκολάτας ή το κλασικό τριμμένο φυστίκι Αιγίνης ή άλλους ξηρούς καρπούς της αρεσκείας σας.

 Αν θέλετε περισσότερη στρώση σαντιγί χτυπήστε 600 γρ. κρέμα γάλακτος.

 Sintayes.gr

KOYZINA

Απόλυτη δροσιστική επιλογή για το καλοκαίρι που έρχεται.

Για 4-6 άτομα, Χρόνος προετοιμασίας και μαγειρικής: 30 λεπτά

ΥΛΙΚΑ

1 κουταλιά της σούπας ξύσμα από λάιμ
4 πορτοκάλια καθαρισμένα και κομμένα σε κύβους
500 γραμμάρια φράουλες κομμένες στα 4
2 φλιτζάνια παγωμένα βατόμουρα
4 ακτινίδια καθαρισμένα και κομμένα σε λεπτές φέτες
4 κουταλιές ζάχαρη
1/2 φλιτζάνι νερό
1/2 ματσάκι φύλλα φρέσκου βασιλικού
4 κεσεδάκια γιαούρτι χωρίς ζάχαρη.

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Βάζουμε τα κεσεδάκια με το γιαούρτι στη κατάψυξη για 35 περίπου λεπτά, να παγώσει καλά. Σε μια κατσαρόλα ανακατέψτε τη ζάχαρη με το νερό μέχρι να πάρουν βράση. Συνεχίστε το βράσιμο για 1 λεπτό να λιώσει τελείως η ζάχαρη και κατεβάστε το από τη φωτιά.

Προσθέστε το βασιλικό και το ξύσμα λάιμ και ανακατέψτε καλά. Αφήστε το μείγμα να κρυώσει και περάστε το σιρόπι από σουρωτήρι. Αναμείξτε όλα τα φρούτα μαζί σε ένα μπολ και ραντίστε με το σιρόπι. Αφήνετε τα φρούτα για 10 λεπτά στη κατάψυξη να παγώσουν και σε ένα μπολάκι αναμειγνύεται τα φρούτα με το γιαούρτι και σερβίρετε.

https://sidagi.gr/

KOYZINA

Δροσερή τάρτα λεμονιού με ζύμη από μπισκότα (πανεύκολη, χωρίς αλεύρι)
Οι γλυκές τάρτες είναι το πιο νόστιμο και λαχταριστό επιδόρπιο, ενώ είναι το πιο ταιριαστό συνοδευτικό για τον πρωινό ή απογευματινό καφέ.

Οι τάρτες πολλές φορές αντικαθιστούν τις πίτες και είναι το ίδιο νόστιμες είτε με αλμυρή είτε με γλυκιά ζύμη. Γίνονται εύκολα και μπορείς να «παίξεις» με τη γέμιση τους, ανάλογα τα γευστικά σου γούστα και φυσικά την εποχικότητα.

Αυτή την εποχή έχουμε μια αδυναμία στις δροσερές και γλυκές γεύσεις, οι οποίες γίνονται εύκολα χωρίς να χρειάζεται να περάσουμε παραπάνω χρόνο στην κουζίνα μας.

Ο Τάσος Αντωνίου, aka Μαμά Πεινάω, μας έδωσε τη συνταγή για δροσερή τάρτα λεμονιού, η οποία γίνεται εύκολα μέσα σε 15 λεπτά και βγάζει 6 κομμάτια. Στα plus της συγκεκριμένης τάρτας είναι η ζύμη της -μιας και δεν χρειάζεται αλεύρι, αλλά τριμμένο μπισκότο. Δοκίμασε να τη φτιάξεις και η γεύση της θα σε αποζημιώσει και με το παραπάνω.

Υλικά

1 1/2 πακέτο μπισκότα τύπου digestive τριμμένα στο μούλτι
125 γρ. βούτυρο λιωμένο
400 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
1 συσκευασία ζαχαρούχο γάλα
1 λεμόνι το χυμό
ξεφλουδισμένες φέτες λεμονιού προαιρετικά
Εκτέλεση

Σε μπολ αναμειγνύουμε τα τριμμένα μπισκότα με το βούτυρο. Τα στρώνουμε σε ταρτιέρα 23 εκ. με αποσπώμενη βάση και την βάζουμε στο ψυγείο.
Σε ξεχωριστό μπολ αναμειγνύουμε το γιαούρτι, το ζαχαρούχο γάλα και το λεμόνι. Ανακατεύουμε καλά με τη μαρίζ. Στρώνουμε το μείγμα στη βάση μπισκότου. Προαιρετικά διακοσμούμε την επιφάνεια της τάρτας με φέτες λεμονιού. Τοποθετούμε την τάρτα στο ψυγείο για να σφίξει, για 2-3 ώρες. Σερβίρουμε κρύα.

https://www.bovary.gr/

KOYZINA

Βρήκαμε μια συνταγή για την πιο νόστιμη αλμυρή καροτόπιτα που έχεις δοκιμάσει.

ΥΛΙΚΑ

Για την πίτα:
1 πακέτο χωριάτικο φύλλο
100 γρ. σουσάμι λευκό
Ελαιόλαδο
Για τη γέμιση:
1 κιλό καρότα, κομμένα σε λεπτές ροδέλες
2 κρεμμύδια λευκά, ψιλοκομμένα
60 γρ. βούτυρο
150 ml κρέμα γάλακτος, πλήρης
1 κ.σ. μαϊντανός, ψιλοκομμένος
500 ml ζωμό λαχανικών
Αλάτι
Πιπέρι
Ελαιόλαδο

Εκτέλεση συνταγής

Τοποθετούμε ένα τηγάνι σε μέτρια φωτιά και το αφήνουμε να ζεσταθεί. Αφού ζεσταθεί, ρίχνουμε το βούτυρο, 1 κ.σ. ελαιόλαδο, το κρεμμύδι και σοτάρουμε για 3-4 λεπτά, ώστε να καραμελώσει. Ύστερα, προσθέτουμε τα καρότα, ανακατεύουμε με μία ξύλινη κουτάλα και σοτάρουμε για 5-6 λεπτά ακόμα. Κατόπιν, ρίχνουμε την κρέμα γάλακτος, το ζωμό λαχανικών, το μαϊντανό, αλατοπιπερώνουμε, ανακατεύουμε ελαφρώς και τα αφήνουμε να βράσουν για περίπου 15 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει το καρότο και να τραβήξει τα υγρά.

Στη συνέχεια, λαδώνουμε ένα στρογγυλό πυρίμαχο σκεύος διαμέτρου 29εκ. και το καλύπτουμε με ένα φύλλο, το οποίο λαδώνουμε επίσης. Ακριβώς από πάνω, τοποθετούμε ένα ακόμα φύλλο δημιουργώντας έναν σταυρό, το λαδώνουμε και σκεπάζουμε με 4 ακόμα λαδωμένα φύλλα, τοποθετώντας τα με τον ίδιο τρόπο.

Κατόπιν, απλώνουμε ομοιόμορφα πάνω στα φύλλα το μείγμα με τα καρότα και καλύπτουμε με τα υπόλοιπα 6 φύλλα λαδωμένα τοποθετώντας τα κι αυτά σε σχήμα σταυρού. Αν δούμε πως προεξέχουν, κόβουμε λίγο τις άκρες κι έπειτα, τις τυλίγουμε προς τα μέσα.

Τέλος, χαράζουμε την πίτα σε 8 τρίγωνα κομμάτια, ραντίζουμε με ελαιόλαδο, πασπαλίζουμε με το σουσάμι και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C στον αέρα για 40-45 λεπτά. Μόλις είναι έτοιμη, αφήνουμε την πίτα να κρυώσει για 10 λεπτά, την κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε. Καλή απόλαυση!

Την συνταγή πήραμε από το σάιτ του σεφ Γιώργου Τσούλη.https://www.bovary.gr/

KOYZINA

Με αρώματα της νότιας Γαλλίας, αυτό το πιάτο θα σας χορτάσει απολαυστικά και υγιεινά

Αγγελική Λάλου

Αυτό το εύκολο υγιεινό γεύμα – το οποίο απαιτεί μόλις 15 λεπτά ενεργού χρόνου – είναι χαρακτηριστικό της νότιας Γαλλίας. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε γλώσσα, σφυρίδα ή μπακαλιάρο για αυτή την απλή συνταγή μεσογειακών ψαριών στο φούρνο, οπότε απλώς επιλέξτε αυτό που φαίνεται καλύτερο στην αγορά σας. Αναζητήστε το herbes de Provence, ένα μείγμα αρωματικών μπαχαρικών, στα περισσότερα παντοπωλεία.

Συστατικά

1 κιλό πατάτες, σε κύβους

1 κιλό φρέσκα μανιτάρια, κομμένα και κομμένα σε φέτες

2 κουταλιές της σούπας έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, χωρισμένες

¼ κουταλάκι του γλυκού αλάτι

¼ κουταλάκι του γλυκού αλεσμένο πιπέρι

2 σκελίδες σκόρδο, ξεφλουδισμένες και κομμένες σε φέτες

400 γρ. φιλέτο γλώσσας, σφυρίδας ή μπακαλιάρου, κομμένο σε 4 δόσεις

4 κουταλιές της σούπας χυμό λεμονιού

1 κουταλάκι του γλυκού βότανα της Προβηγκίας (συνήθως περιέχει: θρούμπι, μαντζουράνα, δεντρολίβανο, θυμάρι, αποξηραμένη λεβάντα και ρίγανη)

Φρέσκο θυμάρι για γαρνίρισμα

provencea

Εκτέλεση

Προθερμάνετε το φούρνο στους 200 βαθμούς. Ρίχνετε τις πατάτες, τα μανιτάρια, 1 κ.γ. λάδι, αλάτι και πιπέρι σε ένα μεγάλο μπολ. Μεταφέρετε σε ένα ταψί και ψήνετε μέχρι να μαλακώσουν τα λαχανικά, για 30 με 40 λεπτά.

Ανακατέψτε τα λαχανικά και στη συνέχεια προσθέστε το σκόρδο. Τοποθετήστε τα ψάρια από πάνω. Περιχύστε με το χυμό λεμονιού και την υπόλοιπη 1 κ.σ. λάδι. Πασπαλίζετε με βότανα της Προβηγκίας. Ψήστε μέχρι το ψάρι να γίνει αδιαφανές στο κέντρο και να ξεφλουδίζεται εύκολα, 10 με 15 λεπτά. Γαρνίρετε με θυμάρι, αν θέλετε.

Διατροφικά στοιχεία

Μέγεθος μερίδας: 1 φιλέτο ψαριού + περίπου 1/2 φλιτζάνι λαχανικά

Ανά μερίδα: 276 θερμίδες. πρωτεΐνη 24,4 g; υδατάνθρακες 25,3 γρ. φυτικές ίνες 2,8 γρ. σάκχαρα 2,6γρ. λιπαρά 8,8 γρ. κορεσμένα λιπαρά 1,3 γρ. χοληστερόλη 48,6 mg; βιταμίνη α iu 69,1 IU; βιταμίνη C 8,8 mg; φυλλικό οξύ 34,3 mcg; ασβέστιο 14,6 mg; σίδηρος 0,8mg; μαγνήσιο 34,3 mg; κάλιο 1434,6 mg; νάτριο 218,9 mg.

Πηγή: botrini.gr

https://www.allyou.gr/

KOYZINA

Ψημένα στο φούρνο με ντοματάκια, φρέσκο δυόσμο και μαϊντανό.

Γιάννης Γεωργακόπουλοs

Ετσι λοιπόν επιλέγουμε να φτιάξουμε για πιάτο ημέρας μια συνταγή με γεμιστά κοχύλια φούρνου και κυρίως υλικά μπέικον, μπρόκολο και μανιτάρια, αγαπημένα ανθότυρο μαζί με γιαούρτι και αυγά.

Θα τα μαγειρέψουμε αφού πρώτα προσθέσουμε στο ταψί ντοματίνια, μπόλικο φρέσκο δυόσμο και μαϊντανό. Λίγο πριν τα σερβίρουμε θα τα πασπαλίσουμε με γραβιέρα, θα τα βάλουμε εκ νέου στο φούρνο για λίγο έτσι ώστε να ξεροψηθεί το τυρί μας και το φαγητό μας είναι έτοιμο.

Κρεμμύδι και σκορδάκι μας συνοδεύουν πάντα.

Καλή όρεξη.

Μερίδες: 4-6

Προετοιμασία: 20 λεπτά

Μαγείρεμα: 55 λεπτά (περίπου)

Υλικά

500 γρ. μεγάλα κοχύλια

1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι

2 σκελίδες σκόρδο

200 γρ. μπρόκολο

250 γρ. μανιτάρια

100 γρ. μπέικον

2 φλιτζάνια ανθότυρο

1 φλτζάνι τριμμένη γραβιέρα

1 φλιτζάνι στραγγιστό γιαούρτι

2 αυγά

4 κ.σ. ψιλοκομμένο φρέσκο μαϊντανό

3 κ.σ. ψιλοκομμένο φρέσκο δυόσμο

2 κουτιά ντοματάκια κονκασέ

ελαιόλαδο

αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

Βράζουμε τα κοχύλια σε αλατισμένο νερό για 5 λεπτά και τα στραγγίζουμε. Τα ξεπλένουμε και τα αφήνουμε να κρυώσουν. Για να μην κολλήσουν μεταξύ τους, ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο.

Καθαρίζουμε και ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι. Κόβουμε τα μανιτάρια σε λεπτές φέτες, ψιλοκόβουμε το μπρόκολο και το μπέικον. Σοτάρουμε σε δυνατή φωτιά το κρεμμύδι, το σκόρδο και το μπέικον σε 2 κ.σ. ελαιόλαδο. Τα αφήνουμε σε δυνατή φωτιά για 4-5 λεπτά και ρίχνουμε τα λαχανικά στην κατσαρόλα.

Τα αλατοπιπερώνουμε και τα αφήνουμε να μαγειρευτούν για 15 λεπτά, τα κατεβάζουμε από την φωτιά και τα ανακατεύουμε με το ανθότυρο, το γιαούρτι και τα αυγά. Γεμίζουμε τα κοχύλια με το μείγμα τυριών και λαχανικών.

Ανακατεύουμε τα ντοματάκια με τον δυόσμο, τον μαϊντανό, 1/4 του φλιτζανιού ελαιόλαδο και λίγο αλάτι. Βάζουμε τα κοχύλια στο ταψί, τα περιχύνουμε με ντοματάκια, τα σκεπάζουμε και τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 30 λεπτά. Τα ξεσκεπάζουμε, πασπαλίζουμε με την γραβιέρα και τα ψήνουμε για άλλα 7-8 λεπτά.

Τα βγάζουμε από τον φούρνο και σερβίρουμε αμέσως.

Αναδημοσίευση από «Extra Gourmet - 36 λαχταριστές μακαρονάδες» σε συνταγές του Βαγγέλη Δρίσκα. https://www.huffingtonpost.gr/

KOYZINA

Cheesecake με μαρμελάδα βερίκοκο από το food blog tradilicioussweet
Ένα απλό και γρήγορο γλυκάκι για όλες τις ώρες, με τραγανή βάση, πλούσια κρέμα και πεντανόστιμη μαρμελάδα.

Υλικά:
1 πακέτο μπισκότα πτι μπερ αλεσμένα
100 γραμμάρια βούτυρο λιωμένο
500 γραμμάρια τυρί κρέμα
100 γραμμάρια άχνη
250 γραμμάρια κρέμα γάλακτος
370 γραμμάρια μαρμελάδα βερίκοκο ή όποια προτιμάτε

Εκτέλεση;
Αρχικά αλέθουμε τα μπισκότα να γίνουν σκόνη και τα περιχύνουμε με το λιωμένο βούτυρο, ανακατεύοντας πολύ καλά να ενσωματωθούν μεταξύ τους.
Σε ένα τσέρκι 22 cm ή σε ταψί με αποσπώμενα τοιχώματα, στρώνουμε το παραπάνω μείγμα μας.
Σε ένα μίξερ χτυπάμε το τυρί κρέμα με την άχνη.
Στην συνέχεια προσθέτουμε και την κρέμα γάλακτος. Χτυπάμε πάρα πολύ καλά μέχρι το μείγμα μας να γίνει σφιχτή κρέμα.
Στρώνουμε την κρέμα μας πάνω από τα μπισκότα και το τοποθετούμε στο ψυγείο για μια ώρα.
Αφού περάσει η μια ώρα στρώνουμε και την μαρμελάδα της αρεσκείας μας και το αφήνουμε για ακόμα μια ώρα στο ψυγείο.
Βρείτε περισσότερες συνταγές του food blog tradilicioussweet

https://www.monopoli.gr/

KOYZINA

Από αυτή τη πίτα δεν θα μείνει ούτε ένα κομμάτι! Φτιάξτε εύκολα πεντανόστιμη σπανακόπιτα με σπιτικό φύλλο για ένα θρεπτικό και υγιεινό σνάκ, πρωινό η κολατσιό! Ένα ταψί σκέτη απόλαυση!

ΜΕΡΙΔΕΣ
1 ταψί κουζίνας
ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ
30′ λεπτά
ΑΝΑΜΟΝΗ
1 ώρα και 30′ λεπτά


Συστατικά
Για το φύλλο
1 κιλό αλεύρι για πίτες
1.5 κ.γ. αλάτι
3 κ.σ. ηλιέλαιο
1 κ.γ. ξύδι
570 γρ. χλιαρό νερό
Για τη γέμιση
150 γρ. ελαιόλαδο
1 κρεμμύδι τριμμένο
300 γρ. φρέσκο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
900 γρ. σπανάκι
1 ματσάκι άνηθο
1 ματσάκι μαϊντανό
1,5 κ.γ. αλάτι
1 κ.γ. δυόσμο
1 κ.γ. ρίγανη
1/2 κ.γ. μαύρο πιπέρι
1/2 κ.γ. κόκκινο πιπέρι
λίγη φέτα προαιρετικά
επιπλέον ηλιέλαιο

Μέθοδος Εκτέλεσης
Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε το αλεύρι για πίτες, το αλάτι, το ηλιέλαιο, το ξύδι, το χλιαρό νερό και ανακατεύουμε τα υλικά με το χέρι (πάντα με γάντι), μέχρι να γίνει ζυμάρι.
Σε αλευρωμένη επιφάνεια συνεχίζουμε να δουλεύουμε τη ζύμη μας με τα χέρια. Τη βάζουμε ξανά στο μπολ, καλύπτουμε με μεμβράνη και αφήνουμε να ξεκουραστεί για 45′ λεπτά.
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε 150 γρ. ηλιέλαιο, το τριμμένο κρεμμύδι και το τσιγαρίζουμε ανακατεύοντας. Προσθέτουμε το φρέσκο κρεμμύδι, το σπανάκι, αχνίζουμε μέχρι να μαραθεί το σπανάκι.
Βάζουμε από ένα ματσάκι άνηθο και μαϊντανό, αλάτι, δυόσμο, ρίγανη, μαύρο πιπέρι, κόκκινο πιπέρι και ανακατεύουμε. Μόλις γίνουν αποσύρουμε από τη φωτιά και σουρώνουμε το σπανάκι.
Σε αλευρωμένη επιφάνεια ζυμώνουμε τη ζύμη μας, να αφρατέψει και την κόβουμε σε 8 ίσα κομμάτια. Πλάθουμε τα κομμάτια σε μπάλες, ανοίγουμε με τον πλάστη φύλλο στο μέγεθος ενός πιάτου και το βουτάμε σε ένα μπολ με ηλιέλαιο. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία και με υπόλοιπα 7 ζυμαράκια. Αν δε μας χωράνε στο μπολ με το λάδι, βγάζουμε τα πρώτα 4 και τα βάζουμε σε ένα πιάτο.
Απλώνουμε στο τραπέζι ένα σεντόνι, στην αρχή ανοίγουμε το φύλλο με τα χέρια, προσεκτικά πάνω στο σεντόνι. Λαδώνουμε με μια κουταλιά ηλιέλαιο, προσθέτουμε το μείγμα με το σπανάκι κι αν θέλουμε προαιρετικά βάζουμε λίγη τριμμένη φέτα. Σηκώνουμε το σεντόνι από τη μια πλευρά και τυλίγουμε το φύλλο. Επαναλαμβάνουμε για όλα τα φύλλα την διαδικασία.
Κόβουμε τις άκρες βάζουμε σε ταψί, αλείφουμε με ηλιέλαιο, ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στις αντιστάσεις, στους 200 βαθμούς, για 45′ λεπτά μέχρι να ροδίσει και σερβίρουμε.
Σημειώσεις από τον Σεφ
Το αλεύρι πρέπει να είναι για πίτες.
Βάζουμε ότι γέμιση θέλουμε.

https://dimitrismichailidis.com/

KOYZINA

Δροσιστικό γιαουρτογλυκό με φράουλες και ζελέ
Έπη Τρίμη

Η πεντανόστιμη συνταγή για το γιαουρτογλυκό με φράουλες και ζελέ έχει τη σφραγίδα του Παρλιάρου. Άρα η επιτυχία είναι δεδομένη και η γεύση εκπληκτική. Πρόκειται για ένα εύκολο, οικονομικό και κυρίως δροσιστικό γλύκισμα που θα σας βγάλει ασπροπρόσωπες.

Υλικά
Μερίδες: 10
Για το ζελέ
500 γρ. χυμός πορτοκαλιού
40 γρ. ζάχαρη
15 γρ. ζελατίνη, μουλιασμένη σε ένα μπολ με κρύο νερό για λίγα λεπτά ώστε να μαλακώσει
300 γρ. φράουλες, πλυμένες, στραγγισμένες και χονδροκομμένες.

Για την κρέμα γιαουρτιού
1 κιλό γιαούρτι στραγγιστό, 2% λιπαρά
120 γρ. μέλι, της αρεσκείας μας
15 γρ. ζελατίνη σε φύλλα, μουλιασμένα σε ένα μπολ με κρύο νερό για λίγα λεπτά ώστε να μαλακώσουν

Πώς φτιάχνουμε το ζελέ
Για το ζελέ γιαουρτιού με κομμάτια φράουλας Σε ένα μπρίκι βάζουμε 100 γρ. από το χυμό πορτοκαλιού μαζί με τη ζάχαρη και τα βράζουμε σε δυνατή φωτιά για 1 λεπτό, μέχρι να λιώσει η ζάχαρη.
Αποσύρουμε από τη φωτιά και μεταφέρουμε το μείγμα σε ένα μεταλλικό μπολ.
Στραγγίζουμε τη ζελατίνη, την προσθέτουμε στο ζεστό μείγμα και ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθεί.
Βάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ αρκετά παγάκια και εφαρμόζουμε μέσα το μπολ με το μείγμα πορτοκαλιού – ζελατίνης, ώστε να κρυώνει.
Ρίχνουμε τον υπόλοιπο χυμό, τις φράουλες και ανακατεύουμε με ελαστική σπάτουλα για περίπου 5 λεπτά, ή μέχρι το ζελέ να αρχίσει να πήζει ελαφρώς.
Το αδειάζουμε σε μια φόρμα ή άλλο μεταλλικό μπολ, τέτοιων διαστάσεων ώστε να καλύψουμε με το ζελέ το 1/3 της φόρμας, και το αφήνουμε στο ψυγείο για περίπου 1/2 – 1 ώρα ή μέχρι να σφίξει.
Κρέμα γιαουρτιού
Στραγγίζουμε τη ζελατίνη, τη βάζου- με σε ένα μπολ με λίγο ζεστό νερό ώστε να λιώσει και την κρατάμε στην άκρη, να κρυώσει λίγο.
Σε ένα άλλο μπολ ανακατεύουμε το γιαούρτι με το μέλι, ρίχνουμε και τη ζελατίνη και ανακατεύουμε καλά, μέχρι να ενωθούν.

Σερβίρισμα
Βγάζουμε τη φόρμα από το ψυγείο, ρίχνουμε πάνω στο ζελέ την κρέμα γιαουρτιού· την αφήνουμε στο ψυγείο για περίπου 2 ώρες, μέχρι να σφίξει και να «στέκεται».
Τη βγάζουμε από το ψυγείο, τη βυθίζουμε για 1/2 λεπτό σε μπολ με ζεστό νερό, ώστε να ξεκολλήσει εύκολα το γλυκό από τα τοιχώματα.
Αναποδογυρίζουμε σε μια πιατέλα, ξεφορμάρουμε και σερβίρουμε το ζελέ γιαουρτιού με κομμάτια φράουλας.

Η συνταγή δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος.

 
© 2017 Forwoman.gr
facebook_page_plugin
Τα cookies βοηθάνε στην καλύτερη εμπειρία σας στην περιήγηση της ιστοσελίδας μας, συνεχίζοντας συμφωνείτε με τη χρήση τους.