Ιανουαρίου 20, 2021

KOYZINA

Μια γευστική συνταγή για τους λάτρεις των μανιταριών και όχι μόνο. Εξαιρετικό συνοδευτικό για κρέας στην σχάρα.

ΥΛΙΚΑ
500 γρ. μανιτάρια πλευρώτους
2 κ. σούπας ελαιόλαδο
μαϊντανός ψιλοκομμένος
2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
αλατοπίπερο
ρίγανη (αν μας αρέσει)

Για τη σως μπαλσάμικου
4 κ. σούπας ξύδι μπαλσάμικο
3 κ. σούπας μέλι
1 κ. σούπας μουστάρδα
4 κ. σούπας ελαιόλαδο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΣΥΝΤΑΓΗΣ
Καθαρίζουμε τα μανιτάρια μας καλά.
Κόβουμε το χοντρό μέρος βάσης τους.
Αλείφουμε με ελαιόλαδο και απλώνουμε σε ένα ταψί.
Αλατοπιπερώνουμε καλά, πασπαλίζουμε με ρίγανη (αν μας αρέσει) και με το ψιλοκομμένο μας σκόρδο και ψήνουμε σε φούρνο στους 170 C για περίπου 20 λεπτά.
Για την παρασκευή της σως προσθέτουμε όλα τα υλικά εκτός από το ελαιόλαδο και τα χτυπάμε καλά ώστε το μέλι να ομογενοποιηθεί με τα υπόλοιπα και να λιώσει.
Τέλος προσθέτουμε και το ελαιόλαδο και χτυπάμε μέχρι να πήξει η σως μας.
Περιχύνουμε με τη σως για το σερβίρισμα και πασπαλίζουμε με τον ψιλοκομμένο μαϊντανό μας για έξτρα μυρωδιά.

Σημειώσεις συνταγής
Είναι πολύ απλή κατά την εκτέλεσή της και είναι άρτιο συνοδευτικό για ένα κρασί που πίνετε με την παρέα σας.
Παράλληλα μπορείτε να σερβίρετε μια ποικιλία τυριών.
Σε διαφορετική περίπτωση είναι νόστιμο και κατάλληλο ακόμα και για νηστεία! https://www.sidages.gr/

KOYZINA

Μια συνταγή που υπόσχεται γλυκιά απόλαυση.  Εντυπωσιάζει και μόνο από την εμφάνιση. Η συνταγή, είναι για 1 ταψάκι 26 εκατοστών. Δοκιμάστε την και δεν θα χάσετε!

Υλικά 
Για τη ζύμη

200 γρ. αλεύρι (1 μισή φλ. περίπου)
100 γρ. βούτυρο, σε κομματάκια
75 γρ. ζάχαρη άχνη
1 κρόκο αυγού
1 κ.σ. γάλα
1 πρέζα αλάτι
Για την κομπόστα

1 κιλό μήλα
250 γρ. ζάχαρη (1 1/4 φλ. περίπου)
60 γρ. βούτυρο
3 κ.σ. σταφίδες
6 κ.σ. ρούμι
Κανέλα
Για την τάρτα

3-4 μήλα (ανάλογα το μέγεθος)
Κανέλα
2-3 κ.σ. μαρμελάδα βερίκοκο
Χυμό από 1 λεμόνι
Εκτέλεση συνταγής
Πρώτα απ’ όλα, φτιάχνουμε τη ζύμη μας.

Αναμειγνύουμε το αλεύρι με το αλάτι και την άχνη ζάχαρη.

Προσθέτουμε τα υγρά υλικά και το βούτυρο, ζυμώνουμε, καλύπτουμε με μια μεμβράνη και βάζουμε τη ζύμη στο ψυγείο για τουλάχιστον 1 ώρα.

Στην συνέχεια, φτιάχνουμε την κομπόστα.

Μουσκεύουμε τις σταφίδες στο ρούμι.

Πλένουμε, καθαρίζουμε και ξεσποριάζουμε τα μήλα, μετά τα τρίβουμε στο χοντρό τρίφτη και τα βάζουμε σε κατσαρόλα μαζί με τη ζάχαρη.

Βράζουμε, μέχρι να απορροφήσει όλα τα υγρά.

Όταν η κομπόστα δέσει και πάρει ένα ωραίο χρυσόξανθο χρώμα, προσθέτουμε το βούτυρο, την κανέλα, τις σταφίδες στραγγισμένες και ανακατεύουμε.

Κατόπιν, προχωράμε στην τάρτα.

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου.

Αδειάζουμε το χυμό λεμονιού σε μια λεκάνη με νερό.

Πλένουμε, καθαρίζουμε και ξεσποριάζουμε τα μήλα και τα κόβουμε σε λεπτές φετίτσες (χρησιμοποιούμε το "μαντολίνο" εάν έχουμε).

Έπειτα, βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε τη φόρμα της τάρτας.

Ανοίγουμε τη ζύμη με ένα πλάστη και σχηματίζουμε ένα δίσκο μεγαλύτερης διαμέτρου από τη διάμετρο της φόρμας και πάχους 2-3 χιλιοστών.

Καλύπτουμε με τη ζύμη, τον πυθμένα και τα τοιχώματα της φόρμας.

Τρυπάμε τον πάτο με ένα πιρούνι, για να μη φουσκώσει.

Ψήνουμε για 7 με 10 λεπτά, ώσπου να σταθεροποιηθεί η ζύμη και να πάρει ένα ξανθό χρώμα.

Αδειάζουμε πάνω στη ζύμη την κομπόστα των μήλων, στρώνουμε ομοιογενώς και ψήνουμε για άλλα 10 λεπτά.

Μετά, βάζουμε όμορφα τις φετίτσες του μήλου από πάνω και ψήνουμε για άλλα 8 με 12 λεπτά, ώσπου να πάρουν χρώμα τα μήλα.

Τέλος, αδειάζουμε σε κατσαρολάκι τη μαρμελάδα μαζί με μερικές κουταλιές σούπας νερό, ανακατεύουμε και βράζουμε για 1 με 2 λεπτά.

Αφού κρυώσει λίγο η μαρμελάδα, αλείφουμε με πινέλο την επιφάνεια της τάρτας.

Η μηλόπιτα μας είναι έτοιμη.

Καλή απόλαυση!

Συμβουλές
Για έξτρα γεύση, μπορούμε να πασπαλίσουμε τα τοιχώματα της τάρτας με άχνη.

https://www.supersyntages.gr/

KOYZINA

Με ξηρούς καρπούς και σοκολάτα, σίγουρα δεν είναι για χόρταση. Φτιάχνοντας όμως την Κυριακή δέκα μικρές ενεργειακές μπάλες, θα σας κρατήσουν για όλη την εβδομάδα. Μία μπάλα την ημέρα είναι αρκετή, αντί για απογευματινό σνακ ή μετά το τρέξιμο.

Δείτε πώς θα τις φτιάξετε:

ΥΛΙΚΑ:

1 φλ. κάσιους
1/3 φλ. καρύδια
1/3 φλ. τριμμένα αμύγδαλα
1/4 τριμμένη καρύδα
1 βανίλια
1/3 φλ. γάλα αμυγδάλου
80 γρ λιωμένη σοκολάτα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

Βάζουμε όλα τα υλικά στο μπλέντερ εκτός από την σοκολάτα
Σχηματίζουμε, πλάθοντας, τα energy balls
Bάζουμε στην κατάψυξη για 20 λεπτά
Αφαιρούμε από την κατάψυξη και προσθέτουμε την λιωμένη σοκολάτα

Βάζουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον μια ώρα και απολαμβάνουμε. https://www.in.gr/

KOYZINA

Μια πολύ νόστιμη, υγιεινή και θρεπτική ομελέτα.

Υλικά

5 αυγά

500 γραμμάρια καθαρισμένο σπανάκι

250 γραμμάρια ρικότα

100 γραμμάρια τυρί έμενταλ

150 γραμμάρια πράσα

30 γραμμάρια τριμμένη παρμεζάνα

Ελαιόλαδο 3 κουταλιές της σούπας

Αλάτι, πιπέρι


Εκτέλεση

Πλένουμε καλά το σπανάκι και κόβουμε το πράσο. Ζεσταίνουμε λάδι σε ένα τηγάνι και σοτάρουμε το πράσο. Στη συνέχεια ρίχνουμε το σπανάκι στο τηγάνι και μαγειρεύουμε για λίγα λεπτά. Όταν το σπανάκι είναι μαλακό και καλά μαγειρεμένο το στραγγίζουμε.

Χτυπάμε τα αυγά σε ένα μπολ, προσθέτουμε τη ρικότα και χτυπάμε ξανά. Στη συνέχεια προσθέτουμε το τριμμένο τυρί παρμεζάνα, το έμενταλ και το σπανάκι.

Προσθέτουμε το μίγμα σε ένα ταψί και μαγειρεύουμε στον φούρνο στους 180 βαθμούς για τουλάχιστον 30-40 λεπτά.

Πηγή φωτογραφίας : www.giallozafferano.it

https://jenny.gr/

KOYZINA

Σήμερα φτιάξτε μία διαφορετική συνταγή για ζυμαρικά με σάλτσα αντζούγιας!

Υλικά (για 4 άτομα):

400 γρ. πένες
1 κονσέρβα 50 γρ. αντζούγιες σε λάδι
2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
1 κ.σ. τσίλι
350 γρ. μπρόκολο κομμένο
Αλάτι
Πιπέρι
Διαδικασία:

Βράζετε τις πένες σε αλατισμένο νερό σύμφωνα με τις οδηγίες του πακέτου. Ζεσταίνετε σε μέτρια φωτιά ένα μεγάλο τηγάνι. Ρίχνετε το λάδι της κονσέρβας και όταν ζεσταθεί, προσθέτετε τις αντζούγιες και το σκόρδο, κόβοντας τις αντζούγιες κομματάκια με μία ξύλινη σπάτουλα καθώς μαγειρεύονται. Μαγειρεύετε μέχρι οι αντζούγιες να λιώσουν. Προσθέτετε το τσίλι και ανακατεύετε καλά. Χαμηλώνετε τη φωτιά μέχρι να γίνει το μίγμα. 2’ πριν οι πένες βράσουν, ρίχνετε μέσα το μπρόκολο. Τα αφήνετε για 2’ και στη συνέχεια τα στραγγίζετε, κρατώντας ένα φλιτζάνι από το νερό. Βάζετε τις πένες και το μπρόκολο στο τηγάνι με το μίγμα της αντζούγιας και ανακατεύετε καλά. Εάν οι πένες ή το μίγμα είναι πηχτά, προσθέτετε λίγο από το νερό που κρατήσατε και ανακατεύετε, μέχρι οι πένες να καλυφθούν με τη σάλτσα. Αλατοπιπερώνετε και σερβίρετε.

KOYZINA

μία πεντανόστιμη και πανεύκολη συνταγή που θα σας ενθουσιάσουν.

Υλικά (για 6 άτομα):

500 γρ. κοχυλάκια
350 γρ. ντοματίνια, κομμένα στη μέση
1 φλ. ελιές Καλαμών χοντροκομμένες
200 γρ. χαλούμι σε μικρούς κύβους
½ φλ. κρασί λευκό
1 μέτριο ξηρό κρεμμύδι
½ φλ. ελαιόλαδο
1 κ. σ. ξύδι μπαλσάμικο
1 κ. σ. δυόσμο φρέσκο
Αλάτι
Πιπέρι

Εκτέλεση:

1. Φτιάξε πρώτα τη σάλτσα. Σε μια κατσαρόλα ζέστανε το ελαιόλαδο και ρίξε το κρεμμύδι να σοταριστεί για 3-4 λεπτά και να γυαλίσει. Πρόσθεσε τις ντομάτες και τις ελιές και σβήσε με το κρασί και το ξίδι. Αλατοπιπέρωσε και σιγόβρασε για 5 λεπτά.
2. Στο μεταξύ βράσε τα ζυμαρικά σύμφωνα με τις οδηγίες του πακέτου. Μόλις είναι έτοιμα στράγγιξέ τα και κράτα 3-4 κουταλιές της σούπας από τον ζωμό.
3. Πρόσθεσε στη σάλτσα το χαλούμι και δυνάμωσε τη θερμοκρασία, ανακάτεψε για 2-3 λεπτά και πρόσθεσε τα ζυμαρικά μαζί με τον ζωμό που κρατήσες και τον δυόσμο.

Ανακάτεψε πολύ καλά με δυο κουτάλες έτσι ώστε η σάλτσα να πιάσει παντού στα ζυμαρικά. Σέρβιρε αμέσως πασπαλίζοντας με μπόλικο φρέσκο πιπέρι.

formamag.gr

KOYZINA

Υλικά

225 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
1 κούπα καστανή ζάχαρη
1 κούπα ζάχαρη κρυσταλλική
2 μεγάλα αβγά σε θερμοκρασία δωματίου
2 κ.γ. απόσταγμα βανίλιας
2/3 κούπας κακάο
2 κούπες αλεύρι
1 κ.γ. σόδα
1 κ.γ. αλάτι
680 γρ. λευκή σοκολάτα χοντροκομμένη


Εκτέλεση

Βάζουμε σε μπολ τα 3 πρώτα υλικά και τα χτυπάμε καλά με το μίξερ να αφρατέψουν. Προσθέτουμε τα αβγά και τη βανίλια και χτυπάμε καλά. Βάζουμε στο μπολ το κακάο. Χτυπάμε με το μίξερ να ενωθεί καλά με τα υπόλοιπα υλικά του μείγματος.
Ανακατεύουμε το αλεύρι,τη σόδα και το αλάτι σε καθαρό δοχείο. Προσθέτουμε το μείγμα στο μπολ με το κακάο. Ανακατεύουμε με το χέρι,ίσα να ενωθούν μεταξύ τους τα υλικά. Προσθέτουμε τη σοκολάτα και την ενσωματώνουμε απαλά στο μείγμα. Βάζουμε κουταλιές σε ταψί,σε απόσταση μεταξύ τους,γιατί απλώνουν πολύ! Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 175 βαθμούς C,με αντιστάσεις πάνω κάτω,για 15 λεπτά. Τα μπισκότα όταν βγουν από το φούρνο,είναι πολύ μαλακά όσο στέκονται,όμως στερεοποιούνται.

ΣΗΜ:Η συνταγή δίνει περίπου 60 μπισκοτάκια μπορούν όμως άνετα να μοιραστούν τα υλικά στο μισό.
magyreuontas.blogspot.gr

KOYZINA

Βελουτέ, χορταστική σούπα να σε ζεστάνει τώρα που αρχίζει το κρύο. Ένα από τα καλύτερα γεύματα του χειμώνα είναι οι σούπες, σε ηρεμούν, σε χαλαρώνουν απολαμβάνοντας ένα υγιεινό πιάτο.
Μια αποχή από το κρέας δεν σημαίνει άνοστο φαγητό, η σούπα μανιταριών με λαχανικά, με τη χρήση μπαχαρικών και αρωματικών παίρνει νοστιμιά.
Μείωσε τα λιπαρά χρησιμοποιώντας γάλα (ζωικό ή φυτικό) για ένα γεύμα που θα σε κρατήσει χορτάτο και μπορείς να χρησιμοποιήσεις και το βράδυ χωρίς να χαλάσεις τη διατροφή σου. 

Υλικά
400 γρ μανιτάρια κομμένα σε φέτες
5 ΚΣ ελαιόλαδο
2 ΚΣ ξύδι μπαλσάμικο
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2 καρότα κομμένα σε ροδέλες
4 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
1 κγ θυμάρι
1 κγ ρίγανη
½ κγ δεντρολίβανο τεμαχισμένο
120 ml λευκό κρασί
600 ml ζωμό λαχανικών
350 ml γάλα εβαπορέ πλήρες 8% λιπαρά*
2 κλαδιά σέλερι ψιλοκομμένα
70 γρ ρύζι καρολίνα ξεπλυμένο με νερό
4 φύλλα μαρούλι χοντροκομμένα
1 κγ αλάτι
¼ κγ πιπέρι


Οδηγίες
Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ζεσταίνω σε δυνατή ένταση 1 ΚΣ ελαιόλαδο και σοτάρω τα μανιτάρια (περίπου 8 λεπτά).
Ανακατεύω ανά διαστήματα μέχρι να κατεβάσουν και να εξατμιστούν τα υγρά τους.
Ρίχνω το μπαλσάμικο ξύδι, περιμένω να εξατμιστεί και τα βγάζω σε ένα πιάτο.
Στην ίδια κατσαρόλα ζεσταίνω 4 ΚΣ ελαιόλαδο και σοτάρω το κρεμμύδι και τα καρότα, αφήνοντας για 4 λεπτά περίπου.
Προσθέτω το σκόρδο και τα αρωματικά – το θυμάρι, τη ρίγανη, το δεντρολίβανο – για ½ λεπτό, σβήνω με το λευκό κρασί, αφήνοντάς το να εξατμιστεί για 4-5 λεπτά.
Ρίχνω το σέλερι, το μαρούλι χοντροκομμένο (χωρίς τα κοτσάνια), ανακατεύω να μαραθούν για 2-3 λεπτά και βάζω το γάλα, το ζωμό λαχανικών και το ρύζι.
Όταν αρχίσει το μείγμα να βράζει, μειώνω την ένταση σε μέτρια-χαμηλή, μισοσκεπάζω την κατσαρόλα (αφήνοντας ένα κενό να βγαίνει ο ατμός) και το αφήνω να βράσει για 10 λεπτά περίπου μέχρι να μαλακώσει το ρύζι.
Προσθέτω στην κατσαρόλα τα μανιτάρια, το αλάτι, το πιπέρι, ανακατεύω να βράσει για 2 λεπτά και βγάζω από την εστία το σκεύος.
Αλέθω με το ραβδομπλέντερ** να γίνει βελουτέ με προσοχή γιατί είναι η σούπα είναι καυτή.
Σερβίρω αμέσως, γαρνίρω με λίγο ελαιόλαδο από πάνω, φρεσκοτριμμένο πιπέρι και λίγο ψωμί.
ΤΙΠΣ:
*Από το γάλα εξαρτάται και η πυκνότητα της σούπας. Εναλλακτικά μπορώ να χρησιμοποιήσω γάλα καρύδας ή κρέμα γάλακτος light)
**Μπορώ να αφήσω τη σούπα και χωρίς να την αλέσω (δεν θα γίνει βελουτέ), στην περίπτωση αυτή κόβω τα μανιτάρια σε μικρότερα κομμάτια (στη μέση κάθε φέτα) και το μαρούλι επίσης. Όταν αλέθω με το ραβδομπλέντερ, ανάλογα την ένταση, θα χρειαστεί περισσότερο ή λιγότερο χρόνο. Προσέχω, να μην ακουμπάει στον πάτο του σκεύους, για να μπορεί να αλέσει καλύτερα τα υλικά.
ΑΠΟΛΑΥΣΕ ΤΟ!

Διατροφικά Στοιχεία
Θερμίδες: 348kcal | Υδατάνθρακες: 31γρ | Πρωτεΐνη: 9γρ | Λιπαρά: 20γρ | Κορεσμένα λιπαρά: 5γρ | Χοληστερόλη: 20mg | Νάτριο: 1054mg | Κάλιο: 721mg | Φυτικές ίνες: 3γρ | Σάκχαρα: 13γρ | Βιταμίνη A: 7148IU | Βιταμίνη C: 8mg | Ασβέστιο: 224mg | Σίδηρο: 2mg

https://paxxi.gr/

KOYZINA

«Είμαι πλήρης»: αυτό σημαίνει η λέξη «σπαργάω» από την οποία λέγεται ότι προέρχεται η λέξη «σπαράγγι» και η αλήθεια είναι το ριζότο με σπαράγγια, με καταγωγή από τον ιταλικό βορρά, είναι ένα πλήρες πιάτο από κάθε άποψη.

Οι Ιταλοί συνοδεύουν το πιάτο με αυγά ποσέ στην κορυφή του, αλλά αυτό είναι προαιρετικό, παρόλο που, όπως λέγεται, ο συνδυασμός αυγού με σπαράγγι και παρμεζάνα «απογειώνει» το γευστικό αποτέλεσμα.

Τα μυστικά για το τέλειο ριζότο είναι λίγα και καλά: αφήστε το ρύζι να μαγειρευτεί με τα σκληρά κοτσάνια του σπαραγγιού για μερικά λεπτά παραπάνω, προκειμένου το σπαράγγι να «ποτίσει» το ρύζι, ενώ το κρεμμύδι του πρέπει να σιγομαγειρευτεί σε πολύ χαμηλή φωτιά απλά για να μαραθεί, χωρίς να πάρει χρώμα ή να ροδίσει και πάντα χωριστά από το ρύζι.

Τέλος, εξίσου σημαντικό είναι και το αγουρέλαιο που προστίθεται στο τέλος.

Υλικά για 4 άτομα
600 γρ. σπαράγγια καθαρισμένα και κομμένα σε κομμάτια 1-1μιση εκ. ενώ κρατάμε μερικά (όχι κομμένα) για το γαρνίρισμα
2 κ.σ. βούτυρο
1 μέτριο κρεμμύδι
1 σκελίδα σκόρδο
1 ½ φλ. ρύζι
1/2 φλ. λευκό ξηρό κρασί
4 φλ. ζωμός κότας ή λαχανικών
50 γρ. τριμμένη παρμεζάνα
Άλλη μία κ.σ. βούτυρο
4 αυγά ποσέ
αγουρέλαιο
αλάτι και πιπέρι

Εκτέλεση

Ζεματάμε τα σπαράγγια για 2 λεπτά και κατόπιν τα ρίχνουμε σε κρύο νερό ώστε να διατηρήσουν το καταπράσινο χρώμα τους.

Τα στραγγίζουμε και μετά λιώνουμε με το μίξερ τα μισά σπαράγγια σε πουρέ.

Λιώνουμε το βούτυρο σε τηγάνι και σοτάρουμε το σκόρδο και μετά το κρεμμύδι σε πολύ χαμηλή φωτιά απλά για να μαραθεί.

Αφαιρούμε το σκόρδο ύστερα από περίπου 2 λεπτά, προσθέτουμε το ρύζι και ανακατεύουμε να βουτυρωθεί καλά.

Προσθέτουμε το κρασί και αφήνουμε να το «ρουφήξει» το ρύζι.

Αρχίζουμε να προσθέτουμε από ένα φλιτζάνι ζωμό τη φορά.

Κάθε φορά πριν προσθέσουμε πρέπει να έχει πιει τα προηγούμενα υγρά του. Αλατοπιπερώνουμε.

Αφού το ρύζι γίνει al dente και χυλώσει τότε προσθέτουμε τον πουρέ σπαραγγιών, το βούτυρο και την παρμεζάνα.

Τραβάμε από τη φωτιά και ανακατεύουμε. Tέλος, προσθέτουμε τα ζεματισμένα σπαράγγια και ανακατεύουμε καλά.

Σερβίρουμε αμέσως σε πιάτα και γαρνίρουμε με λίγα σπαράγγια στο πιάτο και τριμμένη παρμεζάνα, ενώ ραντίζουμε με λίγο αγουρέλαιο για την τελική πινελιά.

Για τα αυγά ποσέ
Θα χρειαστείτε:

9 κ.σ. ξίδι, λευκό
1 κ.γ. κόκκους πιπεριού
1 φύλλο δάφνης
1 κ.σ. αλάτι, ψιλό
4 αβγά

Σε μία κατσαρόλα με νερό που σιγοβράζει, ρίχνουμε τις 4 κ.σ. ξίδι, πιπέρι σε κόκκους, ένα φύλλο δάφνης και αλάτι.

Σε ένα μπολ ρίχνουμε τις υπόλοιπες 5 κ.σ. ξιδι και σπάμε μέσα προσεκτικά τα αβγά.

Αφήνουμε 1-2 λεπτά μέχρι να κάνουν μία κρούστα τα αβγά καθώς το ξίδι έχει την ιδιότητα να τα κρατάει ξεχωριστά και να δημιουργεί μια κρούστα γύρω τους ώστε να βράσουν πολύ καλύτερα.

Με το σύρμα ανακατεύουμε πολύ ελαφρά και μαλακά το νερό που σιγοβράζει στην κατσαρόλα δημιουργώντας κάτι σαν δίνη στο εσωτερικό της.

Ρίχνουμε με μεγάλη προσοχή ένα ένα τα αβγά μέσα και αφήνουμε για 3-4 λεπτά.

Όταν είναι έτοιμα, τα αφαιρούμε με την τρυπητή κουτάλα και τα βάζουμε σε μπολ με παγωμένο νερό.

Παίρνουμε με τα χέρια μας ένα ένα τα αβγά και με ένα ψαλίδι κόβουμε τα κομμάτια από το ασπράδι που προεξέχει.

Τα αφήνουμε σε ένα πιάτο με απορροφητικό χαρτί μέχρι να στραγγίσουν και κατόπιν τα τοποθετούμε ένα πάνω σε κάθε μερίδα, στην κορυφή του ριζότου.

https://www.newsbeast.gr/

KOYZINA

Υλικά
250 ml ελαιόλαδο
350 γρ ζάχαρη
1 πορτοκαλιού το ξύσμα
1 ΚΣ κανέλα
¼ κγ γαρύφαλλο σκόνη
250 ml χυμό πορτοκαλιού
2 κγ μαγειρική σόδα
120 ml ρακί την αντικαθιστούμε με νερό αν δεν θέλουμε αλκοόλ
450 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
100 γρ καρύδια χοντροκομμένα στα 6
250 γρ σταφίδες τεμαχισμένες στα 3
1 ΚΣ σουσάμι ωμό για πασπάλισμα προαιρετικά

Οδηγίες
Κόβω τις σταφίδες σε κομμάτια (με το ψαλίδι κουζίνας ή το μαχαίρι) και τις ανακατεύω με 1 ΚΣ από το αλεύρι.
Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνω το ελαιόλαδο με τη ζάχαρη και χτυπάω με το ξύρμα ή το μίξερ.
Προσθέτω τα αρωματικά, το ξύσμα του πορτοκαλιού, την κανέλα και το γαρύφαλλο.
Βάζω και τη ρακή και ανακατεύω.
Σε ένα μεγάλο δοχείο κρατάω το χυμό πορτοκαλιού πάνω από το μπολ, προσθέτω τη σόδα και ανακατεύω. Ο χυμός θα αφρίσει και θα χύνεται μέσα στο μπολ όπου βάζω μετά και τον υπόλοιπο.
Ρίχνω σταδιακά το αλεύρι ανακατεύοντας να ενσωματωθεί στο μείγμα και θα δημιουργηθεί ένας πυκνός χυλός.
Βάζω τα καρύδια, τις σταφίδες και τα ανακατεύω όλα καλά με μια σπάτουλα.
Μεταφέρω το μείγμα σε ένα ταψί πυρίμαχο λαδωμένο και πασπαλίζω με σουσάμι την επιφάνειά του.
Το ψήνω, σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς, στις αντιστάσεις, στη μεσαία σχάρα για 60-70 λεπτά, αν χρειαστεί σκεπάζω με αλουμινόχαρτο προς το τέλος.
Το βγάζω από το φούρνο, το αφήνω να κρυώσει και το κόβω σε κομμάτια για να το σερβίρω.
ΑΠΟΛΑΥΣΕ ΤΟ!

Διατροφικά Στοιχεία
Θερμίδες: 602kcal | Υδατάνθρακες: 79γρ | Πρωτεΐνη: 8γρ | Λιπαρά: 27γρ | Κορεσμένα λιπαρά: 4γρ | Νάτριο: 318mg | Κάλιο: 205mg | Φυτικές ίνες: 4γρ | Σάκχαρα: 34γρ | Βιταμίνη A: 414IU | Βιταμίνη C: 12mg | Ασβέστιο: 40mg | Σίδηρο: 10mg

https://paxxi.gr/

© 2017 Forwoman.gr
facebook_page_plugin
Τα cookies βοηθάνε στην καλύτερη εμπειρία σας στην περιήγηση της ιστοσελίδας μας, συνεχίζοντας συμφωνείτε με τη χρήση τους.