Απριλίου 23, 2021

KOYZINA

Φέτος φτιάξτε αυτά τα υπέροχα, αφράτα τσουρέκια με ίνες και θα με θυμηθείτε! Η συνταγή που τους έχει ξετρελάνει όλους!

Μερίδες
2 τσουρέκια
Προετοιμασία
30′

Συστατικά
Για τη ζύμη:
230 γρ. ζάχαρη
100 γρ. ζαχαρούχο γάλα
220 γρ. ζεστό νερό
1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
2 αυγά
100 γρ. ηλιέλαιο
ξύσμα από μισό πορτοκάλι
χυμός από μισό πορτοκάλι
18 γρ. μαγιά στιγμής
10 γρ. μαχλέπι
1/3 κ.γ. κακουλέ
850 γρ. αλεύρι “Κούλα”

Για το άλειμμα:
1 αυγό
1 κ.σ. γάλα
σουσάμι ή αμύγδαλο φιλέ

Μέθοδος Εκτέλεσης
Σε ένα μπολ ρίχνουμε το ζαχαρούχο γάλα, το νερό, τη ζάχαρη, το εκχύλισμα βανίλιας και ανακατεύουμε.
Προσθέτουμε το ηλιέλαιο, το ξύσμα ποροτκαλιού, τα αυγά, το χυμό πορτοκαλιού ανακατεύοντας συνέχεια.
Ρίχνουμε στο μπολ το αλεύρι, τη μαγιά στιγμής, το μαχλέπι, το κακουλέ και ζυμώνουμε για περίπου 15′.
Η ζύμη πρέπει να είναι ελαστική όταν την πιάνουμε στα χέρια μας.
Τοποθετούμε τη ζύμη σε ένα λαδωμένο μπολ, τη σκεπάζουμε με μεμβράνη και την αφήνουμε σε ζεστό μέρος για περίπου 2 ώρες μέχρι να διπλασιαστεί.
Χωρίζουμε τη ζύμη σε 4 ίσα μέρη, ανοίγουμε 4 κορδόνια και πλέκουμε 2 τσουρέκια με 2 κορδόνια το καθένα.
Τα βάζουμε σε λαδόκολλες μέσα σε ένα ταψί, το ένα δίπλα στο άλλο, σκεπάζουμε με πετσέτα και αφήνουμε σε ζεστό μέρος για περίπου 1 ώρα μέχρι να διπλασιαστούν.
Σε ένα μπολάκι ανακατεύουμε 1 αυγό με 1 κ.σ. γάλα, αλείφουμε τα τσουρέκια και πασπαλίζουμε προαιρετικά με σουσάμι ή αμύγδαλο φιλέ.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στον αέρα στους 165 για περίπου 35′-40′.

https://dimitrismichailidis.com/

KOYZINA


ΥΛΙΚΑ
Για το πιάτο

πορτοκαλόπιτα
παγωτό
Για την πορτοκαλόπιτα

200 γρ. ζάχαρη
13 γρ. μπέικιν πάουντερ
130 γρ. αυγά
130 γρ. γιαούρτι
7 γρ. ξύσμα πορτοκαλιού
1 γρ. εκχύλισμα βανίλιας
220 γρ. σπορέλαιο
340 γρ. φύλλα κρούστας, σπασμένα
Για το σιρόπι

400 γρ. ζάχαρη
400 γρ. χυμό πορτοκαλιού
53 γρ. ξύσμα πορτοκαλιού
400 γρ. νερό

Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τη ζάχαρη με το μπέικιν πάουντερ. Προσθέτουμε τα αυγά, το εκχύλισμα βανίλιας και αναμειγνύουμε πολύ καλά. Προσθέτουμε το γιαούρτι και το ξύσμα πορτοκαλιού και συνεχίζουμε με ένα σύρμα το ανακάτεμα μέχρι το μείγμα να αποκτήσει κρεμώδη υφή. Προσθέτουμε το καλαμποκέλαιο και ανακατεύουμε μέχρι να ενσωματωθεί και αυτό με το μείγμα της κρέμας. Σε ένα άλλο μπολ σπάμε τα φύλλα κρούστας και προσθέτουμε το μείγμα της κρέμας. Ανακατεύουμε με το χέρι με αέρινες κινήσεις έτσι ώστε να μοιραστεί σωστά η κρέμα στα φύλλα κρούστας. Στρώνουμε το μείγμα σε ταψί και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160°C για 60΄- 70΄. Αφαιρούμε από τον φούρνο μόλις η πορτοκαλόπιτα είναι ξεροψημένη και τραγανή. Τρυπάμε ελαφρώς σε διάφορα σημεία την πορτοκαλόπιτα και σιροπιάζουμε με ζεστό σιρόπι.

Για το σιρόπι

Τοποθετούμε όλα τα υλικά σε ένα κατσαρολάκι. Φέρνουμε σε βρασμό και αφαιρούμε από τη φωτιά 2 λεπτά αργότερα.

Tip: Μπορούμε να σερβίρουμε την πορτοκαλόπιτα είτε ζεστή είτε κρύα.

Tip: Μπορούμε να συνδυάσουμε την πορτοκαλόπιτα με παγωτό της αρεσκείας μας ή ακόμη και με γιαούρτι.

KOYZINA


Η συνταγή που σας προτείνουμε σήμερα είναι ο νηστίσιμος μουσακάς.

Aγαπάμε τα ελληνικά, παραδοσιακά φαγητά για την πλούσια γεύση τους και το αυθεντικό τους άρωμα. Ο μουσακάς είναι ίσως το μεγαλύτερο brand name της εθνικής μας κουζίνας. Μαζί με το σουβλάκι, τη χωριάτικη και το τζατζίκι, είναι από τα πρώτα πιάτα που επιλέγουν οι τουρίστες όταν έρχονται στη χώρα μας.

Ο παραδοσιακός μουσακάς είναι ένα μη νηστίσιμο φαγητό καθώς έχει μέσα κιμά και μπεσαμέλ. Τώρα μπορείτε να δοκιμάσετε τον νηστίσιμο μουσακά με μελιτζάνες και μανιτάρια κρατώντας όλη την πλούσια γεύση του. Δοκιμάστε την παρακάτω αγιορείτικη συνταγή και φτιάξτε ένα πιάτο γευστικό και χορταστικό για όλη την οικογένεια.

Μια υπέροχη συνταγή ιδανική για την περίοδο της νηστείας, για vegan διατροφή, αλλά και για όλο το χρόνο αφού η γεύση του είναι συγκλονιστική. Ο νηστίσιμος μουσακάς δεν έχει τίποτα να ζηλέψει σε γεύση και άρωμα από την κλασική εκδοχή του!

Yλικά:

1 κιλό μελιτζάνες φλάσκες
1 1/2 πακέτο μανιτάρια ή δυο μεγάλες κονσέρβες
3-4 ώριμες ντομάτες ψιλοκομμένες ή 1/2 κούπα σάλτσα ντομάτα

2 μέτρια κρεμμύδια
1/2 φλυτζάνι τσαγιού λάδι
1-2 ξύλα κανέλλας
λάδι για το τηγάνισμα
1 1/2 φλυτζάνι τσαγιού γαλέτα
αλάτι και πιπέρι

Για την κρέμα
5 φλυτζάνια τσαγιού νερό
3/4 φλυτζ. τσαγιού νιφάδες πατάτας για πουρέ
1/2 φλυτζάνι λάδι
3/4 φλυτζ. τσαγιού αλεύρι
αλάτι
μοσχοκάρυδο τριμμένο
λίγο άσπρο πιπέρι

Εκτέλεση
Πλένουμε και κόβουμε τις μελιτζάνες σε φέτες και τις βάζουμε σε κρύο νερό με αλάτι, για να φύγει η πικρίλα τους. Τις στραγγίζουμε καλά και τις σκουπίζουμε να φύγουν τα υγρά. Τις τηγανίζουμε σε λάδι ελαφρά και τις τοποθετούμε σε στραγγιστήρι για να βγάλουν το λάδι τους.

Πλένουμε και ψιλοκόβουμε τα μανιτάρια και τα βάζουμε να στραγγίσουν.
Καβουρδίζουμε στο λάδι το κρεμμύδι ψιλοκομμένο και στη συνέχεια προσθέτουμε τα μανιτάρια. τα αφήνουμε να σιγοβράσουν μέχρι να πιούν το νερό τους και προσθέτουμε τη ντομάτα, αλάτι πιπέρι και το ξύλο της κανέλλας. Τα αφήνουμε να βράσουν μέχρι να δέσει η σάλτσα. Λαδώνουμε ένα μέτριο ταψί και πασπαλίζουμε με 3 κουταλιές γαλέτα. Στρώνουμε τις μελιτζάνες και ύστερα τα μανιτάρια στο ταψί

Ετοιμάζουμε την κρέμα ακολουθώντας τα παρακάτω βήματα:
Βράζουμε το νερό και το κατεβάζουμε από τη φωτιά. Ρίχνουμε μέσα τις νιφάδες της πατάτας σιγά-σιγά μέχρι να διαλυθούν καλά και αφήνουμε το μίγμα να μείνει.
Βάζουμε το λάδι να κάψει και προσθέτουμε το αλεύρι. Ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να πάρει το αλεύρι ξανθό χρώμα (5 λεπτά περίπου). Χαμηλώνουμε τη φωτιά και προσθέτουμε το μίγμα της πατάτας Ανακατεύοντας συνεχώς για να μη σβολιάσει. Βράζουμε την κρέμα μέχρι να πήξει και προσθέτουμε το αλάτι το πιπέρι και το μοσχοκάρυδο.
Την ανακατεύουμε καλά και την απλώνουμε στο φαγητό.
Πασπαλίζουμε με την υπόλοιπη γαλέτα και ψήνουμε σε μέτριο φούρνο για μία ώρα περίπου.

Τιp:Αν θέλουμε μπορούμε να βάλουμε και πατάτα όπως στον κανονικό μουσακά.

Η συνταγή είναι από το βιβλίο Σαρακοστιανά (Μ.Δ.Κοκκίνου, Γ.Σ.Κοφινά https://www.bovary.gr/

KOYZINA

Κέικ φράουλας χωρίς αλεύρι και αβγά
Δεν χρειάζεται ψήσιμο

Υλικά
1/2 φλ. τσαγιού καρύδια
1 φλ. τσαγιού τριμμένη καρύδα
2 φλ. τσαγιού κάσιους
1 κ. σ. χυμό λεμονιού
1/2 φλ. τσαγιού σιρόπι αγαύης
1/2 φλ. τσαγιού λάδι καρύδας
1 κ. γλ. εκχύλισμα βανίλιας
500 γρ. φράουλες
200 γρ. φράουλες για τη γαρνιτούρα
Εκτέλεση
Σε έναν επεξεργαστή τροφίμων χτυπήστε τους ξηρούς καρπούς με την καρύδα μέχρι να πάρετε ένα μείγμα σαν ζύμη.
Χωρίστε τη ζύμη σε δύο ίσα μέρη και τοποθετήστε το ένα στο κάτω μέρος μιας φόρμας κέικ που έχετε λαδώσει ελαφρώς.
Σε ένα άλλο καλούπι του ίδιου μεγέθους, τοποθετήστε το άλλο μισό της ζύμης και τοποθετήστε και τα δύο μέρη στην κατάψυξη.
Επεξεργαστείτε το κάσιους, το χυμό λεμονιού, το σιρόπι, το λάδι καρύδας και τη βανίλια σε έναν επεξεργαστή τροφίμων μέχρι να αποκτήσετε μια λεία κρέμα. Χωρίστε τη γέμιση σε 2 ίσα μέρη.
Πλύνετε τις φράουλες και χωρίστε τις σε δύο ίσα μέρη. Κόψτε τις μισές φράουλες σε μικρά κομμάτια και ανακατέψτε με τη μισή γέμιση. Στη συνέχεια, τοποθετήστε το μείγμα σε μια από τις βάσεις και τοποθετήστε και πάλι στην κατάψυξη.
Ανακατέψτε το άλλο μισό των φραουλών με την υπόλοιπη γέμιση έως ότου αποκτήσετε μια υφή σαν κρέμα. Απλώστε στη δεύτερη βάση και τοποθετήστε πάνω στην πρώτη.
Τοποθετήστε ξανά στην κατάψυξη για κάποιες ώρες.
Βγάλτε το κέικ από την κατάψυξη 15 λεπτά πριν το καταναλώσετε και γαρνίρετε με τις υπόλοιπες φράουλες.https://www.newsbeast.gr/

KOYZINA

Υλικά

3/4 φλ. τσαγιού αλεύρι χωρίς γλουτένη
1/2 κ. γλ. μαγειρική σόδα
1 κ. γλ. κανέλα
1/4 κ. γλ. αλάτι
1/4- 1/2 φλ. τσαγιού λάδι καρύδας
3/4 φλ. τσαγιού καστανή ζάχαρη (ή 1/2 φλ. τσαγιού σιρόπι σφενδάμου)
1 κ. γλ. εκχύλισμα βανίλιας
1 μικρή ή μισή μεγάλη (περίπου 1/2 φλιτζάνι) ώριμη μπανάνα, σε πουρέ
1/4 φλ. τσαγιού νερό
2 φλ. τσαγιού βρώμη
1 φλ. τσαγιού τσιπ σοκολάτας (ή κράνμπερις)
Εκτέλεση

Σε ένα μπολ ανακατέψτε το αλεύρι με τη μαγειρική σόδα και το αλάτι.

Σε ένα άλλο μπολ, ανακατέψτε το λάδι καρύδας, την καστανή ζάχαρη και την μπανάνα μέχρι να ομοιογενοποιηθεί το μείγμα και στη συνέχεια προσθέστε τη βανίλια και ανακατέψτε.

Τοποθετήστε το μισό από το μείγμα με το αλεύρι σε εκείνο με το λάδι καρύδας και ανακατέψτε.

Στη συνέχεια προσθέστε το άλλο μισό και χτυπήστε ελαφρά μέχρι να επιτύχετε μια υφή παρόμοια με τα ψίχουλα ψωμιού.

Ρίξτε το νερό και χρησιμοποιήστε τα χέρια σας μέχρι να σχηματίσετε τη ζύμη.

Προσθέστε τα τσιπ σοκολάτας (ή τα κράνμπερις) και τοποθετήστε τη ζύμη στο ψυγείο να κρυώσει.

Σχηματίστε τα μπισκότα και ψήστε στους 180 βαθμούς για 8-12 λεπτά μέχρι να ροδίσουν.https://www.newsbeast.gr/

KOYZINA

Ένας τρόπος να ετοιμάσεις τα πασχαλινά αυγά με φυσικό χρώμα από λαχανικά που έχεις πάντα στην κουζίνα σου.

Βρισκόμαστε μια ανάσα από τη Μεγάλη Εβδομάδα και οι ετοιμασίες για τις πασχαλινές γιορτές ξεκινάνε δειλά - δειλά. Από τα πιο χαρακτηριστικά «διακοσμητικά» στο τραπέζι αυτές τις μέρες είναι φυσικά τα αυγά του Πάσχα. Η παράδοση θέλει να έχουν κόκκινο χρώμα, ωστόσο συχνά επιλέγουμε διάφορες αποχρώσεις.

Υπάρχει τρόπος να ετοιμάσεις τα αυγά χωρίς ειδική βαφή, με φυσικό χρώμα από λαχανικά που έχεις σίγουρα στην κουζίνα σου.

Το κόκκινο, κεραμιδί χρώμα θα το πάρεις από μπόλικες φλούδες λεμονιού, ενώ ένα ξεχωριστό βαθύ γαλάζιο μπορεί να στολίσει το κέλυφος του αυγού με τη χρήση φύλλων από λάχανο.

Υλικά
Αυγά
Τις φλούδες από 6-7 μεγάλα κρεμμύδια
1 μέτριο κόκκινο λάχανο
Λουλούδια και φύλλα της αρεσκείας σου
1 χαλασμένο καλσόν

Πώς θα ετοιμάσεις τα αυγά;

Διάλεξε τα αυγά με όσο το δυνατό πιο ανοιχτό, λευκό κέλυφος και χωρίς κηλίδες. Αυτό θα βοηθήσει τη βαφή να σταθεί καλύτερα.

Επίλεξε τα φύλλα και τα λουλούδια που σου αρέσουν - Μαργαρίτες, φύλλα μαϊντανού και άνηθος ή μάραθος κάνουν. Στερέωσε τα φύλλα πάνω σε κάθε αυγό, τυλίγοντάς το με ένα κομμάτι καλσόν.

Βάλε τα μισά αυγά σε μια κατσαρόλα με μπόλικο νερό και πρόσθεσε τις φλούδες κρεμμυδιού. Σε μια άλλη κάνε το ίδιο με τα φύλλα του λάχανου.

Μόλις πάρει βράση, χαμήλωσε τη φωτιά ώστε να μην κοχλάζει, για να εξασφαλίσεις πως δεν θα ραγίσουν τα αυγά. Βράσε τα αυγά για 6-7' λεπτά.
Σβήσε το μάτι σου και σκέπασε τις κατσαρόλες, αφήνοντας το σκεύος να κρυώσει καλά.
Βάλε τις κατσαρόλες στο ψύγείο και άφησε για τουλάχιστον 5 ώρες.
Κόψε το καλσόν και αφαίρεσε τα φύλλα, που έχουν αφήσει το σχέδιό τους πάνω στο κέλυφος. Σκούπισε καλά τα αυγά. Μπορείς να τα γυαλίσεις με λίγο ελαιόλαδο.
Δες εδώ ένα αναλυτικό βίντεο για να λυθεί κάθε απορία σου:


Πηγή: iefimerida.gr

KOYZINA


Από τις τροφές μεγάλης θρεπτικής αξίας τα όσπρια, των οποίων την αξία είχαν ανακαλύψει από παλιά οι άνθρωποι, -ευρήματα από το 5000 π.Χ έχουν ανακαλυφθεί σε Μεσόγειο και Μεσοποταμία- γίνονται πεντανόστιμα όπως κι αν μαγειρευτούν. Η συνταγή μας είναι για σαλάτα με μαυρομάτικα φασόλια, μια εξαιρετική επιλογή για το νηστίσιμο τραπέζι και όχι μόνο.

Από τις τροφές μεγάλης θρεπτικής αξίας (περιέχουν αζωτούχες ενώσεις, υδατάνθρακες, βιταμίνες Β αλλά και λιποειδή) τα όσπρια, των οποίων την αξία είχαν ανακαλύψει από παλιά οι άνθρωποι -ευρήματα από το 5000 π.Χ έχουν ανακαλυφθεί σε Μεσόγειο και Μεσοποταμία- γίνονται πεντανόστιμα όπως κι αν μαγειρευτούν. Η συνταγή μας είναι για σαλάτα με μαυρομάτικα φασόλια, μια εξαιρετική επιλογή για το νηστίσιμο τραπέζι και όχι μόνο.

Υλικά

500 γραμμάρια μαυρομάτικα φασόλια

1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο

1/4 φλ. κόκκινο ξίδι

2 φρέσκα κρεμμυδάκια με τα φύλλα τους ψιλοκομμένα

1 ξερό κρεμμύδι κομμένο σε λεπτές ροδέλες

2 πιπεριές Φλωρίνης στο λάδι τους (έτοιμες ή φτιαχτές) ψιλοκομμένες

3 κουταλιές σούπας ψιλοκομμένο μαϊντανό

αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

Για τα μαυρομάτικα φασόλια σαλάτα, βάζουμε πρώτα τα φασόλια σε κρύο νερό, να βράσουν για 5΄ ή ζεματάμε τα φασόλια για ανάλογο διάστημα. Τα στραγγίζουμε και πετάμε το νερό. Τα βράζουμε με καθαρό νερό για άλλα 20΄. Αλατίζουμε την ώρα που βράζουν. Τα στραγγίζουμε και τα αφήνουμε να κρυώσουν. Τα βάζουμε σε σαλατιέρα. Προσθέτουμε τα ψιλοκομμένα κρεμμύδια, τις πιπεριές, τα δαχτυλίδια κρεμμυδιού. Χτυπάμε το λαδόξιδο με μπόλικο αλατοπίπερο, να γίνει κρέμα. Περιχύνουμε και ανακατεύουμε. Πασπαλίζουμε με μπόλικο μαϊντανό. Ανακατεύουμε 2-3 φορές τη σαλάτα, να μαριναριστούν καλά τα υλικά πριν τη σερβίρουμε. Μπορούμε να προσθέσουμε και άλλα λαχανικά της αρεσκείας μας. https://www.tanea.gr/

KOYZINA

 θρεπτική και ιδανική για την περίοδο της σαρακοστής.

Εύκολη μα και τόσο νόστιμη λόγω των υλικών της, όλα πρώτες ύλες που τα σπίτια είχαν πιο παλιά.
Χορταστική και γευστική, με έντονα τα αρώματα της κανέλας και του γαρύφαλλου, λιώνει στο στόμα καθώς οι μαστιχωτές σταφίδες προσθέτουν γλύκα και τα τραγανά χοντροκομμένα καρύδια ξεχωρίζουν σε κάθε δαγκωματιά.

Φτιάξε το και στείλε τη φωτογραφία του στο Facebook ή στο Instagram με hashtag #paxxigr και μπορεί να τη δεις στα stories μας! Πολλά από τα σκεύη που χρησιμοποιώ μπορείς να τα βρεις στο PAXXISHOP
σταφιδόπιτα νηστίσιμη Κρητική

 

ΥΛΙΚΑ
250 ml ελαιόλαδο
350 γρ ζάχαρη
1 πορτοκαλιού το ξύσμα
1 ΚΣ κανέλα
¼ κγ γαρύφαλλο σκόνη
250 ml χυμό πορτοκαλιού
2 κγ μαγειρική σόδα
120 ml ρακί την αντικαθιστούμε με νερό αν δεν θέλουμε αλκοόλ
450 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
100 γρ καρύδια χοντροκομμένα στα 6
250 γρ σταφίδες τεμαχισμένες στα 3
1 ΚΣ σουσάμι ωμό για πασπάλισμα προαιρετικά

ΟΔΗΓΙΕΣ

Κόβω τις σταφίδες σε κομμάτια (με το ψαλίδι κουζίνας ή το μαχαίρι) και τις ανακατεύω με 1 ΚΣ από το αλεύρι.
Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνω το ελαιόλαδο με τη ζάχαρη και χτυπάω με το ξύρμα ή το μίξερ.
Προσθέτω τα αρωματικά, το ξύσμα του πορτοκαλιού, την κανέλα και το γαρύφαλλο.
Βάζω και τη ρακή και ανακατεύω.
Σε ένα μεγάλο δοχείο κρατάω το χυμό πορτοκαλιού πάνω από το μπολ, προσθέτω τη σόδα και ανακατεύω. Ο χυμός θα αφρίσει και θα χύνεται μέσα στο μπολ όπου βάζω μετά και τον υπόλοιπο.
Ρίχνω σταδιακά το αλεύρι ανακατεύοντας να ενσωματωθεί στο μείγμα και θα δημιουργηθεί ένας πυκνός χυλός.
Βάζω τα καρύδια, τις σταφίδες και τα ανακατεύω όλα καλά με μια σπάτουλα.
Μεταφέρω το μείγμα σε ένα ταψί πυρίμαχο λαδωμένο και πασπαλίζω με σουσάμι την επιφάνειά του.
Το ψήνω, σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς, στις αντιστάσεις, στη μεσαία σχάρα για 60-70 λεπτά, αν χρειαστεί σκεπάζω με αλουμινόχαρτο προς το τέλος.
Το βγάζω από το φούρνο, το αφήνω να κρυώσει και το κόβω σε κομμάτια για να το σερβίρω.

ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ
Θερμίδες: 602kcal | Υδατάνθρακες: 79γρ | Πρωτεΐνη: 8γρ | Λιπαρά: 27γρ | Κορεσμένα λιπαρά: 4γρ | Νάτριο: 318mg | Κάλιο: 205mg | Φυτικές ίνες: 4γρ | Σάκχαρα: 34γρ | Βιταμίνη A: 414IU | Βιταμίνη C: 12mg | Ασβέστιο: 40mg | Σίδηρο: 10mg

https://paxxi.gr/

KOYZINA

Τα πασχαλινά κουλουράκια είναι από τα κεράσματα που δύσκολα δεν θα φάω και δεύτερο…και τρίτο! Κλασικά, σπιτικά και πεντανόστιμα, αυτά τα λαχταριστά κουλουράκια έχουν ξεχωριστή θέση στη καρδιά πολλών! Και να σας πω και το καλύτερο?…Ε, δεν χρειάζεται να περιμένετε μέχρι το Πάσχα για να τα φτιάξετε!


Μερίδες
50 κουλουράκια
Προετοιμασία
20′ λεπτά
Αναμονή
25′ λεπτά


Συστατικά
750γρ. αλεύρι
400γρ. βούτυρο
250γρ. άχνη
2 βανιλίνες
1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
2 αυγά
1 αυγό για το αυγούλωμα

Μέθοδος Εκτέλεσης
Στον κάδο του μίξερ βάζουμε το αλεύρι, το κρύο βούτυρο, την άχνη, τις βανιλίνες, το μπέικιν πάουντερ, τα 2 αυγά και ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά.
Πλάθουμε τα κουλουράκια, περίπου 30 γρ. το ένα.
Βάζουμε τα κουλουράκια σε ταψί με λαδόκολλα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στον αέρα, στους 160 βαθμούς, για 20’-25’ λεπτά.

https://dimitrismichailidis.com/

KOYZINA

πό την food blogger Μarysgramm
Μία πίτα με χειροποίητο και τραγανό φύλλο με γέμιση φέτας.

Υλικά για την γέμιση
•1/2 κιλό τυρί κατσικίσιο ή φέτα
•1/2 φλιτζάνι τσαγιού γάλα
•1 αυγό
•2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
•2 κουταλιές της σούπας σιμιγδάλι

Εκτέλεση
Σε ένα βαθύ σκεύος βάλτε την φέτα ή το κατσικίσιο τυρί και με ένα πιρούνι κάντε τη ή(το) κομμάτια. Ρίξτε όλα τα υπόλοιπα υλικά και ανακατέψτε. Αφήστε το στην άκρη.

Υλικά για το φύλλο
•500γρ αλεύρι (περίπου)
•1 φλιτζάνι του τσαγιού νερό (περίπου)
•λίγο αλάτι
•2 κουταλιές της σούπας σπορέλαιο
•1 κουταλιά της σούπας ξύδι
• 300 ml λιωμένη φυτίνη με βούτυρο

Εκτέλεση
Βάλτε όλα τα υλικά στον κάδο του μίξερ,βάλτε τον γάντζο και ανακατέψτε μέχρι να έχετε μία λεία ζύμη.Χωρίστε την ζύμη σε δύο ίσα μέρη. Ανοίξτε με τον πλάστη ένα πολύ μεγάλο φύλλο, (αλευρώνετε κατά τη διάρκεια )ρίξτε λιωμένη φυτίνη με βούτυρο σε όλη την επιφάνεια και στην συνέχεια αρχίστε να διπλώνετε το φύλλο. Δίπλωμα και λιπαρή ουσία…Το ζητούμενο είναι να κάνουμε ένα πακέτο. Αφού κάνετε το ίδιο και με το δεύτερο φύλλο, βάλτε τα στο ψυγείο για τουλάχιστον 30 λεπτά. Πάρτε ένα ταψί (μεσαίου μεγέθους) ,βάλτε σε όλη την επιφάνεια βούτυρο. Βγάλτε τα πακέτα από το ψυγείο, ανοίξτε τα με τον πλάστη στο ίδιο μέγεθος με το ταψί. Το πρώτο φύλλο κάτω, την γέμιση και από πάνω το δεύτερο. Κλείστε καλά τις άκρες γύρω γύρω με τα δάχτυλα σας. Χαράξτε & βάλτε λιωμένη φυτίνη….ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για περίπου μία ώρα.

Δείτε περισσότερες συνταγές της Marysgramm  εδώ

https://www.monopoli.gr/2

© 2017 Forwoman.gr
facebook_page_plugin
Τα cookies βοηθάνε στην καλύτερη εμπειρία σας στην περιήγηση της ιστοσελίδας μας, συνεχίζοντας συμφωνείτε με τη χρήση τους.