Δεκεμβρίου 19, 2018

KOYZINA

Περσικό ρύζι

Υλικά για 2-3 άτομα:
1 1/4 φλ. ρύζι μπασμάτι
600 γρ. νερό
1 καρότο
1 κολοκύθι
1 κρεμμύδι
2 σκόρδα
2 κ.σ. μαϊντανός
2 κ.σ. κουκουνάρι
2 κ.σ. σταφίδες ξανθιές
1/2 κ.γ. κύμινο
1/2 κ.γ. σκόνη σκόρδου
2 κ.σ. χυμός πορτοκαλιού κ λίγο ξύσμα
4+1 κ.σ. ελαιόλαδο
αλάτι κ πιπέρι

Εκτέλεση:

Αλέθω στο μπλέντερ το κρεμμύδι, τα σκόρδα, τον μαϊντανό, το καρότο και το κολοκύθι. Σε μια κατσαρόλα βάζω τις 4 κ.σ. λάδι και σοτάρω για λίγα λεπτά τα λαχανικά και το ρύζι. Ρίχνω το νερό και μαγειρεύω σε χαμηλή φωτιά ώσπου να εξατμιστεί εντελώς. Προς το τέλος ρίχνω τις σταφίδες, τον χυμό και ξύσμα πορτοκαλιού κι αλατοπιπερώνω. Αποσύρω από τη φωτιά. Σε ένα τηγανάκι βάζω 1 κ.σ λάδι και προσθέτω το κουκουνάρι να καβουρδιστεί μαζί με την σκόνη σκόρδου. Όταν πάρει χρώμα, αποσύρω από την φωτιά. Πρόταση σερβιρίσματος: βάζω το ρύζι σε μια φόρμα του κέικ. Την αναποδογυρίζω σε μια πιατέλα, ρίχνω πάνω και γύρω το κουκουνάρι. Γαρνίρω με ψιλοκομμένο μαϊντανό και φέτες πορτοκαλιού.

Καλή σας απόλαυση!

http://theveggiesisters.gr

KOYZINA


ια το κέικ
250 γρ. (1 1/4 φλιτζ. τσαγιού) βούτυρο γάλακτος
250 γρ. (2 φλιτζ. τσαγιού) Μαύρη Ζάχαρη Fytro
6 αυγά
250 γρ. (2 φλιτζ. τσαγιού) Αλεύρι για Όλες τις Χρήσεις ΓΙΩΤΗΣ
10 γρ. (2 κουτ. σούπας) Μπέικιν Πάουντερ ΓΙΩΤΗΣ
30 γρ. (6 κουτ. σούπας) ρούμι
250 γρ. κάστανα βρασμένα
Για το μίγμα του κάστανου
300 γρ. κάστανα βρασμένα
200 γρ. (1 1/2 φλιτζ. τσαγιού) Μαύρη Ζάχαρη Fytro
10 γρ. (2 κουτ. σούπας) ρούμι
250 ml (1 1/4 φλιτζ. τσαγιού) νερό
Για το γλάσο
50 ml (1/4 φλιτζ. τσαγιού) γάλα
1 πλάκα Κουβερτούρα Γάλακτος ΓΙΩΤΗΣ

Ετοιμάζετε το μίγμα του κάστανου: βράζετε τα κάστανα με τη Μαύρη Ζάχαρη Fytro και το νερό για 15 λεπτά. Αποσύρετε από τη φωτιά, προσθέτετε το ρούμι, ανακατεύετε και αφήνετε το μίγμα να κρυώσει. Χτυπάτε το βούτυρο με τη ζάχαρη στο φτερό του μίξερ μέχρι να αφρατέψουν. Στη συνέχεια προσθέτετε τους κρόκους των αυγών και συνεχίζετε το χτύπημα για άλλα 2 λεπτά. Τέλος, προσθέτετε τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύετε ελαφρά. Αδειάζετε τα 3/4 του μίγματος σε στρογγυλή βουτυρωμένη και αλευρωμένη φόρμα με διάμετρο 24 εκατοστά και ψήνετε στους 180°C (αέρας) για μισή ώρα. Έπειτα, χαμηλώνετε το φούρνο στους 150°C και ψήνετε 10 λεπτά ακόμα. Απλώνετε λίγη ζύμη από αυτή που έχετε κρατήσει γύρω-γύρω στη φόρμα του κέικ, ώστε να σχηματιστεί ένας δακτύλιος στο κέντρο του οποίου απλώνετε το μίγμα κάστανου. Καλύπτετε με την υπόλοιπη ζύμη και ψήνετε στους 150°C για ακόμα 30 λεπτά. Αφήνετε το κέικ να κρυώσει και ετοιμάζετε το γλάσο: ζεσταίνετε το γάλα, προσθέτετε την Κουβερτούρα, αφού την έχετε κόψει σε κομμάτια και ανακατεύετε μέχρι να λιώσει. Αλείφετε το κρύο κέικ γύρω-γύρω και γαρνίρετε με κάστανα πασπαλισμένα με Ζάχαρη Άχνη.

KOYZINA

Φτιάχνουμε τον πιο κολασμένο κορμό χωρίς γλουτένη, χωρίς δημητριακά, χωρίς επεξεργασμένη ζάχαρη, χωρίς λιπαρα, μόνο με αγνή μαγεία φρούτων και καρπών της φύσης.

Υλικά
350γρ. κάστανα βρασμένα
8 χουρμάδες ψιλοκομμένοι
200γρ. κουβερτούρα 65% κακάο
130γρ. λάδι καρύδας
2 κουτ. σούπας αμυγδαλοβούτυρο
2 κουτ. σούπας χαρουπόμελο
1/2 κουτ. γλυκού αλάτι Ιμαλαΐων
1 χούφτα αμύγδαλα ή φουντούκια ή 1 κ.σούπας μπράντι (προεραιτικά)

Σε μπεν μαρί λιώνετε την σοκολάτα με το χαρουπόμελο.

Σε βαθύ μπολ αναμιγνύετε τα κάστανα σπασμένα σε κομμάτια, και όλα τα υπόλοιπα υλικά. Προσθέτετε την σοκολάτα και ανακατεύετε καλά.

Αδειάζετε το μίγμα σε αλουμινόχαρτο ή αντικολλητικό χαρτί και σχηματίζετε τον κορμό κλείνοντας τις δύο άκρες πάνω από τον κορμό σφίγγοντας ελαφρά.

Αφήνετε στο ψυγείο για 2 ώρες να παγώσει.

olivemagazine.gr

KOYZINA

Κουλουράκια για τα Χριστούγεννα, αλλά λίγα τραβούν το μάτι όσο τα springerle, τα χριστουγεννιάτικα κουλουράκια που από τον 14ο αιώνα συνοδεύουν τη γιορτή του ερχομού του Χριστούλη στη Βαυαρία (ίσως κι από πιο παλιά).

Το όνομα τους – springerle – σημαίνει «μικρός ιππότης» ή «μικρός άλτης». Υποστηρίζουν ότι αναφέρεται είτε στα σχέδια πηδηχτών αλόγων που σαν στάμπες κοσμούν κάποια από αυτά τα κουλουράκια είτε στο «πηδηχτό» φούσκωμα της ζύμης του springerle.

Μάλιστα, πριν την έλευση του μπέικιν-πάουντερ στην κουζίνα, χρησιμοποιούσαν κέρατα ελαφιού, τριμμένα σε σκόνη, για να φουσκώσει η ζύμη.

Αλεύρι, αυγά και ζάχαρη για να ετοιμαστεί η μαλακή ζύμη. Την αφήνουν να κρυώσει, μετά αναλαμβάνει ο μπλάστρης. Και, στη συνέχεια, έρχεται η ώρα για τη στάμπα.

Οι παλιές σφραγίδες ήταν συνήθως πέτρινες ή κεραμικές, κάποιες από τις πιο πολύτιμες ήταν από σκληρό ξύλο αχλαδιάς. Τα μέλη της οικογένειας και οι γείτονες σκάλιζαν τα δικά τους σχέδια: λουλούδια, ζωάκια, οικόσημα κι άλλα. Στην πιο παλιά ξύλινη σφραγίδα φιγουράρει ένα πασχαλινό αρνάκι.

Τον 17ο αιώνα, σύμφωνα με το ΑΠΕ -ΜΠΕ, συνηθίζονταν θέματα από τη Βίβλο. Συχνά, τα χώριζαν στα τέσσερα ώστε κάθε ένα μπισκοτένιο «παραθυράκι» ν' αφηγείται μέρος μιας ιστορίας.

Μετά τη στάμπα, τα αφήνουν όλο το βράδυ να στεγνώσουν και τα βάζουν σε ταψί, πασπαλισμένο με γλυκάνισο. Βγάζοντάς τα απ' τον φούρνο, το σχέδιο της στάμπας είναι κρουστό, ενώ το κάτω μέρος, το πιο υγρό, φουσκώνει

Σήμερα, που όλοι κυνηγούν την ευκολία, πολλοί προτιμούν να χρησιμοποιούν έναν ειδικό για springerle κύλινδρο. Τον ρολάρουν πάνω στη ζύμη, αφήνοντας στην πάνω επιφάνειά της τα σχέδια που είναι λαξευμένα στον κύλινδρο. Αρκετοί είναι όμως αυτοί που επιμένουν να διατηρούν την παράδοση. Επιτρέπει άλλωστε μια φιλική, χριστουγεννιάτικη άμιλλα μεταξύ καλών γειτόνων.

Μετά, έρχεται η στιγμή της ανταλλαγής δώρων, μια από τις πιο ανακουφιστικές και εξυψωτικές στιγμές της ζωής μας.

iefimerida.gr

KOYZINA

Χριστούγεννα χωρίς egg nog δεν γίνονται στις πέραν του Ατλαντικού ακτές. Ένα μήνα πριν τη μεγάλη γιορτή και για να υποδεχτούν το πνεύμα των Χριστουγέννων, οι αμερικάνες οικοδέσποινες ετοιμάζουν στα σπίτια το υπέροχο αυτό ποτό που δεν λείπει από καμία συγκέντρωση, από κανένα τραπέζι. Tο eggnog είναι πολύ νόστιμο και αξίζει να το δοκιμάσετε. Συνταγές υπάρχουν πολλές και αν θέλετε μπορείτε να το φτιάξετε και χωρίς αλκοόλ.

Υλικά

6 αυγά

1/2 λίτρο γάλα

250 γραμμάρια ζάχαρη

1 φακελάκι βανίλια

1/2 κουταλάκι μοσχοκάρυδο

200 ml μπράντι

100 ml ρούμι

1/2 λίτρο φρέσκια κρέμα

Σε ένα μπολ χτυπάμε τα αυγά με ένα μίξερ μέχρι να γίνουν αφράτα. Ύστερα προσθέτουμε το μοσχοκάρυδο, τη βανίλια και τη ζάχαρη και συνεχίζουμε να χτυπάμε. Προσθέτουμε το ρούμι, το μπράντι και τη κρέμα και ανακατεύουμε μέχρι να ενωθούν τα υλικά. Βάζουμε το μπολ στο ψυγείο να παγώσει και το eggnog είναι έτοιμο.

KOYZINA

Ένα υγιεινό πιάτο με βάση τη σόγια που χαρίζει ευεξία. Εύπεπτο με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες για μια ισορροπημένη διατροφή. Όπως θα δείτε στη συνταγή δεν υπάρχει καθόλου αλάτι.

Υλικά
Κριθαράκι σόγιας
Μανιτάρια ψιλοκομμένα
τοματίνια
Μαιντανός
Φρεσκοκομμένο πιπέρι
Λάδι, Βαλσάμικο

Εκτέλεση

Σε ένα τεφάλ σωτάρουμε τα μανιτάρια. Στη συνέχεια αφού έχουν μαλακώσει ρίχνουμε το μαιντανό λάδι και βαλσάμικο. Όλο αυτό διαρκεί 12 με 15 λεπτά. Το σερβίρουμε στο πιάτο ρίχνοντας πιπεράκι και ξανά μαιντανό.

Βράζουμε σε νερό το κριθαράκι σόγιας με λίγο πιπέρι και μια κουταλιά της σούπας λάδι. Ολοκληρώνεται περίπου σύμφωνα με την συνταγή σε 12 λεπτά. Αν θέλετε ρίχνετε στο νερό λίγη ντομάτα πολτό.

Σερβίρουμε στο πιάτο, το κριθαράκι με τα μανιτάρια πασπαλίζοντας με τυρί κατά προτίμηση οργανικό.

 

Γράφει Μίκα Καππάτου

 

forwoman.gr

KOYZINA

Υλικά για 4 μερίδες
3 μεγάλες μελιτζάνες φλάσκες (περίπου 300 γρ./τεμ.)
3 γεμάτες κουταλιές του γλυκού ταχίνι
1 κρεμμύδι ξερό μεσαίου μεγέθους ψημένο
1 μεγάλο ξερό σκόρδο ψημένο (8-10 μεγάλες σκελίδες)
5 κουταλιές της σούπας ξίδι
2 κουταλιές της σούπας ψιλοκομμένη πιπεριά Φλωρίνης
2 κουταλιές της σούπα ψιλοκομμένο μαϊντανό
1 κουταλιά της σούπας κουκουνάρι
1 κουταλιά της σούπας φιστίκια Αιγίνης
1/2 κουταλάκι του γλυκού καπνιστή πάπρικα γλυκιά
1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι ψιλό

Εκτέλεση

Βήμα 1ο: Πλένουμε τις μελιτζάνες, αφαιρούμε το κοτσάνι, τις κόβουμε στη μέση κατά μήκος και τις τρυπάμε με ένα πιρούνι.

Βήμα 2ο: Τις ψήνουμε στο φούρνο ή στα κάρβουνα, γυρνώντας τες και από τις δύο πλευρές μέχρι να ξεροψηθεί (σχεδόν να καεί) η φλοίδα.

Αν τις ψήσετε στο φούρνο ακολουθήστε τις εξής οδηγίες: Τοποθετήστε τες σε ταψί που έχετε εφαρμόσει λαδόκολλα. Ξεκινήστε στηρίζοντας το πρώτο κομμάτι μελιτζάνας στο πλαϊνό του ταψιού με τη φλοίδα προς τα πάνω και συνεχίστε με την επόμενη στηρίζοντάς τη στην πρώτη και ούτω καθεξής.

Ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο σε δυνατή ένταση στο αερόθερμο ή στο γκριλ ή σε συνδυασμό γκριλ – αερόθερμου περίπου για 30΄ από την πλευρά που είναι η φλοίδα. Γυρίστε τις μελιτζάνες και συνεχίστε το ψήσιμο για όσο χρόνο χρειαστεί να πάρουν χρώμα.

Βήμα 3ο: Όταν γυρίσετε τις μελιτζάνες προσθέστε στο ταψί το σκόρδο με τα τσόφλια και το κρεμμύδι (καθαρισμένο και κομμένο στη μέση οριζοντίως και χαράσσοντας στα τέσσερα). Τα αφήνουμε να ψηθούν και αυτά μέχρι να ολοκληρωθεί το ψήσιμο από τις μελιτζάνες. Ίσως χρειαστεί να βγάλετε το σκόρδο νωρίτερα. Το κρεμμύδι θέλει το χρόνο του και δεν πειράζει αν αρπάξει λίγο χρώμα αποπάνω.

Βήμα 4ο: Όταν ψηθούν καλά οι μελιτζάνες τις αφήνουμε για μερικά λεπτά να κρυώσουν λίγο και στη συνέχεια αφαιρούμε τη σάρκα από τη φλοίδα χρησιμοποιώντας ένα μεγάλο κουτάλι.

Βήμα 5ο: Θα χρειαστούμε ένα ξύλο κοπής για να δουλέψουμε τα υλικά μας και να έχουμε την τέλεια υφή στη μελιτζανοσαλάτα μας. (Εάν δεν έχουμε μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε μούλτι αλλά δεν θα πάρουμε το ίδιο αποτέλεσμα.) Τοποθετούμε τη σάρκα από τις μελιτζάνες στο ξύλο κοπής και με ένα μεγάλο μαχαίρι την ψιλοκόβουμε χωρίς να τη λιώσουμε τελείως. Τη μεταφέρουμε σε ένα μπολ και προσθέτουμε το ταχίνι ανακατεύοντας καλά για να ομογενοποιηθούν. Προσοχή, στην περίπτωση που δείτε ότι έχει διαχωριστεί λίγο το λάδι στο ταχίνι, πριν το χρησιμοποιήσετε, ανακατέψτε το καλά βυθίζοντας ένα κουταλάκι μέχρι τον πάτο του βάζου που είναι συσκευασμένο.

Συνεχίζουμε στο ξύλο κοπής ψιλοκόβοντας το ψημένο κρεμμύδι. Το προσθέτουμε στο μπολ με το μείγμα και συνεχίζουμε καθαρίζοντας τα σκόρδα. Τα πιέζουμε πάνω στο ξύλο κοπής με την φαρδιά πλευρά του μαχαιριού για να πολτοποιηθούν και τα μεταφέρουμε στο μπολ. Ψιλοκόβουμε σε πολύ λεπτές φέτες την πιπεριά Φλωρίνης, τις τεμαχίζουμε σε μικρά κυβάκια και μεταφέρουμε στο μπολ με τα υπόλοιπα υλικά.

Συνεχίζουμε ψιλοκόβοντας τον μαϊντανό και προσθέτουμε και αυτόν στο μείγμα. Προσθέτουμε το ξίδι, το αλάτι και το κουκουνάρι. Ανακατεύουμε καλά και αφήνουμε τη μελιτζανοσαλάτα να “ξεκουραστεί”, να ανακατευτούν όλα τα αρώματα μεταξύ τους και να δώσουν ένα ωραίο γευστικό πάντρεμα.

Βήμα 6ο: Ελπίζω να μην κουραστήκατε και το παραλείψετε γιατί οι λεπτομέρειες είναι αυτές που κάνουν τη διαφορά! Καβουρδίστε ελάχιστα σε ένα αντικολλητικό τηγάνι 1 με 2 κουταλιές φιστίκια Αιγίνης για να γίνουν πιο τραγανά. Πιέστε τα στο ξύλο κοπής να θρυμματιστούν.

Σερβίρετε τη μελιτζανοσαλάτα σε ένα βαθύ μπολ. Πασπαλίστε με λίγη καπνιστή πάπρικα γλυκιά και τέλος προσθέστε τα χοντροκομμένα φιστίκια Αιγίνης.

Αυτή η μελιτζανοσαλάτα συνοδεύει άριστα τα ψητά κρέατα ή άλλους μεζέδες. Συμπληρώστε το μενού σερβίροντας σαλάτα με λάχανο, πράσο και καρότο.Εκτός από τα υλικά που περιέχει αυτή η συνταγή είναι πολύ σημαντικές οι διαφορετικές υφές. Το τραγανό φιστίκι Αιγίνης και το κουκουνάρι δίνουν τον τόνο στις πιο απαλές υφές από τα υπόλοιπα υλικά. 

Μπορείτε να μειώσετε ή να αυξήσετε τις ποσότητες των υλικών ανάλογα με τις γευστικές σας προτιμήσεις. Γι’ αυτό την πρώτη φορά που θα την φτιάξετε ίσως χρειαστεί να πειραματιστείτε λίγο.
Ο χρόνος ψησίματος που απαιτείται για τις μελιτζάνες εξαρτάται από το μέγεθός τους. Είναι επιθυμητό να καεί κάπως η φλοίδα εξωτερικά ώστε να πάρουν την επίγευση του καμένου. Αν υπάρχει δυνατότητα προτιμήστε το ψήσιμο στα κάρβουνα ή στη χόβολη. Έτσι θα απογειωθεί η γεύση της μελιτζανοσαλάτας.
Ο τρόπος τοποθέτησης και ψησίματος που σας προτείνω για τις μελιτζάνες βοηθάει α) στο να ψηθεί καλά η σάρκα της μελιτζάνας, β) να μην σας κολλήσει η σάρκα στη λαδόκολλα και να την γυρίσετε εύκολα και γ) δεν μένουν υδρατμοί στο εσωτερικό της μελιτζάνας. Αν την ψήσετε ολόκληρη θα χρειαστεί να βάλετε τη σάρκα (αφού ψηθούν οι μελιτζάνες) σε ένα σουρωτήρι και να πιέσετε ελαφρά μέχρι να αφαιρεθούν τα ζουμάκια.
Ψήστε τα σκόρδα για να βγάλουν πιο ντελικάτο άρωμα! Μην φοβηθείτε την ποσότητα γιατί όταν ψήνονται η γεύση είναι πολύ πιο ελαφριά. Αν όμως δεν τα ψήσετε αυτή η ποσότητα θα είναι υπερβολική.
Για να μην μπαίνετε στη διαδικασία να ψήνετε μελιτζάνες όποτε θέλετε μελιτζανοσαλάτα ή ακόμη και για άλλες χρήσεις όπως μελιτζάνα πουρέ ή μελιτζανοκεφτέδες μπορείτε να ψήσετε και να διατηρήσετε τη σάρκα από τις μελιτζάνες στην κατάψυξη τοποθετώντας τη σε σακουλάκια τροφίμων. Έτσι γλιτώνετε τη χρονοβόρα διαδικασία ψησίματος και έχετε πάντα τη δυνατότητα για άμεση χρήση. Αν έχετε κάρβουνα αξίζει να κάνετε τον κόπο. Θα με θυμηθείτε!

magiacook.gr

KOYZINA

Υλικά
για τη ζύμη
400 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1/2 κ.γλ. μπέικιν πάουντερ
250 γρ. φρέσκο βούτυρο αγελαδινό
1 αβγό μεγάλο
1 κ.σ. παγωμένο γάλα
1 πρέζα αλάτι
1 πρέζα ζάχαρη
1/2 κ. γλ. πάπρικα γλυκιά καπνιστή

για το μείγμα μελιτζάνας
5-6 μεγάλες τσακώνικες μελιτζάνες (ή 10 μεσαίες)
1 μέτριο ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
1 μεγάλη πιπεριά Φλωρίνης ψιλοκομμένη
100 γρ. φέτα βαρελίσια πικάντικη
2-3 κ.σ. ελαιόλαδο
1/2 κούπα μαϊντανό ψιλοκομμένο
2 κ.σ. σιμιγδάλι ψιλό (προαιρετικά)

για την μπεσαμέλ
300 γρ. φρέσκο γάλα
2 κ.σ. κόρν φλάουρ – νισεστές
1 κ.σ. φρέσκο βούτυρο
50 γρ. ρεγκάτο τριμμένο
70 γρ. γραβιέρα Αμφιλοχίας τριμμένη (όχι πολύ αλμυρή, ήπια)
1 αβγό

λίγη ρίγανη
1 κ. γλ. πάπρικα γλυκιά καπνιστή (προαιρετικά)

έξτρα τριμμένα τυριά για τις στρώσεις στην τάρτα
60 γρ. μοτσαρέλα σε φραντζόλα
60 γρ. gouda
60 γρ. ρεγκάτο
60 γρ. γραβιέρα Αμφιλοχίας (όχι πολύ αλμυρή, ήπια)

Εκτέλεση

Βήμα 1ο: Φτιάχνουμε τη ζύμη. Κοσκινίζουμε το αλεύρι. Προσθέτουμε το μπέικιν πάουντερ και την πάπρικα. Ανακατεύουμε να ομογενοποιηθούν. Προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά και ζυμώνουμε με τα χέρια μας μέχρι να γίνει η ζύμη λεία και μαλακιά. (Το βούτυρο φροντίστε να είναι σε θερμοκρασία δωματίου. Δεν χρειάζεται μίξερ.) Αφήνουμε η ζύμη στο ψυγείο να ξεκουραστεί και συνεχίζουμε με τη γέμιση.

Βήμα 2ο: Ψήνουμε τις μελιτζάνες στα κάρβουνα ή στο γκριλ του φούρνου μέχρι να καεί η εξωτερική φλοίδα. Αφαιρούμε την ψίχα. (Οι μελιτζάνες ξεφλουδίζονται εύκολα τραβώντας με το χέρι μας τη φλοίδα ή αδειάζουμε τη σάρκα με τη βοήθεια κουταλιού). Τοποθετούμε τη σάρκα από τις μελιτζάνες σε σουρωτήρι με χοντρές τρύπες να κρυώσει και να αποβληθούν τα υγρά της.

Βήμα 3ο: Τσιγαρίζουμε σε ελαιόλαδο το κρεμμύδι, το σκόρδο και την πιπεριά μέχρι να μαλακώσουν. Προσθέτουμε τον πολτό μελιτζάνας και σιγοβράζουμε να εξατμιστούν τα υγρά της. Ανακατεύουμε συνεχώς να μην κολλήσουν τα υλικά στο σκεύος. Οι τσακώνικες μελιτζάνες δεν βγάζουν πολλά υγρά και γι’ αυτό θα χρειαστεί απλώς να ανακατέψετε καλά να ομοιογενοποιηθούν τα υλικά και να ζεσταθεί ο πολτός μελιτζάνας. Σβήνουμε την εστία και προσθέτουμε τη θρυμματισμένη φέτα. Ανακατεύουμε καλά και με την θερμοκρασία του μείγματος η φέτα λιώνει. (Επιλέξτε βαρελίσια φέτα που είναι πιο μαλακιά από του δοχείου γιατί λιώνει πιο εύκολα και δεν μένουν σκληρά κομμάτια τυριού στην τάρτα).

Βήμα 4ο: Φτιάχνουμε μπεσαμέλ. Σε μια μικρή κατσαρόλα ρίχνουμε το βούτυρο, το γάλα και το κορν φλάουρ. Σιγοβράζουμε σε εστία χαμηλής έντασης και ανακατεύουμε διαρκώς. Στην αρχή ανακατεύουμε με αβγοδάρτη, μέχρι να λιώσει το βούτυρο και να διαλυθεί καλά το κόρν φλάουρ. Στη συνέχεια ανακατεύουμε με ευθεία ξύλινη σπάτουλα πιέζοντας τον πάτο του σκεύους ώστε να μην κολλήσει η μπεσαμέλ. Όταν πήξει σβήνουμε την εστία. Αφήνουμε τη μπεσαμέλ λίγο να κρυώσει και προσθέτουμε το αβγό αφού πρώτα το έχουμε χτυπήσει όπως κάνουμε στην ομελέτα. Ανακατεύουμε με γρήγορες κινήσεις και προσθέτουμε τα τυριά.

Βήμα 5ο: Ενώνουμε την μπεσαμέλ με το μείγμα μελιτζάνας. Προσθέτουμε το μαϊντανό και λίγη ρίγανη. Ανακατεύουμε καλά.

Βήμα 6ο: Στήνουμε την τάρτα. Χωρίζουμε το 1/3 της ζύμης και την αφήνουμε στο ψυγείο. Στρώνουμε την υπόλοιπη ζύμη σε ένα αντικολλητικό ταψί διαμέτρου περίπου 28 cm. Φροντίζουμε να καλύψουμε και τα πλαϊνά του ταψιού, να σηκωθεί δηλ. η ζύμη γύρω-γύρω περίπου 3-4 cm.

Πασπαλίζουμε την επιφάνεια της ζύμης με 60 γρ. μοτσαρέλα και 60 γρ. gouda. Ρίχνουμε το μείγμα μελιτζάνας – μπεσαμέλ. Πασπαλίζουμε με 60 γρ.ρεγκάτο και 60 γρ. γραβιέρα Αμφιλοχίας.

Τελειώνουμε την τάρτα στολίζοντάς τη με τη ζύμη που κρατήσαμε στο ψυγείο. Φτιάχνουμε κορδόνια πάχους 1 cm περίπου και τα τοποθετούμε στην τάρτα παράλληλα και κάθετα μεταξύ τους ώστε να σχηματιστούν ρόμβοι.

Ψήνουμε στους 180-200 βαθμούς Κελσίου πάνω κάτω για 40΄. Ελέγχουμε εάν έχει πάρει η τάρτα μας ωραίο χρώμα αποκάτω και αν χρειαστεί συνεχίζουμε το ψήσιμο μόνο κάτω αντίσταση για άλλα 20΄ ανάλογα βεβαίως με τον φούρνο.

TIPS

Αν μείνει ψημένη σάρκα μελιτζάνας διατηρήστε την σε σακούλα τροφίμων στην κατάψυξη. Μπορείτε να την χρησιμοποιήσετε για να φτιάξετε όποτε θελήσετε υπέροχες μελιτζανοσαλάτες. Σας προτείνω την κλασική με σκορδάκι και ξίδι ή μια πιο gourmet με ταχίνι, ψητά κρεμμύδια και φιστίκια Αιγίνης.
Εάν θέλουμε να μην μαυρίσει η σάρκα από τις ψητές μελιτζάνες προσθέτουμε 1/2 χυμό λεμονιού. Δεν το θεωρώ απαραίτητο και δεν το συνιστώ σε αυτή τη συνταγή καθώς επηρεάζει το γευστικό αποτέλεσμα.

KOYZINA

 

Υλικά

2 ποτήρια ελαιόλαδο
250 γρ. βούτυρο αιγοπρόβειο
3 κρόκους αυγών
μισό ποτήρι ζάχαρη άχνη
1 φλιτζάνι του καφέ αλισίβα
1 κουταλιά του γλυκού σόδα
6 βανίλιες (3 για τη ζύμη και 3 για το πασπάλισμα)
300 γρ. αμύγδαλα
1 φλιτζάνι του καφέ ούζο με γλυκάνισο
Αλεύρι μαλακό (περίπου 2 κιλά και κάτι)
Ανθόνερο ή ούζο για το ράντισμα
Ζάχαρη άχνη για το πασπάλισμα (περίπου 1 ½ κιλό)

Εκτέλεση
Χτυπάμε στο μίξερ το λάδι και το βούτυρο μέχρι να ασπρίσουν (περίπου για 10 λεπτά). Προσθέτουμε τη ζάχαρη και τους κρόκους από τα αυγά και συνεχίζουμε το χτύπημα για μερικά λεπτά. Ρίχνουμε στο μείγμα τη σόδα, τα αμύγδαλα, το ούζο, την αλισίβα και τις 3 βανίλιες. Χτυπάμε με το μίξερ να ανακατευτούν τα υλικά. Προσθέτουμε αλεύρι (τόσο, όσο να γίνει το μείγμα μια μαλακή ζύμη) ανακατεύοντας με το μίξερ στη χαμηλή ένταση. Δοκιμάζουμε να δούμε εάν η ζύμη ξεκολλά από τα χέρια και μπορούμε να την πλάσουμε, τότε καταλαβαίνουμε ότι δεν χρειάζεται άλλο αλεύρι. Εάν χρειάζεται να προσθέσουμε αλεύρι, το ρίχνουμε λίγο-λίγο προσέχοντας να μη μας σφίξει πολύ η ζύμη.

Πλάθουμε τους κουραμπιέδες και τους βάζουμε σε ταψί στρωμένο με λαδόκολλα. Δίνουμε στους κουραμπιέδες ότι σχήμα θέλουμε (μισο-φέγγαρα, καρδούλες, αστεράκια, κτλ) αλλά προσέχουμε σε κάθε ταψί όλα τα κομμάτια να έχουν ίδιο μέγεθος για να ψηθούν ομοιόμορφα. Ψήνουμε πάνω κάτω ή στο αερόθερμο στους 180 βαθμούς μέχρι να πάρουν χρώμα.

Σε μια επιφάνεια κοσκινίζουμε ζάχαρη άχνη και τοποθετούμε έναν-έναν τους ζεστούς κουραμπιέδες. Τους ραντίζουμε με ούζο ή με ανθόνερο (προσοχή το ανθόνερο έχει έντονο άρωμα) και στη συνέχεια τους χιονίζουμε με ζάχαρη άχνη αρωματισμένη με βανίλια. Τοποθετούμε τους κουραμπιέδες σε πιατέλα και συνεχίζουμε τη διαδικασία μέχρι να τελειώσουμε και το τελευταίο ταψί. Μπορούμε να ψήσουμε μέχρι δύο ταψιά ταυτόχρονα στο αερόθερμο.

Σημαντικές επισημάνσεις

Αλισίβα: Σε ένα μπρίκι ρίχνουμε 2 κουταλιές της σούπας στάχτη και συμπληρώνουμε με νερό. Βράζουμε το μείγμα για 5 λεπτά. Το αφήνουμε να κρυώσει και στη συνέχεια το σουρώνουμε για να πάρουμε την αλισίβα. Προσοχή η στάχτη να είναι από ξύλα, κατά προτίμηση ελιά. Φροντίζουμε να μην έχουμε κάψει κάποιο υλικό με χημικές προσμίξεις, όπως χαρτιά και να μην έχουμε ψήσει κρέας ή ψάρι κ.α.
Αμύγδαλα: Βράζουμε τα αμύγδαλα σε ένα κατσαρολάκι με νερό για 5 περίπου λεπτά (μέχρι να μαλακώσει φλούδα και να ξεφλουδίζονται). Τα στραγγίζουμε και τα ξεφλουδίζουμε όσο είναι ακόμη ζεστά. Τα ψιλοκόβουμε και τα ψήνουμε για μερικά λεπτά στο φούρνο για να φύγει η υγρασία. Προσοχή δεν θέλουμε να καβουρδιστούν.
Βούτυρο: Εάν θέλουμε οι κουραμπιέδες μας να έχουν έντονο άρωμα βουτύρου χρησιμοποιούμε 250 γρ. βούτυρο από γάλα πρόβειο ή αιγοπρόβειο. Αν θέλουμε πιο ήπια γεύση αντί για βούτυρο χρησιμοποιούμε φυτίνη και προσθέτουμε μια κουταλιά της σούπας βούτυρο για λίγο άρωμα.

magiacook.gr

KOYZINA

Παραδοσιακή συνταγή για σούπερ μελωμένα μελομακάρονα με μπόλικο καρύδι και κανέλα. Ο χυμός πορτοκαλιού, το μέλι και το ελαιόλαδο αναμειγνύονται και αναδύουν στο χώρο μαγικά αρώματα. 

Στο τέλος του κειμένου περιλαμβάνεται «χορταστικό» βίντεο με μικρά μυστικά, κολπάκια και τεχνικές για να φτιάξεις τέλεια μελομακάρονα ακόμη και αν είναι η πρώτη σου φορά που μπαίνεις στην κουζίνα!

Υλικά για τη ζύμη:
1 ½ ποτήρι ελαιόλαδο (375 γρ.)
½ ποτήρι ζάχαρη κρυσταλλική (150 γρ.)
½ ποτήρι χυμό πορτοκαλιού (150 γρ.)
1 γεμάτη κουταλιά της σούπας μέλι
4 ½ ποτήρια αλεύρι μαλακό (περίπου 700- 750 γρ.)
1 κουταλιά του γλυκού μπείκιν πάουντερ
¼ κουταλάκι του γλυκού σόδα
¼ κουταλάκι του γλυκού αμμωνία
1 φλιτζάνι του καφέ κονιάκ
1/2 κουταλάκι του γλυκού γαρίφαλο
1/2 κουταλάκι του γλυκού κανέλα

Για το μέλωμα:
2 ποτήρια ζάχαρη
2 ποτήρια νερό
1 ξυλάκι κανέλας
1 ποτήρι μέλι
Καρύδια για πασπάλισμα (περίπου 150 γρ.)
Κανέλα τριμμένη για πασπάλισμα

Εκτέλεση

Χτυπάμε για 5 λεπτά το λάδι στο μίξερ. Στη συνέχεια προσθέτουμε όλα τα υλικά για τη ζύμη και ανακατεύουμε απαλά μέχρι να απορροφηθεί το αλεύρι. Πλάθουμε στρογγυλά μπαλάκια πιέζοντάς τα λίγο με ένα πιρούνι ή με κάποια τραχιά επιφάνεια (όπως τρίφτης) για να κάνουν αφενός ωραίο σχέδιο στην επιφάνεια και αφετέρου να μπορεί να εισχωρήσει το μέλι. Ψήνουμε στους 180 βαθμούς μέχρι να ροδίσουν. Προσοχή μην τα παραψήσετε γιατί σκληραίνουν και δεν έχουν ωραία γεύση. 

Για το μέλωμα:

Βράζουμε τη ζάχαρη με το νερό και την κανέλα περίπου για 10 λεπτά. Σβήνουμε τη φωτιά και προσθέτουμε το μέλι (Κάντε τα στραβά μάτια και αφήστε να πέσει λίγο μέλι παραπάνω από την ποσότητα που προτείνω 🙂 ) Ανακατεύουμε και βουτάμε τα κρύα μελομακάρονα στο ζεστό σιρόπι. Τα αφήνουμε για 3-5 λεπτά να απορροφήσουν μέλι μέχρι μέσα. Τα τοποθετούμε σε πιατέλα και πασπαλίζουμε με λίγη κανέλα και τριμμένο καρύδι. Συνεχίζουμε τη διαδικασία μέχρι να τελειώσουμε όλα τα κομμάτια. Φροντίζουμε να διατηρούμε το σιρόπι ζεστό. Αν κρυώσει το ζεσταίνουμε και συνεχίζουμε.

Σημαντικές επισημάνσεις

Εάν θέλουμε μπορούμε να προσθέσουμε ένα κομμάτι καρύδι στο κέντρο κάθε μελομακάρονου κατά τη διαδικασία πλασίματος.

Μπορούμε να έχουμε έτοιμα ψημένα μελομακάρονα και να τα μελώσουμε όποτε θέλουμε.
Με αυτή την πρακτική μπορούμε να κάνουμε διπλή δόση, να μελώσουμε μερικά και να μελώσουμε τα υπόλοιπα όταν τελειώσουν τα πρώτα. Έτσι η πιατέλα με τα μελομακάρονα θα είναι πάντα γεμάτη με τραγανά και φρεσκοσιροπιασμένα μελομακάρονα. Μελώνουμε τα μελομακάρονα κρύα σε καυτό σιρόπι.

magiacook.gr

© 2017 Forwoman.gr
facebook_page_plugin
Τα cookies βοηθάνε στην καλύτερη εμπειρία σας στην περιήγηση της ιστοσελίδας μας, συνεχίζοντας συμφωνείτε με τη χρήση τους.
Περισσότερα Αποδοχή