Φεβρουαρίου 17, 2019

KOYZINA

Η φασολάδα, είναι αναμφίβολα ένα από τα δημοφιλέστερα κλασικά παραδοσιακά πιάτα της ελληνικής κουζίνας, ειδικά τις κρύες χειμωνιάτικες μέρες, όπως η σημερινή. Μάλιστα την εποχή της δικτατορίας του Μεταξά, καθιερώθηκε ως το εθνικό μας φαγητό.

Στη χώρα μας ανάλογο φαγητό με τη φασολάδα, συναντάμε και στην αρχαιότητα. Ως φαγητό και θυσία στον θεό Απόλλωνα και ήταν βασικό στοιχείο του εθίμου των πυανοψίων που στην κυριολεξία σήμαινε «ημέρα της φασολάδας», δανείζοντας παράλληλα το όνομα της και στον αντίστοιχο μήνα του αττικού ημερολογίου.

Τα υλικά που θα χρειαστούμε για την αγιορείτικη φασολάδα με πορτοκάλι είναι:

250 γρ.φασόλια ελληνικά
1 μεγάλο καρότο τριμμένο στον τρίφτη του κρεμμυδιού
λίγο σέλινο ψιλοκομμένο
1 μεγάλο κρεμμύδι κομμένο στα οκτώ
250 γρ.χυμό ντομάτας
30 γρ. χυμό λεμονιού
ξύσμα από 1 μεγάλο πορτοκάλι
1 φύλλο δάφνης ή 1 κ.γλυκού ξερό δυόσμο
πολύχρωμο πιπέρι σε κόκκους
ταμπάσκο ή μπούκοβο
αλάτι
φέτες πορτοκάλι για το σερβίρισμα

Επί το έργον:

Βάζουμε τα φασόλια σε μια λεκάνη με νερό και τα αφήνουμε όλο το βράδυ να φουσκώσουν. Στραγγίζουμε και τα βάζουμε σε κατσαρόλα με λίγο αλάτι να βράσουν για 40 λεπτά περίπου μέχρι λίγο να μαλακώσουν και τα στραγγίζουμε ξανά.
Βάζουμε πάλι νερό στην κατσαρόλα κρύο, ρίχνουμε τα λαχανικά, τη δάφνη, το μπούκοβο, το πιπέρι σε κόκκους, το ξύσμα πορτοκαλιού, τον χυμό ντομάτας το κρεμμύδι και αφού πάρουν βράση ρίχνουμε τα φασόλια και τα αφήνουμε να βράσουν μέχρι να χυλώσουν. Στο τέλος αλατίζουμε και προσθέτουμε το λεμόνι.
Αποσύρουμε και αφήνουμε να ξεκουραστεί λίγο το φαγητό πριν σερβίρουμε

Πηγή: agiameteora.net

KOYZINA

Σας προτείνω μια γευστική κοτόσουπα χωρίς αυγολέμονο, ιδανική για ελαφρά γεύματα.

Υλικά

1 μπούτι και ένα στήθος κοτόπουλο
1 κρεμμύδι
3 μεσαία καρότα
1 κλωνάρι σέλινο
2 κουταλιές ελαιόλαδο
Αλάτι, πιπέρι
1 φλυτζάνι ρύζι καρολίνα

Εκτέλεση

Βάλτε το κοτόπουλο σε χύτρα ταχύτητας, 4 ποτήρια νερό και αλάτι και βράστε για 1 ώρα
Κρατήστε όλο τον ζωμό
Καθαρίστε τα λίπη, κόψτε το κρέας σε μικρά κομμάτια
Σε κατσαρόλα ροδίστε το κρεμμύδι ψιλοκομμένο με ελαιόλαδο
Προσθέστε τα καρότα σε κύβους, το σέλινο σε κομμάτι, αλάτι και πιπέρι, ροδίστε για 5-6 λεπτά να βράσουν
Ρίξτε το κοτόπουλο και τον ζωμό του
Ρίξτε και το ρύζι, χαμηλώστε τη φωτιά, να βράσει για 10 λεπτά
Ετοιμο! Σερβίρετε με χυμό λεμόνι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

KOYZINA

Υλικά

500 γραμμάρια ξερά φασόλια μαγειρεμένα [κόκκινα κατά προτίμηση]
1 κόκκινη πιπεριά
1 κρεμμύδι
2 σκελίδες σκόρδο
50 γραμμάρια φλέικς βρώμης
50 γραμμάρια αλεύρι πλήρες
1 κουταλίτσα μπούκοβο
Αλάτι, πιπέρι, 1 κουταλιά ελαιόλαδο

Εκτέλεση

Βράστε τα φασόλια ή αγοράστε μια κονσέρβα
Ψιλοκόψτε το κρεμμύδι, τα σκόρδα και την πιπεριά
Σε μίξερ τοποθετήστε τα φασόλια και τα λαχανικά - Προσπαθήστε να κοπούν χοντρά
Σε μεγάλο μπολ ρίξτε αυτό το μείγμα - Προσθέστε τη βρώμη, το αλεύρι, το μπούκοβο, αλάτι, πιπέρι, ελαιόλαδο
Σχηματίστε μπιφτέκια, όσο χοντρά τα θέλετε - Αφήστε να ξεκουραστούν 1 ώρα στο ψυγείο
Ψήστε τα στο φούρνο, στο γκριλ, ή τηγανίστε τα με ελαιόλαδο

 

KOYZINA

Μπουκίτσες φιστικοβούτυρου και δημητριακών καλυμμένες με σοκολάτα γάλακτος

Συστατικά
3 κ. σούπας φιστικοβούτυρο ή βούτυρο αμυγδάλου
2 κ. σούπας ζάχαρη καρύδας ή 2 κ. σούπας σιρόπι σφενδάμου ή μέλι
1/2 φλ. δημητριακά ρυζιού
283 gr σοκολάτα γάλακτος

Πως το κάνουμε
Σε ένα κατσαρολάκι λιώσε το φιστικοβούτυο με την ζάχαρη καρύδας σε χαμηλή φωτιά μέχρι να γίνει λείο το μείγμα.
Αφαίρεσε από την φωτιά και πρόσθεσε τα δημητριακά, ανακατεύοντας μέχρι να καλυφθούν πλήρως και άφησε να κρυώσουν.
Βάλε ένα κατσαρολάκι με νερό στην φωτιά και τοποθέτησε από πάνω ένα πυρίμαχο μπολ που να αγγίζει το νερό.
Σπάσε την σοκολάτα σε μικρά κομμάτια και ριξ’ την στο μπολ, ανακατεύοντας μέχρι να λιώσει.
Μόλις λιώσει, αφαίρεσε από την φωτιά το μπολ και άφησε την σοκολάτα να κρυώσει ελαφρώς.
Σε ένα ταψί για cupcakes μοίρασε χάρτινες θήκες για muffin και cupcakes και ρίξε όση σοκολάτα χρειάζεται σε κάθε θήκη, ίσα για να καλυφθεί ο πάτος τους.
Από πάνω μοίρασε το μείγμα δημητριακών, μία κουταλιά σε κάθε θήκη.
Έπειτα ρίξε την υπόλοιπη σοκολάτα, ώστε να καλυφθεί το μείγμα δημητριακών.
Βάλε το ταψί στο ψυγείο για περίπου 15 λεπτά για να “δέσουν” τα σοκολατάκια.

KOYZINA

Το παστίτσιο με ρεβίθια και μπεσαμέλ λαχανικών είναι μια από εκείνες τις συνταγές που σίγουρα θα σας κερδίσει με την πρωτοτυπία της, την πλούσια γεύση της, αλλά και την θρεπτική της αξία!

Τα υλικά που θα χρειαστούμε για παστίτσιο με ρεβίθια και μπεσαμέλ λαχανικών είναι:
500 γρ. πένες
2 φλ. + 1 φλ. φρυγανιά τριμμένη
300 γρ. βρασμένα ρεβίθια
3 μέτρια καρότα σε κυβάκια
1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
4 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
1 φλ. ψιλοκομμένο μαϊντανό
1 κ. ντομάτες περασμένες στον τρίφτη
1 φλ. + 3 κ.σ ελαιόλαδο
1 κ.σ. μπούκοβο
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
500 γρ. πένες ολικής αλέσεως (ή απλές)

Για τη μπεσαμέλ:
1.200 ml νερό
1 ντομάτα χαραγμένη σταυρωτά
1 πιπεριά καθαρισμένη ολόκληρη
1 μάτσο μαϊντανό καθαρισμένο
1 μάτσο σέλινο καθαρισμένο
1 κρεμμύδι μεγάλο χαραγμένο σταυρωτά
2 καρότα μεγάλα ολόκληρα
1 γερή πρέζα ρίγανη
1 κ.σ. γεμάτη αλάτι
5 κόκκοι πιπέρι
12 κ.σ. αλεύρι (αν θέλουμε χρησιμοποιούμε και αλεύρι ολικής αλέσεως ή από φαγόπυρο)
6 κ.σ. ελαιόλαδο
Προαιρετικά: 1 κ.γ. κύμινο τριμμένο, 1 –2 κρόκους αβγού, 2 -3 κουταλιές τριμμένο τυρί (γραβιέρα, παρμεζάνα, πεκορίνο).

Επί το έργον:
Αλείφουμε με ελαιόλαδο ένα παραλληλόγραμμο ταψάκι, ρίχνουμε μέσα τη φρυγανιά και το κουνάμε να καλυφθεί καλά σε όλη την επιφάνεια. Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι και σοτάρουμε το καρότο, το κρεμμύδι και το σκόρδο μέχρι να μαλακώσουν. Προσθέτουμε την ντομάτα και το αλάτι και μαγειρεύουμε μέχρι να πιει η ντομάτα λίγο τα υγρά της. Αποσύρουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε τα ρεβίθια, τον μαϊντανό και το μπούκοβο και ανακατεύουμε. Αφήνουμε να πάρουν μια βράση και αποσύρουμε από τη φωτιά. Βράζουμε τα ζυμαρικά σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας, στραγγίζουμε και τα ρίχνουμε στην κατσαρόλα με τα ρεβίθια. Ανακατεύουμε δοκιμάζουμε το αλάτι και μεταφέρουμε στο ταψάκι. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180ο C. Φτιάχνουμε την μπεσαμέλ: Βράζουμε όλα τα λαχανικά μαζί και τα σουρώνουμε. Αφήνουμε το ζουμί κατά μέρος. Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε αντικολλητικό σκεύος, προσθέτουμε το αλεύρι και το ψήνουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να πάρει χρυσοκάστανο χρώμα. Ρίχνουμε τον ζωμό λαχανικών και ανακατεύουμε ζωηρά μέχρι να γίνει το μείγμα μια ελαφρώς πηχτή κρέμα. Δοκιμάζουμε το αλάτι και ρίχνουμε πιπέρι. αποσύρουμε από τη φωτιά και μόλις χλιάνει, χτυπάμε τους κρόκους των αβγών αν χρησιμοποιούμε και τους ρίχνουμε σιγά –σιγά στη σάλτσα ανακατεύοντας διαρκώς με τον αβγοδάρτη. Σε αυτό στο στάδιο, προσθέτουμε και το κύμινο και το τυρί αν θέλουμε. Ρίχνουμε τη σάλτσα επάνω στα μακαρόνια και πασπαλίζουμε με ένα φλιτζάνι φρυγανιά. Ραντίζουμε με τις 3 κ.σ. ελαιόλαδο.
Ψήνουμε το παστίτσιο για 45΄-50΄ περίπου, μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια. Αφήνουμε να κρυώσει λίγο πριν το κόψουμε σε κομμάτια για να μην διαλυθεί.

dogma.gr

KOYZINA

Υλικά για 4 άτομα

Για τη σαλάτα

300 γρ. λευκό λάχανο, λεπτοκοµµένο
200 γρ. κόκκινο λάχανο, λεπτοκοµµένο
60 γρ. κόκκινες πιπεριές, σε µπαστουνάκια
60 γρ. κίτρινες πιπεριές, σε µπαστουνάκια
80 γρ. πράσινο µήλο, σε µπαστουνάκια
100 γρ. καρότο, σε µπαστουνάκια
2 κ.σ. µαϊντανό, τα φύλλα

Για τη βινεγκρέτ

30 ml λευκό ξίδι µπαλσάµικο
10 γρ. µουστάρδα Dijon
15 γρ. µουστάρδα µε κόκκους
20 γρ. µέλι
90 ml έ.π. ελαιόλαδο
50 ml ηλιέλαιο
25 ml νερό
αλάτι

Εκτέλεση

Αναµειγνύετε όλα τα υλικά της σαλάτας και τα βάζετε σε µια σαλατιέρα.

Τοποθετείτε όλα τα υλικά της βινεγκρέτ, εκτός από το ελαιόλαδο, το ηλιέλαιο και το νερό, στον κάδο του µπλέντερ.

Αρχίζετε να τα χτυπάτε προσθέτοντας σιγά σιγά το ελαιόλαδο και το ηλιέλαιο.

Αν δείτε ότι η βινεγκρέτ πήζει πολύ, αραιώνετε µε νερό. Αλατίζετε ανάλογα µε την προτίµησή σας.

Περιχύνετε τη σαλάτα µε τη βινεγκρέτ και ανακατεύετε προσεκτικά.

KOYZINA

Διατροφικές πληροφορίες ανά μερίδα (δύο «μπριζόλες» μελιτζάνας) : 160 θερμίδες, 8γρ. λίπος, 22γρ. υδατανθράκων, 4γρ. πρωτεΐνη

Χρόνος προετοιμασίας: 10 λεπτά

Χρόνος ψησίματος: 12 λεπτά

Υλικά (για δύο μερίδες):
1 μεγάλη μελιτζάνα, κομμένη κατά μήκος σε 4 χοντρές φέτες (περίπου 170γρ. η κάθε φέτα)

2 ½ κ.γ. έξτρα παρθένο ελαιόλαδο

½ κ.γ. φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι, ή όσο μας αρέσει

¼ κ.γ. θαλασσινό αλάτι, ή όσο μας αρέσει

1 πρέζα τριμμένη κανέλα

2 κ.γ. ψημένο κουκουνάρι

1 κ.σ. μικρά φύλλα φρέσκια μέντα

2 φέτες λεμόνι

Εκτέλεση:
Ετοιμάστε το γκριλ. Αλείψτε απαλά τη μελιτζάνα με το λάδι. Βάλτε αλάτι, πιπέρι και κανέλα.
Ψήστε τη μελιτζάνα πάνω από απ’ ευθείας μέτρια με δυνατή φωτιά , περίπου 6 λεπτά την κάθε πλευρά, μέχρι η μελιτζάνα να ψηθεί καλά και να δημιουργηθούν έντονες γραμμώσεις από το γκριλ.
Τοποθετήστε τις μελιτζάνες σε πιάτα και προσθέστε το κουκουνάρι και τη μέντα. Σερβίρετε με μια φέτα λεμόνι στο κάθε πιάτο.

KOYZINA

Ένα γλυκάκι που θα λατρέψετε, γιατί γίνεται πολύ γρήγορα και είναι πολύ εύκολο.

Σαν… ραφαέλο (γλυκό με μπισκότα και ινδοκάρυδο)

Υλικα

1 γάλα ζαχαρούχο
1 φυτική κρέμα γάλακτος
3 τεμάχια κρέμα στιγμής
1 λίτρο φρέσκο γάλα
2 πακέτα μπισκότα πτι μπερ
250 γρ. ινδοκάρυδο

Α! και δεν χρειάζεται ψήσιμο…

πώς να το φτιάξουμε:
Χτυπάμε τη φυτική κρέμα γάλακτος με το μίξερ να γίνει σαντιγύ. Σε άλλο μπολ χτυπάμε τις κρέμες στιγμής με το φρέσκο γάλα και στη συνέχεια (χωριστά) το ζαχαρούχο γάλα.Ενώνουμε απαλά να ενωθούν τα υλικά μας. Σπάμε τα μπισκότα σε μικρά κομμάτια και τα προσθέτουμε.Ρίχνουμε ινδοκάρυδο και ανακατεύουμε.

Πασπαλίζουμε με ινδοκάρυδο τη βάση ενός μεγάλου τάπερ, ρίχνουμε το μείγμα με τα μπισκότα και πασπαλίζουμε την επιφάνεια με το υπόλοιπο ινδοκάρυδο..
Διατηρούμε το γλυκό στο ψυγείο.

KOYZINA

Υλικά
350 γρ. Flora με βούτυρο σε αλουμινόφυλλο σε θερμοκρασία δωματίου
300 γρ. ζάχαρη
50 γρ. μέλι
2 γρ. αλάτι
1 κάψουλα βανίλια
1 πορτοκάλι σε ξύσμα
3 μεγάλα αυγά
100 γρ. γάλα
50 γρ. γιαούρτι
12 γρ. αμμωνία σκόνη
850 γρ. αλεύρι

Για το άλειμμα

1 χτυπημένο αυγό

Εκτέλεση
Συνταγή: Chef Χρήστος Λάμπρου

Χτυπάμε καλά με μίξερ το Flora με βούτυρο σε αλουμινόφυλλο με τη ζάχαρη, μέχρι να ασπρίσει. Παράλληλα τοποθετούμε τα αυγά, το ξύσμα, το μέλι, το αλάτι και τη βανίλια μέσα σε μία μπασίνα, ανακατεύουμε καλά με το σύρμα και τα προσθέτουμε όλα στο μίξερ. Τοποθετούμε το γάλα, το γιαούρτι και την αμμωνία σε ένα ποτήρι, τα ανακατεύουμε καλά μέχρι να διαλυθεί η αμμωνία και τα προσθέτουμε στο μίξερ. Προσθέτουμε το αλεύρι λίγο-λίγο, ανακατεύοντας απαλά με το χέρι.
Όταν ενσωματωθεί, σκεπάζουμε το μπολ και το βάζουμε στο ψυγείο για 1 ώρα. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
Στρώνουμε λαμαρίνες με λαδόχαρτο ψησίματος. Πλάθουμε κουλουράκια στο σχήμα που θέλουμε και τα αραδιάζουμε στη σειρά στη λαμαρίνα.
Τα αλείφουμε με το χτυπημένο αυγό και τα ψήνουμε για 20 περίπου λεπτά. Τα βγάζουμε από το ταψί και, όταν κρυώσουν, τα τοποθετούμε σε αεροστεγές κουτί.

KOYZINA

Υλικά

400 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα, ψιλοκομμένη
220 γρ. (1 κεσές) γιαούρτι αγελάδος, στραγγιστό
130 ml φρέσκο γάλα
180 γρ. μπισκότα τύπου digestive, κατά προτίμηση με χαμηλά λιπαρά, ή πτι μπερ,
χοντροθρυμματισμένα

80 γρ. βούτυρο αγελάδας, λιωμένο
25 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα, τριμμένη (για διακόσμηση)
Μερίδες 10 – 12

Διαδικασία
Σε ένα βαθύ μπολ ρίχνουμε τα θρυμματισμένα μπισκότα και τα ανακατεύουμε με το λιωμένο βούτυρο, με μια σπάτουλα σιλικόνης ή με ένα κουτάλι.
Εφαρμόζουμε ένα τσέρκι 20 – 22 εκ. σε μια πιατέλα, αδειάζουμε το μείγμα και το απλώνουμε ομοιόμορφα σε όλη την επιφάνεια του πυθμένα. Το βάζουμε στο ψυγείο και το αφήνουμε για περίπου 15 λεπτά ή μέχρι να το χρειαστούμε.
Εν τω μεταξύ, ρίχνουμε σε ένα μπολ την κουβερτούρα. Σε μια μικρή κατσαρόλα ζεσταίνουμε το γάλα σε μέτρια φωτιά, για περίπου 2 – 3 λεπτά, ίσα να ζεσταθεί καλά, χωρίς όμως να κοχλάσει.
Αδειάζουμε το γάλα στο μπολ με την κουβερτούρα και ανακατεύουμε με μια σπάτουλα, μέχρι να αναμειχθούν και να λιώσει η σοκολάτα.
Ρίχνουμε κουταλιά-κουταλιά το γιαούρτι ανακατεύοντας, μέχρι να αναμειχθεί και να σχηματιστεί μια λεία κρέμα.
Βγάζουμε την μπισκοτένια βάση από το ψυγείο, απλώνουμε το μείγμα σοκολάτας και γιαουρτιού και το στρώνουμε ομοιόμορφα.
Ξαναβάζουμε την τούρτα στο ψυγείο και την αφήνουμε για τουλάχιστον 3 ώρες, μέχρι να κρυώσει και να σφίξει.
Σκορπίζουμε την τριμμένη κουβερτούρα, κατά προτίμηση στη μισή τούρτα, για διακόσμηση, ξεφορμάρουμε και σερβίρουμε.
Πηγή: gastronomos.gr

© 2017 Forwoman.gr
facebook_page_plugin
Τα cookies βοηθάνε στην καλύτερη εμπειρία σας στην περιήγηση της ιστοσελίδας μας, συνεχίζοντας συμφωνείτε με τη χρήση τους.
Περισσότερα Αποδοχή