Νοεμβρίου 29, 2020

KOYZINA

Υλικά
240 γραμ. σπορέλαιο
240 γραμ. ελαιόλαδο
50 γραμ. κονιάκ
160 γραμ. χυμός φρέσκο πορτοκάλι
1 κ.γλ. σόδα μαγειρική
200 γραμ. ζάχαρη
1 κ.γλ. γαρύφαλλο
2 κ.γλ. κανέλα
ξύσμα από 2 πορτοκάλια ακέρωτα
900 γραμ. αλεύρι γ.ο.χ
2 κ.γλ. μπέικιν πάουντερ
Για το σιρόπι
400 γραμ. ζάχαρη
400 γραμ. νερό
400 γραμ. μέλι θυμαρίσιο
½ λεμόνι (ακέρωτο)
αλεσμένο φυστίκι Αιγίνης ή καρύδι

Εκτέλεση
Για τα κλασικά μελομακάρονα, σιροπιασμένα, μελωμένα και αφράτα μαζί, χρειάζεστε απλά υλικά που έχετε όλοι. Η συνταγή είναι εύκολη γι’αυτό ζυγίσετε τα υλικά να τα έχετε όλα μετρημένα και μπροστά σας. Έτσι 5΄ είναι αρκετά για να φτιάξετε τα ωραιότερα και τα πιο αφράτα μελομακάρονα.

Κοσκινίζουμε πρώτα το αλεύρι και το μπέικιν πάουντερ σε μπολ. Τα αφήνουμε στην άκρη.

Σε άλλο μπολ βάζουμε το λάδι, το σπορέλαιο, το κονιάκ, τη ζάχαρη, την κανέλα, το γαρύφαλλο, το ξύσμα πορτοκαλιού. Με σύρμα τα ανακατεύουμε καλά να διαλυθεί και να λιώσει η ζάχαρη. Διαλύουμε τη σόδα στο χυμό, ανακατεύουμε και τη ρίχνουμε στο μείγμα. Ανακατεύουμε με το σύρμα. Τέλος ρίχνουμε μέσα το αλεύρι σταδιακά και ανακατεύουμε απαλά να το πάρει το μείγμα. Δεν παιδεύουμε το μείγμα για πολύ ώρα αν θέλουμε να φτιάξουμε τα πιο ωραία μελομακάρονα και να βγουν αφράτα ώστε να ρουφήξουν σωστά το σιρόπι.

Η ζύμη για τα μελομακάρονα πρέπει να είναι αφράτη λαδερή και απαλή. Αν έχετε χρόνο, αφήστε τη σκεπασμένη για 15΄στον πάγκο. Όσο πιο πολύ ξεκουράζεται, τόσο πιο ωραία πλάθονται μετά.

Πάμε να τα πλάσουμε παρέα. Παίρνουμε κομμάτι ζύμης σε μέγεθος καρυδιού και πλάθουμε μικρά μελομακάρονα. Τα αραδιάζουμε σε λαμαρίνες αραιά μεταξύ τους. Ελαφρά πατάμε με πιρούνι την επιφάνεια τους και κάνουμε σχέδια και τρυπούλες. Αυτό θα βοηθήσει να ρουφήξουν σωστά το σιρόπι αφού ψηθούν.

Αφού πλάσουμε τις δυο πρώτες λαμαρίνες, βάζουμε τα μελομακάρονα στο φούρνο. Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στον αέρα για περίπου 25΄ στους 160 βαθμούς C. Είναι έτοιμα όταν ροδίσουν καλά και γίνουν τραγανά. Άλλωστε η μυρωδιά τους θα σας σπάσει τη μύτη. Τότε θα καταλάβετε ότι είναι έτοιμα. Τα αφήνουμε να κρυώσουν καλά, να κρυώσουν τελείως.

Εγώ φτιάχνω μεγάλες ποσότητες κάθε χρόνο και τα σιροπιάζω λίγα λίγα όποτε τελειώνουν.

Τα ψημένα μελομακάρονα τα διατηρώ μέσα σε μεγάλο αεροστεγές κουτί και τα στρώνω σειρά σειρά με λαδόκολλα ενδιάμεσα για να μην τρίβονται.

Για το σιρόπι
Βάζουμε όλα τα υλικά σε κατσαρόλα και από την ώρα που θα πάρουν βράση, βράζουμε 3΄. Ξαφρίζουμε τον αφρό που σχηματίζεται στην επιφάνεια του σιροπιού. Αφού βράσει το σιρόπι το αφήνουμε σε χαμηλή θερμοκρασία. Η λυχνία της κουζίνας να είναι στο 1 ή στο 2, ίσα που να τρέμει και να σιγοβράζει το σιρόπι.

Σιροπιάζουμε τα μελομακάρονα. Τα βουτάμε στο σιρόπι λίγα λίγα κάθε φορά και τα αφήνουμε για περίπου 20 δευτερόλεπτα από κάθε πλευρά. Έτσι μελώνουν σωστά, παραμένουν μελωμένα και αφράτα και στο στόμα διαλύονται χωρίς να είναι βαριά σκληρά και να στάζουν σιρόπια. Αν τα θέλετε πιο πολύ σιροπιασμένα, απλώστε τα όλα κοντά κοντά σε ένα ταψί και περιχύστε τα με το σιρόπι σιγά σιγά. Αφήστε τα να τραβήξουν το σιρόπι και να ποτίσουν καλά. Εγώ τα προτιμώ με την πρώτη εκδοχή. Λίγο σιρόπιασμα.

Αφού τα σιροπιάσουμε, όπως ακόμα είναι ζεστά τα πασπαλίζουμε με φιστίκι Αιγίνης ψιλοκομμένο ή καρύδια. Σε πολλές περιοχές το μελομακάρονο πασπαλίζεται με καβουρδισμένο σουσάμι και καρύδι.

Μυστικά για φανταστικά μελομακάρονα
Τα μελομακάρονα είναι το αγαπημένο χριστουγεννιάτικο γλυκό. Είναι εύκολη συνταγή γίνεται γρήγορα και διατηρούνται παρά πολύ καιρό χωρίς να αλλοιωθούν. Φτιάξτε τα κι εσείς και αφήστε το σπίτι σας να πλυμυρίσει με αρώματα, δημιουργήστε γλυκές αναμνήσεις στα παιδιά σας βάζοντάς τα να συμμετέχουν στη διαδικασία.

Όμως έχετε πολλές απορίες

-τι αλεύρι βάζω;

-τι λάδι χρησιμοποιώ;

-ποιά θερμοκρασία ψησίματος ενδείκνυται για τα μελομακάρονα;

-πώς τα ψήνω, στον αέρα ή στις αντιστάσεις και ποιά αλλά μυστικά ψησίματος υπάρχουν;

-πόση ώρα ψήνω τα μελομακάρονα;

-πως τα σιροπιάζω, με ζεστό ή με κρύο σιρόπι;

Γι αυτό κι εγώ εδώ σας έχω όλες τις απαντήσεις και όλα τα μυστικά για τα ωραιότερα και τα πιο αφράτα μελομακάρονα. Ακολουθήστε τη συνταγή και τα μυστικά μου και η επιτυχία είναι δεδομένη, σας το υπογράφω.

•Τι αλεύρι βάζω για τα μελομακάρονα;
Χρησιμοποιήστε ένα αλεύρι για όλες τις χρήσεις που το έχετε κοσκινίσει καλά πριν.

•Τι λάδι βάζω στα μελομακάρονα;
Βάζω ελαιόλαδο απαλό και σπορέλαιο. Το μεν ελαιόλαδο δίνει αρώματα και γεύση στα μελομακάρονα, το δε σπορέλαιο τα κάνει πολύ αφράτα. Φανταστείτε ότι αφού τα φτιάξετε και τα δοκιμάσετε, τα μισά θα τα φάτε σαν μπισκότα, χωρίς σιρόπι δηλαδή, γιατί γίνονται τέλεια.

Ακολουθήστε λοιπόν τη συνταγή μου και φτιάξτε τα με δυο ειδών λάδι, για να έχετε το τέλειο αποτέλεσμα.

•Λίγα ακόμα μυστικά για τέλεια ζύμη για μελομακάρονα
–Βάλτε τα υγρά υλικά με την ζάχαρη κι αφήστε τα να σταθούν να μουλιάσει η ζάχαρη. Μετά, ανακατέψτε με το σύρμα για να λιώσει καλά η ζάχαρη. Αυτό βοηθάει να γίνει πιο αφράτη η ζύμη και να γίνουν πιο αφράτα τα μελομακάρονα μετά το ψήσιμο.

–Όσο πιο πολύ χτυπάτε το λάδι και τη ζάχαρη, πριν βάλετε το αλεύρι όμως ,τόσο πιο τραγανά κι αφράτα με μπισκοτένια υφή θα γίνουν τα μελομακάρονα στο ψήσιμο. Αν γίνουν έτσι, μετά ρουφούν καλύτερα το σιρόπι.

–Η ζάχαρη που λιώνει καλά πριν μπει στο φούρνο καραμελώνει τέλεια τα μελομακάρονα.

–Για να πετύχετε το τέλειο πλάσιμο, ξεκουράστε τη ζύμη το λιγότερο για 20 λεπτά και να την κρατάτε πάντα σκεπασμένη πάνω στο πάγκο σε θερμοκρασία δωματίου.

–Όσο πιο τραγανά γίνουν τα μελομακάρονα στο ψήσιμο τόσο πιο αφράτα θα γίνουν στο μέλωμα. Γιατί κάνουν πόρους και ρουφούν σωστά το σιρόπι.

–Από την ώρα που θα μαζευτεί η ζύμη σε μπάλα δε θέλει πολύ ζύμωμα, γιατί μετά σκληραίνουν. Όσο πιο πολύ δουλεύετε τη ζύμη τόσο πιο πολύ «ξερνάει» το λάδι. Για αυτό δώστε προσοχή σε αυτά που σας γράφω για να μην έχετε καμία απορία.

–Η ζύμη πρέπει να είναι λαδερή και απαλή και να πλάθεται σαν μαλακή πλαστελίνη.

–Προσοχή: Η σκληρή ζύμη έχει ως αποτέλεσμα τα μελομακάρονα να γίνουν σκληρά και αλευρένια. Θα τρίβονται στο πλάσιμο και μετά δεν θα ρουφούν το σιρόπι.

–Το ταψί δεν χρειάζεται λάδωμα ούτε λαδόκολα γιατί η ζύμη είναι λαδερή από μόνη της. Αφού ολοκληρωθεί το ψήσιμο τους ξεκολλάνε μια χαρά.

–Αν κάνετε μεγάλη δόση τότε μελώστε τα τμηματικά, δηλαδή τόσα όσα σας χρειάζονται κάθε φορά.

•Μελομακάρονα: ζεστό ή κρύο σιρόπι;
Για τέλειο μέλωμα πρέπει τα μελομακάρονα να είναι κρύα και το σιρόπι ζεστό.

•Γιατί γίνονται ξερά τα μελομακάρονα;
Γίνονται ξερά γιατί ζύμωσες παρά πολύ τη ζύμη και έριξες επιπλέον αλεύρι. Σαν αποτέλεσμα τρίβονται και διαλύονται όταν τα πλάθετε και αφού ψηθούν βγαίνουν ξερά και όχι αφράτα.

•Ψήσιμο στον αέρα ή στις αντιστάσεις; Πόση ώρα ψήνω τα μελομακάρονα;
Ο φούρνος να είναι πάντα στον αέρα και καλά πρoθερμασμένος, όπως πρέπει για όλα τα μικρά μπισκοτένια γλυκά. Η θερμοκρασία να είναι στους 160 βαθμούς C και αν βάλετε πολλά ταψιά μέσα στον φούρνο, στα μισά του ψησίματος να ροτάρετε τα ταψιά, να τα ανεβοκατεβάσετε δηλαδή ώστε να ψηθούν όλα ομοιόμορφα. Τα μελομακάρονα χρειάζονται γύρω στα 25΄ λεπτά ψήσιμο. Κι αυτό είναι σχετικό γιατί αν τα πλάσετε χοντρά και μεγάλα τότε θέλουν περισσότερη ώρα για ψηθούν και να ροδίσουν. Σε γενικές γραμμές είναι έτοιμα όταν φουσκώσουν, ροδίσουν ομοιόμορφα και ξεκολλάνε από το ταψί.

•Μελομακάρονα πολύ μελωμένα και μαλακά
Για να γίνουν πολύ μελωμένα, παρατείνετε το χρόνο παραμονής τους στο σιρόπι. Ή μπορείτε να έχετε ζεστά τα μελομακάρονα και κρύο το σιρόπι. Αραδιάστε τα κοντά κοντά στο ταψί και περιχύστε τα με το κρύο σιρόπι. Αφήστε να ρουφήξουν και να μελώσουν πολύ όπως τα γεμιστά μελομακάρονα.

https://www.argiro.gr/

KOYZINA

Υλικά Συνταγής
1 φλ. λάδι
1 φλ. μπύρα
1 φλ. ζάχαρη
1 κ.γλ. σόδα
1 πρέζα αλάτι
1 κ.σ. κανελογαρίφαλα
ξύσμα από 1 πορτοκάλι
αλεύρι γ.ο.χ όσο πάρει (περίπου 1.200 γραμ.)
Για το σιρόπι
1 φλ. μέλι
2 φλ. νερό
Για το γαρνίρισμα
καρύδια (μέτρια κοπανισμένα)

Εκτέλεση
Για τα εύκολα μελομακάρονα με μπύρα, βάζουμε όλα τα υλικά σε μια λεκάνη και ανακατεύουμε προσθέτοντας το αλεύρι μέχρι να είναι η ζύμη εύκολη στο πλάσιμο και μαλακή.

Πλάθουμε τα μελομακάρονα και τα ψήνουμε σε μέτριο φούρνο στους 170οC για 20΄- 25΄, για να είναι αφράτα.

Για το σιρόπι
Βράζουμε το νερό με το μέλι για 5΄. Όταν κρυώσουν τα μελομακάρονα, τα σιροπιάζουμε στο ζεστό σιρόπι και τα πασπαλίζουμε με το κοπανισμένο καρύδι.

KOYZINA

Αφράτη φριτάτα με κολοκυθάκια
Πανεύκολη λύση για μεσημέρι ή βράδυ

Υλικά
6 αβγά
1 κολοκυθάκι τριμμένο
150 γρ. σπαράγγια ψιλοκομμένα
100 γρ. ζαμπόν ψιλοκομμένο
30 γρ. παρμεζάνα τριμμένη
4 κ. σ. μαγιονέζα
1/2 κ. γ. πιπέρι
1 κ. γλ. βούτυρο
1 κ. σ. φρέσκος μαϊντανός ψιλοκομμένος
1 κ. σ. φύλλα βασιλικού

Εκτέλεση
Προθερμάνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς.
Σε ένα μπολ χτυπήστε τα αβγά με την παρμεζάνα, τη μαγιονέζα και το πιπέρι.
Ζεστάνετε ένα σκεύος, που να μπαίνει και στο φούρνο, σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και λιώστε το βούτυρο.
Προσθέστε το κολοκυθάκι, τα σπαράγγια και το ζαμπόν και σοτάρετε για 2-3 λεπτά.
Προσθέστε το μείγμα με τα αβγά και μαγειρέψτε για 4- 5 λεπτά μέχρι να αρχίσουν να σφίγγουν τα αβγά.
Πασπαλίστε με το μαϊντανό και τοποθετήστε στο φούρνο για 5- 10 λεπτά.
Απομακρύνετε από το φούρνο, κόψτε σε έξι μερίδες και γαρνίρετε με τα φύλλα βασιλικού.

KOYZINA

Συνταγή για energy bars: Με χουρμάδες και αμύγδαλα, με μόνο τέσσερα υλικά
Fani Stefanaki
Μία απλή μπάρα ενέργειας με χουρμάδες και αμύγδαλα μπορεί να ετοιμαστεί σε μερικά λεπτά. Χρειάζεσαι τέσσερα υλικά και σχεδόν μία ώρα για να ετοιμάσεις δύο διαφορετικά είδη από μπάρες.

Τι θα χρειαστείς:
100 γρ αμυγδάλα

125 γρ μαλακούς χουρμάδες

1 κουταλιά κακάο

1 κουταλάκι βανίλια

Πώς θα το κάνεις:
Βάλε όλα τα υλικά μαζί σε ένα blender. Δούλεψέ τα για ένα λεπτό να ενωθούν καλά. Πρόσθεσε 2–3 κουταλιές νερό αν οι χουρμάδες είναι πολύ σκληροί και το μείγμα δεν δουλεύετε εύκολα. Συνέχισε να δουλεύεις το μείγμα μέχρι να γίνει μία ενιαία μπάλα. Βάλε το μείγμα πάνω σε ένα αντικολλητικό χαρτί και στρώσε άλλο ένα από πάνω. Με τα χέρια σου ή με έναν πλάστη άπλωστε το μείγμα μέχρι να αποκτήσει πάχος 1 εκ. Διαφορετικά μπορείς να το κάνεις μέσα σε ένα ταψάκι. Βάλε το στο ψυγείο για μία ώρα. Κόψε τις μπάρες στο μέγεθος που θες. Θα διατηρηθούν δύο εβδομάδες στο ψυγείο σε καλά κλεισμένο σκεύος. FOTO-https://www.pinterest.es/pin/467318898834606834/

https://www.savoirville.gr/

KOYZINA

Συστατικά

400 γρ. φασόλια, από βραδύς
4 καρότα, κομμένα σε ροδέλες
4 κλωνάρια σέλινο, κομμένα σε ροδέλες
200 ml ντοματοπολτός
4 κουτ. της σούπας εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
200 ml νερό
2 κύβοι λαχανικών
2 κρεμμύδια, λιωμένα
2 φύλλα δάφνης
αλάτι και πιπέρι
Τρόπος Μαγειρέματος
Από το προηγούμενο βράδυ, βγάζεις τα φασόλια σε κρύο νερό και την επόμενη ημέρα τα στραγγίζεις.
Μεταφέρεις τα φασόλια σε μία κατσαρόλα με νερό και μετά από 15 λεπτά, αδειάζετε το νερό.
Γεμίζεις την κατσαρόλα με φρέσκο νερό και μόλις βράσει, προσθέτεις τα φασόλια, τα ψιλοκομμένα λαχανικά σου και τα φύλλα δάφνης. Σκεπάζεις με ένα καπάκι και αφήνεις να βράσουν σε μέτρια φωτιά για 45 λεπτά.
Προσθέτεις το ελαιόλαδο, τον ντοματοπελτέ και τους κύβους λαχανικών, ανακατεύοντας πολύ καλά. Αφήνεις τη φασολάδα σου να βράσει για ακόμα 20 λεπτά.
Μοιράζεις σε μπολάκια και απολαμβάνεις!

KOYZINA

Μάταια θα προσπαθήσετε να της αντισταθείτε!!!

Υλικά

3 πακέτα ΠΤΙ ΜΠΕΡ
1 κουτί κάστερ πάουντερ
1 σοκολάτα κουβερτούρα 125 gr.
4 κ.σ. κακάο σκόνη
2 κούπες ζάχαρη
2 κουτιά γάλα εβαπορέ
3 1/4 κούπας νερό

1 κούπα γάλα χλιαρό για το βρέξιμο των μπισκότων

για το γαρνίρισμα

2 κούπες σαντιγί χτυπημένη με 1/2 κούπας άχνη
(αν θέλουμε τη σαντιγί μας πιο γλυκιά,προσθέτουμε επιπλέον άχνη ζάχαρη)
τριμμένη κουβερτούρα


Εκτέλεση

Βάζουμε σε κατσαρόλα πάνω στη φωτιά το 1 1/2 κουτί από το εβαπορέ,το νερό,τη σοκολάτα,τη ζάχαρη και το κακάο.
Αφήνουμε το μείγμα να ζεσταθεί καλά ανακατεύοντας κατά διαστήματα.
Ετοιμάζουμε το γάλα με το οποίο θα βρέξουμε τα ΠΤΙ ΜΠΕΡ.
Το βάζουμε σε κατσαρολάκι να ζεσταθεί ελαφρά.
Ανακατεύουμε σε μπολ το υπόλοιπο γάλα εβαπορέ με το κάστερ πάουντερ.
Το μείγμα πρέπει να είναι λείο.
Αδειάζουμε μέσα στο ζεστό μείγμα της κατσαρόλας και ανακατεύουμε καλά μέχρι να πήξει η κρέμα..
Κατεβάζουμε από τη φωτιά και κολλάμε στην επιφάνεια της κρέμας διάφανη μεμβράνη για να μη δημιουργήσει κρούστα.
Βρέχουμε ένα ένα τα μπισκότα μέσα στο χλιαρό γάλα και τα στρώνουμε στον πάτο ενός ταψιού με διαστάσεις 25x30 εκ.
Απλώνουμε πάνω στα μπισκότα το 1/3 της κρέμας.Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία άλλες 2 φορές και τελειώνουμε με την κρέμα.
Στο τέλος θα έχουμε 3 στρώσεις μπισκότα και 3 στρώσεις κρέμα.

Αφήνουμε το γλυκό να κρυώσει τελείως και το στολίζουμε με σαντιγί.
Πασπαλίζουμε με τριμμένη κουβερτούρα.Βάζουμε στο ψυγείο να κρυώσει πολύ καλά.
Σερβίρουμε σε κομμάτια.

Απολαύστε το!

magyreuontas.blogspot.gr

KOYZINA

Υλικά:
300 γρ. ανθότυρο
4 αυγά
1 ματσάκι άνιθος ψιλ/νος
3 φρέσκα κρεμμύδια ψιλ/να
Αλατοπίπερο
4 κ.σ.λάδι
1 φλ.τραχανάς ξινός
2 κ.σ.αλεύρι
Λάδι και τριμμένη φρυγανιά για το ταψί

Εκτέλεση:
Βάζετε όλα τα υλικά σε ένα μπολ και τα ανακατεύετε καλά με ένα κουτάλι. Λαδώνετε ένα ταψάκι και το πασπαλίζετε με τη φρυγανιά. Απλώνετε το μείγμα ομοιόμορφα και το ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180C για 40 λεπτά περίπου. Την αφήνετε να κρυώσει λίγο και την κόβετε σε κομμάτια για να σερβίρετε.

cookmania.gr

KOYZINA

Τα υλικά που θα χρειαστούμε για τη φάβα είναι:

Για τη φάβα
6 φλ. φάβα
1 1/2 λίτρο νερό
3/4 φλ. κομμένο κρεμμύδι
1/2 – 3/4 φλ. ελαιόλαδο

Για τους κεφτέδες
6 φλ. μαγειρεμένης φάβας
1 1/2 φλ. σιμιγδάλι
1/2 φλ. πρασουλίδες
1/4 φλ. κομμένος δυόσμος
1/2 φλ. κομμένος μαϊντανός
1/2 φλ. σιμιγδάλι για αλεύρωμα
1/2 φλ. ελαιόλαδο για τηγάνισμα

Για τη σάλτσα ντομάτας και κάππαρης
1 φλ. κάππαρη
1/2 φλ. ψιλοκομμένες πρασουλίδες
1 κονσέρβα ντομάτας ή 1 φλιτζάνι φρέσκια ντομάτα (αποφλοιωμένη)
1/2 φλ. ελαιόλαδο
1/4 φλ. λευκό κρασί
2 φύλλα δάφνης
2 ψιλοκομμένες σκελίδες σκόρδο
αλάτι και πιπέρι

Επί το έργον:

Τρόπος παρασκευής της φάβας
1. Βράζουμε τη φάβα μαζί με το κρεμμύδι σε μια κατσαρόλα μεσαίου μεγέθους με κρύο νερό. Σιγοβράζουμε για 40-60 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει τόσο η φάβα που να διαλύεται εύκολα.

2. Χτυπάμε στο μπλέντερ και κάνουμε ένα χυλό. Αλατοπιπερώνουμε και αν χρειάζεται, προσθέτουμε λίγο νερό.

3. Όταν πλέον είναι έτοιμη, κι όσο είναι ακόμη ζεστή, την αναμειγνύουμε με το ελαιόλαδο. Την αφήνουμε να «ξεκουραστεί» για λίγο, μέχρι να πιει η φάβα όλο το νερό.

Για τους κεφτέδες
1. Αναμειγνύουμε όλα τα υλικά

2. Πλάθουμε σε μπαλάκια 1,5 – 2 εκ.

3. Τα αλευρώνουμε με το σιμιγδάλι, και τα τηγανίζουμε στο καυτό λάδι μέχρι να πάρουν ένα χρυσαφί χρώμα και να γίνουν τραγανιστά.

4. Αφήνουμε να στραγγίξουν πάνω σε χαρτί κουζίνας και τα σερβίρουμε ξεχωριστά από τη σάλτσα.

Για τη σάλτσα ντομάτας και κάππαρης
1. Ξεπλένουμε την κάππαρη με νερό και τις στραγγίζουμε καλά σε ένα σουρωτήρι.

2. Ζεσταίνουμε το λάδι μέσα σε ένα κατσαρολάκι, τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο, προσθέτουμε το κρασί

3. Ρίχνουμε την ντομάτα, την κάππαρη, τα δαφνόφυλλα και σιγοβράζουμε για μισή ώρα μέχρι να δέσει η σάλτσα.

Πηγή: gourmed.gr

KOYZINA

Μια καταπληκτική και μοσχοβολιστή βασιλόπιτα με την έντονη γεύση της μαστίχας και την λαστιχωτή υφή του τσουρεκιού.

Υλικά 

1 1/2 κιλό αλεύρι δυνατό
100 γρ. μαγιά νωπή
230 γρ. γάλα
400 γρ. ζάχαρη
320 γρ. βούτυρο αγελαδινό
8 αυγά χτυπημένα
1/2 κ.γ. μαχλέπι κοπανισμένο
1 κ.σ. μαστίχα, κοπανισμένη
1 κ.σ. μαργαρίνη για άλειμμα του ταψιού
σουσάμι για πασπάλισμα [προαιρετικά]
1 αυγό για το άλειμμα της πίτας
1/2 φλ. τσαγιού αμυγδαλόψιχα για γαρνίρισμα

Εκτέλεση συνταγής

Παίρνουμε ½ φλυτζάνι από το μετρημένο γάλα και το ζεσταίνουμε ελάχιστα (να γίνει χλιαρό). Το ρίχνουμε σε ένα μπολ, προσθέτουμε θρυμματισμένη τη μαγιά, ανακατεύουμε καλά μέχρι να διαλυθεί εντελώς και προσθέτουμε 4 κουταλιές από το αλεύρι.

Ανακατεύουμε ξανά και αφήνουμε το μείγμα της μαγιάς σε ζεστό μέρος μέχρι να φουσκώσει.
Σε μια μικρή κατσαρόλα βάζουμε το υπόλοιπο γάλα, τη ζάχαρη, τα αυγά, το μαχλέπι, τη μισή μαστίχα και 250 γρ. από το βούτυρο. Ανακατεύουμε καλά και ζεσταίνουμε το μείγμα μέχρι να λιώσει το βούτυρο.
Σε ένα άλλο κατσαρολάκι λιώνουμε το υπόλοιπο βούτυρο και το αφήνουμε στην άκρη.

Σε μια μεγάλη λεκάνη ρίχνουμε όλο το αλεύρι, κάνουμε μια λακούβα στο κέντρο και ρίχνουμε το μείγμα της μαγιάς και το μισό μείγμα των αυγών.

Ζυμώνουμε καλά όλα τα υλικά. Ρίχνουμε στη λεκάνη και το υπόλοιπο μείγμα των αυγών και συνεχίζουμε το ζύμωμα βρέχοντας τακτικά τα χέρια μας με το λιωμένο βούτυρο. [Εναλλακτικά βάλτε το “γάντζο” του μίξερ και ζυμώστε]. Η ζύμη δεν πρέπει να είναι ούτε σφιχτή, ούτε μαλακή. Αν θεωρήσουμε ότι είναι περισσότερο μαλακή απ’ όσο πρέπει, προσθέτουμε λίγο αλεύρι ακόμα. Σκεπάζουμε τη ζύμη και την αφήνουμε σε ζεστό μέρος για να φουσκώσει.
Προθερμαίνουμε το φούρο στους 180 βαθμούς. Βουτυρώνουμε ένα μεγάλο ή δύο μικρά ταψάκια, πλάθουμε την πίτα, βάζουμε το τυχερό φλουρί, τη σκεπάζουμε και την αφήνουμε και πάλι για 1/2 ώρα να φουσκώσει.

Μετά το ημίωρο την αλείφουμε με το χτυπημένο αυγό και τη πασπαλίζουμε με την υπόλοιπη μαστίχα και το σουσάμι προαιρετικά.
Σχεδιάζουμε το έτος με τα αμύγδαλα, βάζουμε τη βασιλόπιτα στο φούρνο και ψήνουμε για 50-60 λεπτά την μεγάλη πίτα (45-50 λεπτά τις μεσαίες). [Μόλις πάρει χρώμα τη σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο για να μη “καεί”]. Τη βγάζουμε από το φούρνο, την αφήνουμε για 10′ να “σταθεί” και μετά τη ξεφορμάρουμε.

sintayes.gr

KOYZINA

Υλικά 

Για τη Βάση:
110 γρ. μπισκότα τύπου πτι-μπερ
50 γρ. βούτυρο, λιωμένο

Για τη Μους σοκολάτα:
300 γρ. κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά
300 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα 50% – 55% κακάο, ψιλοκομμένη
150 γρ. γάλα φρέσκο, πλήρες

Για τη Κρέμα καφέ:
750 γρ. τυρί μασκαρπόνε ή Philadelphia
150 γρ. ζάχαρη άχνη
4 κοφτά κουτ. γλυκού στιγμιαίος καφές, διαλυμένος σε ελάχιστο ζεστό νερό


Εκτέλεση 

Βάση

Αλέθουμε τα μπισκότα στο μούλτι μέχρι να γίνουν σκόνη, μεταφέρουμε τη σκόνη σε ένα μπολ και ανακατεύουμε με το λιωμένο βούτυρο μέχρι να γίνει σαν βρεγμένη άμμος. Αδειάζουμε το μείγμα του μπισκότου σε ένα ψηλό * τσέρκι διαμέτρου 24 εκ. Το απλώνουμε να πάει παντού, πιέζοντάς το, παράλληλα προς τα κάτω, ώστε να γίνει μια συμπαγής βάση.

Μους σοκολάτα:

Χτυπάμε την κρέμα γάλακτος στο μίξερ μέχρι να γίνει παχύρρευστη σαν γιαούρτι. Βράζουμε το γάλα σε ένα κατσαρόλι και το αδειάζουμε πάνω από την σοκολάτα κουβερτούρα που την έχουμε βάλει μέσα σε ένα γυάλινο μπολ. Ανακατεύουμε πολύ καλά μέχρι να προκύψει ένα λείο, ομοιογενές μείγμα . Αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει. Ενσωματώνουμε την παχύρρευστη κρέμα γάλακτος ανακατεύοντας απαλά με μια κουτάλα. Αδειάζουμε τη μους σοκολάτας πάνω από την μπισκοτένια βάση και βάζουμε το τσέρκι στο ψυγείο, όσο ετοιμάζουμε την κρέμα καφέ.

Κρέμα καφέ:

Ρίχνουμε όλα τα υλικά μαζί σε ένα μπολ και τα χτυπάμε με το μίξερ χειρός, μέχρι να προκύψει ένα καλά ομογενοποιημένο μείγμα. Βγάζουμε το τσέρκι από το ψυγείο και αδειάζουμε μέσα την κρέμα. Τοποθετούμε το γλυκό στο ψυγείο μέχρι να το σερβίρουμε (για τουλάχιστον 2 ώρες).

*Αν το τσέρκι μας δεν είναι ψηλό, κάνουμε τη μισή δόση για κρέμα καφέ, αλλά θα βγει λίγο πιο κοντή η τούρτα μας. Εναλλακτικά, ντύνουμε περιφερειακά το τσέρκι με ένα φύλλο λαδόκολας που να εξέχει αρκετά από τα τοιχώματά του, ώστε να του δίνει περισσότερο ύψος (η λαδόκολλα θα μπει μέσα από τα τοιχώματα).

Μπορείτε να φτιάξετε λίγη περισσότερη σαντιγί [χτυπημένη κρέμα γάλακτος] για γαρνίρισμα.

sintayes.gr

© 2017 Forwoman.gr
facebook_page_plugin
Τα cookies βοηθάνε στην καλύτερη εμπειρία σας στην περιήγηση της ιστοσελίδας μας, συνεχίζοντας συμφωνείτε με τη χρήση τους.