Ιανουαρίου 27, 2020

KOYZINA

Κρητική και ευκολη συνταγή για χοχλιούς (σαλιγκάρια) με ρύζι σε σάλτσα ντομάτας, συν όλα τα μυστικά για το πως να προετοιμάσετε τα σαλιγκάρια για την κατσαρόλα.
Μερίδες: 2
Θερμίδες: 590 kcal
Συγγραφέας: Ευθύμης
Συστατικά
300 γραμ. Χοχλιοί περίπου 20-30 τεμάχια
2 κουταλιές ξύδι
μισό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2 κουταλιές ελαιόλαδο
1 φύλλο δάφνης
αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
1 κούπα γλυκιά ώριμη ντομάτα πολτοποιημένη
1 κούπα ρύζι για ριζότο
2,5 κούπες νερό

Οδηγίες
Προετοιμάστε τα σαλιγκάρια: Ξεπλύντε πολύ καλά, καθαρίστε από τις μεμβράνες και τρίψτε τα κελύφη με σφουγγαράκι.

Βάλτε μία κατσαρόλα με νερό και 2 κουταλιές να βράσει, ρίξτε τα σαλιγκάρια και βράστε για 2 λεπτά. Ξεπλύντε καλά μέχρι να φύγουν όλα τα σάλια και το νερό να βγαίνει καθαρό.

Φτιάξτε το ριζότο: Βάλτε το ελιαόλαδο και το κρεμμύδι σε κατσαρόλα και μαγειρέψτε μέχρι το κρεμμύδι να γίνει διαφανές. Προσθέστε τα σαλιγκάρια και σοτάρετε για 2 λεπτά. Προσθέστε τη ντομάτα, τη δάφνη, το αλάτι και το πιπέρι, σκεπάστε την κατσαρόλα και σιγοβράστε για 20 λεπτά. Στα μισά του μαγειρέματος τσεκάρετε και προσθέστε ελάχιστο νερό αν χρειάζεται.

Αφαιρέστε τα σαλιγκάρια με τρυπητή κουτάλα, προσθέστε το νερό και το ρύζι και δυναμώστε τη φωτιά για να έρθει πάλι σε σημείο βρασμού. Σκεπάστε, χαμηλώστε τη φωτιά και σιγοβράστε για 10 λεπτά. Προσθέστε τα σαλιγκάρια, ανακατέψτε ελαφρά και συνεχίστε το μαγείρεμα για άλλα 6 λεπτά. Κλείστε τη θερμοκρασία και αφήστε την κατσαρόλα πάνω στο μάτι της κουζίνας για επιπλέον 4-5 λεπτά ή μέχρι όλα τα υγρά να απορροφηθούν από το ρύζι.
Σερβίρετε αμέσως.

Καλή σας όρεξη!

https://www.thehungrybites.com

KOYZINA

Συνταγή για εύκολη, αφράτη και χορτοφαγική πίτσα με ελληνικά υλικά όπως φέτα, ελιές, ρίγανη και ελαιόλαδο. Η αφράτη ζύμη γίνεται με γιαούρτι για επιπλέον γεύση.


Μερίδες: 4
Θερμίδες: 973 kcal
Συγγραφέας: Ευθύμης

Συστατικά
Για την αφράτη ζύμη:
4 1/2 κούπες (600 γραμ.) αλεύρι για όλες τις χρήσεις (συν επιπλέον για το ζύμωμα)
1/2 κουταλάκι ξηρή μαγιά
1 1/4 κούπες (300 γραμ.) νερό
2 κουταλάκια ζάχαρη
1 κουταλάκι αλάτι
1/2 κούπα γιαούρτι στραγγιστό
3 κουταλιές (35 γραμ.) ελαιόλαδο
Για τη σάλτσα:
1/4 κούπας πελτέ ντομάτας
2 κουταλιές νερό
1/2 – 1 κουταλάκι ξερό σκόρδο σε σκόνη
2 κουταλάκια ρίγανη

Για τα υλικά της πίτσας:
1 μικρό κρεμμύδι σε φέτες
1/2 πράσινη πιπεριά σε ροδέλες
1 μικρή ντομάτα σε φέτες ή 10 ντοματίνια κομμένα στη μέση
2-3 κουταλιές ελιές Καλαμών σε ροδέλες
200 γραμ. Φέτα θρυματισμένη
200 γραμ. Μοτσαρέλα τριμμένη
1/2 κουταλάκι ρίγανη
1-2 κουταλιές ελαιόλαδο
Οδηγίες
Φτιάξτε την αφράτη ζύμη: Ανακατέψτε όλα τα υλικά για τη ζύμη σε ένα μεγάλο μπολ και ζυμώστε μέχρι να πάρετε ένα ελαφρά κολλώδες ζυμάρι. Σκεπάστε το με μεμβράνη και αφήστε το να φουσκώσει για 8-12 ώρες. (αν δεν θέλετε να περιμένετε τόσο πολύ βάλτε 3 κουταλάκια μαγιά αντί για μισό).

Σχηματίστε τη βάση: Χωρίστε τη ζύμη στα δύο και σχηματίστε 2 μπάλες. Πασπαλίστε ένα κομμάτι χαρτί ψησίματος με αλεύρι και βάλτε τη μία μπάλα ζύμης στη μέση. Πιέστε με τα χέρια σας για να πλατύνει και μετά, με κυκλικές κινήσεις και πιέζοντας από το κέντρο προς τα έξω σχηματίστε ένα λεπτό δίσκο. Συνεχίστε μέχρι ο δίσκος να έχει το μέγεθος μιας μεγάλης πίτσας, περίπου 30 εκατοστά σε διάμετρο. Αφήστε να ξεκουραστεί για 20 λεπτά και συνεχίστε με το δεύτερο κομμάτι ζύμης.

Προθερμάνετε το φούρνο σας στους (αν έχετε πέτρα ψησίματος για πίτσα χρησιμοποιήστε την!)
Φτιάξτε τη σάλτσα ντομάτας: Ανακατέψτε όλα τα υλικά για τη σάλτσα σε ένα μικρό μπολ και μοιράστε τη στους δύο δίσκους ζύμης. Απλώστε με το πίσω μέρος ενός κουταλιού.

Μοιράστε τα υλικά σε κάθε πίτσα ξεκινώντας με τη φέτα, τη ρίγανη, τις ελιές και συνεχίζοντας με τη μοτσαρέλα, την πιπεριά, τις ντομάτες και το κρεμμύδι. Ραντίστε με λίγο ελαιόλαδο και ψήστε για 25-30 λεπτά ή μέχρι να λιώσουν τα τυριά και να ροδίσει η ζύμη. Καλή σας όρεξη!

https://www.thehungrybites.com

KOYZINA

Αυτό το αφράτο κέικ με βανίλια και λευκή σοκολάτα φτιάχνεται πιο εύκολα απ’ ότι νομίζετε και περιχύνεται με ένα γλάσο λευκής σοκολάτας το οποίο το κάνει ακόμα πιο λαχταριστό.

Συστατικά
Για το κέικ:
1 κούπα (240 γρ) καυτό γάλα
200 γρ ψιλοκομμένη λευκή σοκολάτα
2 κουταλάκια εκχύλισμα βανίλιας
1/2 κουταλάκι κοφτό αλάτι
4 ασπράδια αυγού (165 γρ)
2 1/4 κούπαs (315 γρ) αλεύρι για όλες τις χρήσεις
4 1/2 κουταλάκια κοφτά (20 γρ) μπέικιν πάουντερ
1 κούπα και 2 κουταλιές (240 γρ) λευκή ζάχαρη
1/2 κούπα (120 γρ) βούτυρο (πολύ μαλακό)

Για το γλάσο λευκής σοκολάτας:
150 γρ ψιλοκομμένη λευκή σοκολάτα
2 κουταλιές γάλα
1 κουταλιά βούτυρο
Ψημένο αμύγδαλο φιλέ προαιρετικά

Οδηγίες
Βουτυρώστε καλά και αλευρώστε μία φόρμα για κέικ (θα πρέπει να χωράει τουλάχιστον 10 κούπες)

Φτιάξτε το μίγμα λευκής σοκολάτας: Βάλτε την ψιλοκομμένη λευκή σοκολάτα σε ένα πυρίμαχο μπολ και ρίξτε από πάνω το καυτό γάλα. Αφήστε για ένα λεπτό και ανακατέψτε καλά γι ανα λιώσει η σοκολάτα. Προσθέστε τη βανίλια, το αλάτι και τα ασπράδια αυγού. Ανακατέψτε καλά με ένα πιρούνι και αφήστε το μίγμα να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου.

Προθερμάνετε το φούρνο σας στους 175°C.
Ανακατέψτε τα στερεά υλικά: Βάλτε το αλεύρι, το μπέικιν, τη ζάχαρη και το βούτυρο στο μπολ του ηλεκτρικού σας μίξερ και χτυπήστε καλά μέχρι το μίγμα να μοιάζει με υγρή άμμο.

Τελειώστε το μίγμα: Προσθέστε τα δύο τρίτα από το μίγμα του γάλακτος στο μπολ και χτυπήστε με το μίξερ για 2 λεπτά. Ξύστε με μία σπάτουλα τον πάτο του μπολ, προσθέστε το υπόλοιπο γάλα και συνεχίστε το χτύπημα για ενάμιση ακόμα λεπτό μέχρι το μίγμα να είναι ομοιογενές και βελούδινο.

Ψήστε: Μεταφέρετε το μίγμα του κέικ στη φόρμα και ψήστε για 55 – 60 λεπτά ή μέχρι μία οδοντογλυφίδα να βγαίνει καθαρή από το κέντρο του κέικ Αφήστε να ξεκουραστεί για 10 λεπτά και αναποδογυρίστε σε σχάρα για να κρυώσει εντελώς.

Κάντε το γλάσο λευκής σοκολάτας: Μεταφέρετε όλα τα υλικά για το γλάσο σε ένα πυρίμαχο μπολ και λιώστε σε μπεν-μαρί ή στα μικροκύματα (μπορείτε να το κάνετε και σε μικρό κατσαρολάκι σε πολύ χαμηλή θερμοκρασία). Αφήστε το γλάσο να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου και περιχύστε το κρύο κέικ. Αν θέλετε, πασπαλίστε με αμύγδαλο φιλέ. Καλή σας όρεξη!

Βίντεο

Σημειώσεις
Για πιο βαθιά και ενδιαφέρουσα γεύση προσθέστε μισό κουταλάκι κανέλα στο μίγμα με το αλεύρι.

https://www.thehungrybites.com

KOYZINA

Αυτή η εύκολη συνταγή για ψητά λαχανικά στο φούρνο με βαλσάμικο και μέλι θα σας λύσει τα χέρια κάθε φορά που θέλετε ένα συνοδευτικό διαφορετικό από τα συνηθισμένα.

Συστατικά
Για τα ψητά λαχανικά:
1 σκελίδα σκόρδο κομμένη στη μέση
1 μέτρια μελιτζάνα σε φέτες
3 κολοκυθάκια σε φέτες
1 κόκκινη γλυκιά πιπεριά σε φέτες
1 πράσινη γλυκιά πιπεριά σε φέτες
2 καρότα σε φέτες
1/2 κιλό πατατούλες baby κομμένες στη μέση ή κανονικές πατάτες σε κύβους
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2 φύλλα δάφνης
1 κουταλάκι κύμινο
2 κουταλάκια θυμάρι
Αλάτι και πιπέρι κατά προτίμηση
4 κουταλιές ελιαόλαδο
Για τη σάλτσα βαλσάμικου:
1/4 κούπας βαλσάμικο ξύδι
3 κουταλιές μέλι κατά προτίμηση θυμαρίσιο (ή πετιμέζι για vegans)
Οδηγίες
Προθερμάνετε το φούρνο σας στους 200°C.
Ψήστε τα λαχανικά: Τρίψτε ένα μεγάλο ταψί με το σκόρδο. Αραδιάστε μέσα στο ταψί τη μελιτζάνα, τα κολοκυθάκια, τα καρότα, τις πατάτες και το κρεμμύδι (η πιπεριές θα μπουν μετά από μισή ώρα, αλλά αν τις θέλετε πολύ μαλακές θα τις βάλετε από την αρχή). Προσθέστε τη δάφνη, το κύμινο, το θυμάρι, το αλάτι, το πιπέρι και το ελαιόλαδο και ανακατέψτε καλά. Ψήστε για 30 λεπτά, προσθέστε τις πιπεριές, ανακατέψτε και συνεχίστε το ψήσιμο για άλλα 15 λεπτά.

Φτιάξτε τη σάλτσα από βαλσάμικο: Ανακατέψτε καλά σε βαζάκι το ξύδι μα το μέλι και περιχύστε με αυτό τα λαχανικά. Ανακατέψτε και συνεχίστε το ψήσιμο για 15 λεπτά ή μέχρι η σάλτσα να πυκνώσει. Ο χρόνος που θα χρειαστεί εξαρτάται από το μέγεθος του ταψιού και πόσο στριμωγμένα θα είναι τα λαχανικά.

Καλή σας όρεξη!

Αν προτιμάτε τα λαχανικά στα κάρβουνα, οι πατάτες θα πρέπει να είναι κομμένες σε φέτες και βρασμένες για 10-15 λεπτά. Θα ανακατέψετε όλα τα υλικά για τα λαχανικά σε ένα μπολ και θα τα ψήσετε στη σχάρα κανονικά, αλείφοντάς τα με τη σάλτσα ξυδιού δυο φορές προς το τέλος του ψησίματος.
Να θυμάστε ότι οι φρέσκιες μελιτζάνες είναι πιο γλυκές.

https://www.thehungrybites.com

KOYZINA

Νόστιμοι μελιτζανοκεφτέδες
Τραγανή απόλαυση από τα χεράκια σας

4-5 μεγάλες μελιτζάνες
4 φέτες μπαγιάτικο (άσπρο ψωμί χωρίς κόρα)
1 αυγό
½ φλ. τριμμένο κεφαλοτύρι + 2 κουταλιές επιπλέον
1 σκελίδα σκόρδο τριμμένη (ή 1 κοφτό κουταλάκι σκόνη σκόρδου)
2 γεμάτες κουταλιές ψιλοκομμένο μαϊντανό
½ φλ. τριμμένη φρυγανιά
λάδι για τηγάνισμα
αλάτι
πιπέρι
Εκτέλεση
Βάζετε μια μεγάλη κατσαρόλα στη φωτιά με μπόλικο νερό και 1 κουταλιά αλάτι να βράσει.
Ξεφλουδίζετε τις μελιτζάνες (όχι ολότελα, αφήνετε και μερικές λωρίδες φλούδας πάνω) και μόλις το νερό κοχλάσει, τις ρίχνετε μέσα.
Τις αφήνετε να βράσουν για 10 περίπου λεπτά. Τις βγάζετε σε σουρωτήρι και όταν κρυώσουν αρκετά για να τις πιάνετε, τις στύβετε για να στραγγίσουν καλά. Τις τεμαχίζετε.
Μουλιάζετε το ψωμί σε ένα μπολ με νερό και το στύβετε επίσης για να στραγγίσει καλά.
Βάζετε τις τεμαχισμένες μελιτζάνες στο πολυμίξερ μαζί με το ψωμί και το αυγό και τα χτυπάτε μέχρι να γίνουν ένα ομοιογενές μείγμα.
Αν είναι πολύ σφικτό, χτυπάτε ελαφρά ένα δεύτερο αυγό και προσθέτετε όσο χρειαστεί για να γίνει ένας τραχύς πουρές.
Προσθέτετε το ½ φλ. τριμμένο κεφαλοτύρι, το σκόρδο και το μαϊντανό και συνεχίζετε το χτύπημα για μερικά δευτερόλεπτα, με διακεκομμένες κινήσεις του μοτέρ για να ενσωματωθούν στο μείγμα.
Δοκιμάζετε λίγο για να ελέγξετε το αλατοπίπερο.
Αδειάζετε το μείγμα σε ένα μπολ και βάζετε σε ένα πιάτο τη γαλέτα. Πλάθετε στα γρήγορα κεφτεδάκια από το μείγμα και τα τυλίγετε στη γαλέτα.
Τα απλώνετε πάνω σε πιατέλα ή δίσκο και τα κρατάτε στο ψυγείο για 20 περίπου λεπτά.
Ζεσταίνετε μπόλικο λάδι σε ένα βαρύ τηγάνι και τηγανίζετε μέσα τμηματικά τους μελιτζανοκεφτέδες, 5-6 κάθε φορά, γυρίζοντάς τους προσεχτικά, μέχρι να ροδίσουν από όλες τις πλευρές.
Τους βγάζετε πάνω σε απορροφητικό χαρτί για να στραγγίσουν και τους σερβίρετε πασπαλισμένους με το υπόλοιπο τριμμένο κεφαλοτύρι.

https://www.newsbeast.gr/

KOYZINA

Υλικά
1 φλ.
μανιτάρια, ψιλοκομμένα, ελαφρώς σοταρισμένα (portobello, shiitake κ.λπ.)
1
κρεμμύδι, κομμένο σε καρέ, ελαφρώς σοταρισμένο
4
σέλινο (κλωνάρια), σε καρέ, ελαφρώς σοταρισμένα
1
πιπεριά Φλωρίνης από βάζο, σε λεπτά καρέ
1
μέτρια γλυκοπατάτα, σε λεπτές φέτες, ψημένη, λιωμένη με το πιρούνι
3
σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
4
χουρμάδες, ψιλοκομμένοι στο μπλέντερ
3 κ.σ.
σάλτσα σόγιας tamari (ή σάλτσα σόγιας, χωρίς γλουτένη)
2 κ.σ.
ελαιόλαδο
2 φλ.
άψητοι ξηροί καρποί, τριμμένοι στο μπλέντερ
1/2 φλ.
ψίχουλα ψωμιού
2 κ.γ.
φασκόμηλο
1¼ κ.γ.
φρέσκο θυμάρι
1 κ.γ.
μουστάρδα
1 κ.γ.
πελτές ντομάτας
1½ κ.γ.
θαλασσινό αλάτι
1/4 κ.γ.
μαύρο πιπέρι
1/2 φλ.
ξερά κράνμπερις (για την σάλτσα)
1 κ.σ.
ξίδι μπαλσάμικο (για την σάλτσα)
200 ml
χυμός ροδιού (για την σάλτσα)
2-3 κ.σ.
σπόροι ροδιού (για την σάλτσα)
50 ml
χυμός πορτοκαλιού (για την σάλτσα)
2 κ.γ.
χουρμάδες, σε κομμάτια (για την σάλτσα)
1/8 κ.γ.
γαρίφαλο (για την σάλτσα)
1/8 κ.γ.
μοσχοκάρυδο (για την σάλτσα)
1/4 κ.γ.
κανέλα
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Βάζουμε σε μεγάλο μπολ όλα τα υλικά και ανακατεύουμε όσο γίνεται καλύτερα με τα χέρια μέχρι να ομογενοποιηθούν. Δοκιμάζουμε και αλατοπιπερώνουμε.

Τοποθετούμε το μείγμα σε αντικολλητικό χαρτί και πιέζουμε σταθερά. Κλείνουμε σε ορθογώνιο πακέτο που να χωράει μέσα σε μια μεταλλική στενόμακρη φόρμα για κέικ και πιέζουμε το μείγμα σταθερά και έντονα με το πίσω μέρος μιας ξύλινης κουτάλας, για να σταθεροποιηθεί καλά και να φτιάξουμε ένα συνεκτικό ρολό. Το ψήνουμε στους 190°C για 45 λεπτά, ξεσκέπαστο.

Σάλτσα: Βάζουμε όλα τα υλικά σε κατσαρολάκι και μαγειρεύουμε σε μέτρια φωτιά για 10- 15 λεπτά, να ομογενοποιηθούν. Αν θέλουμε μπορούμε να περάσουμε τη σάλτσα από το μπλέντερ για πιο φίνα, απαλή υφή. Αν είναι πολύ ρευστή τη δένουμε με λίγο κορν φλάουρ.

Αφαιρούμε το ρολό από τον φούρνο, περιχύνουμε με 1/2 φλ. σάλτσα, συνεχίζουμε το ψήσιμο για επιπλέον 10 λεπτά, μετά το βγάζουμε και το αφήνουμε να σταθεί 15 λεπτά, ώστε να μη διαλυθεί όταν τεμαχιστεί. Το βγάζουμε προσεκτικά από τη φόρμα με τη βοήθεια του αντικολλητικού χαρτιού και το σερβίρουμε σε φέτες σε πιατέλα, μαζί με την υπόλοιπη σάλτσα.”

https://allazoumesinithies.ab.gr/

KOYZINA

Ενα κέικ που η ιδανικότερη εποχή για να το φτιάξουμε είναι φυσικά τον χειμώνα, που τα μαναταρίνια είναι μούρλια.

Συστατικά:

425 γρ αλεύρι

4 αυγά

350 γρ ζάχαρη

300 ml σπορέλαιο

300 ml χυμό μανταρίνι

1 μπέικιν

Ξύσμα από 2 μανταρίνια

2 βανίλιες

Οδηγίες:

Χτυπάμε τα αυγά με την ζάχαρη να αφρατέψουν.
Όταν είναι έτοιμα προσθέτουμε το σπορέλαιο, τον χυμό από μανταρίνια και ανακατεύουμε ελαφρώς.
Στο μείγμα κοσκινίζουμε το αλεύρι μαζί με το μπέικιν και τις βανίλιες.
Βάζουμε το ξύσμα και ανακατεύουμε να γίνουν ζύμη.
Την βάζουμε σε βουτυρωμένη και αλευρωμένη φόρμα για κέικ και ψήνουμε στους 170 βαθμούς μέχρι να ροδίσει.
Ελέγχουμε με μία οδοντογλυφίδα αν είναι έτοιμο.Προαιρετικά λιώνουμε 100 γρ σοκολάτα μαζί με 100 ml κρέμα γάλακτος και περιχύνουμε το γλυκό.

Δείτε το αναλυτικό βίντεο με τη συνταγή βήμα-βήμα:

https://www.womantoc.gr/

KOYZINA

Υλικά για 3 άτομα
6 φέτες ψωμί
3 αυγά
1 κούπα γάλα
1/4 κούπας βούτυρο
2/3 κούπας ζάχαρη
1 βανίλια
1/8 κουταλάκι μπέικιν πάουντερ
1/8 κουταλάκι αλάτι
Κομπόστα μήλου
Σαντιγί προαιρετικά
Εκτέλεση
Σε ένα ταψί απλώνετε βούτυρο και ανακατεύετε σε ένα μπολ τη ζάχαρη, το μπέικιν πάουντερ, το αλάτι και τη βανίλια.
Ρίχνετε τα αυγά και τα χτυπάτε με το σύρμα μέχρι να γίνει ένας παχύρρευστος χυλός. Προσθέτετε σιγά σιγά το γάλα συνεχίζοντας το χτύπημα.
Στη συνέχεια βουτάτε τις φέτες ψωμιού μέσα στο μείγμα και τις μεταφέρετε στο ταψί τη μία δίπλα στην άλλη, περιχύνετε με το υπόλοιπο μείγμα και αφήνετε 5 λεπτά πριν τις βάλετε στο φούρνο.
Ψήνετε στους 180 βαθμούς για ένα τέταρτο, μέχρι δηλαδή να φουσκώσουν στο κέντρο
Σερβίρετε με κομπόστα μήλου.

https://www.newsbeast.gr

KOYZINA

Μπορεί στην Ελλάδα η λέξη πίτα να είναι συνυφασμένη με το απολαυστικό και τραγανό φύλλο, ωστόσο φαίνεται πως στην Ευρώπη η πιο διάσημη πίτα είναι εκείνη του βοσκού. Ονομάζεται εναλλακτικά και εξοχική πίτα και στην ουσία αποτελείται από μια πεντανόστιμη σάλτσα κιμά που μοιάζει εξαιρετικά με την μπολονέζ που ψήνεται στο φούρνο,σκεπασμένη από απολαυστικό πουρέ πατάτας.

Η συνταγή διαδόθηκε ήδη από τα τέλη του 16ου αιώνα, όταν και η πατάτα έφτασε στην Ευρώπη από την Αμερική. Περίπου 60 χρόνια αργότερα, η «εξοχική πίτα», άρχισε να αναφέρεται και ως πίτα του βοσκού. Μια διαφοροποίηση στην πίτα του βοσκού, είναι πως η κλασική συνταγή θέλει κιμά από πρόβειο κρέας.

Υλικά
3 κουταλιές ελαιόλαδο
1 κιλό μοσχαρίσιο κιμά
2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
3 καρότα ψιλοκομμένα
3 κλωνάρια σέλερι, ψιλοκομμένα
2 σκελίδες σκόρδου ψιλοκομμένες
3 κουταλιές αλεύρι
1 κουταλιά πελτέ τομάτας
1 ποτήρι κόκκινο κρασί
1 λίτρο ζωμό βοδινού (ή ζεστό νερό με κύβο βοδινού)
2-3 κλωνάρια φρέσκο θυμάρι
2 φύλλα δάφνης
Για τον πουρέ πατάτας: 2 κιλά πατάτες καθαρισμένες και κομμένες
225ml γάλα
25 γρ. βούτυρο
200 γρ. τριμμένο καπνιστό μετσοβόνε
Φρεσκοτριμμένο μοσχοκάρυδο
Εκτέλεση
Βάζουμε μια κουταλιά ελαιόλαδο σε ένα βαθύ τηγάνι και σοτάρουμε τον κιμά να πάρει χρώμα. Αφήνουμε στην άκρη
Ρίχνουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο στο σκεύος και σοτάρουμε το κρεμμύδι, τα καρότα και το σέλερι, ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα να μαλακώσουν για περίπου 15’ λεπτά
Στη συνέχεια προσθέτουμε το σκόρδο, το αλεύρι και τον πελτέ, δυναμώνουμε τη φωτιά και ψήνουμε τα λαχανικά για μερικά λεπτά, πριν επιστρέψουμε τον κιμά στο σκεύος
Σβήνουμε τον κιμά με κόκκινο κρασί και αφήνουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ. Προσθέτουμε τον ζωμό, το θυμάρι και τα δαφνόφυλλα.
Αφήνουμε τον κιμά να σιγοβράσει με ανοιχτό το σκεύος για 45’ λεπτά, ώσπου να δέσει η σάλτσα. Αλατοπιπερώνουμε, αφαιρούμε τη δάφνη και το θυμάρι και αφήνουμε στην άκρη
Στο μεταξύ, ετοιμάζουμε τον πουρέ. Βάζουμε τις πατάτες σε αλατισμένο νερό ώσπου να μαλακώσουν. Στραγγίζουμε και λιώνουμε μαζί με το γάλα και το βούτυρο. Προσθέτουμε το μετσοβόνε τριμμένο να λιώσει (κρατήστε 2-3 κουταλιές), το μοσχοκάρυδο και αλατοπιπερώνουμε.
Γυρίζουμε την σάλτσα κιμά σε πυρίμαχο σκεύος και στρώνουμε καλά. Απλώνουμε από πάνω τον πουρέ και πασπαλίζουμε με το υπόλοιπο τυρί
Ψήνουμε στον φούρνο στους 200 βαθμούς για περίπου 25 με 30 λεπτά ώσπου να πάρει χρώμα.
Πηγή: iefimerida.gr

KOYZINA

Τα τηγανητά, ζαχαρωμένα ψωμάκια που θυμίζουν μακρόστενους λουκουμάδες, είναι δημοφιλές street food στο Μεξικό, το Περού και την Ισπανία.

Υλικά:

1 κούπα αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 τεμ. Βανίλια σε σκόνη
4 αυγά
2 και ½ κ.σ. ζάχαρη καστανή
¼ κούπας βούτυρο
½ κ.γλ. αλάτι
1 κούπα νερό

Για τη σοκολάτα:

250 γρ. κρέμα γάλακτος
200γρ. κουβερτούρα
1 κ.σ. μέλι

Διαδικασία:

Βάλτε σε ένα κατσαρολάκι την ζάχαρη, το αλάτι, το βούτυρο, το νερό και ανακατέψτε συνεχώς σε μέτρια φωτιά μέχρι να αρχίσει να βράζει. Προσθέστε το αλεύρι και συνεχίστε να ανακατεύετε γρήγορα μέχρι να σφίξει και έπειτα αποσύρεται από την φωτιά.

Βάλτε τις βανίλιες και τα αυγά ένα – ένα, ανακατεύοντας ενδιάμεσα με γρήγορες κινήσεις για να μην ψηθεί το αυγό.

Μόλις το μείγμα σας σφίξει αρκετά, βάλτε το μέσα σε κορνέ με αστεροειδή μύτη για να πετύχετε το σχήμα τους.

Βάλτε σε ένα τηγάνι καλαμποκέλαιο και μόλις ζεσταθεί, τηγανίστε το μείγμα σας σε λωρίδες. Για να πετύχετε τις λωρίδες απλά πατήστε το κορνέ σας πάνω από το τηγάνι.

Μόλις οι λωρίδες πάρουν ένα ωραίο χρυσαφί χρώμα βγάλτε τις από το τηγάνι και τοποθετήστε τις σε απορροφητικό χαρτί.

Για τη σοκολάτα:

Βάλτε σε ένα κατσαρολάκι την κρέμα γάλακτος για να ζεσταθεί. Μόλις ζεσταθεί καλά, προσθέστε την κουβερτούρα, αφού την σπάσετε σε μικρά κομματάκια και ανακατέψτε συνεχώς μέχρι να λιώσει.

Προσθέστε το μέλι και ανακατέψτε.

Τοποθετήστε την σοκολάτα σας σε ένα μπολάκι για να βουτήξετε τα churros σας.https://www.govastileto.gr

© 2017 Forwoman.gr
facebook_page_plugin
Τα cookies βοηθάνε στην καλύτερη εμπειρία σας στην περιήγηση της ιστοσελίδας μας, συνεχίζοντας συμφωνείτε με τη χρήση τους.
Περισσότερα Αποδοχή