Οκτωβρίου 02, 2022

KOYZINA

Λαχταριστή και μυρωδάτη σούπα με γεμάτη γεύση για ένα ελαφρύ και διαιτητικό πιάτο


Υλικά

Για 2-4 άτομα

2 πατάτες
2 καρότα
2 μέτρια κομμάτια τζίντζερ
1 κουταλιά της σούπας ψιλοκομμένο δυόσμο
1 κουταλιά της σούπας ψιλοκομμένο μάραθο
2 κλωνάρια σέλινο
2 κουταλιές της σούπας λεμόνι
2 κουταλιές της σούπας τριμμένη παρμεζανα
αλάτι
πιπέρι
100 γραμμάρια ελαιόλαδο

Εκτέλεση

Βράζουμε τις πατάτες, τα καρότα, το σέλινο και το τζίντζερ για 25 λεπτά με νερό που το σκεπάζει.
Λίγο πριν το τέλος, προσθέτουμε το ελαιόλαδο, το λεμόνι και το αλάτι και ανακατεύουμε. Πασπαλίζουμε με ψιλοκομμένο μάραθο, δυόσμο, πιπέρι και τριμμένη παρμεζάνα.

sidagi.gr

KOYZINA

Τα πιο νόστιμα ψάρια για την ψαρόσουπα είναι οι σκορπίνες, ο ροφός, μπακαλιάρος, σφυρίδα.

Εξίσου όμως καλή ψαρόσουπα γίνεται και με τα κατεψυγμένα κοκκινόψαρα εισαγωγής, ενώ οι φρέσκοι μπακαλιάροι δεν υστερούν σε νοστιμιά.

Υλικά 

1 1/2 κιλό ψάρια κατάλληλα για σούπα
3 καρότα
3 μέτριες πατάτες
2 κολοκυθάκια [προαιρετικά]
2 κρεμμύδια ξερά
1 φύλλο δάφνης
2-3 κλαδάκια σέλινο
1 1/2 -2 φλ. τσαγιού ρύζι γλασέ [προαιρετικά]
ελαιόλαδο
2 κρόκους αβγών
χυμό 1-2 λεμονιών
1 κ.σ. κορν φλαουερ

Εκτέλεση 

Σε μια κατσαρόλα με νερό που βράζει [3 περίπου λίτρα νερό] τοποθετούμε όλα τα λαχανικά κομμένα ή ολόκληρα, επάνω στα λαχανικά τοποθετούμε το ψάρι μας, προσθέτουμε 3-4 κ.σ. ελαιόλαδο, αλατοπίπερο και τα αφήνουμε να βράσουν. Επειδή τα ψάρια θέλουν λιγότερο βράσιμο [15-20΄ανάλογα με το ψάρι] και τα χορταρικά μας πιο πολύ, όταν το ψάρι μας είναι έτοιμο, το βγάζουμε προσεκτικά από τη κατσαρόλα με μια σουρωτή κουτάλα και το αφήνουμε σε μια πιατέλα.
Συνεχίζετε το βράσιμο των λαχανικών και μόλις και αυτά είναι έτοιμα τα τοποθετείτε στη πιατέλα με τα ψάρια. *
Σουρώνετε το νερό της κατσαρόλας μας σε σήτα [για τυχόν κοκκαλάκια] το ξαναβάζετε στη φωτιά και αβγοκόβουμε. 

Χτυπάτε τους κρόκους των αβγών και προσθέτετε το χυμό λεμονιού και το κορν φλάουερ διαλυμένο σε λίγο κρύο νερό χτυπώντας συνεχώς. Παίρνετε με κουτάλα ζωμό από τη σούπα και τον προσθέτετε σταδιακά στο αβγολέμονο χτυπώντας – ανακατεύοντας συνεχώς.

Απομακρύνετε τη κατσαρόλα από τη φωτιά και προσθέτετε το αβγολέμονο ανακατεύοντας. Τη ξαναβάζετε στη φωτιά και ανακατεύετε, μέχρι να δέσει η σούπα, χωρίς να την αφήσετε να πάρει βράση γιατί θα «κόψει».

Σερβίρετε τη σούπα σε σουπιέρα και ξεχωριστά τα ψάρια και τα λαχανικά σε πιατέλα.

Προαιρετικά βάζουμε όλα τα λαχανικά στο μπλέντερ και τα πολτοποιούμε για πηχτή σούπα.

Άν αποφασίσετε να βάλετε ρύζι στη σούπα σας, όταν σουρώσουμε το νερό προσθέτουμε το ρύζι, αλάτι λίγο ακόμα νερό άν χρειαστεί και βράζουμε για 20 ΄περίπου.

Αβγοκόβουμε τη σούπα με το ρύζι μας.

Sintayes.gr

KOYZINA

Υλικά

3 κούπες αλεύρι
1 κούπα γιαούρτι 5%
1 κουταλάκι του γλυκού baking powder
¼ κουταλάκι του γλυκού αλάτι
6 αβγά
2 κούπες ζάχαρη
1 κούπα βούτυρο (μαλακό, σε θερμοκρασία δωματίου)
2 κουταλάκια του γλυκού ξύσμα λεμονιού
2 κουταλιές της σούπας χυμός λεμονιού
Διαδικασία

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 175°C. Λαδώνουμε μια φόρμα για κέικ. Ανακατεύουμε το αλεύρι, το baking powder, το αλάτι και τα περνάμε από κόσκινο. Αφήνουμε στην άκρη. Χωρίζουμε τους κρόκους και τα ασπράδια των αβγών.

Σε ένα μεγάλο μπολ χτυπάμε τα ασπράδια μέχρι να μαλακώσουν οι κορυφές της κρέμας. Προσθέτουμε σταδιακά 1/2 κούπα ζάχαρη, μέχρι οι κορυφές να γίνουν πιο πηχτές και γυαλιστερές. Αφήνουμε στην άκρη.

Σε ένα μπολ χτυπάμε το βούτυρο, 1 1/2κούπα ζάχαρη, τους κρόκους, το ξύσμα λεμονιού και το χυμό λεμονιού μέχρι το μείγμα να αφρατέψει. Προσθέτουμε λίγο-λίγο το μίγμα από το αλεύρι και το γιαούρτι, με εναλλαγές.

Στη συνέχεια, ρίχνουμε μέσα και το μείγμα με τα ασπράδια και βάζουμε όλο το μίγμα μέσα στη φόρμα του κέικ. Ψήνουμε στους 175°C για 50-60 λεπτά. Όταν ψηθεί, αφήνουμε να κρυώσει σε μια σχάρα για 10 λεπτά. Πασπαλίζουμε με άχνη ζάχαρη, κόβουμε σε φέτες και σερβίρουμε.https://gr.hellomagazine.com/

KOYZINA

Σπαγγέτι με πεντανόστιμο πέστο κολοκυθιού

https://www.ioscelgoveg.it

Ένα πιάτο της μεσογειακής κουζίνας, απλό και νόστιμο.
Σήμερα ετοιμάζουμε πέστο κολοκυθιού με καρύδια και είναι κρεμώδες και πεντανόστιμο. Σας προτείνουμε να τη φτιάξετε και να πειραματιστείτε πάνω σε αυτή την συνταγή με γεύσεις που σας αρέσουν.

Υλικά

350 γρ ζυμαρικά

250 γρ κολοκυθάκια

25 γρ καρύδια

10 γρ βασιλικό

10 γρ. διατροφική μαγιά

1 σκελίδα σκόρδο

Αλάτι

Ελαιόλαδο

Εκτέλεση

Βράζουμε τα ζυμαρικά σε αλατισμένο νερό σύμφωνα με τις οδηγίες που αναγράφονται στη συσκευασία.

Εν τω μεταξύ, ανακατεύουμε σε ένα μπλέντερ τα κολοκυθάκια κομμένα σε κομμάτια μαζί με τον βασιλικό, τα καρύδια, τη μαγιά, το σκόρδο και το ελαιόλαδο, προσθέτοντας λίγο νερό αν χρειαστεί για να γίνει το πέστο κρεμώδες και ομοιογενές.

Όταν τα ζυμαρικά είναι έτοιμα, τα στραγγίζουμε και τα σερβίρουμε μαζί με το πέστο κολοκυθιού.

Καλή απόλαυση.

KOYZINA

Οι αναλογίες υλικών που σας δίνω είναι για βάρος καθαρισμένων κυδωνιών, υπολογίστε παραπάνω στην αγορά σας.

Μερίδες
4 βαζάκια των 450γρ
Συστατικά
1 κιλό κυδώνια βάρος καθαρισμένων
1 κιλό ζάχαρη
1 λίτρο νερό
2 κλωνάρια αρμπαρόριζας
χυμό ενός μέτριου λεμονιού
Αμύγδαλα Προαιρετικό

Διαδικασία
Πλένουμε τα κυδώνια και με ένα καλό καθαριστήρι πατάτας αφαιρούμε τη φλούδα τους.
Κόβουμε στη μέση αφαιρούμε το εσωτερικό (σπόρια και σκληρό)
Κόβουμε τα κυδώνια σε φέτες πάχους το πολύ ενός εκατοστού. Στη συνέχεια με ειδικό κόφτη κόβουμε σε μικρές λωρίδες. Αν δεν έχουμε τον ειδικό κόφτη κόβουμε με μαχαίρι.

Βάζουμε τα κομμάτια μέσα σε νερό μέχρι να τελειώσουμε με όλα τα κυδώνια.
Σε μεγάλη κατσαρόλα βάζουμε το νερό με τη ζάχαρη και φέρνουμε σε θερμοκρασία βρασμού. Μόλις λιώσει η ζάχαρη προσθέτουμε τα κυδώνια αφού τα έχουμε σουρώσει. Προσθέτουμε και τα κλωναράκια της αρμπαρόριζας. Μόλις πάρει βράση το γλυκό αφήνουμε για 5 λεπτά και αποσύρουμε από τη φωτιά. Αφήνουμε να σταθεί για 12 ώρες.
Μετά το 12ωρο βράζουμε μέχρι να δέσει το σιρόπι και προσθέτουμε το χυμό του λεμονιού. Αν θέλουμε προσθέτουμε αμύγδαλα ασπρισμένα και ελαφρά καβουρντισμένα προς το τέλος της διαδικασίας.
Μοιράζουμε σε αποστειρωμένα βάζα, κλείνουμε καλά και γυρίζουμε ανάποδα μέχρι να κρυώσουν.

Σημειώσεις
Μερικές συμβουλές της μάνας που θυμάμαι.

Τα κυδώνια πρέπει να είναι αφράτα κι όχι πολύ ώριμα.

Αν θέλουμε παραλείπουμε την αναμονή των 12 ωρών και δένουμε κατευθείαν το σιρόπι.

Υπάρχει η άποψη ότι με το δεύτερο βράσιμο το γλυκό παίρνει πιο σκούρο χρώμα. Έχω δοκιμάσει και τις δύο μεθόδους και δεν άλλαξε τίποτα. Επιμένω ότι αυτό εξαρτάται από την ποικιλία κυδωνιών.

Τα κυδώνια πιθανόν να πάρουν ένα σκούρο χρώμα όσο είναι μέσα στο νερό, όταν μπουν στο σιρόπι θα επανέλθει το χρώμα τους.

Μπορούμε να προσθέσουμε λεμόνι μέσα στο νερό, η μητέρα μου πρόσθετε ξινό.

Αν τα κυδώνια είναι πολύ ώριμα θέλει προσοχή στο βράσιμο. Αφαιρούμε τα κυδώνια σε σουρωτήρι και δένουμε το σιρόπι. Διαφορετικά θα πάρουμε μαρμελάδα.

Τα κυδώνια ανήκουν στα φρούτα με υψηλή πηκτίνη γιαυτό θέλουν προσοχή στο δέσιμο του σιροπιού.

Με θερμόμετρο σταμάτησα το δέσιμο στους 102-103 βαθμούς το πολύ.

Περισσότερα για το δέσιμο του σιροπιού,την αποστείρωση των βάζων και άλλες τεχνικές μπορείτε να δείτε εδώ.

Η αρμπαρόριζα έχει διαφορετικά ονόματα ανά περιοχή θα τη συναντήσουμε ως γλυκολέλουδο, μοσχομολόχα, κιούλι, μπαρμπαρούσα, αντρισάϊ και άλλα που τώρα μου διαφεύγουν .

KOYZINA

Ιταλική συνταγή για το τέλειο κυρίως πιάτο

Υλικά:

190 γραμ. έτοιμο πέστο

500 γραμ. μασκαρπόνε

200 γραμ. σπανάκι

250 γραμ. αρακά

Λίγα ψιλοκομμένα φύλλα βασιλικού

12 λαζάνια

ελάχιστο γάλα

85 γραμ. τριμμένη παρμεζάνα

50 γραμ. κουκουνάρι

Σαλάτα για συνοδευτικό

Εκτέλεση:

Προθερμάνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς. Βάλτε σε μία κατσαρόλα το πέστο, το μισό μασκαρπόνε και 250 ml νερό ή ζωμό λαχανικών. Ανακατέψτε μέχρι να βράσουν και προσθέστε το σπανάκι με τον αρακά για μερικά λεπτά.

Αλατοπιπερώστε και ρίξτε τα βότανα.

Βάλτε το 1/3 του μείγματος πέστο δεν ένα μικρό ταψάκι. Βάλτε από πάνω 4 λαζάνια, επαναλάβετε με 2 στρώσεις σάλτσας και λαζάνια και τελειώστε με λαζάνια. Βάλτε γάλα στο υπόλοιπο μασκαρπόνε, αλατοπίπερο και χύστε το πάνω από τα λαζάνια. Ρίξτε την παρμεζάνα και το κουκουνάρι και ψήστε για 35-40 λεπτά. Σερβίρετε με σαλάτα.

KOYZINA

Οι δημοφιλείς κρέπες γεμίζουν με μία πλούσια γέμιση από κοτόπουλο, πιπεριά και μπεσαμέλ, τυλίγονται σε ρολά και ενισχύονται με κασέρι και ντομάτα, δημιουργώντας ένα γρήγορο και νόστιμο φαγητό, που θα λατρέψουν μικροί και μεγάλοι.

Μερίδες : 8

Υλικά

Για τις κρέπες
1 φλιτζάνι γάλα
2 αβγά
1 φλιτζάνι αλεύρι
2 κουτ. σούπας σπορέλαιο
1 κουτ. γλυκού ζάχαρη
1/3 κουτ. γλυκού αλάτι
λίγο βούτυρο για το τηγάνισμα

Για τη γέμιση

400γρ. φιλέτο από στήθος κοτόπουλου ή φιλέτο από 4 μπουτάκια, σε μικρά κυβάκια
1 πιπεριά Φλωρίνης, σε κυβάκια
2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
1 κρεμμύδι μέτριο, ψιλοκομμένο
1/2 ντομάτα ξυσμένη
4 κουτ. σούπας μαϊντανό ψιλοκομμένο
αλάτι, πιπέρι

Για την μπεσαμέλ

2 κουτ. σούπας βούτυρο
2 κουτ. σούπας αλεύρι
1½ φλιτζάνι γάλα
1 αβγό
λίγο μοσχοκάρυδο
1 φλιτζάνι κεφαλογραβιέρα τριμμένη
αλάτι, πιπέρι λευκό

Για το ψήσιμο και το σερβίρισμα
8 φέτες ντομάτας στρογγυλές
4 φέτες κασέρι τετράγωνες
λίγο μαϊντανό ψιλοκομμένο

Ετοιμάζετε τις κρέπες

Βήμα 1
Μέσα σε λεκανίτσα χτυπάτε με αβγοδάρτη τα αβγά με το γάλα, το λάδι, το αλάτι και τη ζάχαρη. Προσθέτετε το αλεύρι σταδιακά, εξακολουθώντας το χτύπημα μέχρι να ενσωματωθεί στο μίγμα. Περνάτε το μίγμα από λεπτό σουρωτήρι έτσι ώστε, αν υπάρχουν μέσα σβολάκια, να διαλυθούν καθώς θα το βοηθάτε με την ανάποδη ενός μικρού κουταλιού να περάσει από το σουρωτήρι.

Βήμα 2
Ζεσταίνετε ένα τηγανάκι, το βουτυρώνετε και ψήνετε μία μία τις κρέπες ρίχνοντας μια μικρή ποσότητα από το χυλό που ετοιμάσατε.

Ετοιμάζετε τη γέμιση

Βήμα 1
Ζεσταίνετε το ελαιόλαδο σε αντικολλητικό τηγάνι και ρίχνετε τα κυβάκια του κοτόπουλου. Αλατοπιπερώνετε και ροδίζετε το κοτόπουλο υπομονετικά από όλες τις πλευρές. Προσθέτετε το κρεμμύδι και την πιπεριά Φλωρίνης και συνεχίζετε το σοτάρισμα μέχρι να μαλακώσουν τα λαχανικά. Ρίχνετε την ντομάτα και μετά από 2 λεπτά τραβάτε το τηγάνι από τη φωτιά. Προσθέτετε το μαϊντανό και ανακατεύετε καλά.

Βήμα 2
Συνεχίζετε φτιάχνοντας τη μπεσαμέλ. Βάζετε ένα κατσαρολάκι σε μέτρια φωτιά και με έναν αβγοδάρτη ανακατεύετε το βούτυρο με το αλεύρι, μέχρι να λιώσει το βούτυρο και να ψηθεί ελαφρά το αλεύρι. Προσθέτετε τότε το γάλα και συνεχίζετε το ανακάτεμα μέχρι να πάρει βράση η κρέμα και να πήξει. Τραβάτε το κατσαρολάκι από τη φωτιά, προσθέτετε το αβγό και ανακατεύετε ζωηρά. Τέλος, ενσωματώνετε στην μπεσαμέλ το τριμμένο τυρί, το μοσχοκάρυδο και νοστιμίζετε με ανάλογο αλατοπίπερο. Αφήνετε την μπεσαμέλ να κρυώσει λίγο και την προσθέτετε στο μίγμα του κοτόπουλου. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 190°C.

Βήμα 3
Παίρνετε μία μία τις κρέπες και βάζετε το 1/8 του μίγματος κατά μήκος και προς το κέντρο της κρέπας. Διπλώνετε από αριστερά και δεξιά την κρέπα προς τα μέσα και ύστερα την τυλίγετε ρολό. Την τοποθετείτε σε λαδωμένο ταψάκι και συνεχίζετε τη διαδικασία μέχρι να τελειώσουν τα υλικά σας.

Βήμα 4
Τοποθετείτε από μία φέτα κασέρι και μία φέτα ντομάτας πάνω σε κάθε ζευγάρι από κρέπες. Αλατίζετε ελαφρά τις ντομάτες και ψήνετε τις κρέπες μέχρι να λιώσει το κασέρι και να πάρει λίγο χρώμα. Σερβίρετε τις κρέπες ζεστές, υπολογίζοντας δύο σε κάθε μερίδα και πασπαλίζετε με λίγο ψιλοκομμένο μαϊντανό.

 Olivemagazine.gr

 

KOYZINA

Τα δαμάσκηνα θεωρούνται super food και ταυτόχρονα είναι τα φρούτα που μπορείς να χρησιμοποιήσεις για να φτιάξεις την πιο λαχταριστή μαρμελάδα εύκολα και γρήγορα με ελάχιστα υλικά.

Συστατικά
1 κιλό δαμάσκηνα
8-10 κουκούτσια από δαμάσκηνα
1/2 φλ. νερό
600 γρ. καστανή ζάχαρη
χυμό από 1 μικρό λεμόνι
Τρόπος Μαγειρέματος
Πλένεις καλά τα δαμάσκηνα τα ανοίγεις στη μέση και βγάζεις τα κουκούτσια
Κρατάς 8-10 κουκούτσια στην άκρη
Βάζεις νερό σε μια κατσαρόλα, προσθέτεις τα κουκούτσια και τα βράζεις σε δυνατή φωτιά για 10 περίπου λεπτά
Τα βγάζεις από την κατσαρόλα και τα αφήνεις στην άκρη
Σε ένα μεγάλο μπολ βάζεις τα δαμάσκηνα, τη ζάχαρη και το χυμό λεμονιού και τα αφήνεις στην άκρη για μισή περίπου ώρα
Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ρίχνεις το νερό που έβρασες τα κουκούτσια και προσθέτεις το μείγμα με τα δαμάσκηνα
Τα βράζεις σε δυνατή φωτιά μέχρι να πάρουν βράση και στη συνέχεια τη χαμηλώνεις, σκεπάζεις την κατσαρόλα και τα αφήνεις για μισή περίπου ώρα ακόμη
Ανακατεύεις κατά διαστήματα με την ξύλινη κουτάλα και ελέγχεις αν έχουν μαλακώσει τα δαμάσκηνα
Αφού μαλακώσουν αποσύρεις την κατσαρόλα από τη φωτιά και αφήνεις την μαρμελάδα να κρυώσει πριν την πολτοποιήσεις στο multi
Την αποθηκεύεις σε δύο βάζα και την βάζεις στο ψυγείο

KOYZINA

Τυροπιτάκια κουρού με σπιτικό φύλλο
Τα πιο λαχταριστά τυροπιτάκια με φέτα και ανθότυρο με πανεύκολο σπιτικό φύλλο κουρού. Κανείς δεν μπορεί να αντισταθεί! Πολλές ακόμα απίθανες συνταγές στο Ζάχαρη & ΑλEύρι 

Νικολέτα Δελατόλα-Φωσκόλου

Υλικά
Τεμάχια: 40-50
Για το φύλλο κουρού
1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
250 γρ. βούτυρο ή μαργαρίνη, σε θερμοκρασία δωματίου
200 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
1/2 φλιτζ. τσαγιού ελαιόλαδο
2 κουτ. σούπας ξίδι
2 ασπράδια αυγών, χτυπημένα (για την επάλειψη)
Για τη γέμιση
250 γρ. φέτα, θρυμματισμένη 250 γρ. ανθότυρο, θρυμματισμένο 4 αυγά 1/4 φλιτζ. τσαγιού ψιλοκομμένα φύλλα φρέσκου δυόσμου αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
Γέμιση
Για να ετοιμάσουμε τα τυροπιτάκια με σπιτικό φύλλο κουρού, ξεκινάμε από τη γέμιση: Σε μπολ ανακατεύουμε όλα τα υλικά.
Φύλλο
Σε βαθύ μπολ ανακατεύουμε όλα τα υλικά για το φύλλο και ζυμώνουμε μέχρι να σχηματιστεί ένα λείο και εύπλαστο ζυμάρι.
Χωρίζουμε τη ζύμη σε 40-50 κομμάτια και πλάθουμε το καθένα σε μπαλάκι. Ανοίγουμε κάθε μπαλάκι σε δίσκο 10 εκ.
Βάζουμε από 1 κουτ. γλυκού γέμιση στο κέντρο κάθε φύλλου και διπλώνουμε σε μισοφέγγαρο. Πιέζουμε τις άκρες στα τυροπιτάκια για να κολλήσουν.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C και λαδώνουμε τη λαμαρίνα του φούρνου.
Βάζουμε τα τυροπιτάκια στο ταψί, τα αλείφουμε με τα ασπράδια και ψήνουμε για 35 λεπτά ή μέχρι να ροδίσουν.

https://www.gastronomos.gr/

KOYZINA

Θα μοιάζει με πίτσα, αλλά δε θα είναι! Αυτή η λαχταριστή συνταγή για φοκάτσια θα σε ξετρελάνει
Θα ανυπομονείς να τη δοκιμάσεις!

Η φοκάτσια είναι υπέροχη από μόνη της, όμως όταν της προσθέτεις ακόμα περισσότερα υλικά γίνεται πιο νόστιμη και λιγότερο ξενέρωτη! Σήμερα θα σου μάθουμε να φτιάχνεις μία πολύ εναλλακτική συνταγή για φοκάτσια! Θα σου θυμίζει πίτσα, αλλά θα είναι ακόμα καλύτερη! Πρόσθεσε τα υλικά της πίτσα και δες αυτο το λαχταριστό ψωμάκι να απογειώνεται. Ζουμερή σάλτσα ντομάτας, λιωμένη μοτσαρέλα και κρεμώδης ρικότα πάνω από μία βελούδινη φοκάτσια, βρες μου κάτι καλύτερο!

Μια διαφορετική πίτσα στο τηγάνι με μελιτζάνες και ρικότα

Φοκάτσια συνταγή: Τα υλικά που θα χρειαστείς
4 1/2 φλ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
3 κουταλάκια του γλυκού αλάτι, διαιρεμένο
1 1/2 κουταλάκι του γλυκού στιγμιαία μαγιά
1 3/4 φλ. χλιαρό νερό
6 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο, διαιρεμένο
1 ντομάτες για σάλτσα
2 σκελίδες σκόρδο
1 κουταλάκι του γλυκού ξύδι
Πιπέρι
2 φλιτζάνια τυρί μοτσαρέλα, τριμμένο
1 φλιτζάνι τυρί ρικότα
1/2 φλιτζάνι τυρί παρμεζάνα, ψιλοτριμμένη
4 μεγάλα φύλλα βασιλικού

Τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσεις:
Ανακατεύουμε τη ζύμη και την αφήνουμε να φουσκώσει. Τοποθετούμε 4 1/2 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις, 2 1/2 κουταλάκια του γλυκού αλάτι και 1 1/2 κουταλάκι του γλυκού μαγιά σε ένα μεγάλο μπολ και ανακατεύουμε με μια ξύλινη κουτάλα για να ενωθούν τα υλικά. Προσθέτουμε 1 3/4 φλιτζάνι χλιαρό νερό και 3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο και ανακατεύουμε μέχρι να μην είναι στεγνό το αλεύρι και να σχηματιστεί μια σφιχτή ζύμη. Ζυμώνουμε στο μπολ, πασπαλίζοντας με λίγο ακόμα αλεύρι αν χρειάζεται, μέχρι να σχηματιστεί μια μπάλα ζύμης. Καλύπτουμε σφιχτά με μια πλαστική μεμβράνη και αφήνουμε να φουσκώσει σε θερμοκρασία δωματίου για 2 ώρες.
Ψήνουμε τη ζύμη. Μετά από 2 ώρες, η ζύμη θα έχει φουσκώσει και διπλασιαστεί σε όγκο. Βάζουμε το μπολ με τη ζύμη στο ψυγείο για τουλάχιστον 8 ώρες και μέχρι 24.
Βάζουμε τη ζύμη σε ένα ταψί. Ρίχνουμε 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο σε μία λαδόκολλα. Βγάζουμε το μπολ της ζύμης από το ψυγείο και μεταφέρουμε τη ζύμη στο ταψί. Καλύπτουμε το λάδι και στη συνέχεια πιέζουμε με τα δάχτυλά μας απαλά και ισιώνουμε τη ζύμη. Σκεπάζουμε με πλαστική μεμβράνη και αφήνουμε να ξεκουραστεί για 10 λεπτά.
Ξεσκεπάζουμε τη ζύμη και χρησιμοποιούμε τα δάχτυλά μας για να την απλώσουμε ως τις άκρες του ταψιού. Σκεπάζουμε ξανά και αφήνουμε να ξεκουραστεί μέχρι να φουσκώσει ελαφρώς, περίπου 25 λεπτά. Εν τω μεταξύ, ζεσταίνουμε τον φούρνο στους 200 βαθμούς.
Φτιάχνουμε τη σάλτσα. Θρυμματίζουμε προσεκτικά τις ντομάτες με τα χέρια μας μέσα σε ένα μπολ. Ψιλοκόβουμε 2 σκελίδες σκόρδο και τις προσθέτουμε στο μπολ. Προσθέτουμε την υπόλοιπη 1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο, 1 κουταλάκι του γλυκού ξύδι, το υπόλοιπο 1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι και μια γενναιόδωρη πρέζα πιπεριού. Ανακατεύουμε να ενωθούν.
Ψιλοκόβουμε το τυρί μοτσαρέλα. Χρησιμοποιούμε τα δάχτυλά μας για να κάνουμε λακκάκια στην επιφάνεια της ζύμης. Πασπαλίζουμε 1 φλιτζάνι τριμμένη μοτσαρέλα πάνω από τη ζύμη. Ρίχνουμε τη σάλτσα ντομάτας πάνω από το τυρί και την απλώνουμε όσο καλύτερα γίνεται. Πασπαλίζουμε με την υπόλοιπη 1 κούπα μοτσαρέλα. Ρίχνουμε και 1 φλιτζάνι τυρί ρικότα.
Ψήνουμε μέχρι η φοκάτσια να ροδίσει και να λιώσει το τυρί, 17 με 20 λεπτά. Εν τω μεταξύ, τρίβουμε τυρί παρμεζάνα και 4 μεγάλα φύλλα βασιλικού.
Αφήνουμε τη φοκάτσια να κρυώσει, ρίχνουμε το τυρί και τα φύλλα βασιλικού κι έπειτα σερβίρουμε!

© 2017 Forwoman.gr
facebook_page_plugin
Τα cookies βοηθάνε στην καλύτερη εμπειρία σας στην περιήγηση της ιστοσελίδας μας, συνεχίζοντας συμφωνείτε με τη χρήση τους.