Παξιμάδια χαρουπιού

yλικά

120 γρ. ελαιόλαδο
100 γρ. μέλι
100 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
100 γρ. κόκκινο κρασί
100 γρ. χυμό πορτοκάλι + ξύσμα απο 1 πορτοκάλι
1/2 κ.γ. σόδα
1 κ.γ μπέικιν
1/2 κ.γ. κανέλα
1/4 κ.γ. γαρύφαλλο
120 γρ. χαρουπάλευρο
400 γρ. αλεύρι γ.ο.χ

Εκτέλεση

Σε έναν κάδο του μίξερ βάζουμε το ελαιόλαδο,τη ζάχαρη, το μέλι και τα μπαχαρικά. Ανακατεύουμε με το φτερό να αναμειχθούν σε μέτρια ταχύτητα.

Παράλληλα σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε το χυμό από τα πορτοκάλια, το κρασί, το ξύσμα και διαλύουμε τη σόδα. Θέλουμε μεγάλο μπολ γιατί θα αφρίσει ο χυμός μας μόλις έρθει σε επαφή με τη σόδα. Ανακατεύουμε καλά και ρίχνουμε το χυμό μας στο κάδο το μίξερ και ομογενοποιούμε με τα υπόλοιπα υλικά.

Σε ένα μπολ αναμειγνύουμε το αλεύρι με το μπέικιν και το χαρουπάλευρο.
Χαμηλώνουμε τη ταχύτητα του μίξερ και ρίχνουμε σταδιακά τα αλεύρια μας και ανακατεύουμε μέχρι να έχουμε μια μαλακή ζύμη που να μη κολλάει στα χέρια μας. Προσέχουμε να μην χτυπηθεί πολύ η ζύμη μας γιατί θα σκληρύνει πολύ και δεν θα πλάθεται εύκολα.

Αν θέλουμε να κάνουμε παξιμαδάκια πλάθουμε ψωμάκια και τα κόβουμε με μαχαίρι σε φετούλες πάχους 1εκ. χωρίς όμως να τα κόβουμε μέχρι τέλους.

Τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 140 βαθμούς για 20 λεπτά και μόλις κρυώσουν τα χωρίζουμε στις φετούλες που είχαμε κόψει από την αρχή και τα ξαναψήνουμε στο φούρνο 100 βαθμούς μέχρι να παξιμαδιαστούν(περίπου 30-40 λεπτα).

Ενας δεύτερος τρόπος είναι να πλάσουμε ένα καρβέλι και να το χωρίσουμε σε κομμάτια κόβοντας με το μαχαιράκι χωρίς όμως να το κόψουμε μέχρι τέλους. Στο ψήσιμο θα χωριστούν τα κομμάτια από μόνα τους. Ο χρόνος ψησίματος παραμένει ο ίδιος και στους 2 τρόπους.

akispetretzikis.com

Tags: