Ένα από τα νοστιμότερα χριστουγεννιάτικα κέικ, με καταγωγή από τη Γερμανία και παρασκευή που θυμίζει αρκετά το δικό μας τσουρέκι. Θα το φτιάξετε με Αλεύρι για Όλες τις Χρήσεις και Μαγιά Στιγμής ΓΙΩΤΗΣ και θα το γεμίσετε απαραιτήτως με μάρτζιπαν, που του πάει πολύ.

 

Νάντια Λιαργκόβα

Υλικά
1 κιλό Αλεύρι για Όλες τις Χρήσεις ΓΙΩΤΗΣ
500ml γάλα φρέσκο, χλιαρό
3 φακελάκια Μαγιά Στιγμής ΓΙΩΤΗΣ
½ φλιτζάνι ζάχαρη
1 κουτ. γλυκού αλάτι
1 κουτ. γλυκού κανέλα
ξύσμα από 1 λεμόνι
ξύσμα από 1 πορτοκάλι
1 φλιτζάνι σταφίδες ξανθές
1 φλιτζάνι αποξηραμένα φρούτα (σύκα, δαμάσκηνα, χουρμάδες, cranberries), ψιλοκομμένα
2 αβγά σε θερμοκρασία δωματίου, ελαφρώς χτυπημένα
125γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
300γρ. μάρτζιπαν (αμυγδαλόπαστα), έτοιμη
1 κρόκο αβγού χτυπημένο με λίγο νερό, για το άλειμμα
Για τη διακόσμηση
ζάχαρη άχνη
λίγο βούτυρο

Διαδικασία
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 50οC. Βάζετε σε μπολ τη Μαγιά Στιγμής ΓΙΩΤΗΣ με τη μισή ποσότητα ζάχαρης, το γάλα και ανακατεύετε να διαλυθεί. Αφήνετε στην άκρη το μίγμα να αφρίσει και να φουσκώσει.

Ρίχνετε στον κάδο του μίξερ το Αλεύρι για Όλες τις Χρήσεις ΓΙΩΤΗΣ, την υπόλοιπη ζάχαρη, το αλάτι, την κανέλα, τις σταφίδες, τα αποξηραμένα φρούτα, το ξύσμα λεμονιού και πορτοκαλιού και ανακατεύετε λίγο με τους γάντζους σε χαμηλή ταχύτητα. Στη συνέχεια, προσθέτετε τα αβγά, το μίγμα της μαγιάς και συνεχίζετε το ζύμωμα σε χαμηλή ταχύτητα.

Λιώνετε το βούτυρο και το προσθέτετε σταδιακά μέχρι να το απορροφήσει όλο. Όταν η ζύμη γίνει λεία και μαλακή χωρίς να κολλάει στα τοιχώματα του κάδου και μαζευτεί όλη στους γάντζους, σταματάτε τη λειτουργία του μίξερ, μεταφέρετε σε λεκανίτσα, σκεπάζετε με πετσέτα κουζίνας και την αφήνετε στο φούρνο για περίπου 40 λεπτά, να διαπλασιαστεί σε όγκο.

Βγάζετε τη ζύμη από το φούρνο, την πιέζετε να κάτσει και τη χωρίζετε σε δύο μέρη. Σε αλευρωμένη επιφάνεια, ανοίγετε το κάθε κομμάτι σε οβάλ σχήμα. Χωρίζετε το μάρτζιπαν στα δύο, πλάθετε το κάθε κομμάτι σε κορδόνι, και το τοποθετείτε στο κέντρο κάθε οβάλ κομματιού ζύμης. Τυλίγετε τη ζύμη σε ρολά.

Τοποθετείτε τα stollen σε ταψί στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος, αφήνοντας απόσταση μεταξύ τους και τα βάζετε στο φούρνο να φουσκώσουν. Όταν είναι έτοιμα, τα βγάζετε από το φούρνο, τα αλείφετε απαλά με τον χτυπημένο κρόκο αβγού αβγό, ανεβάζετε τη θερμοκρασία στους 180οC στον αέρα και ψήνετε μέχρι να ροδοκοκκινίσουν τα stollen.

Ξεφουρνίζετε, αφήνετε να κρυώσουν και όταν γίνουν χλιαρά, τα αλείφετε με λίγο βούτυρο και τα πασπαλίζετε με μπόλικη ζάχαρη άχνη.