Κατά καιρούς όλοι έχουμε βρεθεί στη δυσάρεστη θέση να πετάξουμε τρόφιμα επειδή δεν προλάβαμε να τα καταναλώσουμε. Συνήθως αυτό συμβαίνει με τα γαλακτοκομικά, τα αλλαντικά,τις ελιές, τα φρούτα και τα λαχανικά. Τι μπορούμε να κάνουμε για να μειώσουμε αυτές τις "απώλειες"; Είναι απλό να τα χρησιμοποιήσουμε πριν χαλάσουν! Ανάλογα με την ποσότητα των υλικών που έχουμε "λίγο πριν το θάνατο" μπορούμε να φτιάξουμε πίτσα, κρέπες, πίτες, ομελέτες, μαρμελάδες, φρουτόκρεμες ή smoothies. Για παράδειγμα:

Αν τα υλικά που έχετε είναι αρκετά αλλαντικά αλλά λίγο τυρί και λίγο γάλα μπορείτε να φτιάξετε μία γρήγορη πίτα αλλαντικών! Τα μόνα επιπλέον υλικά που θα χρειαστείτε είναι:

Για τα φύλλα της πίτας:

3/4 ποτήρι χλιαρό νερό
1/3 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο
αλεύρι όσο πάρει (περίπου 300 γραμμάρια)
ελαιόλαδο για το ταψί

Για την γέμιση:

300 γρ. αλλαντικά
150 γρ. τυρί (κίτρινο κατά προτίμηση)
1 ποτήρι γάλα
1 κουταλιά αλεύρι
αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση:

Ζεσταίνουμε σε ένα μικρό κατσαρολάκι το γάλα σε μέτρια θερμοκρασία. Προσθέτουμε το αλεύρι κοσκινίζοντας το κι ανακατεύοντας συνέχεια για να μην σβωλιάσει. Όταν δέσει η κρέμα μας αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά μας ανακατεύοντας με γρήγορες κινήσεις.

Αναμειγνύουμε όλα τα υλικά για τα φύλλα σε ένα βαθύ μπολ κι ανακατεύουμε ώσπου να γίνει μία εύπλαστη ζύμη που δεν κολλάει στα χέρια. Χωρίζουμε την ζύμη μας σε τέσσερις μικρές μπάλες και τις απλώνουμε με τον πλάστη μας σε καθαρό αλευρομένο πάγκο. Τοποθετούμε τα δύο φύλλα σε λαδωμένο ταψί, περιχύνουμε με τη γέμιση και σκεπάζουμε με τα υπόλοιπα φύλλα, λαδώνοντας ενδιάμεσα.
Ψήνουμε στους 200 βαθμούς μέχρι να ροδίσει η πίτα μας (20 λεπτά περίπου).

Tips: Μπορούμε να ψήσουμε την πίτα σε ειδική ψηστιέρα για πίτες ή να χρησιμοποιήσουμε τη μισή ποσότητα ζύμης με την οποία θα φτιάξουμε ένα ενιαίο φύλλο και να τηγανίσουμε την πίτα μας με λίγο λάδι σε χαμηλή θερμοκρασία.

Γράφει η Δήμητρα Καζάνη

https://simplylife.gr