Το σουφλέ μπορεί κάλλιστα να γίνει με κύριο υλικό τα λαχανικά… και είναι πεντανόστιμο!

Υλικά που θα χρειαστούμε

4 μελιτζάνες

4 κόκκινες πιπεριές

4 κολοκύθια

6 φέτες ψωμί του τοστ, χωρίς κόρα

6 φέτες ζαμπόν βραστό

2 φλ. γάλα

3 αυγά

1 γιαούρτι στραγγιστό

200 γρ. φέτα, τριμμένη

200 γρ. πικάντικη γραβιέρα, τριμμένη

½ φλ. ελαιόλαδο

Αλάτι

Πιπέρι

2 φλ. σάλτσα ντομάτας

2-3 φύλλα φρέσκο βασιλικό

Εκτέλεση

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς.

Σε μία μικρή κατσαρόλα πάνω σε μέτρια φωτιά βάζουμε τη σάλτσα ντομάτας και την αφήνουμε να σιγοβράζει. Μόλις μειωθεί η ποσότητα της στο μισο σχεδόν, αποσύρουμε και αφήνουμε στην άκρη.

Κόβουμε τις μελιτζάνες και τα κολοκυθάκια σε φέτες πάχους ½ εκ. και τις πιπεριές στα τρία, αφού αφαιρέσουμε πρώτα τους σπόρους. Σε μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνουμε ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα λαχανικά, σε δυνατή φωτιά, μέχρι να μαλακώσουν. Αποσύρουμε και αφήνουμε στην άκρη.

Σε ένα μεγάλο πυρίμαχο σκεύος στρώνουμε τις φέτες του τοστ, φροντίζοντας να καλυφθεί καλά η βάση του. Απλώνουμε τα λαχανικά και από πάνω το ζαμπόν σε μία στρωση. Ύστερα βάζουμε τα τριμμένα τυριά, ομοιόμορφα σε όλη την επιφάνεια.

Σε ένα μπολ χτυπάμε τα αυγά με το γάλα, προσθέτουμε γιαούρτι και λίγο αλατοπίπερο. Μόλις ομογενοποιηθούν, περιχύνουμε με το μείγμα το φαγητό και αφήνουμε για 20 λεπτά περίπου μέχρι να απορροφηθεί.

Ψήνουμε για 25-30 λεπτά, μέχρι να ψηθούν τα λαχανικά και να λιώσουν καλά τα τυριά. Το βγάζουμε από τον φούρνο, το αφήνουμε 3-5 λεπτά, να σταθεί και περιχύνουμε με τη χλιαρή σάλτσα ντομάτας. Γαρνίρουμε με τα φύλλα βασιλικού και σερβίρουμε.