Μία πολύ νόστιμη συνταγή που στην εμφάνιση και στον τρόπο σερβιρίσματος θυμίζει falafel αλλά με… χαρακτήρα ελληνικό. Τα κεφτεδάκια μας θα είναι πιο ανάλαφρα, χωρίς πολύ έντονα αρώματα, μόνο με φάβα, όχι ρεβίθια, και θα τα σερβίρουμε με μια απαλή σάλτσα ταχινιού.

 

Ηλίας Μαμαλάκης

Υλικά
Για τα κεφτεδάκια
250γρ. φάβα
2 κουτ. σούπας µαϊντανό ψιλοκοµµένο
1 κουτ. σούπας δυόσµο ψιλοκοµµένο
4 κουτ. σούπας κρεµµύδι τριµµένο στον τρίφτη
1 φλιτζανάκι του καφέ σιµιγδάλι ψιλό
σπορέλαιο για το τηγάνισµα
20 αραβικές πίτες µικρές, για το σερβίρισµα
αλάτι, πιπέρι
Για τη σάλτσα ταχινιού
4 κουτ. σούπας ταχίνι
200γρ. γιαούρτι στραγγιστό
χυµό από 1 λεµόνι
1 κουτ. γλυκού ξύσµα λεµονιού
αλάτι

Διαδικασία
Ετοιµάζετε τη σάλτσα: Σε ένα µπολ ρίχνετε το γιαούρτι, το χυµό λεµονιού και το ταχίνι. Κάνετε ένα πρώτο ανακάτεµα και προσθέτετε το ξύσµα λεµονιού και το αλάτι. Αφήνετε τη σάλτσα για 30 λεπτά τουλάχιστον να ανταλλάξουν αρώµατα τα υλικά.

Ετοιμάζετε τη φάβα: Ρίχνετε ½ λίτρο νερό σε µια κατσαρόλα, αλατίζετε και βράζετε τη φάβα σε µέτρια φωτιά, ξαφρίζοντάς την όταν χρειάζεται. Ανακατεύετε πού και πού µέχρι να απορροφήσει όλο το νερό. Την αφήνετε να γίνει χλιαρή και τη χτυπάτε στο µίξερ µέχρι να πάρετε ένα πηχτό, βελούδινο πουρέ.

Φτιάχνετε τα κεφτεδάκια: Αδειάζετε τη φάβα σε ένα µεγάλο µπολ και ρίχνετε µέσα πασπαλιστά το ψιλό σιµιγδάλι. Ανακατεύετε καλά και προσθέτετε το µαϊντανό, το δυόσµο και το τριµµένο κρεµµύδι. Αλατοπιπερώνετε καλά και αφήνετε το µίγµα να κρυώσει.

Όταν έρθει η ώρα του τηγανίσµατος ανακατεύετε ξανά τα υλικά µε ένα κουτάλι και πλάθετε µικρά κεφτεδάκια. Ζεσταίνετε άφθονο σπορέλαιο σε ένα τηγάνι, αλευρώνετε τα κεφτεδάκια και τα τηγανίζετε µέχρι να γίνουν ροδοκόκκινα. Τα διατηρείτε ζεστά σε πιατέλα. Σερβίρετε τα κεφτεδάκια ζεστά σε πιατέλα µαζί µε το µπολ της σάλτσας και µπόλικες µικρές αραβικές πιτούλες.