Οι καλύτεροι ντοματοκεφτέδες είναι αυτοί του Αυγούστου.

Όπως θα δείτε στη συνταγή χρησιμοποιώ ξινό τραχανά και τρίμμα φρυγανιάς. Φυσικά μπορείτε να τα αντικαταστήσετε με αλεύρι για όλες τις χρήσεις αλλά το αποτέλεσμα δεν θα είναι το ίδιο.

Υλικά
1 κιλό ώριμες ντομάτες
5 κ.σ ξινό τραχανά
5 κ.σ. φρυγανιά τριμμένη
1 αβγό
1 κ.σ. φρέσκο κρεμμυδάκι
2 κ.σ. δυόσμο
1 1/2 κ.σ. μαϊντανό
πιπέρι μαύρο
αλάτι
1/2 baking powder
ελαιόλαδο για το τηγάνισμα

Εκτέλεση
Βήμα 1ο: Πλένουμε τις ντομάτες, αφαιρούμε τα σπόρια και τις τρίβουμε με τον τρίφτη από τη μεριά με τις χοντρές τρύπες.

Αλατίζουμε την τριμμένη σάρκα ντομάτας και αφήνουμε στην άκρη για 10’ να “νεραπολήκει”, να βγάλει τα υγρά της. Στραγγίζουμε με σουρωτήρι με λεπτή σήτα ή στύβουμε με τις παλάμες μας τον ντοματοπολτό για να φύγουν τα περιττά υγρά.

Βήμα 2ο: Προσθέτουμε στον πολτό ντομάτας όλα τα υλικά για τους ντοματοκεφτέδες (5 κ.σ ξινό τραχανά, 5 κ.σ. φρυγανιά τριμμένη, 1 αβγό, 1 κ.σ. φρέσκο κρεμμυδάκι, 2 κ.σ. δυόσμο, 1 1/2 κ.σ. μαϊντανό (ψιλοκομμένα), 1/2 baking powder, πιπέρι μαύρο) και ανακατεύουμε καλά να ομογενοποιηθούν. Σκεπάζουμε το μείγμα με μεμβράνη και το αφήνουμε στο ψυγείο τουλάχιστον για 2 ώρες ώστε να τραβήξει ο τραχανάς τα υγρά της ντομάτας, να φουσκώσει και να απλωθούν τα αρώματα από τα υπόλοιπα υλικά.

Βήμα 3ο: Ρίχνουμε σε ένα βαθύ τηγάνι μπόλικο ελαιόλαδο ή ηλιέλαιο και το αφήνουμε να κάψει. Με ένα μεγάλο κουτάλι ρίχνουμε στο καυτό λάδι μείγμα από τους ντοματοκεφτέδες. Τους γυρνάμε να ροδίσουν καλά από όλες τις πλευρές. Τους τοποθετούμε σε πιάτο που έχουμε εφαρμόσει απορροφητικό χαρτί κουζίνας.

Συνοδεύουμε με δροσερό στραγγιστό γιαούρτι. Τρώγονται ζεστοί αλλά και κρύοι.

Καλή σας απόλαυση!!!

Σημαντικές επισημάνσεις

Όσο περισσότερες ώρες μείνει το μείγμα στο ψυγείο, πριν τηγανίσετε τους ντοματοκεφτέδες, τόσο καλύτερα. Είναι προτιμότερο να ετοιμάζετε το μείγμα από την προηγούμενη μέρα.
Το μείγμα από τους ντοματοκεφτέδες θέλουμε να είναι σαν πηχτός χυλός. Εάν δούμε ότι η ντομάτα έχει βγάλει αρκετά υγρά και το μείγμα μας είναι νερουλό προσθέτουμε λίγη φρυγανιά ακόμη ή αλεύρι για όλες τις χρήσεις.
Προσοχή στο τηγάνισμα. Εάν οι ντοματοκεφτέδες είναι πολύ χοντροί μπορεί να μην προλάβουν να ψηθούν καλά στο εσωτερικό τους. Τηγανίστε πρώτα 1 – 2 , δοκιμάστε τους στη γεύση, διορθώστε το αλάτι 

magiacook.gr