Ανδρέας Λαγός

Υλικά
Για τη βάση
250γρ. καρύδια
70γρ. ζάχαρη καστανή
3 κουτ. σούπας βούτυρο λιωμένο
2 κουτ. σούπας αλεύρι
Για τη γέμιση
2 μεγάλες κόκκινες γλυκοπατάτες λιωμένες
3½ κουτ. σούπας κορνφλάουρ
150γρ. πετιμέζι
1 κουτ. γλυκού κανέλα
¼ κουτ. γλυκού μοσχοκάρυδο
¼ κουτ. γλυκού τζίντζερ σκόνη
2 κουτ. γλυκού βανίλια υγρή
¼ κουτ. γλυκού σόδα
¼ κουτ. γλυκού αλάτι
2 κουτ. σούπας σταφίδες ξανθές

Για το σερβίρισμα
καρύδια χοντροκομμένα
ξύσμα λεμονιού


Διαδικασία
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 170οC. Βάζετε στο μπλέντερ όλα τα υλικά για τη βάση και πολτοποιείτε μέχρι να ομογενοποιηθούν.

Μοιράζετε το μίγμα σε 6 ατομικές φόρμες τάρτας, απλώνετε ομοιόμορφα έτσι ώστε να καλύψετε τον πάτο και τα τοιχώματα από τις φόρμες. Ψήνετε στο φούρνο για 10 λεπτά.

Σε μια κατσαρόλα ρίχνετε τις γλυκοπατάτες, το κορνφλάουρ, το πετιμέζι, την κανένα, το μοσχοκάρυδο, το τζίντζερ, τη βανίλια, τη σόδα και το αλάτι. Μαγειρεύετε 4-5 λεπτά περίπου, ανακατεύοντας συνεχώς, μέχρι να δέσει το μίγμα.

Κατεβάζετε από τη φωτιά, προσθέτετε τις σταφίδες ανακατεύετε και μοιράζετε τη γέμιση στις προψημένες βάσεις. Την απλώνετε ομοιόμορφα και ψήνετε στο φούρνο, στους 170οC για άλλα 20 λεπτά.

Βγάζετε τις τάρτες από το φούρνο, αφήνετε να κρυώσουν, πασπαλίζετε με καρύδια, ξύσμα λεμονιού και σερβίρετε.

Tips
Αν θέλετε να κάνετε μεγάλη φόρμα τάρτας, πρέπει να διπλασιάσετε σχεδόν την ποσότητα της βάσης αλλά όχι απαραίτητα και τη γέμιση.

Για να γίνουν πουρές οι γλυκοπατάτες πρέπει να τις βράσετε ή να τις ψήσετε. Η δεύτερη περίπτωση είναι καλύτερη γιατί δεν κρατάνε νερό, που βγαίνει στη γέμιση.

olivemagazine.gr