Ένα από τα πιο παραδοσιακά γλυκά του κουταλιού, το κυδώνι σε μια δοκιμασμένη συνταγή που δίνεται χέρι χέρι από την μητέρα στην κόρη.

ΥΛΙΚΑ
1200 γρ κυδώνι
1 κιλό ζάχαρη
5 φλ. νερό (όχι πολύ μεγάλα)
χυμό ενός λεμονιού
1 κλωνάρι αρμπαρόριζα ή βανίλια
αμύγδαλα ασπρισμένα (προαιρετικά)
ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΣΥΝΤΑΓΗΣ
Καθαρίζουμε τα κυδώνια ένα ένα και όχι όλα ταυτόχρονα γιατί μαυρίζουν και τα κόβουμε σε μακρόστενα κομμάτια.
Βάζουμε τα κυδώνια που κόβουμε σε νερό (με χυμό μισού λεμονιού) για να μην μαυρίσουν.
Στη συνέχεια βράζουμε τα κυδώνια για 5 λεπτά και όταν μαλακώσουν, προσθέτουμε και τη ζάχαρη και τα βράζουμε μέχρι γύρω στα 20 λεπτά μέχρι να δέσει το γλυκό.
Στο τέλος, προσθέτουμε το χυμό μισού λεμονιού και αρμπαρόριζα ή βανίλια ενώ αν μας αρέσει προαιρετικά μπαίνουν και τα αμύγδαλα.