Λαγάνα με ούζο

50 γρ. ούζο
300 γρ. χλιαρό νερό
10 γρ. μαγιά ξηρή
1 πρέζα ζάχαρη κρυσταλλική
αλάτι
1 κ.σ. γλυκάνισο σε σπόρους
550 γρ. αλεύρι για τσουρέκι
2 κ.σ. ελαιόλαδο

Για το άλειμμα

2 κ.σ. νερό
1 κ.γ. ζάχαρη κρυσταλλική
½ κ.γ. γλυκάνισο σε σπόρους
40 γρ. σουσάμι
2 κ.σ. ελαιόλαδο

Για το σερβίρισμα

ελιές
ελαιόλαδο
ταραμοσαλάτα
ελαιόλαδο με άρωμα βανίλιας

Μέθοδος Εκτέλεσης

Στον κάδο του μίξερ βάζουμε το ούζο, το νερό, τη μαγιά, τη ζάχαρη, αλάτι, τον γλυκάνισο και ανακατεύουμε με ένα σύρμα χειρός.
Βάζουμε το αλεύρι και ιδανικά αφήνουμε 15-20 λεπτά για να ενεργοποιηθεί η μαγιά.
Προσθέτουμε το ελαιόλαδο και χτυπάμε με τον γάντζο σε μέτρια ταχύτητα για 8-10 λεπτά.
Σε ένα λαδωμένο μπολ βάζουμε τη ζύμη, καλύπτουμε με μεμβράνη και αφήνουμε 30-60 λεπτά μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.
Απλώνουμε στον πάγκο εργασίας μας και χωρίζουμε τη ζύμη σε δύο ίσα ζυμάρια. Ανοίγουμε το κάθε ζυμάρι με τη βοήθεια αλευριού μέχρι να πάρει το σχήμα της λαγάνας.
Μεταφέρουμε σε δύο λαδωμένα ταψιά και αφήνουμε στην άκρη.
Σε ένα μπολ βάζουμε τη ζάχαρη, το νερό και απλώνουμε με ένα πινέλο στις δύο λαγάνες.
Πασπαλίζουμε με τον γλυκάνισο και το σουσάμι και καλύπτουμε με πετσέτες. Αφήνουμε 20-25 λεπτά να φουσκώσουν.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 220ο C στον αέρα.
Πιέζουμε με τα δάχτυλά μας για να κάνουμε βαθουλώματα σε όλη την επιφάνεια από τις λαγάνες.
Απλώνουμε από 1 κ.σ. ελαιόλαδο και ψήνουμε 15-20 λεπτά. Για να ψηθούν ομοιόμορφα αντιστρέφουμε τα ταψιά στη μέση του χρόνου.
Σερβίρουμε με ελιές, ελαιόλαδο, ταραμοσαλάτα και λάδι αρωματισμένο με βανίλια.

akispetretzikis.com/