ΥΛΙΚΑ

Υλικά για τη ζύμη των εκλέρ:

140 γρ. Αλεύρι γ.ο.χ

1 κ.γ. Ζάχαρη, κρυσταλλική

125 ml. Γάλα, πλήρες

100 γρ. Βούτυρο

4 Αυγά μέτρια

Υλικά για τη γέμιση:

500 ml. Γάλα, πλήρες

1 κ.γ. Βανίλια εκχύλισμα

150 γρ. Ζάχαρη, κρυσταλλική

30 γρ. Κόρν φλάουερ

4 Κρόκοι από μέτρια αυγά

20 γρ. Βούτυρο, παγωμένο

¼ κ.γ. Μαστίχα

Αλάτι

Υλικά για την επικάλυψη:

120 γρ. Σοκολάτα κουβερτούρα

190 ml. Κρέμα γάλακτος πλήρης

Σοκολατένια τρούφα για το σερβίρισμα

 ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Εκτέλεση για τα εκλεράκια: Βάζουμε σε ένα μικρό κατσαρολάκι το νερό, το βούτυρο, τη ζάχαρη, το αλάτι και σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά ανακατεύουμε με μια ξύλινη κουτάλα μέχρι να λιώσει το βούτυρο. Μόλις λιώσει ρίχνουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε συνεχώς με την κουτάλα μέχρι το ζυμάρι να χάσει σχεδόν όλη την υγρασία για 5-6 λεπτά περίπου.

Έπειτα αδειάζουμε τη ζύμη στον κάδο του μίξερ και με το σύρμα χτυπάμε σε δυνατή ταχύτητα μέχρι να κρυώσει τελείως. Έπειτα ρίχνουμε ένα ένα τα αυγά. Πρέπει το ζυμάρι να είναι αρκετά κολλώδες.
Το αδειάζουμε σε μια σακούλα ζαχαροπλαστικής και κάνουμε με το μείγμα ίσιες γραμμές 5 εκ. περίπου πάνω σε ένα ταψί του φούρνου με λαδόκολλα.

Προσέχουμε να αφήνουμε λίγο κενό μεταξύ τους για να μη κολλήσουν.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς στον αέρα για 10 λεπτά και στη συνέχεια στους 180 βαθμούς για 10-15 λεπτά. Αφαιρούμε από το φούρνο και τα αφήνουμε να κρυώσουν πολύ καλά.
Εκτέλεση για τη γέμιση: Ρίχνουμε σε μια κατσαρόλα, το γάλα και τη μισή ζάχαρη και τη βάζουμε πάνω σε μέτρια φωτιά μέχρι να πάρει μια βράση. Σε ένα μπολ βάζουμε τα αυγά με την υπόλοιπη ζάχαρη, αφού πρώτα την έχουμε χτυπήσει στο multi με τη μαστίχα.
Στη συνέχεια βάζουμε τη βανίλια, το κορν φλάουερ και χτυπάμε με το σύρμα χειρός μέχρι να αφρατέψει λίγο το μείγμα. Έπειτα μόλις βράσει το γάλα , με μια κουτάλα ρίχνουμε σιγά-σιγά στο μείγμα με τα αυγά ανακατεύοντας συνέχεια. Μόλις πάρουν θερμοκρασία τα αυγά αδειάζουμε όλο το περιεχόμενο του μπολ μέσα στη κατσαρόλα και ανακατεύοντας συνεχώς, σιγοβράζουμε την κρέμα μέχρι να πήξει.
Μόλις πήξει βγάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά ρίχνουμε το βούτυρο ανακατεύουμε και αδειάζουμε τη κρέμα σε ένα βαθύ μπολ, καλύπτουμε με διάφανη μεμβράνη η οποία ακουμπάει πάνω στην κρέμα και αφήνουμε να κρυώσει καλά.
Εκτέλεση για την επικάλυψη: Βάζουμε την κρέμα γάλακτος και την κουβερτούρα σε ένα μπολ, καλύπτουμε με μεμβράνη και τα λιώνουμε στον φούρνο μικροκυμάτων στα 700W για 2 λεπτά περίπου και την αφήνουμε στην άκρη.
Σύνθεση γλυκού: Με ένα μικρό μαχαιράκι κάνουμε μικρές τρύπες κάτω από τα εκλέρ, αδειάζουμε τη γέμιση σε μια σακούλα ζαχαροπλαστικής στην οποία έχουμε τοποθετήσει μπροστά μία λεπτή μύτη 6 χιλ. και τα γεμίζουμε.
Παίρνουμε το κάθε εκλεράκι, το βουτάμε μέσα στη σοκολάτα μέχρι τη μέση και στη συνέχεια το τοποθετούμε σε μία σχάρα φούρνου όπου το αφήνουμε να κρυώσει. Ακολουθούμε την ίδια διαδικασία για τα υπόλοιπα εκλεράκια.
Τα αφήνουμε 5 λεπτά ώστε να σφίξει η σοκολάτα, πασπαλίζουμε με σοκολατένια τρούφα και σερβίρουμε.

giorgostsoulis.com