Προσπαθούμε να τυλίξουμε το στρούντελ σφιχτά ώστε να μην υπάρχει αέρας μέσα και μας σπάσει.

ΥΛΙΚΑ
10 Φύλλα κρούστας

Σουσάμι για το πασπάλισμα

Παπαρουνόσπορος για το πασπάλισμα

Υλικά για τη σάλτσα:

2 Πιπεριές Φλωρίνης
1Καρότο, κομμένο σε κύβους
1 στικ Σέλερι, λεπτοκομμένο
4 κ.σ. Ελαιόλαδο
1 Κρεμμύδι, μέτριο, ψιλοκομμένο
1 σκ. Σκόρδο, ψιλοκομμένη
1 κ.γ. Ρίγανη, ξέρη
1κ.γ. Βασιλικό, ξερό
350 γρ. Ντομάτα κονκασέ
Αλάτι-πιπέρι

Υλικά για τη γέμιση:

360 γρ. Μελιτζάνα, κομμένη σε μικρά κυβάκια
360 γρ. Γλυκοπατάτα, κομμένη σε μικρά κυβάκια
360 γρ. Κολοκυθάκια, κομμένα σε μικρά κυβάκια
Ελαιόλαδο
Αλάτι – πιπέρι

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ & ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Για τη σάλτσα: Καίμε ένα τηγάνι σε δυνατή φωτιά και μόλις κάψει, βάζουμε μέσα τις πιπεριές. Τις ψήνουμε από όλες τις πλευρές μέχρι να καπνιστούν για 20 λεπτά. Παράλληλα βάζουμε μια κατσαρόλα σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και ρίχνουμε τα καρότα, το σέλερι και το ελαιόλαδο. Καραμελώνουμε καλά τα λαχανικά και προσθέτουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο.

Αφού καπνιστούν οι πιπεριές, τις αποσύρουμε και τις ξεφλουδίζουμε. Δεν μας πειράζει να τις ξεφλουδίσουμε πολύ καλά. Τις κόβουμε και αυτές σε κάθετες λωρίδες και τις ρίχνουμε μέσα στη σάλτσα. Προσθέτουμε στη σάλτσα αλάτι, πιπέρι, τη ρίγανη και το βασιλικό, την ντομάτα κον κασέ και χαμηλώνουμε τη φωτιά. Σιγοβράζουμε για 5-6 λεπτά.
Όταν ετοιμαστεί η σάλτσα, τη πολτοποιούμε στο multi και την αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει τελείως.
Για τη γέμιση: Βάζουμε ένα μεγάλο τηγάνι σε μέτρια φωτιά και το αφήνουμε να κάψει. Ρίχνουμε λίγο ελαιόλαδο, τις γλυκοπατάτες και τις μαγειρεύουμε για 2-3 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν.
Στη συνέχεια ρίχνουμε τις μελιτζάνες, τα κολοκύθια, συμπληρώνουμε ελαιόλαδο εφόσον χρειάζεται, χαμηλώνουμε τη φωτιά, αλατοπιπερώνουμε και μαγειρεύουμε τα λαχανικά μέχρι να μαλακώσουν εντελώς, ανακατεύοντας τα ανά τακτά χρονικά διαστήματα.
Όταν είναι έτοιμα, αποσύρουμε το τηγάνι από τη φωτιά και αφήνουμε τα λαχανικά να κρυώσουν τελείως.
Σύνθεση πιάτου: Τοποθετούμε ένα μεγάλο κομμάτι λαδόκολλας στον πάγκο εργασίας.Παίρνουμε ένα φύλλο κρούστας, το τοποθετούμε πάνω στη λαδόκολλα με την μακρύτερη πλευρά να κοιτάει προς τα εμάς. Πασπαλίζουμε με λίγο ελαιόλαδο και τοποθετούμε το επόμενο φύλλο ακριβώς από επάνω. Ακολουθούμε την ίδια διαδικασία για τρία φύλλα ακόμη.
Παίρνουμε τη μισή σάλτσα και την απλώνουμε με ένα κουτάλι σε όλη την επιφάνεια του τελευταίου φύλλου, αφήνοντας περιμετρικά κενό 2-3 εκ. περίπου. Στη συνέχεια παίρνουμε τη μισή γέμιση με τα λαχανικά και την απλώνουμε με ένα κουτάλι οριζόντια στην κάτω πλευρά των φύλλων.
Έπειτα διπλώνουμε τις δύο πλαϊνές άκρες των φύλλων προς τα μέσα και τυλίγουμε σε ρολό ξεκινώντας από τη μακρύτερη πλευρά, σηκώνοντας τη λαδόκολλα ώστε να μας βοηθήσει να κάνουμε ένα σφιχτό ρολό. Λαδώνουμε ολόκληρη την επιφάνεια του στρούντελ και πασπαλίζουμε με σουσάμι και παπαρουνόσπορο.

Με ένα ίσιο μαχαίρι χαράζουμε 3 γραμμές στην επιφάνεια του στρούντελ . Την ίδια διαδικασία ακολουθούμε και για το δεύτερο τεμάχιο.

Τα μεταφέρουμε σε ένα ταψί φούρνου στο οποίο έχουμε στρώσει λαδόκολλα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 190 βαθμούς στις αντιστάσεις πάνω-κάτω για 40-45 λεπτά.
Μόλις είναι έτοιμα, τα αφαιρούμε από το φούρνο και τα αφήνουμε κρυώσουν εντελώς.
Κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε.

giorgostsoulis.com