Υλικά για τη ζύμη:

1) 250 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις

2) 225 γραμμάρια βούτυρο παγωμένο από το ψυγείο και κομμένο σε μικρά κυβάκια

3) 120 γραμμάρια ζάχαρη κρυσταλλική

Υλικά για τα μήλα:

1) 5 μεγάλα μήλα (βάρος περίπου 1.200 γραμμάρια)

2) 2 κουταλιές της σούπας ζάχαρη καστανή

3) 1 χούφτα σταφίδα σουλτανίνα (όχι μαύρη)

4) ½ κουταλάκι του γλυκού κανέλα

Επιπλέον υλικά:

1) Ζάχαρη άχνη

2) Κανέλα

Μέθοδος:

Σε ένα μπολ βάζουμε το αλεύρι, τη ζάχαρη και τα ανακατεύουμε με ένα κουτάλι. Προσθέτουμε το βούτυρο, κομμένο σε μικρά κυβάκια, κατευθείαν από το ψυγείο.

Με τα χέρια μας δουλεύουμε το βούτυρο με το αλεύρι έτσι ώστε να δημιουργήσουμε ψίχουλα.

Τρίβουμε δηλαδή τα υλικά μεταξύ τους. Δεν τα ζυμώνουμε. Αυτό θα πάρει περίπου στο δεκάλεπτο μέχρι να γίνει μια ομοιόμορφη ψιχουλιαστή μάζα.

Τότε μαζεύουμε όλα τα ψίχουλα της ζύμης σε μια μπάλα και την τοποθετούμε σκεπασμένη στο ψυγείο μέχρι να την χρειαστούμε.

Φτιάχνουμε τα μήλα:

Πλένουμε και καθαρίζουμε τα μήλα.

Τα κόβουμε σε 8 κομμάτια το καθένα.

Τα βάζουμε μέσα σε μια απλωτή κατσαρόλα με τις 2 κουταλιές καστανή ζάχαρη, τη σταφίδα, το ½ κουταλάκι κανέλα και 3 σφηνάκια νερό.

Κλείνουμε το καπάκι και βράζουμε σε μέτρια φωτιά τα μήλα για περίπου 15-20 λεπτά, ή μέχρι να δούμε ότι όταν τα τσιμπάμε με το πιρούνι έχουν μαλακώσει! Κατά τη διάρκεια που τα βράζουμε τα ανακατεύουμε κατά διαστήματα απαλά με μια κουτάλα έτσι ώστε να βράσουν όλα τα κομμάτια ομοιόμορφα.

Μόλις είναι έτοιμα τα μήλα, αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και τα αφήνουμε μέσα στο σιροπάκι τους να κρυώσουν.

Τελευταίο στάδιο, το ψήσιμο στο φούρνο:

Βουτυρώνουμε καλά ένα βαθύ πιρέξ ή ταψάκι διαμέτρου 20 εκατοστών. Τοποθετούμε μέσα τα μήλα, τις σταφίδες και περίπου 8-10 κουταλιές της σούπας από το σιρόπι που έχουν βράσει.

Βγάζουμε τη ζύμη από το ψυγείο και την τρίβουμε με τα χέρια μας σε μέτρια ψίχουλα πάνω από τα μήλα έτσι ώστε αυτά να καλυφθούν εντελώς.

Ψήνουμε το γλυκό σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς στον αέρα για περίπου 30-40 λεπτά ή μέχρι να δούμε οτι η επιφάνειά του έχει χρυσίσει και είναι όμορφα ψημένη.

Μόλις είναι έτοιμο το βγάζουμε από το φούρνο, το αφήνουμε λίγη ώρα να πέσει ελάχιστα η θερμοκρασία του και το σερβίρουμε πασπαλίζοντάς το με ζάχαρη άχνη και κανέλα. Τρώγεται πολύ ευχάριστα και σε θερμοκρασία δωματίου!

http://laxtaristessyntages.blogspot.com