#tsoulotip: Πασπαλίζουμε με ζάχαρη τα ροδάκινα στην αρχή για να βγάλουν τα υγρά τους.
ΥΛΙΚΑ
4 ροδάκινα, κομμένα στη μέση, χωρίς κουκούτσι

70 γρ. ζάχαρη & έξτρα 2 κ.σ. για το πασπάλισμα των ροδάκινων

1 κ.γ. βανίλια, εκχύλισμα

1 κ.σ. βούτυρο

20 ml. κονιάκ

1 πρέζα αλάτι

1 φύλλο σφολιάτας

1 αυγό, medium, αραιωμένο με 2κ.σ. νερό, για το άλειμμα

 ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Αδειάζουμε τα ροδάκινα σε ένα μπολ μαζί με τις 2 κ.σ. ζάχαρης, ανακατεύουμε και αφήνουμε στην άκρη για 20-30’.

Παράλληλα, τοποθετούμε ένα τηγάνι σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά, ρίχνουμε μέσα τη ζάχαρη και με μία ξύλινη κουτάλα ανακατεύουμε διαρκώς μέχρι να λιώσει και να πάρει σκούρο χρώμα.
Μόλις η καραμέλα είναι έτοιμη, αποσύρουμε το τηγάνι από τη φωτιά και ρίχνουμε μέσα το βούτυρο, το εκχύλισμα βανίλιας, το αλάτι και το κονιάκ.
Ανακατεύουμε συνεχώς και μόλις λιώσει το βούτυρο επιστρέφουμε το τηγάνι σε μέτρια φωτιά.
Στη συνέχεια ρίχνουμε μέσα στο τηγάνι τα ροδάκινα και ανακατεύοντας ανά τακτά χρονικά διαστήματα μαγειρεύουμε για 4-5’ μέχρι να μαλακώσουν.
Αποσύρουμε από τη φωτιά το τηγάνι και το αφήνουμε στην άκρη.
Στη συνέχεια παίρνουμε μία στρογγυλή φόρμα για κέικ με αποσπώμενη βάση διαμέτρου 25εκ., τη βουτυρώνουμε και τοποθετούμε τα ροδάκινα τοποθετώντας τα με τη πλευρά της φλούδας προς τα κάτω. .
Κόβουμε σε στρογγυλό σχήμα τη σφολιάτα με ένα ίσιο μαχαίρι και με τη βοήθεια ενός πιάτου διαμέτρου 25εκ.
Την τοποθετούμε πάνω από τα ροδάκινα και πιέζουμε τα πλάγια της ζύμης ώστε να «σφραγίσει» τα φρούτα.
Αλείφουμε, με ένα πινέλο, το φύλλο σφολιάτας με το αυγό και με ένα μαχαιράκι τρυπάμε σε διάφορα σημεία την επιφάνεια της ζύμης.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνου στους 200 °C στον αέρα για 20 λεπτά και έπειτα κατεβάζουμε τη θερμοκρασία στους 175 °C στον αέρα και συνεχίζουμε το ψήσιμο για άλλα 20’.
Μόλις είναι έτοιμη η τάρτα την αφαιρούμε από το φούρνο, την αφήνουμε να κρυώσει για 5’ και έπειτα την αναποδογυρίζουμε στο σκεύος που θα τη σερβίρουμε.

https://www.giorgostsoulis.com