Πολύ υγιεινή μαρμελάδα σταφύλι χωρίς ζάχαρη, με μαύρο σταφύλι και αρμπαρόριζα! Ταιριάζει πάρα πολύ με τυριά, πουλερικά και αλλαντικά, αλλά και κανονικά στο ψωμί, όπως όλες οι μαρμελάδες

2 κιλά μαύρο σταφύλι
φλούδα από λεμόνι και λάιμ
1 κλωνάρι αρμπαρόριζα
λίγες σταγόνες χυμό λεμόνι
Εκτέλεση
Για τη μαρμελάδα σταφύλι χωρίς ζάχαρη, πλένουμε καλά τα σταφύλια και αφαιρούμε τα κουκούτσια, πιέζοντας μία μία ρόγα ανάμεσα στα δάχτυλα.

Βάζουμε τα σταφύλια σε κατσαρόλα με χοντρή βάση. Σε χαμηλή φωτιά αφήνουμε να σιγοβράσουν στο δικό τους ζουμί.

Ανακατεύουμε τακτικά τα σταφύλια. Σιγοβράζουμε για περίπου 2 ώρες ή μέχρι να μειωθεί ο όγκος τους στο μισό. Προς το τέλος του βρασμού, αρωματίζουμε τα σταφύλια με ένα κλωνάρι αρμπαρόριζα, φλούδα λεμόνι και φλούδα λάιμ. Στον τελευταίο βρασμό προσθέτουμε λίγες σταγόνες λεμόνι.

Περνάμε τα σταφύλια σε μύλο του πουρέ και αλέθουμε τη σάρκα τους πάνω από κατσαρόλα. Εναλλακτικά, τα σουρώνουμε σε ψιλή σήτα, πιέζοντας καλά με την κουτάλα να βγαίνει ή πούλπα από κάτω. Οι φλούδες και η αρμπαρόριζα μένουν στο μύλο.

Σε αυτό το στάδιο η μαρμελάδα είναι αρκετά αραιή, γι΄αυτό την ξαναβάζουμε στη φωτιά μέχρι η σύστασή της να θυμίζει μαρμελάδα ζελέ.

https://www.argiro.gr/