Υλικά Συνταγής
120 γραμ. βούτυρο
5 κουταλιές μαύρη ή καστανή ζάχαρη κατά προτίμηση
6 μεγάλα μήλα (προτεινόμενη ποικιλία Granny Smith-μήλα Αγιάς)
λίγες σταγόνες χυμό λεμονιού
3 μεγάλα αυγά σε θερμοκρασία δωματίου
1 /2 φλ. (100 γραμ.) μαύρη ή καστανή ζάχαρη κατά προτίμηση
1 φλ. (125 γραμ.) αλεύρι γ.ο.χ
1 κ.γ εκχύλισμα βανίλιας
4 κ.σ λιναρόσπορο αλεσμένο
6 κ.σ ψιλοκομμένο καρύδι
6 κ.σ σταφίδα μαύρη
2 πρέζες αλάτι

Για το τραγανό γαρνίρισμα
1/2 φλ. αλεύρι
1/2 φλ. νιφάδες βρώμης
3/4 φλ. καστανή ζάχαρη
1/4 φλ. κρυσταλλική ζάχαρη
1/2 φλ. βούτυρο
1 βανίλια
2 κ.γλ κανέλα
1-2 πρέζες αλάτι

Για το σερβίρισμα
άχνη και κανέλα
παγωτό βανίλια

Εκτέλεση
Για τη μηλόπιτα σουφλέ, προθερμαίνουμε πρώτα το φούρνο στους 160 βαθμούς C στον αέρα. Θα χρησιμοποιήσουμε ταψάκι ή ακόμα καλύτερα φόρμα δαχτυλίδι 24 εκατοστά.

Στρώνουμε αντικολλητικό χαρτί ψησίματος στο λαδωμένο σκεύος. Φροντίζουμε να καλυφθούν και τα τοιχώματα. Απλώνουμε τη μισή ποσότητα βούτυρο στο αντικολλητικό χαρτί, φροντίζοντας να κάνουμε μία παχιά στρώση. Πασπαλίζουμε με τη ζάχαρη ολόγυρα στη φόρμα στη βάση και στα τοιχώματα.

Καθαρίζουμε τα μήλα και τα κόβουμε σε μικρά καρέ 0,5 εκ. Ραντίζουμε με το λεμόνι. Τα βάζουμε όλα μέσα στο βουτυρωμένο σκεύος. Προσθέτουμε το υπόλοιπο βούτυρο (κομμένο σε μικρά κομματάκια) πάνω στα μήλα. Πασπαλίζουμε με τα καρύδια, το λιναρόσπορο και τις σταφίδες πάνω στα βουτυρωμένα μήλα.

Σε ένα μπολ βάζουμε τα αυγά και προσθέτουμε τη ζάχαρη και τη βανίλια. Χτυπάμε με μίξερ χειρός, μέχρι να ασπρίσει καλά το μείγμα για 3-4 λεπτά περίπου. Προσθέτουμε το κοσκινισμένο αλεύρι, το αλάτι και ανακατεύουμε για να ενσωματωθεί.

Απλώνουμε και καλύπτουμε με το παχύ μείγμα τα μήλα. Στρώνουμε την επιφάνεια με σπάτουλα. Το μείγμα είναι σφιχτό γι’ αυτό θέλει άπλωμα επάνω στα μήλα, ώστε να μπει και ανάμεσα στα κομμάτια φρούτου.

Ψήνουμε για περίπου 1 ώρα. Ελέγχουμε αν ψήθηκε, μπήγοντας στο κέντρο τη λάμα του μαχαιριού, που πρέπει να βγαίνει καθαρή και στεγνή από το μείγμα.

Αφού ψηθεί αφήνουμε να σταθεί για 10 λεπτά, έπειτα ξεφορμάρουμε όσο ακόμα είναι ζεστή.

Αχνίζουμε ελαφρά και πασπαλίζουμε με κανέλα. Σερβίρεται κατά προτίμηση ζεστή, με μια μπάλα παγωτό.

Για το τραγανό γαρνίρισμα
Ψιχουλιάζουμε το μείγμα σε μπολ. Απλώνουμε σε λαμαρίνα στρωμένη με αντικολλητικό χαρτί. Ψήνουμε στους 180 °C αέρα για περίπου 15′ να ροδίσει καλά και να γίνει τραγανό.

Αφήνουμε να κρυώσει καλά και αποθηκεύουμε σε βάζο.

 https://www.argiro.gr/