Η Παγκόσμια Ημέρα Αυστηράς Χορτοφαγίας (World Vegan Day) πρωτογιορτάστηκε σε διεθνή κλίμακα το 1994, επ' ευκαιρία της 50ης επετείου από την ίδρυση της «Εταιρείας Χορτοφαγίας».

Την 1η Νοεμβρίου του 1944 ο άγγλος Ντόναλντ Γουότσον, ο επονομαζόμενος και «Πατέρας της Χορτοφαγίας», ίδρυσε την «Εταιρεία Χορτοφαγίας» για να ευαισθητοποιήσει το κοινό της πατρίδας του για τον υγιεινό τρόπο ζωής, χωρίς ζωικά προϊόντα.

Οι επονομαζόμενοι και Vegans (Βίγκανς αποκαλούνται και στην Ελλάδα) είναι οι πιο συνειδητοποιημένοι χορτοφάγοι, που δεν κάνουν καμία έκπτωση στα πιστεύω τους, σε αντίθεση με τους απλούς χορτοφάγους, που γιορτάζουν την Παγκόσμια Ημέρα Χορτοφαγίας την 1η Οκτωβρίου κάθε χρόνου. Η φιλοσοφία και ο τρόπος ζωής των Vegans αποκλείει τη χρησιμοποίηση των ζώων και των προϊόντων τους για τροφή, ένδυση ή άλλο σκοπό. Η «οικο-χορτοφαγική» τους αντίληψη ελαύνεται από ηθικά κριτήρια για τα δικαιώματα των ζώων και το περιβάλλον και δεν είναι αυστηρά ζήτημα υγείας.

Πηγή: https://www.sansimera.gr/worldays/234

Συνταγή για Vegan Βurger

 

400 γρ. ρεβίθια σε κονσέρβα
340 γρ. καλαμπόκι σε κονσέρβα
15 γρ. φρέσκο κόλιανδρο
½ κουταλάκι του γλυκού πάπρικα
½ κουταλάκι του γλυκού κύμινο
1 λεμόνι
3 κουταλιές της σούπας αλεύρι
Αλατοπίπερο
Λίγο μαρούλι
2 μεγάλες τομάτες
Κέτσαπ
Ψωμάκια για burger ολικής άλεσης χωρίς γάλα και αυγά
Πώς θα φτιάξεις το vegan burger;
Στραγγίζουμε τα ρεβίθια και το καλαμπόκι και τα βάζουμε στο multi.
Στη συνέχεια προσθέτουμε μέσα και τον κόλιανδρο, τα μπαχαρικά, το αλεύρι, λίγο αλάτι και ξύσμα απ’ το λεμόνι.
Χωρίζουμε το μείγμα σε 4 ίσα μέρη, πλάθουμε τα μπιφτέκια και τα βάζουμε στο ψυγείο για 30 λεπτά.
Σ’ ένα τηγανάκι ζεσταίνουμε λίγο λάδι και τηγανίζουμε τα μπιφτέκια μέχρι να ροδίσουν κι απ’ τις δύο πλευρές.
Ξεκινάμε να στήνουμε το burger, απλώνοντας κέτσαπ κάτω στο ψωμάκι, στη συνέχεια βάζουμε μια φέτα ντομάτα, ένα φύλλο μαρούλι, λίγο κόλιανδρο εάν θέλουμε και το μπιφτέκι.