Υλικά Συνταγής

300 γραµ. γάλα αμυγδάλου (ή σόγιας ή καρύδας ή σοκολατένιο γάλα σόγιας)
1 κ.σ ξύδι από κρασί
150 γραµ. νηστίσιμο βούτυρο λιωμένο και χλιαρό (καρύδας
μαργαρίνη ή άλλο)
ξύσμα από 1 πορτοκάλι
300 γραµ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
200 γραµ. ζάχαρη καρύδας
4 κ.σ κοφτές άγλυκο κακάο
3 κ.γλ κοφτά μπέικιν
1 κ.γλ κοφτό σόδα μαγειρική
2 πρέζες κανέλα
2 πρέζες αλάτι

Για την κρέμα
4 πολύ ώριμα και μαλακά αβοκάντο (κομμένα σε κομμάτια)
1 φλ. κακάο σκόνη
2/3-1 σιρόπι σφενδάμου (ή μέλι)
1 κ.γλ. εκχύλισμα βανίλιας
1/2 φλ. γάλα καρύδας (αυτό που βρίσκουμε στο ράφι σε κονσέρβα που είναι πυκνότερο)
Εκτέλεση
Για τη νηστίσιμη τούρτα σοκολάτας, πρώτα βάζουμε το γάλα σε ένα μπολ και προσθέτουμε το ξύδι. Ανακατεύουμε και αφήνουμε να σταθεί για λίγα λεπτά.

Κοσκινίζουμε όλα τα στερεά υλικά, αλεύρι, ζάχαρη, κακάο, μπέικιν σόδα, κανέλα και αλάτι σε ένα μπολ. Τα αφήνουμε στην άκρη.

Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε 2 μικρές φόρμες 20 ή 22 εκατοστά. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160 °C στον αέρα. Θα ψήσουμε στη μεσαία σχάρα.

Βάζουμε το γάλα, το ξύσμα, το λιωμένο κρύο βούτυρο σε ένα μπολ και τα ανακατεύουμε.

Ρίχνουμε τα υγρά υλικά μέσα στα στερεά. Με μια μαλακή σπάτουλα απαλά ανακατεύουμε να ομογενοποιηθούν.

Ισομοιράζουμε το μείγμα του κέικ στα δυο ταψάκια. Ψήνουμε για περίπου 35′. Ελέγχουμε αν ψήθηκαν με την λάμα του μαχαιριού.

Τα αφήνουμε να κρυώσουν για 10′ και μετά τα ξεφορμάρουμε από τις φόρμες. Τα αφήνουμε πάνω σε μία σχάρα να κρυώσουν τελείως.

Κόβουμε κάθε παντεσπάνι οριζόντια. Θα κάνουμε τούρτα με 4 στρώσεις παντεσπάνι και 3 στρώσεις vegan κρέμα σοκολάτας ενδιάμεσα. Ή θα αφήσετε τα δυο παντεσπάνια πιο χοντρά και θα κάνετε μια στρώση κρέμας ενδιάμεσα.

Για την κρέμα
Βάζουμε όλα τα υλικά εκτός από το γάλα καρύδας στο μπλέντερ και τα χτυπάμε μέχρι να γίνει ομοιόμορφο το μείγμα. Στη συνέχεια προσθέτουμε το γάλα καρύδας μέχρι να σχηματιστεί μία ελαφριά μους. Μπορεί να χρειαστεί λίγο λιγότερο ή λίγο περισσότερο από 1/2 φλ.

Βάζουμε την κρέμα ενδιάμεσα από τα παντεσπάνια και αλείφουμε την επιφάνεια της νηστίσιμης τούρτας με την υπόλοιπη κρέμα.

Παγώνουμε για λίγο στο ψυγείο.

Μυστικά για τη νηστίσιμη τούρτα σοκολάτας
-Για τη νηστίσιμη vegan κρέμα σοκολάτας με αβοκάντο, είναι πολύ βασικό, τα αβοκάντο να είναι πολύ ώριμα και πολύ μαλακά, ώστε η κρέμα να αποκτήσει βελούδινη υφή. Αν είναι πιο σκληρά δεν θα λιώσει το αβοκάντο και δεν θα γίνει η μους λεία και ομοιόμορφη.

-Η vegan κρέμα σοκολάτα όταν είναι σε θερμοκρασία δωματίου είναι πιο μαλακιά και δουλεύεται πιο εύκολα. Όταν παγώσει σφίγγει.

-Το νηστίσιμο παντεσπάνι πρέπει να κρυώσει καλά πριν το κόψετε οριζόντια σε φέτες.

-Η νηστίσιμη τούρτα σοκολάτας είναι καλό να καταναλώνεται φρέσκια, την ίδια ημέρα που τη φτιάχνετε. Όση περισσέψει πρέπει να μπει στο ψυγείο.

-Είναι ιδανική για vegan, όσους κάνουν διατροφή ή νηστεύουν.