Με υπέροχη γεύση αλλά και με την μυρωδιά του κάστανου να κυριαρχεί, αυτά τα ταρτάκια συνοδεύουν ιδανικά τον καφέ σας.

Γεωργία Κοφινά

Υλικά
8 έτοιμες βάσεις για ατομικές τάρτες (του εμπορίου)
250γρ. κάστανα ψημένα καθαρισμένα
120γρ. ζάχαρη περασμένη στο μπλέντερ για 1 λεπτό
3 αβγά χτυπημένα
2 κουτ. γλυκού ρούμι
300ml κρέμα γάλακτος
κερασάκια γλασέ για το γαρνίρισμα

Διαδικασία
Για τα ψημένα κάστανα: Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 180οC. Χαράζετε τα κάστανα πάνω και κάτω σταυρωτά και τα ψήνετε για 10-15 λεπτά ή μέχρι να ανοίξει η φλούδα τους. Τα μεταφέρετε σε μπολ και τα σκεπάζετε με μεμβράνη για 10 λεπτά για να μαλακώσουν και τα ξεφλουδίζετε. Να υπολογίσετε ότι τα καθαρισμένα κάστανα είναι το μισό βάρος από το αρχικό.

Βάζετε τα κάστανα σε κατσαρόλα και προσθέτετε όσο νερό χρειάζεται για να σκεπαστούν κατά 3εκ. Τα σιγοβράζετε για 20-30 λεπτά περίπου ή μέχρι να μαλακώσουν. Κρατάτε μισό φλιτζάνι από το νερό τους και τα στραγγίζετε. Περνάτε τα βρασμένα κάστανα με το νερό τους στο μπλέντερ μέχρι να γίνει σαν πουρές.

Αναμιγνύετε τον πουρέ με τη ζάχαρη, τα αβγά και το ρούμι σε μπολ που θα μπορείτε να τοποθετηθεί πάνω από κατσαρόλα ή σε μπεν μαρί.

Γεμίζετε την κατσαρόλα (ή το κάτω μέρος του μπεν μαρί) μέχρι τη μέση με νερό και το βάζετε να βράζει σε μέτρια φωτιά. Τοποθετείτε από πάνω το μπολ με το μίγμα και το χτυπάτε με σύρμα συνεχώς μέχρι να πήξει καλά σαν πουτίγκα. Αφήνετε να κρυώσει σε θερμοκρασία δωματίου.

Χτυπάτε την κρέμα γάλακτος μέχρι να γίνει σαντιγί και την προσθέτετε τμηματικά με ελαφριές κινήσεις στον πουρέ κάστανου μέχρι να αναμιχθεί καλά με το μίγμα.

Γεμίζετε τις βάσεις ταρτών ομοιόμορφα και τις βάζετε στο ψυγείο για να κρυώσουν για 6 ώρες τουλάχιστον. Τις γαρνίρετε με κερασάκια πριν το σερβίρισμα.

Φωτογραφία: Αναστασία Αδαμάκη - Food styling: Αντωνία Κατή

Tips
Αντί για ατομικά ταρτάκια μπορείτε να φτιάξετε μια μεγάλη τάρτα σε ταρτιέρα με 24-26εκ. διάμετρο

Μπορείτε να φτιάξετε τη μους και με πορτοκάλι. Στον πουρέ κάστανου προσθέτετε 2 κουτ. σούπας ζάχαρη άχνη, 2 κουτ. σούπας ρούμι και ½ κουτ. γλυκού ξύσμα πορτοκαλιού και τα ανακατεύετε καλά. Χτυπάτε 1 φλιτζάνι κρέμα γάλακτος μέχρι να γίνει σαντιγί και προσθέτετε τμηματικά στο τέλος ½ φλιτζάνι χυμό πορτοκαλιού. Αναμιγνύετε τα δύο μίγματα μέχρι να ενσωματωθούν και τα σερβίρετε σε κολονάτα ποτήρια. Τα γαρνίρετε με κερασάκια γλασέ ή άλλα φρούτα γλασέ τις αρεσκείας σας ή και με τρούφα σοκολάτας

https://www.olivemagazine.gr