Ένας συνδυασμός σοκολάτας καραμέλας κάνει τη γεύση της τάρτας υπέροχη. Η βάση είναι τριφτή ζύμη τάρτας ή αλλιώς pâtée samblée και γίνεται με βούτυρο, ζάχαρη, αλεύρι και αυγό. Μοιάζει πολύ με μπισκότο γι'αυτό και ταιριάζει στην συγκεκριμένη συνταγή αφού η twix έχει τριφτό μπισκότο. 

Υλικά

Για την τάρτα (για μεγάλη ταρτιέρα 23 εκ. ή 6-8 ατομικές ταρτιέρες)
140 γρ. βούτυρο
100 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
2 αυγά
240 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 πρέζα αλάτι

Για την καραμέλα γάλακτος
115 γρ. κρέμα γάλακτος με 30-35% λιπαρά
200 γρ. ζάχαρη λευκή (ή καστανή)
6 κ.σ. νερό
1/3 κ.γ. αλάτι

Για την ganache σοκολάτας
375 γρ. κουβερτούρα με τουλ. 55% περιεκτικότητα σε κακάο
188 γρ. βούτυρο γάλακτος
188 γρ. γαλα πλήρες

Εκτέλεση

Ξεκινάμε με την βάση

Στο μίξερ χτυπάμε σε δυνατή ταχύτητα με το φτερό το βούτυρο και την ζάχαρη μέχρι να αφρατέψουν.

Προσθέτουμε ένα ένα τα αυγά κι έπειτα το αλεύρι με το αλάτι σε χαμηλή ταχύτητα ίσα να ενσωματωθεί.

Αδειάζουμε την ζύμη (που σίγουρα θα κολλάει) σε μεμβράνη και τυλίγουμε. Βάζουμε στο ψυγείο για μία ώρα τουλάχιστον να ξεκουραστεί.

Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε την ταρτιέρα ή τις μικρές ταρτιέρες.

Βγάζουμε την ζύμη από το ψυγείο και αλευρώνουμε γύρω γύρω το κομμάτι που θα στρώσουμε. Στρώνουμε τη ζύμη με τα δαχτυλα μας αλευρώνοντας τα συχνά, τόσο στον πάτο όσο και στα τοιχώματα μέχρι πάνω.

Απλώνουμε αλουμινόχαρτο σε όλη τη βάση και βάζουμε αρκετά φασόλια για να μην φουσκώσει η τάρτα.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς για 35 λεπτά, επειτα βγάζουμε το βάρος και το αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για άλλα 10 λεπτά. Στα μικρά ταρτάκια ίσως να μην χρειαστεί τόσο. Η τάρτα πρεπει να πάρει ωραίο χρυσαφένιο χρώμα.

Αφήνουμε να κρυώσει.

Για την καραμέλα

Φέρνουμε σε βρασμό την κρέμα.

Σε ένα κατσαρολάκι λιώνουμε την ζάχαρη με το νερό και το αλάτι μέχρι να καραμελώσει κ να πάρει καστανό χρώμα. Προσοχή όμως μην καεί και πικρίσει. Τότε κατεβάζουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε την κρέμα σιγά σιγά. Ανακατεύουμε με σπάτουλα σιλικόνης. Η καραμέλα θα φουσκώσει αλλά σιγά σιγά θα πέσει. Είναι έτοιμη.

Πριν κρυώσει την αδειάζουμε πάνω από την τάρτα ώστε να καλυφθεί όλος ο πάτος.

Αφήνουμε να κρυώσει. Για να πέσει η σοκολάτα πρέπει η καραμέλα να μην γυαλίζει και να έχει κάνει κρούστα αν την ακουμπήσετε με το δάχτυλο σας.

Τελειώνουμε με την ganache

Τεμαχίζουμε καλά την κουβερτούρα. Βράζουμε το γάλα και λιώνουμε το βούτυρο.

Ρίχνουμε σε 3 δόσεις το γάλα πάνω στην σοκολάτα ανακατεύοντας με σπάτουλα σιλικόνης καλά και υπομονετικά μέχρι να λιώσει τελείως.

Στο τέλος προσθέτουμε και το βούτυρο και ανακατεύουμε για να γυαλίσει.

Αδειάζουμε πάνω από την τάρτα και αφήνουμε σε θερμοκρασία δωματίου για 1-2 ώρες μέχρι να σταθεροποιηθεί.

Διατηρούμε εκτός ψυγείου για 2-3 μέρες. Διαφορετικά στο ψυγείο, αλλά να ξέρουμε πως θα σκληρύνει η τάρτα και θα σφίξει τόσο η καραμέλα όσο και η ganache.