Ένας νόστιμος τρόπος να απολαύσετε τα χόρτα της εποχής είναι και οι πίτες. Η «ξεσκέπαστη» πίτα που σας προτείνουμε με χόρτα και τυριά.

Υλικά

Για τη ζύμη
250γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
160γρ. βούτυρο μαλακωμένο
1 κρόκο αβγού
50ml γάλα
1 κουτ. γλυκού αλάτι

Για τη γέμιση
½ κιλό χόρτα (καυκαλήθρες, ραδίκια, λάπατα, κλπ)
4 φρέσκα κρεμμυδάκια κομμένα σε ροδέλες
1 ματσάκι φρέσκο μάραθο ή άνηθο ψιλοκομμένο
2 φλιτζάνια φέτα θρυμματισμένη
1 φλιτζάνι γιαούρτι στραγγιστό
2 αβγά
1 φλιτζάνι γραβιέρα τριμμένη
2 – 3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

Βήμα 1

Ετοιμάζετε τη ζύμη: Κοσκινίζετε το αλεύρι σε ένα μεγάλο μπολ. Λιώνετε το βούτυρο σε ένα άλλο μπολ με τη βοήθεια μιας σπάτουλας και το δουλεύετε μέχρι να αποκτήσει τη μορφή κρέμας. Προσθέτετε στη συνέχεια το αλάτι, τον κρόκο και το γάλα, συνεχίζοντας το ανακάτεμα.

Βήμα 2

Ρίχνετε σιγά-σιγά το αλεύρι, χωρίς να σταματήσετε το ανακάτεμα, μέχρι να πάρετε μία ομοιογενή ζύμη. Ζυμώνετε για λίγο ακόμα με τα δάχτυλα, σχηματίζετε μια μπάλα και την τυλίγετε σε πλαστική μεμβράνη. Βάζετε τη ζύμη στο ψυγείο για τουλάχιστον 2 ώρες πριν τη χρησιμοποιήσετε.

Βήμα 3

Ετοιμάζετε τη γέμιση: Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180ºC. Καθαρίζετε, πλένετε και στεγνώνετε τα χόρτα. Τα κόβετε σε μικρά κομμάτια και τα ρίχνετε σε ένα βαθύ σκεύος μαζί με τα κρεμμυδάκια. Τα σοτάρετε σε 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο σε ένα τηγάνι σε χαμηλή θερμοκρασία. Αποσύρετε από τη φωτιά και αφήνετε τα χόρτα να κρυώσουν.

Βήμα 4

Σε ένα βαθύ σκεύος χτυπάτε τα αβγά, προσθέτετε το γιαούρτι, τη φέτα, τη γραβιέρα και τα χόρτα, το μάραθο και αλατοπιπερώνετε. Ρίχνετε το μίγμα στα χόρτα και ανακατεύετε.

Βήμα 5

Φτιάχνετε την πίτα: Στρώνετε σε λαδωμένο ταψί το φύλλο ζύμης και πάνω απλώνετε το μίγμα με τα χόρτα. Ψήνετε στον προθερμασμένο φούρνο για 25-30 λεπτά. Βγάζετε από το φούρνο, στρώνετε πάνω τα κομματάκια σύγκλινο και ξαναβάζετε την πίτα στο φούρνο για 10 λεπτά. Σερβίρεται ζεστή.

Tips

- Η παραπάνω ζύμη μπορεί να καταψυχθεί. Πριν τη χρησιμοποιήσετε όμως, πρέπει να την ξεπαγώσετε σιγά-σιγά στο ψυγείο. Δε χρειάζεται να τη δουλέψετε πάλι.

- Θα πρέπει να είστε τυπικοί με τους χρόνους «ξεκούρασης» της ζύμης γιατί έτσι θα ανοίγει πιο εύκολα και δεν θα συστέλλεται κατά τη διάρκεια του ψησίματος.

- Το μίγμα δεν θέλει πολύ ζύμωμα. Απλώς το δουλεύετε ελαφρά με τα δάχτυλα. Αν το παρακάνετε με το ζύμωμα, θα γίνει ιδιαίτερα ελαστική η ζύμη και θα δυσκολευτείτε στο άνοιγμα του φύλλου.

-Εναλλακτικά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε 1 φύλλο ζύμης παραδοσιακής για πίτες (έτοιμο) ή 1 φύλλο ζύμης για αλμυρές τάρτες.

olivemagazine.gr