Ο σιμιγδαλένιος χαλβάς είναι ένα πολίτικο και αγαπημένο γλυκό ειδικά τη Σαρακοστή.

Υπάρχει σε πολλές παραλλαγές και με προσθήκες διάφορων ξηρών καρπών, αποξηραμένων φρούτων κλπ.

Να θυμάστε για τα υλικά το γνωστό 1 – 2 – 3 – 4 όπως θα δείτε παρακάτω, με μια μικρή διαφοροποίηση (προαιρετικά) όσον αφορά τη ζάχαρη.

ΠΡΟΣΟΧΗ Η ΚΟΥΠΑ που θα επιλέξετε (μικρή-μέτρια-μεγάλη) στη δοσολογία πρέπει να είναι η ίδια για όλα τα υλικά!!

 

Υλικά
• 1 κούπα ηλιέλαιο
• 2 κούπες χοντρό σιμιγδάλι
• 3 κούπες ζάχαρη ή 2 κούπες ζάχαρη + 2 κουταλιές μέλι
• 4 κούπες νερό (* προαιρετικά μπορείτε να αντικαταστήσετε τη 1 κούπα με φυσικό χυμό πορτοκαλιού)
• 1/2 κούπα ξηρούς καρπούς (καρύδια ή αμύγδαλα ή ότι σας αρέσει)
• 1 κουταλάκι κοφτό κανέλα
• 1 ξύλο κανέλας
• 3-4 γαρύφαλλα
• 3-4 φλούδες πορτοκαλιού
• ξύσμα από 1-2 πορτοκάλια
• 1 κοφτό κουταλάκι κανέλα
• 1 βανίλια
• 1/2 κούπα σταφίδες
• *προαιρετικά βάζουμε μικρά κομματάκια από αποξηραμένα φρούτα ( σύκο, ανανά κλπ)
• μερικούς σπόρους ροδιού για το ντεκόρ

Βήματα
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το νερό (μαζί με το χυμό αν προτιάτε), τη ζάχαρη, τις φλούδες πορτοκαλιού, το ξύλο κανέλας, τα φαρύφαλλα να σιγοβράσουν για 5'. Κατεβάζουμε από τη φωτιά και βάζουμε 2 κουταλιές μέλι και αν θέλουμε και τη βανίλια (έχει τόσο ωραίο άρωμα το μέλι που η βανίλια είναι περιττή). Αφήνουμε να κρυώσει λιγάκι. Επίσης βάζουμε τις σταφίδες μέσα σε λίγο λικέρ ή κονιάκ για να φουσκώσουν και να μαλακώσουν.
 Σε μια κατσαρόλα ψιλή βάζουμε το ηλιέλαιο να ζεσταθεί. Μόλις αρχίζει να καίει, ΠΡΟΣΟΧΗ όχι να καπνίζει, βάζουμε το σιμιγδάλι, χαμηλώνουμε σε μέτρια τη φωτιά και αρχίζουμε να ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα συνεχώς, μετά από λίγο βάζουμε τους ξηρούς καρπούς της αρεσκείας μας να καβουρντιστούν μαζί. Βλέπουμε σιγά σιγά ότι αρχίζει από κάτω πρώτα να παίρνει καφετί χρώμα, ανακατεύουμε συνέχεια μέχρι να αλλάξει χρώμα όλο το σιμιγδάλι και να γίνει σκούρο ξανθό.

ΤΡΑΒΑΜΕ ΣΤΗΝ ΑΚΡΗ ΤΗΝ ΚΑΤΣΑΡΟΛΑ από τη φωτιά και μετά από 1-2 λεπτά βάζουμε με πολύ προσοχή το σιρόπι αφού το στραγγίσουμε (βλέπε φωτο) γιατί πιτσιλάει από την υψηλή θερμοκρασία που είχε αναπτύξει κατά το καβούρντισμα. Ανακατεύουμε και ξαναβάζουμε την κατσαρόλα στη φωτιά μέχρι να απορροφήσει όλο το σιρόπι ανακατεύοντας.

ΠΡΟΣΘΕΤΟΥΜΕ ΚΑΝΕΛΑ & ΞΎΣΜΑ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙΟΥ (από το χοντρό μέρος του τρίφτη) αφού κατεβάσουμε από τη φωτιά. Προσθέτουμε τις σταφίδες ή ότι άλλο σας αρέσει από αποξηραμένα φρούτα.

 Λαδώνουμε μια φόρμα μεγάλη ή ατομικές και πασπαλίζουμε με κανέλα τα τοιχώματα. Βάζουμε ολόκληρα καρύδια στον πάτο (βλέπε βίντεο & φωτο). Βάζουμε μέσα το χαλβά μέχρι να γεμίσει, πατώντας πολύ ελαφρά να γεμίσουν τα κενά. Σκεπάζουμε με πετσέτα μέχρι να κρυώσει και ξεφορμάρουμε.

Αναποδογυρίζουμε τη φόρμα σε μια πιατέλα και ρίχνουμε από πάνω σπόρους ροδιού που δίνουν ένα πολύ ωραίο χρωματικά αποτέλεσμα.
http://www.cuzinagias.gr/