Για να φτιάξουμε τη ζύμη του τσουρεκιού θα χρειαστούμε 

Συστατικά

Για να φτιάξουμε το προζύμι θα χρειαστούμε
30 γρ αλεύρι σκληρό για τσουρέκι
30 γρ νερό
1 γρ μαγιά ξηρή
Για να τα στερεά υλικά θα χρειαστούμε
290 γρ αλεύρι σκληρό για τσουρέκι
10 γρ ξηρή μαγιά
Για τα υπόλοιπα υλικά θα χρειαστούμε
100 γρ γάλα
50 γρ αυγά (ή 1 τεμάχιο αυγό)
20 γρ κρόκος (ή 1 τεμάχιο κρόκο)
40 γρ βούτυρο σε κομμάτια
90 γρ ζάχαρη λευκή κρυσταλλική
Ξύσμα από μισό πορτοκάλι
6 γρ μαχλέπι τριμμένο
2 κόκκους μαστίχα τριμμένη (τη σπάμε μαζί με 20 γρ επιπλέον ζάχαρη κρυσταλλική λευκή)
1 κάψουλα βανιλλίνη
15 γρ βούτυρο λιωμένο

Για το ντεκόρ
200 γρ κουβερτούρα ΙΟΝ

Θα χρειαστούμε επιπλέον: αντικολλητικό χαρτί, κατσαρόλα, λεκάνη, ταψί, θερμόμετρο για τρόφιμα.

Οδηγίες

1. Τοποθετούμε τα υλικά του προζυμιού δηλαδή το αλεύρι για τσουρέκι, το νερό και τη ξηρή μαγιά μέσα σε μια λεκάνη και τα ανακατεύουμε με το χέρι μέχρι να γίνουν ένας χυλός. Σκεπάζουμε με αντικολλητική μεμβράνη χωρίς να εφάπτεται στην επιφάνεια και το αφήνουμε για περίπου 3 ώρες να φουσκώσει.
2. Τοποθετούμε τα στερεά υλικά μέσα σε μια λεκάνη δηλαδή το αλεύρι για τσουρέκι και τη ξηρή μαγιά και τα ανακατεύουμε.
3. Μετά από τις 3 ώρες προσθέτουμε το προζύμι και τα υπόλοιπα υλικά με τη σειρά που αναφέρονται δηλαδή το γάλα, τα αυγά, τον κρόκο, το βούτυρο, τη κρυσταλλική λευκή ζάχαρη, το ξύσμα πορτοκάλι, το τριμμένο μαχλέπι, τους κόκκους μαστίχα και τη βανιλλίνη (όχι το λιωμένο βούτυρο), μέσα στη λεκάνη με τα στερεά υλικά και ανακατεύουμε με το χέρι μέχρι να γίνουν όλα μια ομοιογενής ζύμη.
4. Προσθέτουμε σταδιακά και το λιωμένο βούτυρο λίγο-λίγο τη φορά συνεχίζοντας το πλάσιμο για περίπου 15 λεπτά ακόμα.
5. Στρογγυλοποιούμε τη ζύμη μέσα στη λεκάνη και σκεπάζουμε με μεμβράνη αντικολλητική. Αφήνουμε τη ζύμη να φουσκώσει μέχρι να διπλασιαστεί από τον αρχικό της όγκο.
6. Ξαναπλάθουμε τη ζύμη για 2-3 λεπτά περίπου και ξανά στρογγυλοποιούμε μέσα στη λεκάνη σκεπάζοντάς την πάλι με αντικολλητική μεβράνη.
7. Αφήνουμε ξανά να διπλασιαστεί σε όγκο.
8. Χωρίζουμε τη ζύμη σε 3 ισόποσα μέρη και πλάθουμε σε μακρόστενα φιτίλια. Πλάθουμε με αυτά πλεξούδα και την τοποθετούμε στη λαμαρίνα του φούρνου. Σκεπάζουμε τη πλεξούδα με μια νοτισμένη πετσέτα και την αφήνουμε να διπλασιαστεί σε όγκο.
9. Με ένα πινέλο αλείφουμε την επιφάνεια της πλεξούδας με χτυπημένο αυγό για να πάρει μετά το ψήσιμο χρώμα.
10. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 150 C για 40 λεπτά περίπου.
11. Με την έξοδο από τον φούρνο αφήνουμε το τσουρέκι να κρυώσει πολύ καλά. Στην συνέχεια το κόβουμε εγκάρσια στην μέση και το γεμίζουμε με Nucrema σε όλη την επιφάνεια. Σκεπάζουμε με το υπόλοιπο μισό κομμάτι του τσουρεκιού και τοποθετούμε για 30 λεπτά στο ψυγείο.
12. Τέλος λιώνουμε σε μπεν μαρί σοκολάτα μαύρη ( ή γάλακτος ή λευκή) μέχρι την θερμοκρασία των 40 C και ανακατεύουμε μέχρι να κρυώσει (περίπου 28 C) αλλά να παραμείνει λιωμένη. Τοποθετούμε το γεμιστό τσουρέκι με Nucrema πάνω σε μια σχάρα με ένα ταψάκι από κάτω και επικαλύπτουμε με την σοκολάτα της αρεσκείας μας σε όλη την επιφάνεια