facebook_page_plugin

Vegan Ξεχωριστή Μαγειρίτσα Με Μανιτάρια

 Μαγειρίτσα με μανιτάρια: vegan και πεντανόστιμη

Άννα Χαλικιά
Η μαγειρίτσα, η ταπεινή, η εορταστική, είναι και θα είναι η απόλυτη γαστρονομική εμπειρία της ελληνικής κουζίνας. Βλέπεις, αυτά που με κάνουν να την τρώω με μεταμεσονύχτια -κάθε φορά- ευδαιμονία, δεν είναι ούτε τα συκωτάκια, ούτε τα εντεράκια και τα λοιπά εντόσθια. Η πεμπτουσία της μαγειρίτσας είναι τα χορταρικά -ο άνηθος, το μάραθο, τα μυρώνια, τα μαρούλια και ότι άλλο βάζουν οι νοικοκυρές- και η αρωματική, πηχτή υφή της από το ταχινολέμονο.

Η χορτοφαγική μαγειρίτσα με μανιτάρια, ήταν η απάντηση που αναζητούσα. Τα μυρωδικά και οι πρασινάδες, το ταχινολέμονο και το μπόλικο φρεσκοτριμμένο πιπεράκι, έκαναν την κουζίνα μας να μυρίσει Πάσχα. Ούτε ξύδι, ούτε πολύωρα πλυσίματα. Σε κάτι λιγότερο από 40 λεπτά, είχαμε στα πιάτα μας ζεστή, λαχταριστή μαγειρίτσα.

Μερίδες: 4-6

Υλικά για τη μαγειρίτσα
120 ml ελαιόλαδο
1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
6 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
400 γρ. μανιτάρια λευκά, σε φέτες
400 γρ. μανιτάρια πορτομπέλο, σε φέτες
200 γρ. μανιτάρια πλευρώτους, σε φέτες
αλάτι
φρεσκοτριμμένο πιπέρι
100 γρ. ρύζι γλασέ
φύλλα από 1 μαρούλι, κομμένα
1 ματσάκι άνηθο, ψιλοκομμένο
1/2 ματσάκι μάραθο, ψιλοκομμένο
1/2 ματσάκι μυρώνια, ψιλοκομμένα
1 λίτρο νερό ή σπιτικό ζωμό λαχανικών

Υλικά για το αυγολέμονο
3 κ.σ. ταχίνι
χυμό από 2 λεμόνια

Εκτέλεση
1) Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε βαθιά κατσαρόλα. Σοτάρουμε το κρεμμύδι και τα φρέσκα κρεμμυδάκια για 2-3 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν.

2) Προσθέτουμε όλα τα μανιτάρια και σοτάρουμε να μαραθούν, για 6-7 λεπτά.

3) Αλατοπιπερώνουμε και συνεχίζουμε το σοτάρισμα. Όταν εξατμιστούν τα πολλά υγρά, προσθέτουμε το ρύζι και ανακατεύουμε.

4) Προσθέτουμε το μαρούλι, τον άνηθο, το μάραθο και τα μυρώνια, ανακατεύουμε και περιχύνουμε με το νερό ή το ζωμό.

5) Αφήνουμε ακάλυπτη την κατσαρόλα να βράσει για περίπου 20-25 λεπτά.

6) Λίγο πριν κατεβάσουμε το φαγητό απ’ τη φωτιά, ετοιμάζουμε το αυγολέμονο.

7) Σε μπολ, με σύρμα ή ένα πιρούνι, χτυπάμε καλά το ταχίνι, και προσθέτουμε σιγά σιγά τον χυμό λεμονιού, χτυπώντας συνεχώς.

8) Με μία κουτάλα, ρίχνουμε σιγά σιγά 2-3 κουταλιές καυτό ζωμό από τη μαγειρίτσα μέσα στο μείγμα του ταχινιού, ανακατεύοντας ζωηρά.

9) Ρίχνουμε αργά το ταχινολέμονο στη μαγειρίτσα, ανακατεύοντας συνεχώς.

10) Κατεβάζουμε από τη φωτιά, αφήνουμε το φαγητό να “κάτσει” για 10 λεπτά και σερβίρουμε σε βαθιά πιάτα.

#LoveOnly,
Madame Ginger

forwoman

Μείνετε ενημερωμένοι. Εγγραφείτε στο Newsletter μας.

Ζώδια - Σχέσεις

Υγεία

Παιδί

Τέχνες

Επικαιρότητα

Τα cookies βοηθάνε στην καλύτερη εμπειρία σας στην περιήγηση της ιστοσελίδας μας, συνεχίζοντας συμφωνείτε με τη χρήση τους.