Yλικά για 15 μερίδες:

3 ½ φλιτζ. σιμιγδάλι ψιλό
3 φλιτζ. ζάχαρη
3 κουτ. γλυκού κοφτά μπέικιν πάουντερ
1 ½ φλιτζ. νερό
Ξύσμα από 1 λεμόνι
Για το σιρόπι

1 ½ φλιτζ. ζάχαρη
¾ φλιτζ. γλυκόζη ή χυμό από λεμόνι
1 ½ φλιτζ. νερό

Εκτέλεση

Βάζετε σε λεκάνη το σιμιγδάλι, τη ζάχαρη και το μπέικιν πάουντερ. Ανακατεύετε το μείγμα και ρίχνετε το νερό και το ξύσμα λεμονιού. Αλείφετε με λίγο λάδι ένα ταψί ορθογώνιο 22x36 περίπου εκατοστών ή ένα στρογγυλό Νο 30.
Απλώνετε μέσα το μείγμα του σιμιγδαλιού και το στρώνετε στην επιφάνεια με υγρό μαχαίρι ή με σπάτουλα. Βάζετε το «σάμαλι», σε μέτριο φούρνο.
Σε 20 λεπτά θα έχει σφίξει, το βγάζετε από το φούρνο και το χωρίζετε σε τετράγωνα κομμάτια.
Το ξαναβάζετε στο φούρνο για να ολοκληρωθεί το ψήσιμό του και για να ροδίσει, επί ½ περίπου ώρα.
Ετοιμάζετε το σιρόπι: Βράζετε επί 5 λεπτά τη ζάχαρη, τη γλυκόζη ή το χυμό λεμονιού και το νερό. Προσθέτετε, αν θέλετε και φλούδα λεμονιού (το κίτρινο μέρος).
Ρίχνετε με μια κουτάλα το σιρόπι βραστό στο «σάμαλι» και το αφήνετε να πιάσει θερμοκρασία δωματίου.

Tips: Σκορπάτε, αν θέλετε, στην επιφάνεια του γλυκίσματος, πριν να το ψήσετε, μερικά αμύγδαλα ασπρισμένα και χωρισμένα στη μέση. Συνταγή σάμαλι πολίτικο νηστίσιμο, παραδοσιακό και αυθεντικό με 402 θερμίδες ανά μερίδα.

Διατροφικά στοιχεία
Ποσότητα ανά μερίδα 150 γρ.
Ενέργεια 402 kcal
Πρωτεΐνες 4,9 γρ.
Υδατάνθρακες 94,9 γρ.
Λιπαρά 0,4 γρ.
Χοληστερίνη 0 mg
Νάτριο 24 mg

Πηγή: http://www.mydiatrofi.gr