Υλικά για 6 άτομα
4 αχλάδια
250 γραμμάρια ζάχαρη
4 μεγάλα αυγά σε θερμοκρασία δωματίου
150 γραμμάρια πρόβειο και κατσικίσιο βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου
85 γραμμάρια βούτυρο αγελαδινό, σε θερμοκρασία δωματίου, συν 1 κ.τ.γ για το ταψί
100 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
100 γραμμάρια αμύγδαλα, με τη φλούδα, τριμμένα σε σκόνη
40 γραμμάρια κορν φλάουρ
¼ κ.γ. χονδρό θαλασσινό αλάτι
10 σταγόνες εσάνς βατόμουρου
¼ κούπα μέλι
Εκτέλεση
Αρχικά, καθαρίζετε τα αχλάδια και τα κόβετε σε έξι φέτες.
Τα βάζετε στο ταψί (στο οποίο προηγουμένως έχετε στρώσει μία λαδόκολλα και το έχετε βουτυρώσει) κυκλικά με το χονδρό μέρος προς την άκρη. Βάζετε δύο μεγαλύτερες φέτες στο κέντρο, αντικρυστά.
Ρίχνετε το μέλι πάνω από τα αχλάδια. Σε ένα μπολ βάζετε όλα τα στεγνά υλικά και τα ανακατεύετε.
Χτυπάτε τη ζάχαρη με το βούτυρο μέχρι να αφρατέψει, περίπου για δέκα λεπτά.
Προσθέτετε τα αυγά ένα-ένα μέχρι να ενσωματωθούν. Προσθέτετε την εσάνς βατόμουρου καθώς και τα στεγνά υλικά, λίγα-λίγα μέχρι να ομογενοποιηθούν.
Ρίχνετε κουταλιές από το μείγμα πάνω από τα αχλάδια μέχρι να τα καλύψετε. Στρώνετε το μείγμα με το κουτάλι.
Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180o C για 55 – 60 λεπτά ή μέχρι ένα μαχαίρι, που θα το τρυπήσετε στη μέση, να βγει καθαρό.
Το βγάζετε από το φούρνο και το αφήνετε πέντε λεπτά να κρυώσει. Περνάτε ένα μαχαίρι γύρω-γύρω από το στεφάνι για να ξεκολλήσει το κέικ.
Βάζετε πιατέλα από πάνω και το αναποδογυρίζετε.