Τάρτα κολοκύθας

Γράφτηκε απο Χριστίνα Φώτη Food Blogger
Μπορεί το πιο κλασικό γλυκό με κολοκύθα να είναι η μαμαδίστικη κολοκυθόπιτα με χειροποίητο φύλλο, που σίγουρα όλοι λατρεύουμε, αλλά λέω να την πειράξω λίγο και να την απολαύσουμε σε μια πιο υγιεινή εκδοχή χωρίς ζάχαρη και χωρίς γλουτένη.

Πραγματικά δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από την παραδοσιακή κολοκυθόπιτα! Αξίζει να την δοκιμάσετε!

Υλικά για την τάρτα
1 κούπα αλεύρι αμυγδάλου
1 κούπα αλεύρι καρύδας
½ κούπα ελαιόλαδο
1 κ.σ. στέβια (1:1)
½ κ.γλ. κανέλα
1 αυγό εκτός ψυγείου
1 πρέζα θαλασσινό αλάτι
Υλικά για τη γέμιση
350 γρ. πουρές κολοκύθας
½ κούπα γάλα καρύδας σε κονσέρβα
2 αυγά εκτός ψυγείου
1/4 κούπας σιρόπι σφενδάμου
1 κ. γλ. Pumpkin spice
1 κ.γλ. υγρή βανίλια
Ελάχιστο αλάτι

Για το γαρνίρισμα
½ κούπα μέλι
1 κούπα χοντροκομμένα καρύδια
1 κ.γλ. κανέλα
1/3 κ.γλ γαρύφαλλο σε σκόνη

Εκτέλεση
Για αρχή θα πρέπει να ετοιμάσω τον πουρέ κολοκύθας και την βάση της τάρτας μου γιατί πρέπει και τα δύο να κρυώσουν πριν συνθέσω το γλυκό μου.

Για τον πουρέ κολοκύθας θα χρειαστώ μια μικρή στρογγυλή πορτοκαλί κολοκύθα (μπορώ να χρησιμοποιήσω και μεγάλη αλλά θα μου πάρει περισσότερη ώρα να ψηθεί).

Πλένω εξωτερικά και ψήνω περίπου για μισή ώρα με τη φλούδα προς τα πάνω στους 180-200 βαθμούς με αέρα, μέχρι να δω ότι έχει μαλακώσει τόσο ώστε να περνάει το μαχαίρι.

Αφήνω να κρυώσει και τραβάω τη φλούδα με το χέρι αφήνοντας όλη τη σάρκα της ελεύθερη. Αφού κρυώσει την βάζω σε τούλι και την στραγγίζω καλά να φύγουν τα υγρά της και αφήνω στην άκρη.

Σε μπόλ τοποθετώ κοσκινισμένο το αλεύρι καρύδας και αμυγδάλου και προσθέτω την κανένα τη στέβια το ελαιόλαδο το αλάτι και το αυγό ελαφρά χτυπημένο. Ανακατεύω καλά και απλώνω με τα χέρια μου σε ταρτιέρα που έχω στρώσει λαδόκολλα σηκώνοντας το ζυμάρι μου και στα τοιχώματα.

Τρυπάω ελαφρά με πηρούνι (για να βγει ο αέρας και να μη μου φουσκώσει) και ψήνω για 12-14 λεπτά να ροδίσει στους 160 με αέρα. Αφήνω να κρυώσει εντελώς.

Σε μπλέντερ τοποθετώ όλα τα υλικά της γέμισης και χτυπάω μέχρι να ενωθούν. Ρίχνω το μίγμα στην κρύα βάση της τάρτας και ψήνω για περίπου 45 λεπτά στους 160 βαθμούς με αέρα. Αφήνω να κρυώσει εντελώς

Σε ένα μπολ ανακατεύω όλα τα υλικά για το γαρνίρισμα και καλύπτω την κρύα τάρτα μου.

Καλή επιτυχία!

**Αν δεν έχω το έτοιμο μίγμα μπαχαρικών κολοκύθας μπορώ να το φτιάξω με την εξής αναλογία:

2 κ.γλ. κανέλα
2 κ. γλ. Τζίντζερ σε σκόνη
1 κ.γλ γαρύφαλλο σε σκόνη
1/2 κ.γλ. μοσχοκάρυδο
1 κ.γλ. μπαχάρι

https://www.diatrofi.gr/