Σταφύλι. Ένας καρπός θησαυρός, θεόσταλτος ευλογημένος. Φαντάζει ασύλληπτο αν σκεφτείς, αυτές οι μικρές κεχριμπαρένιες πέρλες πόσα σου χαρίζουν.

Το κρασί η σταφίδα το ξύδι το τσίπουρο το πετιμέζι και τα γλυκά είναι τα πρώτα που μου έρχονται στο μυαλό. Με την υψηλή διατροφική του αξία παίρνει επάξια τον τίτλο της υπέρτροφης.

Από την πολλή αγάπη που έχω σ’ αυτό να τον καρπό, έφτιαξα γλυκάκι διαφορετικό. Γλυκό κουταλιού έντονα αρωματικό με χρώμα χάλκινο ζεστό. Εχε ΄το δροσερό πάντα, βάλτο πάνω σε γιαούρτι σε παγωτό ή απλά δίπλα σ’ ένα ποτήρι κρύο νερό.

Συνταγή:
1 κιλό σταφύλι χωρίς κουκούτσι (όχι υπερβολικά ώριμο)
500 γρ. ζάχαρη
μισό ποτήρι νερό
μια βανίλια
ένα ξύλο κανέλας
ένα φύλλο αρμπαρόριζα
μισό λεμόνι
Εκτέλεση
Αφαιρούμε τον καρπό απ το τσαμπί και βάζουμε σε κατσαρόλα με βαρύ πάτο, ρίχνουμε από πάνω τη ζάχαρη και το νερό.
Βάζουμε στη φωτιά και μόλις αρχίσει να βράζει, ξαφρίζουμε και χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία.
Ρίχνουμε τη βανίλια και την κανέλα και αφήνουμε σιγά σιγά για αρκετή ώρα μέχρι να έχει σχεδόν δέσει.
Το αφήνουμε εκτός φωτιάς μέχρι την επόμενη μέρα και συνεχίζουμε με δεύτερο βράσιμο. Δεν αφαιρούμε την κανέλα όλες αυτές τις ώρες και δίνουμε την ευκαιρία στον καρπό να αφήσει όλα του υγρά.
Βράζουμε εκ νέου πάλι σε σιγανή φωτιά. Σε αυτό το σημείο προσθέτουμε και την αρμπαρόριζα.
Δοκιμάζουμε σταγόνες σιροπιού σ’ ένα πιάτο. Ένα πιάτο που θα κρατάμε σχεδόν όρθιο ενώ η σταγόνα για να είναι έτοιμο το γλυκό πρέπει να κυλάει αργά σχηματίζοντας ένα δάκρυ.
Λίγο πριν κατεβάσουμε το γλυκό ρίχνουμε το χυμό μισού λεμονιού. Βάζουμε σε καθαρά αποστειρωμένα βαζάκια, σφραγίζουμε και τα γυρίσουμε ανάποδα.
Συνταγή /φωτογραφίες: Εφη Καϊσέρογλου

https://metomati.gr/