Για το σιρόπι

330 ml νερό
450 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
1 στικ κανέλα
φλούδα, από 1 πορτοκάλι (χωρίς το άσπρο πικρό μέρος)
Για τον μπακλαβά

250 γρ. βούτυρο
600 γρ. καρύδια, ψιλοκομμένα
2 κ.γ. κανέλα, τριμμένη
200 γρ. κουβερτούρα, ψιλοκομμένη
100 γρ. κουβερτούρα λευκή, ψιλοκομμένη
500 γρ. φύλλο κρούστας για γλυκά
Για την επικάλυψη

60 γρ. κουβερτούρα
15 γρ. βούτυρο

 Εκτέλεση

Για το σιρόπι

Βάζουμε όλα τα υλικά σε μία κατσαρόλα και φέρνουμε σε βρασμό. Όταν πάρει βράση και λιώσει η ζάχαρη αφαιρούμε από τη φωτιά και αφήνουμε το σιρόπι να κρυώσει καλά.

Στο μούλτι και σε δόσεις ρίχνουμε τα καρύδια, την κανέλα και χτυπώντας, τα ψιλοκόβουμε αλλά δεν θέλουμε να τα κάνουμε σκόνη. Ρίχνουμε το μείγμα σε ένα μπολ, προσθέτουμε την ψιλοκομμένη κουβερτούρα και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι και είναι έτοιμο το μείγμα για τη γέμιση του μπακλαβά.
Σε ένα μικρό κατσαρολάκι λιώνουμε το βούτυρο σε χαμηλή φωτιά και το αφήνουμε στην άκρη.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 150ο C στον αέρα.
Βουτυρώνουμε καλά ένα σκεύος 30x45 εκ.
Τοποθετούμε το ταψί με τη μεγάλη του πλευρά παράλληλη προς το μέρος μας.
Ξεκινάμε να απλώνουμε τα φύλλα μας, φτιάχνοντας τη βάση.
Απλώνουμε προσεχτικά το πρώτο φύλλο κρούστας, με τη μεγάλη του πλευρά, να καλύπτει τα 2/3 της επιφάνειας του ταψιού και αφήνουμε τις άκρες του φύλλου να προεξέχουν από τις πλευρές του ταψιού. Πιέζουμε με το χέρι μας ελαφρά ώστε να στρώσει καλά το φύλλο στις γωνίες του ταψιού.
Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία με το δεύτερο φύλλο, αλλά αυτή τη φορά το στρώνουμε από την άλλη πλευρά του ταψιού και να επικαλύπτει ελαφρά το πρώτο φύλλο.
Ραντίζουμε τα φύλλα, με λιωμένο βούτυρο αλλά ΧΩΡΙΣ να ακουμπάει το πινέλο το φύλλο.
Έπειτα, απλώνουμε το τρίτο φύλλο κατά μήκος όλης της επιφάνειας του ταψιού, στρώνοντας πάλι το φύλλο στις γωνίες όπως και προηγουμένως. Βουτυρώνουμε με τον ίδιο τρόπο.
Απλώνουμε 1 χούφτα από τη γέμιση σε όλη την επιφάνεια του ταψιού.
Απλώνουμε ένα φύλλο ακόμα, βάζοντας τη μικρή του πλευρά να εφάπτεται στην πάνω μεγάλη πλευρά του ταψιού. Βουτυρώνουμε με τον ίδιο τρόπο. Απλώνουμε 1 χούφτα γέμιση σε όλη την επιφάνεια του ταψιού.
Απλώνουμε ένα φύλλο ακόμα, βουτυρώνουμε και προσθέτουμε γέμιση με την ίδια διαδικασία.
Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία γέμιση, φύλλο, βούτυρο διαδοχικά, για τα υπόλοιπα φύλλα αφήνοντας 3 για το τέλος.
Φροντίζουμε να αδειάσει όλη η γέμιση.
Γυρνάμε τις άκρες των φύλλων προς τα μέσα και πατάμε καλά.
Στη συνέχεια, βάζουμε ακόμα 2 φύλλα, χωρίς γέμιση, βουτυρώνοντας το κάθε ένα όπως πριν.
Βάζουμε το τελευταίο φύλλο και περιμετρικά πατάμε και γυρνάμε τις άκρες προς τα μέσα με τη βοήθεια του πινέλου. Ρίχνουμε από πάνω το υπόλοιπο βούτυρο που μας έχει μείνει.
Βάζουμε στο ψυγείο για 10-15 λεπτά να κρυώσει το βούτυρο και να μπορέσουμε να χαράξουμε τον μπακλαβά μας.
Χαράζουμε το μπακλαβά με ένα κοφτερό μαχαίρι αλλά όχι μέχρι κάτω κάτω.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για 2 ώρες στον αέρα μέχρι να γίνει τραγανός.
Με το που βγάλουμε το ταψί από τον φούρνο, όπως είναι καυτός ο μπακλαβάς, τον σιροπιάζουμε.
Αφήνουμε να κρυώσει για 4 ώρες περίπου.
Την ώρα αυτή λιώνετε την επιπλέον κουβερτούρα με το βούτυρο και 1 κ.σ. νερό σε ένα κατσαρολάκι πάνω από πολύ χαμηλή φωτιά ή στα μικροκύματα στα 700 watt για 1,5 λεπτό και ανακατεύουμε καλά.
Όταν κρυώσει ο μπακλαβάς ρίχνουμε το ζεστό σιρόπι σοκολάτας από πάνω και σερβίρουμε.

https://akispetretzikis.com/