Πουρές γλυκοπατάτας, αφράτος και βουτυράτος με γεύση μοναδική! Ι

Υλικά Συνταγής
1 κιλό γλυκοπατάτες
λίγο θυμάρι
3 φέτες μπέικον
100 γραμ. βούτυρο
150 γραμ. κρέμα γάλακτος (ή γάλα)
αλάτι
πιπέρι

Εκτέλεση
Πουρές γλυκοπατάτας, αφράτος, βουτυράτος με μοναδική γεύση και χρώμα. Πλένουμε τις γλυκοπατάτες με τη φλούδα τους πολύ καλά να φύγει όλο το χώμα. Τις βάζουμε σε κατσαρόλα με άφθονο κρύο νερό και βράζουμε για περίπου 40΄ μέχρι να μαλακώσουν. Τρυπάμε με πιρούνι κι αν είναι μαλακές, αποσύρουμε από τη φωτιά. Τις βγάζουμε αμέσως από το βραστό νερό.

Αφήνουμε λίγο να κρυώσουν και όσο είναι ακόμα ζεστές τις ξεφλουδίζουμε ή τις ανοίγουμε στη μέση και τραβάμε με κουτάλι την ψίχα τους. Αν οι γλυκοπατάτες έχουν σκάσει στο βράσιμο, τότε καλό είναι, επειδή θα έχουν ρουφήξει υγρασία, να βάλετε την ψίχα τους για λίγο στο σουρωτήρι.

Αφαιρούμε τυχόν ίνες που βρίσκονται ανάμεσα στην φλούδα και στη σάρκα. Τις βάζουμε σε μπολ και τις λιώνουμε με κουτάλα του πουρέ ή σύρμα ανάδευσης όσο είναι ζεστές. Ο πουρές γλυκοπατάτας γίνεται λείος ακόμα και με ένα πιρούνι.

Σε αντικολλητική κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά, ροδίζουμε το μπέικον χωρίς λιπαρή ουσία για 2΄. Χαμηλώνουμε τη φωτιά (μέτρια), προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος ή το γάλα και αφήνουμε να βράσει για 2΄. Προσθέτουμε στην κρέμα το βούτυρο σε κομμάτια για να λιώσει γρήγορα καθώς και το λιωμένο πουρέ γλυκοπατάτας. Αλατοπιπερώνουμε ανακατευοντας με μια κουτάλα μέχρι να ομογενοποιηθεί ο πουρές, να γίνει λείος και βελούδινος. Αρωματίζουμε με λίγο φρέσκο θυμάρι ή μοσχοκάρυδο.

Αν πρόκειται να σερβίρετε αργότερα, όσο ο πουρές γλυκοπατάτας είναι ζεστός, καλύψτε την επιφάνεια του με εφαπτόμενη μεμβράνη. Έτσι θα μείνει λείος. Τον σερβίρουμε ζεστό. Ταιριάζει ιδανικά με χοιρινό, ψητή γαλοπούλα, αγριογούρουνο και πάπια.

Μυστικά για τέλειο πουρέ γλυκοπατάτας
-Η ελληνική γλυκοπατάτα είναι πεντανόστιμη και έχει υπόλευκο χρώμα. Στα μεγάλα σούπερ μάρκετ θα βρείτε γλυκοπατάτα εισαγωγής με χρώμα πορτοκαλί. Αναμείξτε τα δύο είδη, γιατί από την ελληνική θέλουμε τη γεύση της και από την εισαγωγής το τέλειο πορτοκαλί χρώμα της.

-Αφού βράσουν γλυκοπατάτες και γίνουν μαλάκες, τις ακουμπάμε στη σχάρα του φούρνου για περίπου 10΄ να στεγνώσουν τελείως. Αφού κρυώσουν ελαφρά, σχίζουμε κάθετα και με κουτάλι βγάζουμε όλη τη σάρκα. Βάζουμε σε σουρωτήρι για να φύγουν τυχόν υγρά που έχουν εγκλωβίσει στη σάρκα τους.

–Μπορείτε να φτιάξετε τον πουρέ γλυκοπατάτας από την προηγούμενη μέρα. Μόλις τον ετοιμάσετε, καλύψτε την επιφάνειά του με εφαπτόμενη μεμβράνη ώστε να μην δημιουργηθεί πέτσα. Την επόμενη μέρα που θέλετε να το βγάλετε στο τραπέζι σας, ζεστάνετε σε ένα κατσαρολάκι λίγη κρέμα γάλακτος με λίγο βούτυρο και ρίξτε μέσα τον πουρέ γλυκοπατάτας. Ανακατέψτε και σερβίρετέ τον ζεστό.

–Γλυκοπατάτα κόκκινη βρίσκετε στα μεγάλα σούπερ μάρκετ και σε επιλεγμένα οπωροπωλεία. Υπάρχει ελληνική καλλιέργεια κόκκινης γλυκοπατάτας στην Καρδίτσα και στα Τρίκαλα. Αλλιώς θα βρείτε εισαγωγής κυρίως από Ισραήλ.

-Μπορείτε να μπλέξετε δυο είδη γλυκοπατάτας κόκκινη και λευκή ελληνική.

-Μπορείτε να βάλετε στον πουρέ γάλα ή κρέμα γάλακτος χαμηλών λιπαρών. Με την κρέμα θα έχει πιο πλούσια γεύση και πιο μεταξένια υφή.

Ψάχνετε περισσότερες γαρνιτούρες για το τραπέζι σας; Εδώ θα βρείτε όλες τις φανταστικές συνταγές που συγκέντρωσα μόνο για εσάς!

 

https://www.argiro.gr/