Μια συνταγή που θα κάνει τα μανιτάρια την αγαπημένη σας επιλογή για πίτα, με μπόλικο τυρί και αρωματικό θυμάρι.

Για να ψηθούν τα φύλλα σε μια συνταγή για πίτα χρειάζεται ελαιόλαδο. Αν λαδώσουμε καλά κάθε φύλλο πριν προσθέσουμε το επόμενο, τότε το «χρατς» της ευτυχίας είναι δεδομένο σε κάθε δαγκωματιά.

Τέλος, το μυστικό των παλιών νοικοκυρών για να πάρει ωραίο χρώμα η πίτα δεν είναι (πάντα) το αυγό. Λίγο φρέσκο γάλα και λάδι θα κάνει την πίτα ακαταμάχητα λαχταριστή.

Υλικά
1 πακέτο φύλλο κρούστας
2 ξερά κρεμμύδια ψιλοκομμένα
250 γρ λευκά μανιτάρια
100 γρ μιξ αποξηραμένων μανιταριών
1 μέτριο πράσο ψιλοκομμένο
150 γρ γραβιέρα τριμμένη
150 γρ κασέρι τριμμένο
2 κλωνάρια φρέσκο θυμάρι
1 ποτηράκι του καφέ γάλα
Ελαιόλαδο
Αλάτι και πιπέρι
Εκτέλεση
Βάζουμε τα αποξηραμένα μανιτάρια σε βραστό νερό να μουλιάσουν σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας
Σε βαθύ αντικολλητικό τηγάνι προσθέτουμε 2-3 κουταλιές ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα φρέσκα μανιτάρια κομμένα σε φέτες. Ίσως χρειαστεί να τα σοτάρουμε σε δύο δόσεις για να ψηθούν ωραία. Αποσύρουμε από το τηγάνι
Προσθέτουμε στο ίδιο σκεύος ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι με το πράσο να μαραθούν. Γυρίζουμε σε μπολ μαζί με τα μανιτάρια, στραγγίζουμε τα αποξηραμένα μανιτάρια και τα προσθέτουμε στα υπόλοιπα υλικά. Τέλος προσθέτουμε το θυμάρι, αλατοπίπερο και τα τριμμένα τυριά. Ανακατεύουμε
Λαδώνουμε ένα ταψί και στρώνουμε τρία φύλλα, φροντίζοντας να τα ραντίζουμε με ελαιόλαδο, πριν τα τοποθετήσουμε το ένα πάνω στο άλλο. Απλώνουμε τη μισή γέμιση ομοιόμορφα και στρώνουμε ένα ακόμη φύλλο, διπλώνοντάς το στις άκρες του ταψιού
Επαναλαμβάνουμε με την υπόλοιπη γέμιση και σκεπάζουμε με τρία ακόμη φύλλα, λαδώνοντας πάντα ενδιάμεσα. Διπλώνουμε τα φύλλα προς τα μέσα και χαράζουμε την πίτα σε κομμάτια
Χτυπάμε μαζί το γάλα με 3-4 κουταλιές ελαιόλαδο και περιχύνουμε την πίτα πριν τη βάλουμε στο φούρνο
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς για 35 λεπτά περίπου, τσεκάρωντας πως έχει ψηθεί το φύλλο από κάτω.
Πηγή: iefimerida.gr -