Μια πίτα είναι πάντα καλή ιδέα για σνακ ή για πρώτο πιάτο στα μικρά φιλικά μας τραπεζώματα, γιατί τα μεγάλα, θα πρέπει να περιμένουν λίγο ακόμα. Για τη συγκεκριμένη θα χρησιμοποιήσουμε φύλλα χωριάτικα του εμπορίου –προτιμήστε φρέσκα από κάποιο μικρό εργαστήριο ή ανοίξτε τα δικά σας σπιτικά φύλλα αν το ’χετε με τον πλάστη. Θα φτιάξουμε και μια ωραία γέμιση με μανιτάρια, κρεμμύδια και πιπεριά. Θα της δώσουμε ένταση με λίγη πικάντικη γραβιέρα και καπνιστό ζαμπόν -αν δεν ακολουθούμε χορτοφαγική διατροφή- και θα την ψήσουμε μέχρι να γίνει ρόδινη και τραγανή..

Υλικά για ένα μέτριο ταψάκι διαστ. 25 Χ 35 εκ.
6 φύλλα χωριάτικα του εμπορίου
1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
500γρ. μανιτάρια λευκά ή άλλα της επιλογής σας
1 κρεμμύδι μέτριο ψιλοκομμένο
1 ματσάκι κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
1 κόκκινη πιπεριά μεγάλη σε κυβάκια
100γρ. καπνιστό ζαμπόν ή μπέικον (προαιρετικά)
200γρ. γραβιέρα Κρήτης τριμμένη ή άλλο πικάντικο τυρί της επιλογής σας
½ φλιτζάνι γάλα
3 αβγά
1 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
αλάτι-πιπέρι

Εκτέλεση
Σκουπίζουμε με βρεγμένο χαρτί κουζίνας τα μανιτάρια και μετά τα κόβουμε σε φετούλες. Ετοιμάζουμε και τα υπόλοιπα λαχανικά όπως περιγράφεται στα υλικά.
Βάζουμε στη φωτιά ένα τηγάνι και όταν κάψει ρίχνουμε λίγο ελαιόλαδο και τα μανιτάρια σοτάρουμε για 5 λεπτά ανακατεύοντας συχνά με ξύλινη κουτάλα και μετά προσθέτουμε τα κρεμμύδια, τα κρεμμυδάκια και την κόκκινη πιπεριά. Σοτάρουμε για 3 λεπτά ακόμη, μέχρι να στεγνώσουν τα μανιτάρια από τα υγρά τους και να μαλακώσουν λίγο τα λαχανικά μας.
Στο τέλος προσθέτουμε και το ψιλοκομμένο αλλαντικό αν χρησιμοποιήσουμε τελικά και ανακατεύουμε λίγο να βγάλουν τα αρώματά τους. Αλατοπιπερώνουμε και τραβάμε το τηγάνι από τη φωτιά. Αφήνουμε να κρυώσει η γέμιση πριν ανακατέψουμε μέσα τον μαϊντανό.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 175οC. Λαδώνουμε το ταψάκι μας με ένα πινέλο και στρώνουμε το πρώτο φύλλο, αφήνοντας το να εξέχει από τριγύρω. Ύστερα παίρνουμε 2 φύλλα, τα λαδώνουμε ένα ένα στον πάγκο, τα διπλώνουμε στη μέση και τα τοποθετούμε το ένα μετά το άλλο στον πάτο του ταψιού. Λογικά θα τον καλύπτουν όλο. Μετά απλώνουμε από πάνω ομοιόμορφα τη γέμιση των μανιταριών.
Χτυπάμε τα αβγά με το γάλα, αλατοπιπερώνουμε ελαφρά και προσθέτουμε το τριμμένο τυρί. Ρίχνουμε με ένα κουτάλι λίγο λίγο το μείγμα του τυριού πάνω από τη γέμιση των μανιταριών και ύστερα παίρνουμε τα φύλλα που εξέχουν γύρω από το ταψί και τα φέρνουμε πάνω από τη γέμιση.
Λαδώνουμε τις άκρες τους και στη συνέχεια παίρνουμε ένα ένα τα υπόλοιπα τρία φύλλα, τα λαδώνουμε, τα διπλώνουμε στη μέση και τα τοποθετούμε από πάνω το ένα μετά το άλλο.
Βρέχουμε το χέρι μας κάτω από τη βρύση και πιτσιλάμε την επιφάνεια της μανιταρόπιτας με λίγο νεράκι. Τη χαράζουμε σε μερίδες επιφανειακά με κοφτερό μαχαίρι και ύστερα ψήνουμε την πίτα στον προθερμασμένο φούρνο για 45-50 λεπτά περίπου, μέχρι να ροδοκοκκινίσει όμορφα.
Ξεφουρνίζουμε τη μανιταρόπιτα και αφήνουμε να κρυώσει λίγο πριν την κόψουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε.

«Πηγή: https://www.athensvoice.gr/taste/recipes/pites-tartes/700091_mia-teleia-ki-eykoli-syntagi-gia-manitaropita»https://www.iefimerida.gr/ygeia/mikroteros-kindynos-katathlipsis-gia-ta-agoria