Το Σάμαλι είναι το γλυκό της Ανατολής και αυτό γιατί η ιστορία του περνάει από όλες τις λαμπρές της πόλης μέχρι να καταλήξει στην Ελλάδα. Πρωτο φτιάχτηκε στη Δαμασκό της Συρίας, , απ΄ όπου και πήρε και το όνομά του που σημαίνει “Το Γλυκό της Δαμασκού”.

Η Δαμασκός ήταν γνωστή για τα αρωματικά τριαντάφυλλα, τα ρόδα της Δαμασκού, που έδιναν το φημισμένο ροδόνερο. Το σάμαλι μοσχοβολούσε ροδόνερο στη Συρία και δεν λεγόταν σάμαλι εκεί.
Οι ταξιδευτές μετέφεραν το γλυκό στη Σμύρνη και την Πόλη, όπου κατοχυρώθηκε το όνομα του για να δηλωθεί η προέλευσή του και αρωματίστηκε με το προνομιούχο μυρωδικό του παλατιού, τη μαστίχα.
Υπήρξε πάντα αγαπημένο γλυκό των παιδιών που χόρταινε και έδινε χαρά.
Μπορούσε να γίνει μόνο με σιμιγδάλι, νερό και ζάχαρη για να είναι φθηνό, αν και η συνταγή του ζητά γιαούρτι νερουλό, σιμιγδάλι και ζάχαρη.Σήμερα θα ξεπεράσουμε όλα τα παραπάνω και θα φτιάξουμε ένα σάμαλι νηστίσμο και χωρίς ζάχαρη…τόσο νόστιμο που δεν έχει να ζηλέψει τίποτα απο το κανονικό….πορτοκαλένιο , ζουμερό και απίστευτα γευστικό , ήρθε για να μείνει για πάντα στην κουζίνα σου.

280γρ Σιμιγδάλι χοντρό
160γρ Σιμιγδάλι ψιλό
150γρ (1 προς 1) Στέβια
400ml Χυμό Πορτοκαλιού
100ml Νερό
2 κουτ γλυκού Μπέικιν Πάουντερ
1 κουτ γλυκού Μαγειρική Σόδα
1 Ξύσμα πορτοκάλι
1 Βανίλια
ΓΙΑ ΤΟ ΣΙΡΟΠΙ
3 1/2 κούπες Νερό
3 1/2 κουπες Μέλι
1 Κανέλα ξυλάκι
1 φλούδα Πορτοκάλι
1 κουτ σούπας Φρέσκο χυμό λεμονιού
2 κουτ σούπας Ροδόνερο
ΓΙΑ ΣΤΟΛΙΣΜΑ
12 λευκά Αμύγδαλα


ΓΙΑ ΤΟΣ ΣΙΡΟΠΙ

Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το νερό με την φλούδα πορτοκάλι, την κανέλα και το αφήνουμε να πάρει μια βράση , προσθέτουμε μέσα το μέλι αφήνουμε για 3 λεπτά να ενωθούν οι γεύσεις. Ρίχνουμε το χυμό λεμόνι το ροδόνερο και κατεβάζουμε από την φωτιά.

Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τα σιμιγδάλια, τη στέβια, το μπέικιν πάουντερ, την βανίλια, και το ξύσμα.
Ρίχνουμε την σόδα μέσα στο χυμό πορτοκάλι και ανακατεύουμε μέχρι να αφρίσει. Το προσθέτουμε μέσα στο μπολ με τα σιμιγδάλια ανακατεύουμε και ρίχνουμε και το νερό. Θα γίνει ένας χυλός.

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς. Λαδώνουμε ένα ταψί και ρίχνουμε μέσα το μείγμα μας. Αφού περάσουν 15 λεπτά το βγάζουμε και το κόβουμε κομμάτια και στολίζουμε με αμύγδαλα. Το βάζουμε στο φούρνο για αλλά 20 λεπτά περίπου μέχρι να χρυσαφίσει η επιφάνεια του.

Αφού ψηθεί το γλυκό το βγάζουμε και το σιροπιάζουμε κατευθείαν λίγο λίγο με μια κουτάλα! Αφήνουμε να απορροφήσει το σιρόπι και να κρυώσει τελείως! https://petrosmaounatzis.com/