Τρώγοντας τα θυμήθηκα τα παιδικά μου χρόνια. Δεν περίμενα όταν αποφάσισα να τα μαγειρέψω μετατρέποντας την συνταγή σε χορτοφαγική ότι θα είχαν την ίδια γεύση και άρωμα με τα κλασσικά γιουβαρλάκια. Πραγματικά, ποιος χρειάζεται τον κιμά όταν μπορείς να έχεις το ίδιο φαγητό από κιμά ρεβυθιών;

Αυτά τα γιουβαρλάκια από ρεβύθια είναι το κάτι άλλο! Η συνταγή δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από τα παραδοσιακά γιουβαρλάκια με τον ζωικό κιμά. Υπέροχη γεύση, άρωμα και πεντανόστιμα!

Η συνταγή βγάζει μια μεγάλη κατσαρόλα για όλη την οικογένεια. Αν θέλετε πιο λίγη ποσότητα χωρίστε την συνταγή στη μέση.

Σημείωση* Επειδή σε κάποιους τα γιουβαρλάκια τους διαλύθηκαν, πρόσθεσα στην συνταγή περισσότερες και αναλυτικότερες οδηγίες ως προς την εκτέλεση τους που θα βοηθήσουν στο επιτυχημένο αποτέλεσμα τους.

Υλικά για τα γιουβαρλάκια:
300 γρ ξερά ρεβύθια
100 γρ ρύζι καρολίνα
1 μέτριο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2 κ.γ. βεγκέτα (μείγμα λαχανικών) ή 2κ.γ. τριμμένο κύβο λαχανικών
1 κ.σ. ελαιόλαδο
2 κ.σ. αλεσμένο σε μύλο καφέ λιναρόσπορο
5 κ.σ. ψιλή βρώμη
70 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
4 κουταλιές ψιλοκομμένο μαϊντανό
4 κουταλιές ψιλοκομμένο άνηθο
Αλάτι, πιπέρι

Υλικά για το ζωμό:
2 λίτρο νερό
1/3 κούπα ελαιόλαδο
1 φύλλο δάφνης
3 κύβους λαχανικών
1 κ.σ. φυτική μαργαρίνη (προεραιτικό)
Αλάτι, πιπέρι

Για το χορτοφαγικό "αυγολέμονο"
2 κ.σ. ταχίνι
χυμό από 1 μεγάλο λεμόνι
Ζωμό από το φαγητό

Παρασκευή:
Μουλιάζουμε τα ρεβύθια από βραδύς, τα στραγγίζουμε καλά να μην έχουν πολλά νερά και τα χτυπάμε στο μίξερ μέχρι να λιώσουν καλά. Σε ενα μπολ ρίχνουμε τα λιωμένα ρεβύθια, το ρύζι (ωμό) και όλα τα υπόλοιπα υλικά για τα γιουβαρλάκια και ανακατεύουμε καλά. Αφήνουμε το μείγμα να σταθεί 15 λεπτά. Ανακατεύουμε πάλι και δοκιμάζουμε λίγο μήπως θέλει κι άλλο αλατάκι.

Ανακατεύουμε το μείγμα λίγο ακόμα, και δοκιμάζουμε αν πλάθεται. Αν δεν πλάθεται, προσθέτουμε ρυζάλευρο μέχρι να μπορεί να πλαστεί σε αρκετά σταθερά μπαλάκια. Η διάμετρος να είναι περίπου 2-2,5 εκατοστά. - See more at: http://veganmamagr.blogspot.gr/2014/04/chickpea-ball-soup-yuvarlak-kofte-soup.html#sthash.9bBeEnX8.dpufΑνακατεύουμε το μείγμα λίγο ακόμα, και δοκιμάζουμε αν πλάθεται. Αν δεν πλάθεται, προσθέτουμε ρυζάλευρο μέχρι να μπορεί να πλαστεί σε αρκετά σταθερά μπαλάκια. Η διάμετρος να είναι περίπου 2-2,5 εκατοστά. - See more at: http://veganmamagr.blogspot.gr/2014/04/chickpea-ball-soup-yuvarlak-kofte-soup.html#sthash.9bBeEnX8.dpufΑνακατεύουμε το μείγμα λίγο ακόμα, και δοκιμάζουμε αν πλάθεται. Αν δεν πλάθεται, προσθέτουμε ρυζάλευρο μέχρι να μπορεί να πλαστεί σε αρκετά σταθερά μπαλάκια. Η διάμετρος να είναι περίπου 2-2,5 εκατοστά. - See more at: http://veganmamagr.blogspot.gr/2014/04/chickpea-ball-soup-yuvarlak-kofte-soup.html#sthash.9bBeEnX8.dpufΜε ελαφρώς βρεγμένες παλάμες για να μην κολλάει το μείγμα στα χέρια μας, πλάθουμε σφιχτά μπαλάκια (σφίγγουμε καλά το μείγμα στις παλάμες μας) και μικρά σε μέγεθος περίπου 2,5εκ. γιατί με το βράσιμο θα φουσκώσουν και θα μεγαλώσουν. Το μείγμα μπορεί να σας φαίνεται λίγο μαλακό και υγρό αλλά τα κεφτεδάκια θα στέκονται αρκετά καλά όταν τα πλάθουμε και στο αλεύρωμα θα κρατάνε και δεν θα χάνουν το σχήμα τους και θα είναι όπως πρέπει για να μας βγουν τέλεια τα γιουβαρλάκια με ωραία υφή γιαυτό μη προσθέσετε κι άλλο αλεύρι. Δεν θέλουμε ένα μείγμα σαν ζύμη ή σφιχτό. Αν όμως δεν πλάθονται με τίποτα, ή μας κάθονται ή διαλύονται στο πλάσιμο ή στο αλεύρωμα πατιούνται και δεν κρατάνε το σχήμα τους προσθέτουμε λίγο ακόμη αλεύρι στο μείγμα.

Τα αλευρώνουμε και τα τηγανίζουμε σε τηγάνι με λίγο λάδι (0,5εκ. λάδι) να ροδοκοκκινήσουν και να ξεροψηθούν καλά από όλες τις πλευρές ώστε να θωρακιστούν και να σφίξουν. Στο τηγάνισμα θα πρέπει αμέσως να σφίγγουν και να μην διαλύονται. Όταν τα βγάζουμε από το τηγάνι θα πρέπει να είναι σφιχτά σαν κανονικά κεφτεδάκια όπως στην φώτο κι όχι μαλακά γιαυτό δοκιμάζουμε να τηγανίσουμε πρώτα ένα κεφτεδάκι κι αν μας βγεί πολύ μαλακό ή διαλύεται προσθέτουμε λίγο ακόμη αλεύρι στο μείγμα. Μην παραβάλετε όμως γιατί όταν μαγειρευτούν στον ζωμό θα γίνουν υπερβολικά σφιχτά.

Ετοιμάζουμε τον ζωμό βράζοντας σε μεγάλη κατσαρόλα και σε δυνατή φωτιά το νερό με τους τριμμένους κύβους λαχανικών, το δαφνόφυλλο και το ελαιόλαδο. Μόλις πάρει βράση χαμηλώνουμε τη φωτιά στη μεσαία σκάλα, περιμένουμε λίγο να πέσει η βράση και προσθέτουμε τα τηγανισμένα γιουβαρλάκια. Τα σιγοβράζουμε με ξεσκέπαστη κατσαρόλα και σε χαμηλή φωτιά για να μην διαλυθούν και για περίπου 30-35 λεπτά ή μέχρι να μαγειρευτούν τα γιουβαρλάκια και το ρύζι ανάλογα τα μέγεθος τους.

Λίγο πριν κατεβάσουμε από την φωτιά, προσθέτουμε την μαργαρίνη αν θέλουμε, δοκιμάζουμε τον ζωμό κι αν χρειάζεται προσθέτουμε αν θέλουμε κι άλλο λάδι, αλάτι, πιπέρι κλπ ανάλογα τις γευστικές μας προτιμήσεις.

Για το βίγκαν αυγολέμονο, ανακατεύουμε με ένα σίρμα σε ένα μπολάκι το ταχίνι με το λεμόνι καλά και βάζουμε 2-3 κουτάλες από το ζουμί του φαγητού και ανακατεύουμε καλά μέχρι να ασπρίσει. Ρίχνουμε το χορτοφαγικό αυγολέμονο στο φαγητό και με δυνατές κυκλικές κινήσεις κουνάμε την κατσαρόλα για να ανακατευτεί.

Αν προτιμούμε το ζουμί πιο πηχτό, προσθέτουμε λίγο κορν φλάουρ. Πριν σερβίρουμε ανακατεύουμε με κυκλικές κινήσεις την κατσαρόλα για να ανακατευτεί το ταχινολέμονο.http://vegankainostimo.blogspot.com/