Τα κανελόνια ανήκουν κι εκείνα στα κλασικά πιάτα που συνδέουν αρώματα και γεύσεις με μνήμες από τραπέζια στο σπίτι. Είτε ήταν η μαμά, είτε η γιαγιά εκείνη που έβαζε το πυρέξ στο τραπέζι, η αγαλλίαση από την πρώτη πιρουνιά ήταν δεδομένη.

Υλικά
1 πακέτο κανελόνια
½ κιλό κιμάς μοσχαρίσιος
½ ποτήρι του κρασιού λευκό κρασί
4 κ.σ. ελαιόλαδο
150 γρ. τριμμένη κεφαλογραβιέρα
50 γρ. τριμμένο παξιμάξι
1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 σκελίδα σκόρδο
1 κονσέρβα τοματάκια κονκασέ
1 κουταλιά πελτέ
Αλάτι και πιπέρι
Για τη σάλτσα: 500 γρ. συμπυκνωμένο χυμό ντομάτας
1 κουταλιά ελαιόλαδο
5-6 ψιλοκομμένο φρέσκο μαϊντανό
1 σκελίδα σκόρδο
Αλάτι και πιπέρι

Εκτέλεση
Βάζουμε το λάδι σε κατσαρόλα να κάψει και σοτάρουμε το κρεμμύδι με το σκόρδο να γυαλίσουν. Προσθέτουμε τον κιμά και σοτάρουμε να πάρει ωραίο χρώμα.
Καίμε στο σκεύος τον πελτέ, αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε το τοματάκι κονκασέ, διαλύοντας τα μεγάλα κομμάτια στην κατσαρόλα. Σκεπάζουμε και αφήνουμε να σιγοβράσει ο κιμάς για 40 λεπτά.
Αφού κρυώσει ελαφρά ο κιμάς, προσθέτουμε το παξιμάδι και 100 γρ κεφαλογραβιέρα και ανακατεύουμε. Γεμίζουμε τα κανελόνια προσεκτικά και τα στρώνουμε σε πυρέξ, σφιχτά, το ένα δίπλα στο άλλο.
Ετοιμάζουμε τη σάλτσα τομάτας. Στο ελαιόλαδο σοτάρουμε το σκόρδο και αφού μαλακώσει προσθέτουμε τον χυμό ντομάτας, αλατοπίπερο, λίγο νερό (περίπου 1 ½ ποτήρι) και βράζουμε ξεσκέπαστο για 10 λεπτά.
Προσθέτουμε στο τέλος τον ψιλοκομμένο μαϊντανό και περιχύνουμε με τη σάλτσα τα κανελόνια πάνω στο πυρέξ. Θα πρέπει η σάλτσα να καλύπτει τα κανελόνια, αλλιώς προσθέτουμε ελάχιστο νερό ακόμη
Σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 190 για μισή ώρα. Αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο και συνεχίζουμε το ψήσιμο να πιει τα πολλά υγρά. Πασπαλίζουμε με το τυρί, σβήνουμε το φούρνο και αφήνουμε το φαγητό σε κλειστό φούρνο για δέκα λεπτά.

Πηγή: