Παστιτσάδα: Η Συνταγή για το Κορυφαίο Κερκυραϊκό Πιάτο
Από GasTheo 

Η αυθεντική Παστιτσάδα ή στα Κερκυραϊκά το Παστιτσάδο
Μπα! καλώς τα μάτια τους, πως από δώ;

Για να σάστενε σεις εδώ σήμερα και να ψάχνετε συνταγή για παστιτσάδα ή είναι Κυριακή η γκρεμίστηκε κάνας φούρνος.

Σας έχουμε τη γνήσια παραδοσιακή συνταγή με τα υλικά και τον τρόπο παρασκευής του χαρακτηριστικότερου πιάτου της κουζίνας της Κέρκυρας.

Την Παστιτσάδα ή όπως καλύτερα το λέμε στην Κέρκυρα το Παστιτσάδο, όπως το έκαναν οι παλιές νοικοκυρές.

Η συνταγή είναι για περίπου 4-5 μερίδες και για να είμαστε συνεπείς με την παράδοση χρησιμοποιούμε κόκκορα αλανιάρη, φυσικά στην ίδια συνταγή μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ίδια ποσότητα μοσχαρίσιου κρέατος μαλακού οπωσδήποτε και όχι πολύ λιπαρού, μπούτι ή σπάλα, ακόμη και πλευρά είναι ότι πρέπει, φυσικά το κάνουμε και με κοτόπουλο.

Αν δεν διαθέτετε παρά μόνο αρνί ή χοιρινό το βάζετε στο φούρνο ή στη σούβλα και όχι στο παστιτσάδο, και μας αδειάζετε τη γωνία για σήμερα, ξηγηθήκαμε νομίζω;


Πάμετε λοιπόν.

Υλικά
3 μεγάλα κρεμμύδια, γιατί το παστιτσάδο θέλει πολύ κρεμμύδι
1 κόκκορα περίπου ενάμισυ κιλό
200-250 γραμμάρια πηχτό πολτό ντομάτας
80 γραμμάρια κόκκινο ξύδι
300 γραμμάρια παρθένο ελαιόλαδο
200 γραμμάρια κόκκινο κρασί
1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη
1 κιλό μακαρόνια χοντρά ή πιο λεπτά ή πέννες ανάλογα το τι αρέσει στον καθένα.
Βούτυρο ή Φυτίνη για το κάψιμο των μακαρονιών
Τυρί τριμμένο, κεφαλοτύρι
Αλάτι πιπέρι
Νερό χλιαρό
Το Σπετσιερικό, είναι το γνωστό μίγμα μπαχαρικών από το οποίο βάζουμε μια κοφτή κουταλιά του γλυκού ανα 4 μερίδες ή λίγο παραπάνω αν θέλουμε το φαγητό πολύ δυνατό.

Η σύνθεση του Σπετσιερικού
10 γραμμάρια τριμμένο Γαρύφαλλο
50 γραμμάρια Κανέλα
50 γραμμάρια Μοσχοκάρυδο
70 γραμμάρια γλυκιά πάπρικα
50 γραμμάρια Κύμινο
20 γραμμάρια καυτερό πιπέρι από κόκκινες πιπεριές αποξηραμμένες και τριμμένες, δηλαδή το καυτερό Μπούκοβο
Ανάλογα με το πόσο καυτερό το θέλετε μειώστε ή αυξήστε το Μπούκοβο.
100 γραμμάρια γλυκό πιπέρι από τριμμένες γλυκές κόκκινες πιπεριές, δηλαδή το γλυκό Μπούκοβο
20 γραμμάρια τριμμένο μπαχάρι
30 μέτρια φύλλα δάφνης τριμμένα πολύ καλά ώστε να γίνουν ψιλή σκόνη
25 γραμμάρια πιπέρι μαύρο
Τώρα εσείς αφού τα φτιάξετε τα μπαχαρικά μην τα ρίξετε όλα μέσα στην κατσαρόλα. Όχι το λέμε γιατί έχει γίνει κι αυτό.

Σωστά σας φάνηκαν υπερβολικές οι ποσότητες, αλλά φτιάξαμε ένα μίγμα για 10 ή και περισσότερα μαγειρέματα, το αποθηκεύουμε σε ένα γυάλινο βάζο που να κλείνει καλά ώστε να το χρησιμοποιήσουμε και για τα επόμενα μαγειρέματα. Μια-δυο κουταλιές τη φορά θέλει το φαΐ.

Και φτάκαμε στο μαγείρεμααα
Κόβουμε τον κόκκορα σε 4 ή 5 μεγάλα κομμάτια
Τρίβουμε τα κρεμμύδια σε πολύ μικρά κομμάτια, ή καλύτερα τα διαλύουμε στον τρίφτη.
Βάζουμε σε μια μεγάλη κατσαρόλα τα 250 γραμμάρια λάδι και το αφήνουμε να κάψει, αμέσως βάζουμε μέσα τον κόκκορα κομμάτι κομμάτι και τα σωτάτουμε μέχρι να κοκκινήσουν ελάχιστα.
Ρίχνουμε στην κατσαρόλα τα τριμμένα κρεμμύδια και σωτάρουμε, προσοχή! κατά το σωτάρισμα δεν βγάζουμε από μέσα τον κόκκορα όπως κάνουν μερικοί.
Όταν τα κρεμμύδια πάρουν λίγο χρώμα δηλαδή σε ελάχιστο χρόνο προσθέτουμε το ξύδι και συνεχίζουμε το σωτάρισμα μέχρι να εξατμιστεί.
Προσθέτουμε 200 γραμμάρια κρασί και αφήνουμε να βράσει.
Όταν κοντεύει να στίψει ρίχνουμε τα 3 κουτάλια πολτό ντομάτας και προσθέτουμε νερό που καλό είναι να είναι ήδη ζεστό, μέχρι να σκεπαστεί ίσα ίσα ο κόκκορας.
Μόλις το μίγμα αρχίζει να βράζει ρίχνουμε ένα ή ενάμισυ κουταλάκι της σούπας από το Σπετσιερικό μαζί με το ανάλογο αλάτι και ένα κουτάλι ζάχαρη και ανακατεύουμε.
Αφήνουμε να βράζει σε χαμηλή φωτιά παρακολουθώντας μη μας κολλήσει ανακατεύοντας κάπου κάπου με μια ξύλινη κουτάλα.
Όταν στίψει και η σάλτσα έχει γίνει πηχτή το φαγητό είναι έτοιμο, βάζουμε την κατσαρόλα στην άκρη και ετοιμάζουμε τα μακαρόνια.
Όλη η παραπάνω διαδικασία πρέπει να γίνει αργά και να πάρει σχεδόν δύο ώρες!

Τα μακαρόνια γίνονται στο τέλος και λίγο πριν το σερβίρισμα με τη γνωστή διαδικασία, αφού τα σουρώσουμε τα καίμε σε άλλο σκεύος με το βούτυρο ή τη φυτίνη.
Σερβίρουμε μαζί τον κόκκορα με τα μακαρόνια βάζοντας από πάνω αρκετό τριμμένο τυρί.
Η ίδια διαδικασία γίνεται και όταν αντί για κόκκορα χρησιμοποιήσουμε μοσχαρίσιο κρέας ή κοτόπουλο.

Όπως παρατηρήσατε δεν χρησιμοποιήσαμε καθόλου σκόρδο, και αυτό γιατί στην παραδοσιακή συνταγή δεν υπάρχει σκόρδο, οι παλιές νοικοκυρές δεν έβαζαν ποτέ σκόρδο στο παστιτσάδο.

Τώρα αν οι σύγχρονοι σεφ θέλουν να χρησιμοποιήσουν και σκόρδο, δικαίωμα τους, ας βάλουν μέσα και μούσμουλα, να ξέρουν βέβαια ότι αυτό θα είναι κάτι άλλο και όχι παστιτσάδα!

Αν δε θέλετε μπορείτε να μη χρησιμοποιήσετε καθόλου κρασί, και στη θέση του να χρησιμοποιήσετε νερό. Μεταξύ μας τώρα, το ίδιο ωραίο θα γίνει και θα είναι και πιο ελαφρύ. Άλλωστε το μυστικό στο παστιτσάδο είναι μόνο το σπετσερικό. https://atcorfu.com/