Ψητά μήλα με χαλβά
20' προετοιμασία
1 ώρα ψήσιμο
Σύνολο: 1 ώρα και 20 λεπτά
Υλικά
Μερίδες: 8
8 μήλα, προτιμότερο golden delicious (κίτρινα γλυκά μήλα), καθαρισμένα, ολόκληρα
500 ml χυμός πορτοκαλιού
Γέμιση
ξύσμα από 4 λεμόνια
4 μήλα κόκκινα, καθαρισμένα, χοντροτριμμένα
2 κουτ. σούπας στέβια
2 κουτ. γλυκού φρέσκο τζίντζερ, τριμμένο (ή 1 κ.γ. σε σκόνη)
χυμός από 1 λεμόνι
2 κουτ. γλυκού κανέλα σε σκόνη

Διαδικασία
Για τα ψητά μήλα, αρχικά προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180°C.
Από τα κίτρινα μήλα αφαιρούμε τον πυρήνα με τα κουκούτσια με το ειδικό εργαλείο ή προσεκτικά με ένα κοφτερό, μυτερό μαχαίρι.
Τα βάζουμε σε ένα ταψί, περιχύνουμε με το χυμό πορτοκαλιού, σκεπάζουμε με λαδόκολλα, μετά με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για 30 λεπτά.
Στο μεταξύ, ζεματίζουμε το ξύσμα για 10 δευτερόλεπτα σε ένα μπρίκι με νερό που βράζει. Σουρώνουμε αμέσως.
Σε ένα μπολ ρίχνουμε το ξύσμα με τα υπόλοιπα υλικά για τη γέμιση και ανακατεύουμε.
Ξεφουρνίζουμε τα μήλα και τα παραγεμίζουμε με ένα κουταλάκι με το μείγμα.
Χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στους 150°C και ξαναβάζουμε το ταψί στο φούρνο ξεσκέπαστο για ακόμη 20 - 30 λεπτά ή μέχρι να μελώσουν τα μήλα.
Ενδιαμέσως, περιχύνουμε τα μήλα 2-3 φορές με τα υγρά του ταψιού.
Σερβίρουμε τα μήλα με το ζουμάκι τους και γαρνίρουμε με φύλλα δυόσμου.