Για τα τσιγαριαστά βλίτα:

500 γρ. βλίτα ή άλλα χόρτα εποχής

3 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα

2 σκελίδες σκόρδο, κομμένες σε φέτες

1 μικρό ματσάκι μυρωδικά (μάραθο, μαϊντανό, κόλιανδρο)

100 γρ. ντοματοχυμό

2 ντομάτες, κομμένες σε κυβάκια + λίγη επιπλέον για το σερβίρισμα

30 ml έ.π. ελαιόλαδο

αλάτι, μαύρο πιπέρι

Για τη σκορδαλιά:

200 γρ. ψίχα από ζυμωτό μπαγιάτικο ψωμί

3 σκελίδες σκόρδο

80 ml έ.π. ελαιόλαδο

1 λεμόνι, τον χυμό

αλάτι

Εκτέλεση

Βλίτα: Ζεματάμε τα χόρτα σε καυτό νερό για 5΄ και τα στραγγίζουμε.

Σε ένα τηγάνι σοτάρουμε στο ελαιόλαδο τα βλίτα, τα φρέσκα κρεμμυδάκια, τα σκόρδα και τα μυρωδικά για 4΄-5΄, προσθέτοντας αλάτι και αρκετό πιπέρι.

Ρίχνουμε τον ντοματοχυμό, τις ντομάτες και συνεχίζουμε το μαγείρεμα για 5΄ ακόμη.

Σκορδαλιά: Βρέχουμε το ψωμί με νερό και το στύβουμε καλά.

Στο μπλέντερ πολτοποιούμε όλα τα υλικά προσθέτοντας σε συνεχή, μικρή ροή το ελαιόλαδο, μέχρι να ομογενοποιηθούν. Δοκιμάζουμε τη σκορδαλιά και διορθώνουμε τη γεύση και την οξύτητά της με επιπλέον λεμόνι, αλάτι ή αν χρειαστεί λίγο νερό.

Σερβίρουμε τα βλίτα με λίγη ψιλοκομμένη ντομάτα και τη σκορδαλιά.

Φωτογραφία: Εύα Μονοχάρη

https://www.protothema.gr/r