Παγωτό χαρούπι – κακάο, χωρίς παγωτομηχανή (plant based)
Άννα Χαλικιά

Κι εκεί που νόμιζες ότι αρκετά ασχολήθηκα με το χαρούπι -θυμίζω σου είχα φτιάξει μπισκότα ολικής με χαρουπόμελο & ταχίνι – σκάω μύτη για να σου προτείνω ένα παγωτό που δεν μοιάζει με κανένα από όσα έχεις δοκιμάσει φέτος ή σκοπεύεις να καταβροχθίσεις στο άμεσο μέλλον. Παγωτό χαρούπι λοιπόν κι ας πιστεύουν μερικοί ότι οι χάρες του χαρουπιού ανήκουν στο κατοχικό παρελθόν. Κι επειδή το χαρούπι ταιριάζει πολύ με τη σοκολάτα, το συνδυάζω με κακάο!

Είναι πραγματικά πανεύκολο στην παρασκευή του και δεν χρειάζεσαι παγωτομηχανή: τα ζεσταίνεις όλα σε κατσαρόλα, τα αφήνεις να κρυώσουν και τα βάζεις κατάψυξη. Κι έπειτα υπομονή. Υπέροχα πλούσιο, κρεμώδες και γλυκό από το χαρουπόμελο και το χαρουπάλευρο, 100% plant based, είναι αφιερωμένο σε όλους όσους λατρεύουν τον ταπεινό καρπό που μάθαμε από τις γιαγιάδες μας, τα σπιτικά παγωτά και τις πιο ιδιαίτερες γεύσεις. Θα το τολμήσεις;

Συνταγή

Μερίδες: 10
Χρόνος προετοιμασίας: 10 λεπτά
Χρόνος μαγειρέματος: 8 λεπτά
Χρόνος αναμονής: 8 ώρες

Υλικά
800 ml γάλα καρύδας σε κονσέρβα
25 γρ. κακάο, κοσκινισμένο
15 γρ. χαρουπάλευρο
25 γρ. κορν φλάουρ
220 γρ. χαρουπόμελο
70 γρ. αμυγδαλοβούτυρο ή βούτυρο κάσιους χωρίς ζάχαρη ή αλάτι
½ κ.σ. εκχύλισμα βανίλιας

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
1) Ετοιμάζουμε το παγωτό. Σε κατσαρόλα ρίχνουμε το γάλα καρύδας, το κακάο, το χαρουπάλευρο και το κορν φλάουρ και ανακατεύουμε με σύρμα. Ζεσταίνουμε σε μέτρια/χαμηλή φωτιά, ανακατεύοντας συνέχεια για 6-8 λεπτά, μέχρι το μείγμα να πάρει βράση και να πήξει από το κορν φλάουρ.

2) Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το χαρουπόμελο, το αμυγδαλοβούτυρο (ή βούτυρο κάσιους) και το εκχύλισμα βανίλιας. Ανακατεύουμε καλά με το σύρμα να ενσωματωθούν. Αφήνουμε το τελικό μείγμα να κρυώσει σε θερμοκρασία δωματίου για περίπου 40 λεπτά.

3) Ανακατεύουμε και πάλι το μείγμα, το μεταφέρουμε σε αντικολλητική φόρμα, καλύπτουμε με διάφανη μεμβράνη που εφάπτεται στην επιφάνειά του και συνεχίζουμε με άλλο ένα κομμάτι μεμβράνης και αλουμινόχαρτο. Βάζουμε στην κατάψυξη για 6-8 ώρες.

4) Για να σερβίρουμε, βγάζουμε την φόρμα για 5-15 λεπτά στον πάγκο (αναλόγως πόσες ώρες ή μέρες το έχουμε στην κατάψυξη ή πόσο ζεστή είναι η κουζίνα μας) ή μέχρι να φτάσει την επιθυμητή υφή. Μπορούμε να σερβίρουμε ως έχει ή με ψιλοκομμένη κουβερτούρα και φρεσκοκομμένα φρούτα.

 

Μπορείς να αντικαταστήσεις το γάλα καρύδας με κάποια άγλυκη φυτική ή ζωική (για vegetarian εκδοχή) κρέμα στα ίδια περίπου λιπαρά (15-20%), όχι με ρόφημα καρύδας ψυγείου ή άλλο φυτικό ρόφημα.
Το χαρουπάλευρο και το χαρουπόμελο είναι προϊόντα που πωλούνται σε καταστήματα με είδη ειδικής διατροφής (bio, vegan κλπ) αλλά και σε μεγάλα σουπερμάρκετ αστικών κέντρων.

https://www.madameginger.com/