facebook_page_plugin

Mελομακάρονα σε vegan εκδοχή

Μελωμένα, τραγανά και μικρά, για να μπορείς να φας περισσότερα!
Όταν ήμουν μικρή, είχα μανία με τα μελομακάρονα. Οι -πιο “ενήλικοι”- κουραμπιέδες με άφηναν παγερά αδιάφορη, αν και με τα χρόνια τους αγάπησα και αυτούς. Έχω δοκιμάσει άπειρα. Τα κλασικά πιο μελωμένα και αφράτα. Με ινδοκάρυδο, σιμιγδάλι ή τζίντζερ. Τα ετοιματζίδικα. Τα σπιτικά: από άπειρους αλλά και έμπειρους μάγειρες. Τα βουτηγμένα σε σοκολάτα, χωρίς γλουτένη και με στέβια. Τα δικά μου μελομακάρονα όμως, αυτά που λιγουρεύομαι κάθε μέρα του Δεκέμβρη και που θα βρεις στην δική μου κουζίνα είναι τα τραγανά. Μελωμένα ναι, αλλά να μπορώ να τα μασήσω. Τα πιο “κουλουρένια” λοιπόν. Με φυστίκι Αιγίνης, γιατί το προτιμώ από το καρυδάκι. Ποιο είναι το μυστικό; Μικρά, ίσαμε δυο μπουκίτσες και καυτά -έτσι όπως είναι απ’ τον φούρνο- να βουτάνε σε κρύο σιρόπι. Αχ, γιατί να μην φτιάχνουμε μελομακάρονα όλο τον χρόνο;

Συνταγή
Mελομακάρονα κλασικά & τραγανά (και σε vegan εκδοχή)
Μερίδες: 80 μελομακάρονα
Χρόνος προετοιμασίας: 20 λεπτά
Χρόνος μαγειρέματος: 40 λεπτά

Υλικά για τα μελομακάρονα
1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
240 ml ελαιόλαδο
240 ml ηλιέλαιο
ξύσμα από 2 πορτοκάλια
160 γρ. ζάχαρη
80 ml κονιάκ
2 κ.γ. κανέλα
½ κ.γ. γαρύφαλλο σε σκόνη
χυμός από 2 πορτοκάλια
½ κ.γ. μαγειρική σόδα

Υλικά για το σιρόπι & το σερβίρισμα
400 ml νερό
500 γρ. ζάχαρη
1 ξύλο κανέλας
350 γρ. μέλι ή maple syrup ή σιρόπι αγαύης
1 φλούδα πορτοκαλιού
100 γρ. ξηροί καρποί, τριμμένοι (φυστίκι Αιγίνης, καρύδια, αμύγδαλα κ.λ.π.)

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
1) Ετοιμάζουμε πρώτα το σιρόπι. Βάζουμε το νερό, την ζάχαρη, το ξύλο κανέλας, το μέλι και την φλούδα πορτοκαλιού σε μικρή κατσαρόλα. Ανακατεύουμε και βάζουμε να ζεσταθεί σε χαμηλή φωτιά. Σιγοβράζουμε για 4-5 λεπτά. Αφήνουμε να κρυώσει εντελώς.


Για να κάνουμε τα μελομακάρονά μας vegan, αρκεί στο σιρόπι να αντικαταστήσουμε το μέλι με maple syrup (σιρόπι κέδρου) ή σιρόπι αγαύης, που βρίσκουμε σε όλα τα μεγάλα σουπερμάρκετ αλλά και σε καταστήματα με προϊόντα ειδικής διατροφής.

2) Ανακατεύουμε το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ.

3) Σε μεγάλο μπολ ανακατεύουμε με σύρμα το ελαιόλαδο, το ηλιέλαιο, το ξύσμα, την ζάχαρη, το κονιάκ, την κανέλα και το γαρύφαλο.

4) Ρίχνουμε την μαγειρική σόδα στον χυμό, ανακατεύουμε, αφήνουμε να αφρίσει και ρίχνουμε στο μπολ με τα υπόλοιπα υλικά. Ανακατεύουμε καλά.

5) Προσθέτουμε σταδιακά το μείγμα με το αλεύρι και ανακατεύουμε απαλά με το άλλο χέρι μας, να ενωθεί με το υγρό μείγμα. Προσέχουμε να μην παραζυμώσουμε το μείγμα.

6) Πλάθουμε μικρά μελομακάρονα (περίπου 20 γρ. το καθένα) και τα τοποθετούμε -με μικρή απόσταση μεταξύ τους- σε ταψί περασμένο με λαδόκολλα. Τα πιέζουμε ελαφρά με πιρούνι, σταυρωτά.

7) Ψήνουμε τα μελομακάρονα σε προθερμασμένο φούρνο, στους 170°C στον αέρα, για περίπου 30 λεπτά μέχρι να χρυσίσουν.

8) Όσο είναι καυτά τα περνάμε (σε δόσεις) για 2-3 λεπτά από το κρύο σιρόπι κι απ’ τις δύο μεριές και τα ακουμπάμε σε πιατέλα.

9) Τα πασπαλίζουμε με τους τριμμένους ξηρούς καρπούς της αρεσκείας μας. Όσο σιρόπι περισσέψει, το φυλάμε και -αν θέλουμε- ανανεώνουμε κάθε τόσο τα μελομακάρονα ή τα περιχύνουμε με 2-3 κ.σ. σκέτο μέλι.https://www.madameginger.com/

 

forwoman

Μείνετε ενημερωμένοι. Εγγραφείτε στο Newsletter μας.

Ζώδια - Σχέσεις

Υγεία

Παιδί

Τέχνες

Επικαιρότητα

Τα cookies βοηθάνε στην καλύτερη εμπειρία σας στην περιήγηση της ιστοσελίδας μας, συνεχίζοντας συμφωνείτε με τη χρήση τους.