facebook_page_plugin

Κέικ μαρμπρέ με ελαιόλαδο, πορτοκάλι και κανέλα

Υλικά
4 μεγάλα αυγά

440 gr ζάχαρη

250 ml ελαιόλαδο

 

200 ml χυμό πορτοκαλιού

1 κουταλιά ξύσμα πορτοκαλιού

500 gr αλεύρι που φουσκώνει μόνο του

2 κουταλάκια κανέλα

2 κουταλάκια κακάο

1 κουταλάκι νες καφέ

1 κουταλιά κονιάκ ή λικέρ

 

Για το γλάσο πορτοκαλιού

200 gr ζάχαρη άχνη

2-3 κουταλιές χυμό πορτοκαλιού

Για το γλάσο σοκολάτας

125 gr σοκολάτα με περιεκτικότητα 55% σε κακάο

1 κουταλιά ελαιόλαδο

Η κουταλιά μου είναι 15 ml και το κουταλάκι 5 ml και η κούπα 250 ml (δοσομετρικά)

Επί το έργον
Χτυπάμε με το μίξερ του χεριού τα αυγά με τη ζάχαρη να ασπρίσουν. Προσθέτουμε το ελαιόλαδο και το ξύσμα και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε και τον χυμό και ενσωματώνουμε το αλεύρι με μια σπάτουλα αφού το περάσουμε από σήτα (ή το κοσκινίσουμε).

Χωρίζουμε 2,5 κούπες από το μείγμα σε ένα άλλο μπολ και προσθέτουμε την κανέλα, το κακάο, το νες καφέ και το κονιάκ. Ανακατεύουμε καλά. Σε μια φόρμα 28 νούμερο ή σε δυο μακρόστενες (οι δικές μου εδώ είναι 24Χ11 και 25Χ10), βάζουμε εναλλάξ μια κουτάλα της σούπας λευκό μίγμα και ¾ της κουτάλας καφέ μέχρι να τελειώσουν τα μείγματα.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο στους 180 βαθμούς (αντιστάσεις) φούρνο για 50-55 λεπτά (λίγο πιο κάτω από τη μεσαία σχάρα), σύμφωνα με τις γενικές οδηγίες για κέικ. Περιμένουμε 10 λεπτά και αναποδογυρίζουμε.

Αν θέλουμε να καλύψουμε με γλάσο, ανακατεύουμε την αχνοζάχαρη με τον χυμό και πριν στερεοποιηθεί το απλώνουμε στην επιφάνεια. Για το σοκολατένιο γλάσο, βάζουμε σε μπεν μαρί την τριμμένη σοκολάτα ανακατεύοντάς τη με το ελαιόλαδο και όταν έχει λιώσει η μισή την αποσύρουμε και αφήνουμε να λιώσει με τη θερμότητα η υπόλοιπη. Απλώνουμε πάνω από το κέικ.

Παρατηρήσεις
Επειδή τα αυγά μου ήταν μεγάλα (των 70 gr) έβαλα 200 ml χυμό. Αν ήταν πιο μικρά θα έβαζα ολόκληρη την κούπα δηλαδή 250ml.
Για πιο απλό σερβίρισμα πασπαλίζουμε το κέικ με αχνοζάχαρη.
Αν βάλουμε το κέικ σε μια φόρμα, θα χρειαστεί περισσότερος χρόνος για να ψηθεί, περίπου 70 λεπτά. Έτσι κι αλλιώς δοκιμάζουμε αν είναι ψημένο με το τεστ του μαχαιριού που αναφέρεται στις γενικές οδηγίες. Διπλασιάζουμε τα υλικά για την κάλυψη που θα επιλέξουμε ή καλύπτουμε το μισό με γλάσο πορτοκαλιού και το άλλο μισό με γλάσο σοκολάτας για να έχουμε και τις δυο γεύσεις!
Σ’ αυτήν τη φάση υπάρχει στο σπίτι αντικολλητικό σπρέι για τις φόρμες μου οπότε το χρησιμοποίησα. Αν δεν έχουμε, πρέπει να λαδώσουμε και να αλευρώσουμε τις φόρμες ή να χρησιμοποιήσουμε φόρμες σιλικόνης.
Μπορούμε να αραιώσουμε το καφέ μείγμα με χυμό ή με γάλα αντί για κονιάκ.

]Βαγγελιώ Κασσαπάκη

https://www.cretangastronomy.gr/

forwoman

Μείνετε ενημερωμένοι. Εγγραφείτε στο Newsletter μας.

Ζώδια - Σχέσεις

Υγεία

Παιδί

Τέχνες

Επικαιρότητα

Τα cookies βοηθάνε στην καλύτερη εμπειρία σας στην περιήγηση της ιστοσελίδας μας, συνεχίζοντας συμφωνείτε με τη χρήση τους.