facebook_page_plugin

Νηστίσιμη ζύμη σαν κουρού, για πίτες και πιτάκια φούρνου

Η κανονική κουρού ζύμη έχει γιαούρτι και σε αρκετές εκδοχές και αυγό, αλλά η εναλλακτική συνταγή που έχω στο τετράδιό μου, περιέχει πορτοκαλάδα με ανθρακικό. Ναι, πορτοκαλάδα, ακόμη και για αλμυρές εφαρμογές. Η γλυκύτητα της πορτοκαλάδας δεν είναι καθόλου αισθητή ενώ δίνει ωραία υφή στη ζύμη.

Η πηγή της συνταγής αγνοείται σε βάθος χρόνου. Η ζύμη είναι πολυδοκιμασμένη και πετυχαίνει πάντα!

Νηστίσιμη ζύμη σαν κουρού, για πίτες και πιτάκια φούρνου

Εδώ και χρόνια το βούτυρο ή η μαργαρίνη έχει αντικατασταθεί στη συνταγή μου από ελαιόλαδο και τις τελευταίες 1-2 φορές αντικατέστησα και την πορτοκαλάδα με χυμό πορτοκαλιού. Έτσι κι αλλιώς και πιο οικονομικά είναι αυτή την εποχή τα πορτοκάλια και πιο υγιεινά. Ας κρατήσουμε την πορτοκαλάδα για το καλοκαίρι, που δεν θα βρίσκουμε φρέσκο χυμό εύκολα.

Υλικά
200ml φρέσκο χυμό πορτοκαλιού ή πορτοκαλάδα με ανθρακικό

200ml ελαιόλαδο

2 κουταλιές σούπας (30ml) ρακή ή άλλο λευκό ποτό

¾ κουταλάκι αλάτι

430-450 gr αλεύρι που φουσκώνει μόνο του.

Επί το έργον

Ανακατεύουμε τα υγρά υλικά και το αλάτι σε ένα μπολ ανάμειξης και προσθέτουμε το αλεύρι. Ζυμώνουμε να ενσωματωθεί, αφήνουμε να ξεκουραστεί για κανένα 15λεπτο και χρησιμοποιούμε τη ζύμη για πίτες φούρνου ή πιτάκια.

Για μια μέτρια πίτα, στρώνουμε στη λαμαρίνα του φούρνου χαρτί ψησίματος. Χωρίζουμε τη ζύμη σε 2 μέρη το ένα λίγο μεγαλύτερο από το άλλο.

Απλώνουμε με το χέρι το μεγαλύτερο κομμάτι πάνω στο χαρτί. Πάνω σε ένα άλλο κομμάτι χαρτί ή σε ένα φύλλο σιλικόνης ανοίγουμε και το άλλο κομμάτι πάλι με το χέρι.

Αφού απλώσουμε τη γέμιση της επιλογής μας πάνω στο πρώτο κομμάτι, παίρνουμε με το χαρτί το δεύτερο φύλλο και σκεπάζουμε μ’ αυτό τη γέμιση. Κλείνουμε την πίτα και αλείφουμε με ελαιόλαδο. Αν θέλουμε πασπαλίζουμε με σουσάμι.

Ψήνουμε την πίτα σε προθερμασμένο στους 160 βαθμούς φούρνου για 45 λεπτά και μετά ανεβάζουμε στους 180 βαθμούς τη θερμοκρασία μέχρι να ροδίσει όσο μας αρέσει.

Παρατηρήσεις
1)Αν θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε τη ζύμη για μικρά πιτάκια βάζουμε ολόκληρο το πακέτο του αλευριού που φουσκώνει μόνο του (500gr) για να γίνει λίγο πιο σφικτή η ζύμη και να είναι πιο σταθερά τα φυλλαράκια.

2) Το ψήσιμο της πίτας αρχικά σε πιο χαμηλή θερμοκρασία, κάνει πιο μπισκοτένιο το φύλλο.

3)Αν η γέμιση έχει υγρασία, βάζουμε 1-2 κουταλιές χονδρό σιμιγδάλι ή ρύζι για να μη μας χαλάσει το φύλλο.

4)Η ζύμη μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για ανοικτές πίτες.

Η ζύμη μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για γλυκιά γέμιση. Αν θέλετε προσθέστε 2-3 κουταλιές ζάχαρη και ξύσμα από κάποιο εσπεριδοειδές.https://www.cretangastronomy.gr/

forwoman

Μείνετε ενημερωμένοι. Εγγραφείτε στο Newsletter μας.

Ζώδια - Σχέσεις

Υγεία

Παιδί

Τέχνες

Επικαιρότητα

Τα cookies βοηθάνε στην καλύτερη εμπειρία σας στην περιήγηση της ιστοσελίδας μας, συνεχίζοντας συμφωνείτε με τη χρήση τους.