Ιανουαρίου 20, 2019

KOYZINA

ΥΛΙΚΑ

1 κιλό μπρόκολο
1 δόση μπεσαμέλ
250γρ. μπέικον
2 πατατούλες
250γρ. κίτρινο τυρί τύπου γκούντα
2 κρεμμυδάκια πράσινα
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Βράζουμε το μπρόκολο. Καθαρίζουμε τις πατατούλες και τις κόβουμε πολύ λεπτές φέτες και τις βάζουμε μια στρώση στο ταψί.
Σωτάρουμε το μπέικον με το κρεμμυδάκι και στη συνέχεια το ανακατευουμε με το μπρόκολο και τα κίτρινα τυριά.
Φτιάχνουμε την μπεσαμέλ και απλώνουμε στρώση μπεσαμέλ- στρώση μπέικον και τελειώνουμε με μπεσαμέλ.
Ψήνουμε μέχρι να πάρει χρωμα η μπεσαμέλ.

Θέλει περίπου 45 λεπτά.

KOYZINA

Ανδρέας Λαγός

Υλικά
Για τη βάση
250γρ. καρύδια
70γρ. ζάχαρη καστανή
3 κουτ. σούπας βούτυρο λιωμένο
2 κουτ. σούπας αλεύρι
Για τη γέμιση
2 μεγάλες κόκκινες γλυκοπατάτες λιωμένες
3½ κουτ. σούπας κορνφλάουρ
150γρ. πετιμέζι
1 κουτ. γλυκού κανέλα
¼ κουτ. γλυκού μοσχοκάρυδο
¼ κουτ. γλυκού τζίντζερ σκόνη
2 κουτ. γλυκού βανίλια υγρή
¼ κουτ. γλυκού σόδα
¼ κουτ. γλυκού αλάτι
2 κουτ. σούπας σταφίδες ξανθές

Για το σερβίρισμα
καρύδια χοντροκομμένα
ξύσμα λεμονιού


Διαδικασία
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 170οC. Βάζετε στο μπλέντερ όλα τα υλικά για τη βάση και πολτοποιείτε μέχρι να ομογενοποιηθούν.

Μοιράζετε το μίγμα σε 6 ατομικές φόρμες τάρτας, απλώνετε ομοιόμορφα έτσι ώστε να καλύψετε τον πάτο και τα τοιχώματα από τις φόρμες. Ψήνετε στο φούρνο για 10 λεπτά.

Σε μια κατσαρόλα ρίχνετε τις γλυκοπατάτες, το κορνφλάουρ, το πετιμέζι, την κανένα, το μοσχοκάρυδο, το τζίντζερ, τη βανίλια, τη σόδα και το αλάτι. Μαγειρεύετε 4-5 λεπτά περίπου, ανακατεύοντας συνεχώς, μέχρι να δέσει το μίγμα.

Κατεβάζετε από τη φωτιά, προσθέτετε τις σταφίδες ανακατεύετε και μοιράζετε τη γέμιση στις προψημένες βάσεις. Την απλώνετε ομοιόμορφα και ψήνετε στο φούρνο, στους 170οC για άλλα 20 λεπτά.

Βγάζετε τις τάρτες από το φούρνο, αφήνετε να κρυώσουν, πασπαλίζετε με καρύδια, ξύσμα λεμονιού και σερβίρετε.

Tips
Αν θέλετε να κάνετε μεγάλη φόρμα τάρτας, πρέπει να διπλασιάσετε σχεδόν την ποσότητα της βάσης αλλά όχι απαραίτητα και τη γέμιση.

Για να γίνουν πουρές οι γλυκοπατάτες πρέπει να τις βράσετε ή να τις ψήσετε. Η δεύτερη περίπτωση είναι καλύτερη γιατί δεν κρατάνε νερό, που βγαίνει στη γέμιση.

olivemagazine.gr

KOYZINA

Το μόνο που θα χρειαστείτε λοιπόν είναι το αβοκάντο και τα ψητά λαχανικά.

Τα λαχανικά μας μπορεί να είναι: κολοκυθάκια, πολύχρωμες πιπεριές, μανιτάρια, κρεμμύδια, καρότα, κολοκυθάκια, μελιτζάνες.

Τα ψήνουμε στον φούρνο (180 C) σε αντικολλητικό χαρτί με λίγο λάδι, αλάτι και πιπέρι. 15 λεπτά είναι αρκετά, μην λιώσουν…

Απλώνουμε τις τορτίγιας στον πάγκο της κουζίνας. Στη συνέχεια απλώνουμε το χούμους σε κάθε πίτα τορτίγιας.

Προσθέτουμε το αβοκάντο σε φέτες και τα ψητά λαχανικά. Τις τυλίγουμε και κλείνουμε την μια τους άκρη με χαρτί.

theveganfairies.com

KOYZINA

Στην αρχαιότητα, το κρεμμύδι το χρησιμοποιούσαν ευρέως τόσο για τη νοστιμιά του όσο και για τις φαρμακευτικές του ιδιότητες. Στις μέρες μας, μπορεί να αποτελεί ένα κοινότατο υλικό μαγειρικής, αλλά οι περισσότεροι δεν γνωρίζουν πόσο σημαντική είναι η διατροφική του αξία.

Το κρεμμύδι βοηθά στην πέψη, ρυθμίζει το σάκχαρο στο αίμα, βελτιώνει την οστική πυκνότητα, ενισχύει την απορρόφηση του λυκοπένιου, προλαμβάνει από ορισμένα είδη καρκίνου επειδή στοχεύει στην καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών, βελτιώνει ακόμα και τον ύπνο και τη διάθεση. Σε αυτή τη συνταγή τα κρεμμύδια συνδυάζονται σε μια χειμωνιάτικη εκδοχή με φρυγανιστά κρουτόν και με τυρί, συγκεκριμένα εδώ με γραβιέρα Νάξου.

Υλικά

– 70 γραμμάρια βούτυρο

– 4 λευκά και ξηρά κρεμμύδια, καθαρισμένα και ψιλοκομμένα

– 2 σκελίδες σκόρδο

– 2 κλωναράκια θυμάρι

– 500 ml ζωμό βοδινού ή λαχανικών

– 1 σφηνάκι κονιάκ

– αλάτι

– πιπέρι

– 1 γαρίφαλο

– 1 δάφνη

– 4 φέτες ψωμί (προαιρετικά πολύσπορο ή ολικής αλέσεως)

– 70 γρ. τριμμένη γραβιέρα

Μέθοδος

1. Κόβουμε σε λεπτές φέτες τα κρεμμύδια. Λιώνουμε το βούτυρο σε μια μεγάλη κατσαρόλα και σε χαμηλή φωτιά. Προσθέτουμε τα κρεμμύδια και ανακατεύουμε μέχρι να καραμελώσουν και να χρυσίσουν. Προσθέτουμε το αλάτι και το πιπέρι και τα σοτάρουμε για 10 λεπτά περίπου.

2. Στη συνέχεια, προσθέτουμε το καθαρισμένο σκόρδο με λίγο ελαιόλαδο και δυναμώνουμε τη φωτιά μέχρι να σκουρύνουν κι άλλο.

3. Σβήνουμε με το κονιάκ και αφού εξατμιστεί το αλκοόλ, ρίχνουμε τη δάφνη, το γαρίφαλο και το θυμάρι. Αμέσως μετά, ρίχνουμε το ζωμό που είναι αραιωμένος σε ζεστό νερό. Βράζουμε έτσι για ακόμα 20 λεπτά.

4. Σε ένα ταψάκι, απλώνουμε τις φέτες ψωμιού με λίγο ελαιόλαδο και από πάνω το τυρί. Βάζουμε στο φούρνο στους 180°C βαθμούς για 5 λεπτά. Σερβίρουμε.

KOYZINA

Σπανάκι και φέτα είναι ένας από τους αγαπημένους μας συνδυασμούς... πόσο μάλλον όταν τον συναντάμε σε ένα φανταστικό quiche με υπέροχη μπισκοτένια τραγανή βάση.

Υλικά

Για τη βάση

250 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

½ κ.γλ. αλάτι

140 γρ. ανάλατο βούτυρο κομμένο σε κυβάκια (θερμοκρασία ψυγείου)

40 γρ. παρμεζάνα τριμμένη

1 αυγό (χωρισμένο το ασπράδι από τον κρόκο)

2 κ.σ. παγωμένο νερό

Για τη γέμιση

450 γρ. κατεψυγμένο σπανάκι

250 γρ. τυρί ricotta

4 μεγάλα αυγά (χτυπημένα)

100 ml. κρέμα γάλακτος

4 φρέσκα κρεμμυδάκια

25 γρ. μαϊντανό, ψιλοκομμένο

25 γρ. άνηθο, ψιλοκομμένο

2 σκελίδες σκόρδο (πολτοποιημένες)

Αλάτι

Πιπέρι

Φέτα

Για τη βάση

Σε ένα μπολ βάζουμε το αλεύρι, το αλάτι, το βούτυρο και ανακατεύουμε καλά. Προσθέτουμε το τυρί και τον κρόκο, κρατώντας το ασπράδι στην άκρη για αργότερα.

Ρίχνουμε σιγά σιγά το παγωμένο νερό και ζυμώνουμε μέχρι να δημιουργηθεί μία ομοιόμορφη ζύμη.

Πλάθουμε σε μπάλα, τυλίγουμε σε διάφανη μεμβράνη και τοποθετούμε στο ψυγείο για 30 λεπτά με μία ώρα.

Εντωμεταξύ προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 190 βαθμούς.

Με τη βοήθεια του πλάστη ανοίγουμε τη ζύμη σε καθαρή αλευρωμένη επιφάνεια και τη μεταφέρουμε σε πυρίμαχη ταρτιέρα διαμέτρου 25 εκ.

Την πιέζουμε στη βάση και τις πλευρές, έτσι ώστε να πάρει το σχήμα της και στη συνέχεια την τρυπάμε με πιρούνι. Τοποθετούμε για 15 λεπτά στην κατάψυξη.

Όταν τη βγάλουμε καλύπτουμε με αντικολλητικό χαρτί και γεμίζουμε με ειδικά βαρίδια ψησίματος, φασόλια, ή ρύζι.

Ψήνουμε για 20 λεπτά.

Βγάζουμε προσεκτικά από τον φούρνο, αφαιρούμε τα βαρίδια και το χαρτί και περνάμε την επιφάνεια με το ασπράδι.

Ξαναβάζουμε στον φούρνο για 10 λεπτά.

Μόλις πάρει ένα χρυσαφί χρώμα, την αποσύρουμε, αφήνουμε σε ειδική σχάρα και φτιάχνουμε τη γέμιση.

Για τη γέμιση

Τυλίγουμε το σπανάκι σε πετσέτα (σαν πουγκί) και τη στριφογυρίζουμε για να στραγγίξουν τα υγρά του.

Ψιλοκόβουμε και τα ανακατεύουμε σε μπολ μαζί με τη ricotta, τα αυγά και την κρέμα.

Τέλος, προσθέτουμε τα κρεμμυδάκια, τον μαϊντανό, τον άνηθο και το σκόρδο.

Αλατοπιπερώνουμε και ρίχνουμε τα 2/3 της φέτας.

Αδειάζουμε στη βάση και θρυμματίζουμε στην επιφάνεια την υπόλοιπη φέτα.

Ψήνουμε για 35-45 λεπτά. Αν αντιληφθούμε ότι παίρνει χρώμα αρκετά γρήγορα, καλύπτουμε με αλουμινόχαρτο.

Αφήνουμε να κρυώσει για 30 λεπτά και σερβίρουμε.

KOYZINA

Η τέλεια σαλάτα με παντζάρια και υπέροχη βινεγκρέτ από τον Τάσο Αντωνίου. Το μυστικό βρίσκεται στο ψήσιμο των παντζαριών στη λαδόκολλα. Φτιάξτε εύκολα και γρήγορα την πιο γευστική σαλάτα με παντζάρια!
Μερίδες: 6
Θερμίδες: 240 θερμίδες

Υλικά
1 κιλό παντζάρια
1/4 φλιτζ. ελαιόλαδο
3 κ.σ. μηλόξιδο
1 κ.σ. μουστάρδα
1 κ.γλ. θυμάρι αποξηραμένο
αλάτι
φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 190°C.

Χωρίζουμε τους βολβούς των παντζαριών από τα φύλλα τους. Πλένουμε τους βολβούς και τους τρίβουμε καλά. Τους βάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ, προσθέτουμε το ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι και ανακατεύουμε πολύ καλά.

Φτιάχνουμε σφιχτά πουγκάκια από ένα κομμάτι λαδόκολλα και βάζουμε στο κάθε πουγκάκι από 2-3 βολβούς. Ισομοιράζουμε στα πουγκάκια το λάδι που έχει περισσέψει στο μπολ. Αν θέλουμε, μπορύμε να αρωματίσουμε τα παντζάρια τοποθετώντας από μία σκελίδα σκόρδο στο κάθε πουγκί. Τυλίγουμε τα πουγκάκια σφιχτά με αλουμινόχαρτο. Τα βάζουμε σε λαμαρίνα ή ταψί και ψήνουμε για 45-50 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν αρκετά.

Κατόπιν ξετυλίγουμε τα πουγκάκια και μόλις οι βολβοί κρυώσουν καλά τους κόβουμε σε μέτρια κομμάρια. Ετοιμάζουμε τη βινεγκρέτ, ανακατεύοντας σε μπολ το μηλόξυδο, τη μουστάρδα, το θυμάρι, το ελαιόλαδο και αλατοπίπερο. Προσθέτουμε και το υγρό που έμεινε στα πουγκάκια από το ψήσιμο των βολβών.

Σε σαλατιέρα αναμειγνύουμε τα παντζάρια με τη βινεγκρέτ και σερβίρουμε.

Σημειώσεις

Μπορούμε να προσθέσουμε ανθότυρο, κατσικίσιο τυρί, γιαούρτι ή και ξηρούς καρπούς της αρεσκείας μας στην παντζαροσαλάτα μας.

KOYZINA

Tο ριζότο με κολοκύθα, μανιτάρια και μπέικον είναι ένα γευστικό πιάτο, ιδανικό για όλη την οικογένεια.

Υλικά

160 γραμμάρια ρύζι

140 γραμμάρια κολοκύθας

80 γραμμάρια μπέικον

25 γραμμάρια αποξηραμένα μανιτάρια πορτσίνι

1/4 κρεμμύδι

4 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο

25 ml λευκό κρασί

Ζωμό λαχανικών

Αλάτι

Εκτέλεση

Βάζουμε τα αποξηραμένα μανιτάρια σε ζεστό νερό για περίπου 15-20 λεπτά. Μετά από αυτό το χρονικό διάστημα τα κόβουμε σε κομμάτια. Σε ένα τηγάνι με ελαιόλαδο σοτάρουμε το κρεμμύδι αφού το ψιλοκόψουμε, ανακατεύοντας περιστασιακά. Όταν το κρεμμύδι πάρει χρώμα προσθέτουμε τα ρύζι και συνεχίζουμε το ανακάτεμα. Σε αυτό το σημείο προσθέτουμε την κολοκύθα κομμένη σε κύβους και στη συνέχεια τα μανιτάρια.

Ανακατεύουμε προσεκτικά και σοτάρουμε για μερικά λεπτά, στη συνέχεια προσθέτουμε το κρασί και αφήνουμε να εξατμιστεί. Όταν το κρασί έχει εξατμιστεί τελείως, ρίχνουμε 3-4 κουταλιές ζωμό λαχανικών και συνεχίζουμε το μαγείρεμα για περίπου 15-20 λεπτά. Προς το τέλος προσθέτουμε το μπέικον και ανακατεύουμε μέχρι να το ριζότο να έχει ετοιμαστεί.

KOYZINA

Η Κινόα θεωρείται η μόνη φυτική τροφή που παρέχει όλα τα απαραίτητα αμινοξέα, πρωτεΐνες, ιχνοστοιχεία, και βιταμίνες, χωρίς να περιέχει γλουτένη. Σε σύγκριση με τα άλλα σιτηρά, περιέχει την υψηλότερη ποσότητα φωσφόρου, καλίου, μαγνησίου, σιδήρου και ασβεστίου και για αυτό προστέθηκε στη διατροφή των αστροναυτών της NASA.

Υλικά:

1 κούπα κινόα
1 κούπα κόκκινες φακές
1/4 της κούπας ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
2 κ.σ ελαιόλαδο
1/3 της κούπας νιφάδες βρώμης
4-5 κ.σ. αλεύρι ντίγκελ
1 χούφτα μαιντανό, ψιλοκομμένο
1 χούφτα κόλιανδρο, ψιλοκομμένο
1κ.γ. πάπρικα
1/2 κ.γ. κύμινο
1 κ.γ. κουρκουμά
αλάτι , πιπέρι.
Εκτέλεση:

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 C.

Βράζουμε την κινόα και τις φακές σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας. Τα αφήνουμε να κρυώσουν(για πιο γρήγορα τα βάζουμε και ψυγείο).

Σε ένα τηγάνι βάζουμε μια κουταλιά της σούπας λάδι και σοτάρουμε το κρεμμύδι για 4 λεπτά.

Ανακατεύουμε όλα τα υλικά σε ένα μπολ και με ένα κουτάλι παίρνουμε μια ποσότητα,την βάζουμε σε ένα ταψί με αντικολλητικό χαρτί και την πατάμε ελαφρά για να δώσουμε ένα ομοιόμορφο κυκλικό σχήμα.

Ψήνουμε στο φούρνο για 25 λεπτά και τα αφήνουμε να κρυώσουν πριν τα φάμε (εντάξει, μια μπουκίτσα μπορούμε να κλέψουμε και όταν είναι ζεστά)

Συνοδεύουμε τα μπέργκερ μας με:

φύλλα κόκκινου κινέζικου λάχανου,
φύλλα μαρουλιού,
σοταρισμένα μανιτάρια,
ντοματίνια,
πικάντικο κίμτσι (συνταγή σύντομα),
μους αβοκάντο.
Τέλειο,πλήρες και υγιεινό το γεύμα μας σήμερα, με χρώματα και γεύσεις ξεχωριστές!

theveganfairies.com

KOYZINA

Ένα παγωτό στη λογική του εκμέκ κανταΐφι, έχει βάση από σιροπιασμένο κανταΐφι με αμυγδαλάκι και από πάνω δύο γεύσεις παγωτό γιαούρτι. Το βύσσινο να μη λείπει…
Έτοιμο σε:1:20'
Ioanna Stamoulou

Για τη βάση και το σιρόπι
500γρ. κανταΐφι
100γρ. βούτυρο
¾ φλιτζανιού αμύγδαλα κοπανισμένα
2 φλιτζάνια ζάχαρη
1½ φλιτζάνι νερό
1 ξυλάκι κανέλας
2 κουτ. σούπας χυμό λεμονιού
Για το παγωτό
1 κονσέρβα φυτική σαντιγί
1 σφηνάκι λικέρ μαστίχα ή κονιάκ
½ κουτ. γλυκού μαστίχα κοπανισμένη με λίγη ζάχαρη
1 κονσέρβα ζαχαρούχο γάλα
500γρ. γιαούρτι στραγγιστό 2% λιπαρά
100γρ. κουβερτούρα σε κομματάκια, λιωμένη στα μικροκύματα
100γρ. γλυκό κουταλιού βύσσινο

Διαδικασία
Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 165οC. Παίρνετε ένα ταψάκι με αποσπώμενο πάτο διαμέτρου 28εκ. και μαγκώνετε από κάτω του ένα κομμάτι χαρτί ψησίματος.

Χωρίζετε το κανταΐφι στη μέση και με ένα ψαλίδι ψιλοκόβετε το μισό και καλύπτετε με τα κομματάκια του τον πάτο του ταψιού. Πασπαλίζετε από πάνω το ψιλοκομμένο αμύγδαλο (αφού κρατήσετε λίγο στην άκρη για το σερβίρισμα), ρίχνετε κουταλιά κουταλιά λίγο βούτυρο, σκεπάζετε με λίγο από το υπόλοιπο κανταΐφι το οποίο ψιλοκόβετε επίσης και περιχύνετε με λίγο βούτυρο ακόμη. Το κανταΐφι που θα σας περισσέψει το απλώνετε ψιλοκομμένο σε ξεχωριστό ταψάκι και το βουτυρώνετε με το υπόλοιπο βούτυρο. Βάζετε τα ταψιά στο φούρνο και τα ψήνετε για 35 λεπτά περίπου μέχρι να ροδοκοκκινίσει το κανταΐφι.

Στο μεταξύ ετοιμάζετε το σιρόπι: Βράζετε το νερό με τη ζάχαρη και την κανέλα για 8 λεπτά από τη στιγμή που θα πάρει βράση το σιρόπι κι αφού το ανακατέψετε λίγο στην αρχή για να διαλυθεί η ζάχαρη στο νερό. Στο τέλος προσθέτετε το χυμό του λεμονιού και τραβάτε το σιρόπι από τη φωτιά. Αφήνετε να κρυώσει.

Ετοιμάζετε και το παγωτό: Χτυπάτε στο μίξερ τη φυτική σαντιγί για 5 λεπτά μέχρι να φουσκώσει και να αφρατέψει. Προσθέτετε το λικέρ μαστίχας, το ζαχαρούχο γάλα και την κοπανισμένη μαστίχα και συνεχίζετε το χτύπημα για 5 λεπτά επιπλέον να φουσκώσει καλά το μίγμα. Ρίχνετε το γιαούρτι, χτυπάτε λίγο ακόμη να ενσωματωθεί και στο τέλος το χωρίζετε το παγωτό σε δύο μπολ και ανακατεύετε στο μισό τη λιωμένη σοκολάτα. Αφήνετε τα δύο παγωτά στην κατάψυξη.

Ξεφουρνίζετε τα δύο ταψάκια με το κανταΐφι και τα σιροπιάζετε μοιράζοντας με ένα κουτάλι το σιρόπι λίγο λίγο. Αφού κρυώσουν τα κανταΐφια, ντύνετε την περιφέρεια του ταψιού με τον αποσπώμενο πάτο με λωρίδες λαδόκολλας. Πάνω από το κανταΐφι στρώνετε πρώτα το σοκολατένιο παγωτό και από πάνω το λευκό. Αφήνετε την τούρτα στην κατάψυξη να παγώσει καλά.

Όταν θέλετε να σερβίρετε ξεφορμάρετε και τοποθετείτε την τούρτα σε πιατέλα και αφαιρείτε τις λαδόκολλες. Από πάνω σπάζετε σε κομμάτια το δεύτερο κανταΐφι και διακοσμείτε με λίγο ψημένο και ψιλοκομμένο αμύγδαλο, γλυκό και σιρόπι βύσσινο. Κόβετε κομμάτια και μοιράζετε την τούρτα σε πιάτα.

KOYZINA

Mια αφράτη λαχταριστή τουρτίτσα με βάση μπισκότων όρεο, γέμιση με άρωμα πορτοκαλιού φέτες μανταρίνια, γαρνιρισμένη με υπέροχη γκανάς σοκολάτας. Μια συνταγή (από εδώ) για ένα πεντανόστιμο γλύκισμα χωρίς ψήσιμο, για όλες τις περιστάσεις που θα ξετρελάνει μικρούς και μεγάλους.

Υλικά
Για τη βάση:
24 μπισκότα όρεο
1/4 φλ. τσαγιού λιωμένο βούτυρο
Για τη γέμιση με άρωμα πορτοκαλιού:
1 συσκευασία ζελέ πορτοκάλι των 100 γρ.
2 κ.γ. εκχύλισμα πορτοκαλιού [*]
1/2 φλ. τσαγιού χυμό πορτοκαλιού
2 ½ φλ. τσαγιού σαντιγί
5 μανταρίνια σε φέτες καθαρισμένες χωρίς κουκούτσια [**]
Για την επικάλυψη γκανάς σοκολάτας:
1 φλ. τσαγιού κρέμα γάλακτος πλήρης
340 γρ. σταγόνες σοκολάτας κουβερτούρας ή σοκολάτα κουβερτούρα κομμένη σε μικρά κομματάκια

Εκτέλεση 
Για τη βάση: Θρυμματίζετε σε μπλέντερ τα μπισκότα όρεο, προσθέτετε το λιωμένο βούτυρο και συνεχίζετε το χτύπημα για λίγο ή μέχρι να ενσωματωθεί πλήρως το βούτυρο. Στρώνετε το μείγμα ισομερώς, πιέζοντας το στη βάση ενός στρογγυλού ταψιού, με αποσπώμενο πάτο διαμέτρου βάσης 20 εκ. και το βάζετε στο ψυγείο να κρυώσει. 
Για τη γέμιση: Σε ένα κατσαρολάκι βάζετε το εκχύλισμα πορτοκαλιού και 2/3 φλ. νερό και βράζετε σε μέτρια φωτιά. Μόλις κοχλάσει ρίχνετε το ζελέ, το κατεβάζετε από τη φωτιά και ανακατεύετε καλά μέχρι να διαλυθούν πλήρως οι κόκκοι του ζελέ. 

Γεμίζετε το 1/2 φλ. τσαγιού χυμό πορτοκαλιού μέχρι επάνω με πολύ παγωμένο νερό το οποίο έχετε αφήσει για λίγο στη κατάψυξη. Το ρίχνετε μέσα στο κατσαρολάκι με το διαλυμένο ζελέ και ανακατεύετε μέχρι να αρχίσει να πήζει ελαφρώς το μείγμα. Το αφήνετε για λίγο στην άκρη να κρυώσει.
Σε μεγάλο μπολ βάζετε τα 2 1/2 φλ. τσαγιού σαντιγί. Ρίχνετε μέσα και τον έτοιμο ζελέ από το κατσαρολάκι και χτυπάτε με το μίξερ για λίγα δευτερόλεπτα να ενσωματωθεί. Σκεπάζετε με μεμβράνη το μπολ και το βάζετε στο ψυγείο για 20 λ περίπου να κρυώσει καλά και να σφίξει.

Καθαρίζετε τα μανταρίνια, χωρίζετε τις φέτες από τις οποίες αφαιρείτε τις άσπρες ίνες και τα κουκούτσια τους. Βγάζετε το μείγμα γέμισης από το ψυγείο, στρώνετε το μισό πάνω από τη βάση και τοποθετείτε από πάνω τις φέτες μανταρινιού [κρατήστε μερικές για γαρνίρισμα].

Πάνω από τις φέτες μανταρινιού στρώνετε και ισιώνετε το άλλο μισό μείγμα γέμισης και βάζετε το ταψί στο ψυγείο για 30 λ ή μέχρι να πήξει και σταθεροποιηθεί καλά η γέμιση.

Για τη γκανάς σοκολάτας: Βάζετε σε κατσαρολάκι, σε μέτρια προς υψηλή θερμοκρασία, τη κρέμα γάλακτος και μόλις κοχλάσει τη κατεβάζετε από τη φωτιά. Ρίχνετε μέσα τις σταγόνες σοκολάτας και τις αφήνετε για 4 λ χωρίς να τις ανακατέψετε. Μετά χτυπάτε το μείγμα κρέμας σοκολάτας με ένα αυγογδάρτη μέχρι να διαλυθεί πλήρως η σοκολάτα και έχετε μια λεία σοκολατένια κρέμα. Την αφήνετε για λίγο στην άκρη να μισοκρυώσει.

Στρώνετε 1 φλ. τσαγιού από τη γκανάς σε όλη την επιφάνεια πάνω από τη γέμιση και τη βάζετε στο ψυγείο για 20 λ περίπου. Μόλις έλθει σε θερμοκρασία δωματίου η υπόλοιπη γκανάς τη βάζετε σε κορνέ ή σακούλα ζαχαροπλαστικής και διακοσμείτε το γλυκό σας περιμετρικά και με ροζέτες [όπως στη φωτογραφία]. Τη στολίζετε, προαιρετικά, με φέτες μανταρινιού ή κομμένες φέτες πορτοκαλιού.

Το εκχύλισμα πορτοκαλιού μπορείτε να το βρείτε σε ντελικατέσεν και σε καταστήματα που πωλούν μπαχαρικά. Δίνει απίστευτο άρωμα και γεύση στο γλυκό και είναι σχετικά φτηνό. Σε περίπτωση που δεν μπορείτε να το προμηθευτείτε αντικαταστήστε το με 2 καψουλίτσες βανίλιας και 2 κ.γ. χυμό πορτοκαλιού.

Η αυθεντική συνταγή προτείνει κομπόστα μανταρινιού.

Για τη κομπόστα μανταρίνι: θα χρειαστείτε:

350 γρ. καθαρισμένα μανταρίνια
100 γρ. ζάχαρη και
3/4 φλ. τσαγιού νερό. 
Καθαρίζετε και κόβετε σε φέτες τα μανταρίνια, αφαιρείτε τις άσπρες ίνες και τα κουκούτσια. Βάζετε σε μια κατσαρολίτσα, σε χαμηλή φωτιά, τα μανταρίνια, το νερό και τη ζάχαρη και ανακατεύετε απαλά, να λιώσει η ζάχαρη. Αφήνετε την κομπόστα να σιγοβράσει για 15 λ, ανακατεύοντας ανά διαστήματα. Τη κατεβάζετε από τη φωτιά και μόλις μισοκρυώσει βγάζετε όσες φέτες μανταρινιών θα βάλετε στο γλυκό σας και τις αφήνετε σε απορροφητικό χαρτί να στραγγίξουν καλά. Συνεχίζετε τη διαδικασία για το γλυκό σας όπως αναφέρεται στη συνταγή

Τις υπόλοιπες φέτες της κομπόστας με τα υγρά τους τα βάζετε σε καθαρά βάζα και τη τρώτε γαρνιρισμένη σε γιαούρτι. 

sintayes.gr

© 2017 Forwoman.gr
facebook_page_plugin
Τα cookies βοηθάνε στην καλύτερη εμπειρία σας στην περιήγηση της ιστοσελίδας μας, συνεχίζοντας συμφωνείτε με τη χρήση τους.
Περισσότερα Αποδοχή