Φεβρουαρίου 28, 2020

KOYZINA

Πεντανόστιμα ξερά σύκα, ανθότυρο και παξιμάδια είναι τα υλικά που χρειάζεστε για να φτιάξετε ένα ελληνικό τσιζκέικ.

ΥΛΙΚΑ

Για τη βάση

150 γρ. Παξιμάδια κρίθινα Αλεσμένα στο μούλτι σε σκόνη

50 γρ. Βούτυρο Αγελάδας Soft, λιωμένο

30 γρ. Ζάχαρη άχνη Και επιπλέον για το πασπάλισμα

Για την κρέμα

1 κιλό Ανθότυρο

150 γρ. Ζάχαρη άχνη

4 τεμ. Αυγά

Για τα σύκα

200 γρ. Ξερά σύκα Ψιλοκομμένα

200 γρ. Ζάχαρη

400 γρ. Νερό

1 τεμ. Λεμόνι Το χυμό και το ξύσμα του

1 τεμ. Κανέλα

Σύκα
Σε μία κατσαρόλα ρίχνουμε τη ζάχαρη, το νερό, το χυμό λεμονιού, το ξύσμα και την κανέλα. Βάζουμε την κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και μόλις πάρει βράση το μείγμα, προσθέτουμε τα σύκα. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και βράζουμε για περίπου 25-30 λεπτά. Αφήνουμε τα σύκα να κρυώσουν.

Βάση
Ανακατεύουμε τα τριμμένα παξιμάδια με το λιωμένο βούτυρο και την άχνη ζάχαρη. Αδειάζουμε το μείγμα σε ένα τσέρκι διαμέτρου 24 εκ., που έχουμε ακουμπήσει σε ένα ταψί. Το απλώνουμε και το πιέζουμε πολύ καλά, να γίνει μια συμπαγής βάση.

Κρέμα
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το ανθότυρο με τη ζάχαρη άχνη πολύ καλά με έναν αυγοδάρτη, προσθέτοντας και τα αυγά ένα-ένα. Μόλις γίνει ένα ομοιογενές μείγμα, το απλώνουμε πάνω από τη βάση.

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 160◦C-170◦C. Ψήνουμε το τσίζκεϊκ για 45-50 λεπτά. Το αφήνουμε να κρυώσει, ξεφορμάρουμε και απλώνουμε στην επιφάνεια τα σύκα. Πασπαλίζουμε με άχνη ζάχαρη και σερβίρουμε.

Ευχαριστούμε θερμά τoν Στέλιο Παρλιάρο και το steliosparliaros.gr για την παραχώρηση αυτής της συνταγής, https://www.madeingreece.news/

KOYZINA

Συστατικά
Για τον ξινό τραχανά

1 κιλό γιαούρτι στραγγιστό
500 γρ. σιμιγδάλι, ψιλό

500 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.

1 κ.γ. αλάτι

1 κ.γ. πιπέρι
Για την τραχανόσουπα

1 λίτρο νερό, σε θερμοκρασία δωματίου

200-250 γρ. τραχανά ξινό

1 κ.γ. αλάτι

50 γρ. ελαιόλαδο
Για το σερβίρισμα

50 γρ. ελαιόλαδο

8 φέτες μπέικον, κομμένο σε λωρίδες

μπούκοβο

θυμάρι, φρέσκο

ψωμί, φρυγανισμένο

Μέθοδος Εκτέλεσης

Για τον ξινό τραχανά

Σε μια λεκάνη, βάζουμε όλα τα υλικά και ξεκινάμε να τα ζυμώνουμε με τα χέρια μας, ρίχνοντας λίγο λίγο το αλεύρι. Στόχος μας είναι να πάρουμε μια ζύμη που να μην κολλάει στα χέρια.

Απλώνουμε ένα καθαρό σεντόνι πάνω σε μια μεγάλη επιφάνεια (π.χ. τον πάγκο της κουζίνας ή το τραπέζι), κόβουμε κομματάκια από τη ζύμη ίσα με ένα φουντούκι, και τα βάζουμε πάνω στο σεντόνι.

Σκεπάζουμε τον τραχανά με ένα τούλι και τον στεγνώνουμε στον ήλιο για 2-3 ημέρες.

Αφού περάσουν οι 2-3 ημέρες, για να είμαστε σίγουροι ότι έχει στεγνώσει, ψήνουμε τον τραχανά σε ταψιά, σε μονή δόση στον φούρνο, στους 50°C στον αέρα, για περίπου 2 ώρες.

Τρίβουμε τον τραχανά σε σήτα ή στο πολυμηχάνημα με τα μαχαίρια και τον μεταφέρουμε σε υφασμάτινες τσάντες (ή μαξιλαροθήκες), όπου τον φυλάμε σε καλά αερισμένο χώρο για περίπου 1 χρόνο.

Για την τραχανόσουπα

Σε μια κατσαρόλα, ρίχνουμε το νερό, τον τραχανά, το αλάτι, το ελαιόλαδο, και τα σιγοβράζουμε για περίπου 10 λεπτά μέχρι να πήξει η σούπα. Καλό είναι να ανακατεύουμε συνεχώς, γιατί ο τραχανάς κολλάει εύκολα στον πάτο της κατσαρόλας.

Σε ένα τηγανάκι, βάζουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το μπέικον κομμένο σε λωρίδες για 2-3 λεπτά.

Συνοδεύουμε τον τραχανά με το μπέικον, πασπαλίζουμε με φρέσκο θυμάρι, μπούκοβο, και σερβίρουμε με φρυγανισμένο ψωμί.

ΑΚΗΣ ΠΕΤΡΕΤΖΙΚΗΣ

KOYZINA

Υλικά:

100 γρ. καρύδια
225 γρ. πτι μπερ
125 γρ. βούτυρο
1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
150 γρ. ζαχαρούχο γάλα
10 γρ. κονιάκ
15 γρ. κακάο
350 γρ. κουβερτούρα λιωμένη
1 κ.σ. μέλι
1 κ.γ. κοφτή κανέλα

Εκτέλεση:

Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε το βούτυρο και μεταφέρουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να λιώσει.
Στο μούλτι βάζουμε τα μπισκότα, τα καρύδια και τα χτυπάμε. Δεν θέλουμε να γίνουν σκόνη αλλά να μείνουν κάποια κομμάτια.
Αδειάζουμε το μείγμα του μούλτι σε ένα μπολ και προσθέτουμε το λιωμένο βούτυρο, το ζαχαρούχο, την κανέλα, το κακάο, το κονιάκ, τη βανίλια και το μέλι.
Ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά.
Πιέζουμε το μείγμα με τα χέρια ώστε να σφίξει και το τοποθετούμε σε μία διάφανη μεμβράνη.
Με τα χέρια μας το απλώνουμε ώστε να πάρει σχήμα σαν σαλάμι και το τυλίγουμε στη μεμβράνη.
Ανοίγουμε δύο μεμβράνες παράλληλα, να ακουμπάνε μεταξύ τους και τοποθετούμε το σαλάμι.
Τυλίγουμε πολύ σφιχτά στις μεμβράνες.
Βάζουμε στο ψυγείο για 2-3 ώρες ή στην κατάψυξη για 1 ώρα.
Στη συνέχεια, αφαιρούμε τη μεμβράνη και κόβουμε σε φέτες 1 εκ.
Παίρνουμε κάθε κομμάτι με ένα πιρούνι ή μία τσιμπίδα και βουτάμε στη λιωμένη κουβερτούρα. Αφαιρούμε και βάζουμε πάνω σε μία λαδόκολλα.
Από τη στιγμή που το σαλάμι μας είναι παγωμένο θα κρυώσει και θα σταθεροποιηθεί η κουβερτούρα. Εναλλακτικά μπορούμε να τις βάλουμε στο ψυγείο.
Τυλίγουμε σε αλουμινόχαρτο και σερβίρουμε.

https://www.madeingreece.news

KOYZINA

Ο σιμιγδαλένιος χαλβάς είναι ένα πολίτικο και αγαπημένο γλυκό ειδικά τη Σαρακοστή.

Υπάρχει σε πολλές παραλλαγές και με προσθήκες διάφορων ξηρών καρπών, αποξηραμένων φρούτων κλπ.

Να θυμάστε για τα υλικά το γνωστό 1 – 2 – 3 – 4 όπως θα δείτε παρακάτω, με μια μικρή διαφοροποίηση (προαιρετικά) όσον αφορά τη ζάχαρη.

ΠΡΟΣΟΧΗ Η ΚΟΥΠΑ που θα επιλέξετε (μικρή-μέτρια-μεγάλη) στη δοσολογία πρέπει να είναι η ίδια για όλα τα υλικά!!

 

Υλικά
• 1 κούπα ηλιέλαιο
• 2 κούπες χοντρό σιμιγδάλι
• 3 κούπες ζάχαρη ή 2 κούπες ζάχαρη + 2 κουταλιές μέλι
• 4 κούπες νερό (* προαιρετικά μπορείτε να αντικαταστήσετε τη 1 κούπα με φυσικό χυμό πορτοκαλιού)
• 1/2 κούπα ξηρούς καρπούς (καρύδια ή αμύγδαλα ή ότι σας αρέσει)
• 1 κουταλάκι κοφτό κανέλα
• 1 ξύλο κανέλας
• 3-4 γαρύφαλλα
• 3-4 φλούδες πορτοκαλιού
• ξύσμα από 1-2 πορτοκάλια
• 1 κοφτό κουταλάκι κανέλα
• 1 βανίλια
• 1/2 κούπα σταφίδες
• *προαιρετικά βάζουμε μικρά κομματάκια από αποξηραμένα φρούτα ( σύκο, ανανά κλπ)
• μερικούς σπόρους ροδιού για το ντεκόρ

Βήματα
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το νερό (μαζί με το χυμό αν προτιάτε), τη ζάχαρη, τις φλούδες πορτοκαλιού, το ξύλο κανέλας, τα φαρύφαλλα να σιγοβράσουν για 5'. Κατεβάζουμε από τη φωτιά και βάζουμε 2 κουταλιές μέλι και αν θέλουμε και τη βανίλια (έχει τόσο ωραίο άρωμα το μέλι που η βανίλια είναι περιττή). Αφήνουμε να κρυώσει λιγάκι. Επίσης βάζουμε τις σταφίδες μέσα σε λίγο λικέρ ή κονιάκ για να φουσκώσουν και να μαλακώσουν.
 Σε μια κατσαρόλα ψιλή βάζουμε το ηλιέλαιο να ζεσταθεί. Μόλις αρχίζει να καίει, ΠΡΟΣΟΧΗ όχι να καπνίζει, βάζουμε το σιμιγδάλι, χαμηλώνουμε σε μέτρια τη φωτιά και αρχίζουμε να ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα συνεχώς, μετά από λίγο βάζουμε τους ξηρούς καρπούς της αρεσκείας μας να καβουρντιστούν μαζί. Βλέπουμε σιγά σιγά ότι αρχίζει από κάτω πρώτα να παίρνει καφετί χρώμα, ανακατεύουμε συνέχεια μέχρι να αλλάξει χρώμα όλο το σιμιγδάλι και να γίνει σκούρο ξανθό.

ΤΡΑΒΑΜΕ ΣΤΗΝ ΑΚΡΗ ΤΗΝ ΚΑΤΣΑΡΟΛΑ από τη φωτιά και μετά από 1-2 λεπτά βάζουμε με πολύ προσοχή το σιρόπι αφού το στραγγίσουμε (βλέπε φωτο) γιατί πιτσιλάει από την υψηλή θερμοκρασία που είχε αναπτύξει κατά το καβούρντισμα. Ανακατεύουμε και ξαναβάζουμε την κατσαρόλα στη φωτιά μέχρι να απορροφήσει όλο το σιρόπι ανακατεύοντας.

ΠΡΟΣΘΕΤΟΥΜΕ ΚΑΝΕΛΑ & ΞΎΣΜΑ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙΟΥ (από το χοντρό μέρος του τρίφτη) αφού κατεβάσουμε από τη φωτιά. Προσθέτουμε τις σταφίδες ή ότι άλλο σας αρέσει από αποξηραμένα φρούτα.

 Λαδώνουμε μια φόρμα μεγάλη ή ατομικές και πασπαλίζουμε με κανέλα τα τοιχώματα. Βάζουμε ολόκληρα καρύδια στον πάτο (βλέπε βίντεο & φωτο). Βάζουμε μέσα το χαλβά μέχρι να γεμίσει, πατώντας πολύ ελαφρά να γεμίσουν τα κενά. Σκεπάζουμε με πετσέτα μέχρι να κρυώσει και ξεφορμάρουμε.

Αναποδογυρίζουμε τη φόρμα σε μια πιατέλα και ρίχνουμε από πάνω σπόρους ροδιού που δίνουν ένα πολύ ωραίο χρωματικά αποτέλεσμα.
http://www.cuzinagias.gr/

KOYZINA

Για την βάση:
200 g παξιμάδια
150 g λιωμένο βούτυρο
........................................
Για τη κρέμα:
800 g γάλα εβαπορέ ζαχαρούχο
75 g άνθος αραβοσίτου βανίλια
50 g βούτυρο (θερμοκρασία δωματίου)
600 g τυρί κρέμα
100 ml κρέμα γάλακτος
..............................................
Για τη σάλτσα καραμέλας:
150 g βούτυρο (θερμοκρασία δωματίου)•
250 g ζάχαρη •
200 ml κρέμα γάλακτος •
½ κουταλάκι αλάτι
1 κουταλάκι εκχύλισμα βανίλιας

KOYZINA

Η viral συνταγή μακαρονάδας... μπλουμ -Ολα μαζί σε μια κατσαρόλα, ίσως ό,τι πιο εύκολο

Μια από τις συνταγές της γκουρού Martha Stewart που έχουν γίνει viral είναι η συνταγή για μακαρονάδα... μπλουμ στην κατσαρόλα.

Ισως η πιο εύκολη και γρήγορη συνταγή για μακαρονάδα που έχουμε δει ποτέ, χωρίς να χρειαστεί να φτιάξεις ξεχωριστή σάλτσα κλπ.

Υλικά για συνταγή για μακαρονάδα... μπλουμ, στην κατσαρόλα:
350 γραμμάρια λινγκουίνι
350 γραμμάρια μικρές ντομάτες κομμένες στη μέση
1 κρεμμύδι, κομμένο σε φέτες
4 σκελίδες σκόρδο, κομμένο σε λεπτές φέτες
1/2 κουταλάκι του γλυκού κόκκινο πιπέρι
λίγα φύλλα φρέσκου βασιλικού
Λίγο αλάτι και λίγο φρεσκοτριμμένο πιπέρι
4 1/2 φλιτζάνια νερό
λίγο φρέσκο λάδι
Φρεσκοτριμμένο τυρί παρμεζάνα, για το σερβίρισμα
Εκτέλεση συνταγής για μακαρονάδα... μπλουμ, στην κατσαρόλα:
Η συνταγή είναι τόσο απλή: Βάζετε στο τηγάνι τα μακαρόνια, το κρεμμύδι, το σκόρδο, τα ντοματάκια, το αλάτι και το πιπέρι και στο τέλος προσθέτουμε το νερό.
Με το πού αρχίσει να βράζει το νερό αρχίζουμε να ανακατεύουμε το περιεχόμενο, μέχρι να βράσουν τα μακαρόνια και να γίνουν al dente. Αφήνουμε το φαγητό στη φωτιά, μέχρι να εξατμιστεί το νερό για περίπου 9 λεπτά.
Σε περίπτωση που δεν σας ικανοποιεί το αποτέλεσμα και θέλετε τα μακαρόνια σας πιο βρασμένα, τότε, προσθέστε λίγο βραστό νερό και αφήστε τα να βράσουν μέχρι να έχετε το ικανοποιητικό αποτέλεσμα.
Σερβίρετε τη μακαρονάδα με λίγη φρεσκοτριμμένη παρμεζάνα και φρέσκο λάδι.
iefimerida.gr

KOYZINA

8 μεγάλα μανιτάρια λευκά
4 μέτρια κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
2 σκελίδες σκόρδο, σε φετούλες
3 πιπεριές κόκκινες, σε ζαράκια
80γρ. νιφάδες βρώμης
½ κεσεδάκι γιαούρτι στραγγιστό
4 κουτ. σούπας μαϊντανό ψιλοκομμένο
2-3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
4 κουτ. σούπας ηλιόσπορους
αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο


Διαδικασία
Σκουπίζετε καλά τα μανιτάρια με υγρό πανί. Αφαιρείτε τα ποδαράκια τους και τα ψιλοκόβετε.

Ζεσταίνετε το ελαιόλαδο και σοτάρετε τα κρεμμύδια και τα σκόρδα. Προσθέτετε τα ψιλοκομμένα ποδαράκια των μανιταριών και τις πιπεριές, αλατοπιπερώνετε, χαμηλώνετε τη φωτιά και ψήνετε για 7-10 λεπτά.

Προσθέτετε το μαϊντανό και τη βρώμη, ανακατεύετε και ρίχνετε το στραγγιστό γιαούρτι. Ανακατεύετε στο μίγμα και τους ηλιόσπορους και γεμίζετε με αυτό τα μανιτάρια.

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180οC. Μεταφέρετε τα μανιτάρια σε λαδωμένο πυρίμαχο σκεύος και τα ψήνετε στο φούρνο μέχρι να ψηθούν καλά τα μανιτάρια και η γέμισή τους να κάνει μια ωραία κρούστα. Τα σερβίρετε σαν συνοδευτικό σε ψητά κρεατικά.

Tips
Παραλλαγή: Μπορείτε να αφαιρέσετε τις πιπεριές και να προσθέσετε στο μίγμα μπρόκολα, ντομάτες ψιλοκομμένες ή κολοκυθάκια σε κύβους.

https://www.olivemagazine.gr

KOYZINA

Απολαυστικές πάστες σοκολάτας, που δεν χρειάζονται καθόλου ψήσιμο και μπορείτε να τις απολαύσετε ακόμη και σε περιόδους νηστείας.

Ντίνα Νικολάου

Υλικά
Για τη βάση
1 φλιτζάνι καρύδια πεκάν, τριμμένα
4-5 χουρμάδες, χωρίς πυρήνα
½ φλιτζάνι κακάο, σε σκόνη
1 κουτ. γλυκού βανίλια υγρή
1 πρέζα αλάτι θαλασσινό

Για την κρέμα σοκολάτας
2 φλιτζάνια κάσιους ωμά
½ φλιτζάνι μέλι
2 κουτ. γλυκού βανίλια υγρή
½ φλιτζάνι νερό
¾ φλιτζανιού κακάο
½ φλιτζάνι λάδι καρύδας

Για το σερβίρισμα
1 φλιτζάνι κακάο
¼ φλιτζανιού λάδι καρύδας
¼ φλιτζανιού νερό
10-12 καρύδια πεκάν, ολόκληρα, για το γαρνίρισμα


Διαδικασία
Για τη βάση: Βάζετε όλα τα υλικά σε ένα επεξεργαστή τροφίμων ή σε ένα μούλτι και πολτοποιείτε μέχρι να ενωθούν και να δημιουργηθεί μια πάστα.

Βάζετε χάρτινες θήκες σε ένα ταψάκι για muffins και μοιράζετε το μίγμα της βάσης. Πιέζετε με τον πάτο ενός ποτηριού για να ισιώσει η βάση και αφήνετε στην άκρη μέχρι να φτιάξετε την κρέμα.

Για την κρέμα: Βάζετε τα κάσιους, το μέλι, τη βανίλια και το νερό σε ένα μπλέντερ και πολτοποιείτε για 10 λεπτά, μέχρι να δημιουργηθεί ένα κρεμώδες μίγμα. Ανά διαστήματα σταματάτε τη λειτουργία του μπλέντερ και με μια σπάτουλα σπρώχνετε τα υλικά που έχουν κολλήσει στα πλαϊνά του σκεύους, ώστε να πολτοποιηθούν και αυτά και να μη μείνουν χοντρά κομμάτια.

Με το μπλέντερ σε λειτουργία προσθέτετε το κακάο και το λάδι καρύδας, μέχρι να ενωθούν όλα τα υλικά και να γίνουν μια απαλή κρέμα. Μοιράζετε την κρέμα σοκολάτας στις θήκες με τη βάση και βάζετε στο ψυγείο για 3-4 ώρες μέχρι να παγώσουν.

Για το σερβίρισμα, χτυπάτε στο μούλτι όλα τα υλικά μέχρι να δημιουργηθεί ένα ωραίο γλάσο. Περιχύνετε τα παστάκια και γαρνίρετε με 1 καρύδι πεκάν από πάνω.

Tips
Λάδι καρύδας θα βρείτε στα καταστήματα με βιολογικά προϊόντα.

https://www.olivemagazine.gr/

KOYZINA

Castella: Το ιαπωνικό κέικ με ελάχιστα υλικά που γίνεται πανεύκολα -Αφράτο και μελένιο
Αγαπάμε το κέικ όσο κανένα άλλο γλυκό. Είναι αφράτο, γευστικό και απλό. Πάει με όλα.

Μια φέτα κέικ είναι ό,τι πρέπει για να συνοδεύσει τον καφέ ή το τσάιμας.

Υπάρχουν πολλές, διαφορετικές συνταγές για κέικ, που μπορείς να βρεις για να φτιάξεις αυτό που λαχταράς.

Για κάτι διαφορετικό, ψάξαμε και βρήκαμε μια ιαπωνική συνταγή για κέικ, πολύ απλή αλλά πεντανόστιμη.

Το ιαπωνικό κέικ ονομάζεται Castella και έχει πορτογαλικές ρίζες. Ωστόσο, οι Ιάπωνες το υιοθέτησαν και το συνοδεύουν μαζί με το τσάι τους. Έχει ελάχιστα υλικά και γίνεται γρήγορα και πανεύκολα.

ΥΛΙΚΑ

4 μέτρια αβγά (σε θερμοκρασία περιβάλλοντος)
110 γρ. ζάχαρη
2-3 κουταλιές της σούπας μέλι
100 γρ. αλεύρι σκληρό

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 C. Σε μπεν μαρί ρίχνουμε τα αβγά με τη ζάχαρη και χτυπάτε καλά με μίξερ χειρός στο δυνατό για 6 λεπτά, μέχρι να φουσκώσει πολύ το μείγμα.

Προσθέτουμε το μέλι και συνεχίζουμε το χτύπημα σε μέτρια ταχύτητα για μισό λεπτό.

Συνεχίζοντας να χτυπάμε σε μέτρια ταχύτητα προσθέτουμε σιγά-σιγά το αλεύρι, σε 3 δόσεις, μέχρι να γίνει ένα με το μείγμα.

Στρώνουμε ένα αντικολλητικό χαρτί ψησίματος σε μια μακρόστενη φόρμα κέικ, να καλύπτει τον πάτο και τα τοιχώματα και αδειάζουμε μέσα το μείγμα. Ψήνουμε το κέικ στον φούρνο για 10-15 λεπτά, μέχρι να πάρει η επιφάνεια ένα χρυσοκίτρινο χρώμα.

Στη συνέχεια το καλύπτουμε με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος, χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στους 170 C και ψήνουμε για 40 λεπτά ακόμη. Δοκιμάζουμε, βυθίζοντας ένα μαχαίρι, καθώς η λάμα πρέπει να βγει καθαρή.

Ξεφορμάρουμε και καλύπτουμε την επιφάνεια με πλαστική μεμβράνη. Αναποδογυρίζουμε το κέικ στη φόρμα και όσο είναι ακόμη ζεστό το κλείνουμε σε μια πλαστική σακούλα τροφίμων για 12 ώρες.

Τέλος, σερβίρουμε κόβοντας το κέικ μας σε φέτες.

Καλή απόλαυση!

https://www.bovary.gr/

 

KOYZINA

Panforte: Το φρουτένιο κέικ που έφεραν οι Σταυροφόροι στην Τοσκάνη από την Ανατολή θα γίνει το αγαπημένο σου
Τα κέικ είναι ο βασιλιάς των γλυκών. Είναι μαλακά, αφράτα και συνοδεύουν τέλεια ένα ζεστό ρόφημα, όπως ο αγαπημένος μας καφές.

Μεγαλώσαμε με τα κέικ της μαμάς, που μοσχοβολούσαν σε όλο το σπίτι. Υπάρχουν απίστευτα πολλές διαφορετικές εκδοχές και συνταγές, για όλα τα γούστα.

Με σοκολάτα, φρούτα, ξηρούς καρπούς και ό,τι άλλο μπορείς να φανταστείς. Παράδοση με fluffy, λαχταριστά κέικ, όμως, δεν έχει μόνο η χώρα μας.

Ψάχνοντας για ιδιαίτερες γεύσεις, βρήκαμε τη συνταγή για το «Panforte».Πρόκειται για ένα γλυκό από την Τοσκάνη και σημαίνει «δυνατό ψωμί».

Οι ρίζες του κέικ πάνε πίσω στον Μεσαίωνα όταν οι Σταυροφόροι το ανακάλυψαν στην Τουρκία και το έφεραν στην Σιένα της Ιταλίας.

Περιέχει μέλι, ξηρούς καρπούς, φρούτα και μπαχαρικά και είναι ένα από τα αγαπημένα κεράσματα των Ιταλών. Μοιάζει με τον δικό μας χαλβά ή ακόμη και τις μπάρες, αν κοπεί σε λεπτά κομμάτια.

Είναι το τέλειο χειμωνιάτικο κέρασμα!

ΥΛΙΚΑ (40+20 λεπτά, 20 κομμάτια)

150 γρ. μέλι
100 γρ. ολόκληρα αμύγδαλα, ψημένα
100 γρ. ολόκληρα φουντούκια, ψημένα
250 γρ. αποξηραμένα φρούτα
1 κουταλιά νερό
125 γρ. ζάχαρη
160 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κ.γ. κανέλα
¾ κ.γ. σκόνη κόλιανδρου
¾ κ.γ. γαρίφαλο
¾ κ.γ. μοσχοκάρυδο
1 κουταλιά ζάχαρη άχνη

ΕΚΤΕΛΕΣΗ


Προθέρμανε τον φούρνο στους 150 C.

Αλεύρωσε μια φόρμα για κέικ 20 cm και βάλε αντικολλητικό χαρτί.

Σε ένα μεγάλο μπολ ανακάτεψε μαζί τα φρούτα και τους ξηρούς καρπούς. Σε άλλο μπολ χτύπα μαζί το αλεύρι και τα μπαχαρικά. Άστα στην άκρη.

Σε μια μικρή κατσαρόλα, χτύπα μαζί το μέλι, το νερό και τη ζάχαρη και ζέστανε σε μεσαία φωτιά ανακατεύοντας μέχρι το μείγμα να αρχίσει να βράζει. Χαμήλωσε τη φωτιά για 2-3 λεπτά μέχρι η ζάχαρη να διαλυθεί.

Πρόσθεσε το μείγμα στους ξηρούς καρπούς και ανακάτεψε μέχρι να ενωθούν καλά. Πρόσθεσε το μείγμα με το αλεύρι και ανακάτεψε καλά για να γίνουν ένα, χρησιμοποιώντας τα χέρια σου και πλάθοντας.

Τοποθέτησε το μείγμα στη φόρμα και με τα χέρια σου, άπλωσε τη ζύμη καλά. Ρίξε την άχνη ζάχαρη και ψήσε για 35-40 λεπτά.

Βγάλε το κέικ και άστο να κρυώσει για 10-15 λεπτά και στη συνέχεια αφαίρεσέ το από την φόρμα.

https://www.bovary.gr/

Πασπάλισε με άχνη ζάχαρη και σέρβιρε.

Καλή απόλαυση!

© 2017 Forwoman.gr
facebook_page_plugin
Τα cookies βοηθάνε στην καλύτερη εμπειρία σας στην περιήγηση της ιστοσελίδας μας, συνεχίζοντας συμφωνείτε με τη χρήση τους.
Περισσότερα Αποδοχή