Μαρτίου 24, 2019

KOYZINA

Προσπαθούμε να τυλίξουμε το στρούντελ σφιχτά ώστε να μην υπάρχει αέρας μέσα και μας σπάσει.

ΥΛΙΚΑ
10 Φύλλα κρούστας

Σουσάμι για το πασπάλισμα

Παπαρουνόσπορος για το πασπάλισμα

Υλικά για τη σάλτσα:

2 Πιπεριές Φλωρίνης
1Καρότο, κομμένο σε κύβους
1 στικ Σέλερι, λεπτοκομμένο
4 κ.σ. Ελαιόλαδο
1 Κρεμμύδι, μέτριο, ψιλοκομμένο
1 σκ. Σκόρδο, ψιλοκομμένη
1 κ.γ. Ρίγανη, ξέρη
1κ.γ. Βασιλικό, ξερό
350 γρ. Ντομάτα κονκασέ
Αλάτι-πιπέρι

Υλικά για τη γέμιση:

360 γρ. Μελιτζάνα, κομμένη σε μικρά κυβάκια
360 γρ. Γλυκοπατάτα, κομμένη σε μικρά κυβάκια
360 γρ. Κολοκυθάκια, κομμένα σε μικρά κυβάκια
Ελαιόλαδο
Αλάτι – πιπέρι

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ & ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Για τη σάλτσα: Καίμε ένα τηγάνι σε δυνατή φωτιά και μόλις κάψει, βάζουμε μέσα τις πιπεριές. Τις ψήνουμε από όλες τις πλευρές μέχρι να καπνιστούν για 20 λεπτά. Παράλληλα βάζουμε μια κατσαρόλα σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και ρίχνουμε τα καρότα, το σέλερι και το ελαιόλαδο. Καραμελώνουμε καλά τα λαχανικά και προσθέτουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο.

Αφού καπνιστούν οι πιπεριές, τις αποσύρουμε και τις ξεφλουδίζουμε. Δεν μας πειράζει να τις ξεφλουδίσουμε πολύ καλά. Τις κόβουμε και αυτές σε κάθετες λωρίδες και τις ρίχνουμε μέσα στη σάλτσα. Προσθέτουμε στη σάλτσα αλάτι, πιπέρι, τη ρίγανη και το βασιλικό, την ντομάτα κον κασέ και χαμηλώνουμε τη φωτιά. Σιγοβράζουμε για 5-6 λεπτά.
Όταν ετοιμαστεί η σάλτσα, τη πολτοποιούμε στο multi και την αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει τελείως.
Για τη γέμιση: Βάζουμε ένα μεγάλο τηγάνι σε μέτρια φωτιά και το αφήνουμε να κάψει. Ρίχνουμε λίγο ελαιόλαδο, τις γλυκοπατάτες και τις μαγειρεύουμε για 2-3 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν.
Στη συνέχεια ρίχνουμε τις μελιτζάνες, τα κολοκύθια, συμπληρώνουμε ελαιόλαδο εφόσον χρειάζεται, χαμηλώνουμε τη φωτιά, αλατοπιπερώνουμε και μαγειρεύουμε τα λαχανικά μέχρι να μαλακώσουν εντελώς, ανακατεύοντας τα ανά τακτά χρονικά διαστήματα.
Όταν είναι έτοιμα, αποσύρουμε το τηγάνι από τη φωτιά και αφήνουμε τα λαχανικά να κρυώσουν τελείως.
Σύνθεση πιάτου: Τοποθετούμε ένα μεγάλο κομμάτι λαδόκολλας στον πάγκο εργασίας.Παίρνουμε ένα φύλλο κρούστας, το τοποθετούμε πάνω στη λαδόκολλα με την μακρύτερη πλευρά να κοιτάει προς τα εμάς. Πασπαλίζουμε με λίγο ελαιόλαδο και τοποθετούμε το επόμενο φύλλο ακριβώς από επάνω. Ακολουθούμε την ίδια διαδικασία για τρία φύλλα ακόμη.
Παίρνουμε τη μισή σάλτσα και την απλώνουμε με ένα κουτάλι σε όλη την επιφάνεια του τελευταίου φύλλου, αφήνοντας περιμετρικά κενό 2-3 εκ. περίπου. Στη συνέχεια παίρνουμε τη μισή γέμιση με τα λαχανικά και την απλώνουμε με ένα κουτάλι οριζόντια στην κάτω πλευρά των φύλλων.
Έπειτα διπλώνουμε τις δύο πλαϊνές άκρες των φύλλων προς τα μέσα και τυλίγουμε σε ρολό ξεκινώντας από τη μακρύτερη πλευρά, σηκώνοντας τη λαδόκολλα ώστε να μας βοηθήσει να κάνουμε ένα σφιχτό ρολό. Λαδώνουμε ολόκληρη την επιφάνεια του στρούντελ και πασπαλίζουμε με σουσάμι και παπαρουνόσπορο.

Με ένα ίσιο μαχαίρι χαράζουμε 3 γραμμές στην επιφάνεια του στρούντελ . Την ίδια διαδικασία ακολουθούμε και για το δεύτερο τεμάχιο.

Τα μεταφέρουμε σε ένα ταψί φούρνου στο οποίο έχουμε στρώσει λαδόκολλα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 190 βαθμούς στις αντιστάσεις πάνω-κάτω για 40-45 λεπτά.
Μόλις είναι έτοιμα, τα αφαιρούμε από το φούρνο και τα αφήνουμε κρυώσουν εντελώς.
Κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε.

giorgostsoulis.com

KOYZINA

Ξεκινάμε καταρχήν ζεματίζοντας τα λαχανικά μας να μην χαλάσουμε το χρώμα τους.

ΥΛΙΚΑ
Για τη ζύμη:

275 γρ. Αλεύρι γ.ο.χ

110 ml. Νερό

7 ml. Ξύδι

2 κ.γ. Ελαιόλαδο

5 γρ. Αλάτι

Για τη γέμιση:

400 γρ. Σταμναγκάθι ,χοντροκομμένο

1200 γρ. Σπανάκι, χοντροκομμένο

3 Κρεμμύδια φρέσκα

1 πρέζα Μοσχοκάρυδο

½ μάτσο Άνηθο, ψιλοκομμένο

¼ μάτσο Δυόσμο, ψιλοκομμένο

50 γρ. Τραχανά, ξινό

300 γρ. Φέτα

Αλάτι-Πιπέρι

Λάδι για το άλειμμα


Για τη γέμιση:

Βάζουμε μια βαθιά κατσαρόλα με νερό να βράσει σε δυνατή φωτιά. Μόλις πάρει βράση το νερό, ζεματίζουμε το σπανάκι για 1-2 λεπτά και το μεταφέρουμε με τη βοήθεια μίας τρυπητής κουτάλας στο σουρωτήρι όπου το αφήνουμε να σουρώσει. Στην ίδια κατσαρόλα , χωρίς να αφαιρέσουμε το νερό ρίχνουμε το σταμναγκάθι και το ζεματίζουμε και αυτό για 1-2 λεπτά. Το σουρώνουμε στο ίδιο σουρωτήρι με το σπανάκι.

Παράλληλα βάζουμε ένα μεγάλο βαθύ τηγάνι σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά, ρίχνουμε μέσα το κρεμμύδι και το σοτάρουμε για 2-3 λεπτά περίπου μέχρι να καραμελώσει. Στη συνέχεια ρίχνουμε μέσα το σπανάκι, το σταμναγκάθι, τον τραχανά και σοτάρουμε για 3 λεπτά. Αποσύρουμε το τηγάνι από τη φωτιά και προσθέτουμε μέσα όλα τα υπόλοιπα υλικά, αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε. Μεταφέρουμε τη γέμιση στο σουρωτήρι και την αφήνουμε στην άκρη.

Για τη ζύμη:

Παίρνουμε ένα μπολ και ρίχνουμε όλα τα στερεά υλικά ανακατεύοντας τα καλά. Προσθέτουμε το ξύδι, το λάδι και σε μικρές δόσεις το νερό.
Ζυμώνουμε με το χέρι μέχρι να σχηματιστεί μια ζύμη ομοιόμορφη που να μη κολλάει στα τοιχώματα. Χωρίζουμε τη ζύμη μας στη μέση, την τοποθετούμε σε ένα αλευρωμένο ταψί και τη σκεπάζουμε με μια κάπως υγρή πετσέτα ή με μεμβράνη τροφίμων. Αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί για περίπου μισή ώρα.
Ανοίγουμε τη ζύμη με τη βοήθεια ενός λεπτού πλάστη μέχρι να γίνει λεπτό φύλλο. Κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας ρίχνουμε λίγο κορν φλάουρ κάθε φορά που χρειάζεται για να μη κολλήσει. Την ίδια διαδικασία θα κάνουμε για το δεύτερο μισό της ζύμης.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς με αντίσταση πάνω κάτω.

Τοποθετούμε το φύλλο σε ένα ταψί φούρνου διαμέτρου 30 εκ. , το αλείφουμε ελαφρώς με ελαιόλαδο και στη συνέχεια τοποθετούμε τη γέμιση σε όλη την επιφάνεια του φύλλου. Σκεπάζουμε περιμετρικά με το δεύτερο φύλλο. Κλείνουμε τις άκρες και αλείφουμε ελαφρώς την επιφάνεια με ελαιόλαδο.
Ψήνουμε τη πίτα για 60 λεπτά.
Βγάζουμε από το φούρνο, την αφήνουμε να κρυώσει και σερβίρουμε.

giorgostsoulis.com

KOYZINA

Εύκολη, νόστιμη αλλά και νηστίσιμη, ιδανική συνταγή και για τους χορτοφάγους.

Τα υλικά που θα χρειαστείς:

300γρ. ταχίνι
300γρ. ζάχαρη
350γρ. χυμό πορτοκάλι
ξύσμα από ένα πορτοκάλι
400γρ. αλεύρι φαρίνα
30γρ. μπέικιν πάουντερ
μια πρέζα αλάτι
1/2 κ.γ γαρίφαλο
1 κ.γ κανέλα
Εκτέλεση

Ξεκίνα να χτυπάς το ταχίνι με τη ζάχαρη στο μίξερ. Πρέπει να αναμειχθούν καλά οπότε θα χρειαστείς ένα 10λεπτο για να χτυπηθούν καλά μαζί. Αφού γίνει ένα ωραίο μείγμα, ρίξε τον χυμό από πορτοκάλι και ανακάτεψε σε χαμηλή ταχύτητα καλά.

Σε ένα μπολ ανακάτεψε το αλεύρι, το μπέικιν, το γαρίφαλο,την κανέλα και το αλάτι. Ξεκίνα να προσθέτεις σιγά σιγά στο μείγμα σου σε χαμηλή ταχύτητα. Το επιθυμητό αποτέλεσμα είναι να γίνει σαν χυλός το μείγμα. Τέλος πρόσθεσε το ξύσμα από πορτοκάλι και ανακάτεψε. Ψήσε σε προθερμασμένο φούρνο για μισή ώρα στους 180 στις αντιστάσεις. Έπειτα, χαμήλωσε στους 160 και ψήσε για άλλη μισή ώρα. Έτοιμη η ταχινόπιτα!

ediva.gr

KOYZINA

Μπορούμε να βάλουμε ότι λαχανικά μας έχουν περισσέψει στο ψυγείο. Είναι μια comfort συνταγή.

ΥΛΙΚΑ
500 γρ. τορτελίνια

7-8 κ.σ. ελαιόλαδο

1 μεγάλο καρότο, κομμένο σε πολύ μικρά καβάκια

1 μεγάλο κολοκυθάκι, κομμένο σε κυβάκια

1 μέτρια μελιτζάνα, κομμένη σε κυβάκια

1 σκ. σκόρδο, ψιλοκομμένη

200 γρ. χυμός τομάτας

10 κλ. θυμάρι, μόνο τα φύλλα, ψιλοκομμένα

Ρίγανη, ξερή

Αλάτι

Πιπέρι

 ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Γεμίζουμε μια κατσαρόλα με αρκετό αλατισμένο νερό και το αφήνουμε να βράσει.

Μόλις βράσει προσθέτουμε τα τορτελίνια και βράζουμε σύμφωνα με τις οδηγίες του πακέτου.
Μόλις βράσουν τα σουρώνουμε και κρατάμε 50 ml. από το νερό του βρασίματος.
Ζεσταίνουμε ένα μεγάλο και βαθύ τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Προσθέτουμε το ελαιόλαδο και το κολοκυθάκι και το σοτάρουμε μέχρι να πάρει ένα ελαφρύ καφέ χρώμα. Μόλις ετοιμαστεί το αδειάζουμε πάνω σε ένα απορροφητικό χαρτί.
Στη συνέχεια προσθέτουμε στο τηγάνι το καρότο ρίχνοντας λίγο ελαιόλαδο ακόμα και το σοτάρουμε για 3 - 4 λεπτά.
Μόλις πάρει και αυτό καφετί χρώμα το αδειάζουμε στο χαρτί μαζί με το κολοκυθάκι.
Τέλος σοτάρουμε και τη μελιτζάνα με λίγο ελαιόλαδο για 2 -3 λεπτά και μόλις ετοιμαστεί την τοποθετούμε με τα υπόλοιπα υλικά.
Στο ίδιο τηγάνι προσθέτουμε, λίγο ελαιόλαδο, το σκόρδο και το σοτάρουμε για 1-2 λεπτά σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά.Έπειτα ρίχνουμε στο τηγάνι, το χυμό τομάτας, το νερό που κρατήσαμε και αφήνουμε τη σάλτσα να σιγοβράσει για περίπου 10 λεπτά μέχρι να δέσει.
Μόλις δέσει η σάλτσα μας ρίχνουμε μέσα στο τηγάνι τα τορτελίνια και ανακατεύουμε πολύ καλά με μια κουτάλα.
Αποσύρουμε το τηγάνι από τη φωτιά αλατοπιπερώνουμε καλά και προσθέτουμε ρίγανη και θυμάρι.
Μοιράζουμε σε πιάτα και σερβίρουμε.

giorgostsoulis.com

KOYZINA

ΥΛΙΚΑ

Υλικά για τη ζύμη των εκλέρ:

140 γρ. Αλεύρι γ.ο.χ

1 κ.γ. Ζάχαρη, κρυσταλλική

125 ml. Γάλα, πλήρες

100 γρ. Βούτυρο

4 Αυγά μέτρια

Υλικά για τη γέμιση:

500 ml. Γάλα, πλήρες

1 κ.γ. Βανίλια εκχύλισμα

150 γρ. Ζάχαρη, κρυσταλλική

30 γρ. Κόρν φλάουερ

4 Κρόκοι από μέτρια αυγά

20 γρ. Βούτυρο, παγωμένο

¼ κ.γ. Μαστίχα

Αλάτι

Υλικά για την επικάλυψη:

120 γρ. Σοκολάτα κουβερτούρα

190 ml. Κρέμα γάλακτος πλήρης

Σοκολατένια τρούφα για το σερβίρισμα

 ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Εκτέλεση για τα εκλεράκια: Βάζουμε σε ένα μικρό κατσαρολάκι το νερό, το βούτυρο, τη ζάχαρη, το αλάτι και σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά ανακατεύουμε με μια ξύλινη κουτάλα μέχρι να λιώσει το βούτυρο. Μόλις λιώσει ρίχνουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε συνεχώς με την κουτάλα μέχρι το ζυμάρι να χάσει σχεδόν όλη την υγρασία για 5-6 λεπτά περίπου.

Έπειτα αδειάζουμε τη ζύμη στον κάδο του μίξερ και με το σύρμα χτυπάμε σε δυνατή ταχύτητα μέχρι να κρυώσει τελείως. Έπειτα ρίχνουμε ένα ένα τα αυγά. Πρέπει το ζυμάρι να είναι αρκετά κολλώδες.
Το αδειάζουμε σε μια σακούλα ζαχαροπλαστικής και κάνουμε με το μείγμα ίσιες γραμμές 5 εκ. περίπου πάνω σε ένα ταψί του φούρνου με λαδόκολλα.

Προσέχουμε να αφήνουμε λίγο κενό μεταξύ τους για να μη κολλήσουν.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς στον αέρα για 10 λεπτά και στη συνέχεια στους 180 βαθμούς για 10-15 λεπτά. Αφαιρούμε από το φούρνο και τα αφήνουμε να κρυώσουν πολύ καλά.
Εκτέλεση για τη γέμιση: Ρίχνουμε σε μια κατσαρόλα, το γάλα και τη μισή ζάχαρη και τη βάζουμε πάνω σε μέτρια φωτιά μέχρι να πάρει μια βράση. Σε ένα μπολ βάζουμε τα αυγά με την υπόλοιπη ζάχαρη, αφού πρώτα την έχουμε χτυπήσει στο multi με τη μαστίχα.
Στη συνέχεια βάζουμε τη βανίλια, το κορν φλάουερ και χτυπάμε με το σύρμα χειρός μέχρι να αφρατέψει λίγο το μείγμα. Έπειτα μόλις βράσει το γάλα , με μια κουτάλα ρίχνουμε σιγά-σιγά στο μείγμα με τα αυγά ανακατεύοντας συνέχεια. Μόλις πάρουν θερμοκρασία τα αυγά αδειάζουμε όλο το περιεχόμενο του μπολ μέσα στη κατσαρόλα και ανακατεύοντας συνεχώς, σιγοβράζουμε την κρέμα μέχρι να πήξει.
Μόλις πήξει βγάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά ρίχνουμε το βούτυρο ανακατεύουμε και αδειάζουμε τη κρέμα σε ένα βαθύ μπολ, καλύπτουμε με διάφανη μεμβράνη η οποία ακουμπάει πάνω στην κρέμα και αφήνουμε να κρυώσει καλά.
Εκτέλεση για την επικάλυψη: Βάζουμε την κρέμα γάλακτος και την κουβερτούρα σε ένα μπολ, καλύπτουμε με μεμβράνη και τα λιώνουμε στον φούρνο μικροκυμάτων στα 700W για 2 λεπτά περίπου και την αφήνουμε στην άκρη.
Σύνθεση γλυκού: Με ένα μικρό μαχαιράκι κάνουμε μικρές τρύπες κάτω από τα εκλέρ, αδειάζουμε τη γέμιση σε μια σακούλα ζαχαροπλαστικής στην οποία έχουμε τοποθετήσει μπροστά μία λεπτή μύτη 6 χιλ. και τα γεμίζουμε.
Παίρνουμε το κάθε εκλεράκι, το βουτάμε μέσα στη σοκολάτα μέχρι τη μέση και στη συνέχεια το τοποθετούμε σε μία σχάρα φούρνου όπου το αφήνουμε να κρυώσει. Ακολουθούμε την ίδια διαδικασία για τα υπόλοιπα εκλεράκια.
Τα αφήνουμε 5 λεπτά ώστε να σφίξει η σοκολάτα, πασπαλίζουμε με σοκολατένια τρούφα και σερβίρουμε.

giorgostsoulis.com

KOYZINA

ΥΛΙΚΑ
Για ζύμη:

120γρ. Βούτυρο

130 ml. Νερό

130 ml.Γάλα πλήρες

140γρ. Αλέυρι γ.ο.χ

40 γρ. Κακάο, κοσκινισμένο

5 γρ. Ζάχαρη,κρυσταλλική

3 γρ. Αλάτι

5 Αυγά μέτρια

Για την κρέμα πατισερί:

480 ml. Γάλα πλήρες

50 γρ. Κακάο, κοσκινισμένο

100 γρ. Ζάχαρη, κρυσταλλική

60 γρ. Κορν φλάουερ

4 Κρόκους από μέτρια αυγά

60 γρ. Δάκρυα σοκολάτας

15 γρ. Βούτυρο, παγωμένο

Για το σερβιρισμα:

Άχνη ζάχαρη

100 γρ.Flakes αμυγδάλου, καβουρδισμένα

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ & ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Για τη ζύμη: Σε μία κατσαρόλα ζεσταίνουμε το γάλα, το νερό, το βούτυρο, το αλάτι και τη ζάχαρη μέχρι να λιώσει το βούτυρο.

Προσθέτουμε στην κατσαρόλα το αλεύρι και το κακάο. Με μια ξύλινη κουτάλα ανακατεύουμε σταδιακά για περίπου 2 λεπτά μέχρι να φύγει η υγρασία.
Στον κάδο του μίξερ αδειάζουμε τη ζύμη και τη χτυπάμε με την βοήθεια του σύρματος σε δυνατή ταχύτητα. Προσθέτουμε ένα - ένα τα αυγά περιμένοντας να απορροφηθεί το πρώτο αφού ρίξουμε το επόμενο.
Μόλις ετοιμαστεί η ζυμή την αδειάζουμε μέσα σε μία σακούλα ζαχαροπλαστικής, κόβουμε την άκρη της με ένα ψαλίδι ώστε να δημιουργήσουμε μία τρύπα 17 χιλ.
Παίρνουμε ένα ταψί φούρνου, τοποθετούμε ένα κομμάτι λαδόκολλας στον πάτο του και με το στυλό σχεδιάζουμε έναν κύκλο διαμέτρου 23 εκ. . ( Για να σχεδιάζουμε πιο εύκολα τον κύκλο χρησιμοποιούμε ως μπούσουλα ένα πιάτο 20 εκ.)
Απλώνουμε ένα μέρος της ζύμης πιέζοντας το κορνέ μέσα από τον κύκλο που σχηματίσαμε. Έπειτα απλώνουμε πάλι άλλο ένας μέρος της ζύμης από τη μέσα πλευρά του προηγούμενου κύκλου. Τέλος, απλώνουμε την υπόλοιπη ζύμη ανάμεσα στους δύο προηγούμενους κύκλους από την πάνω πλευρά.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 190 βαθμούς στον αέρα για 55 λεπτά με 1 ώρα.Μόλις είναι έτοιμο το αφαιρούμε από το φούρνο και το αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει τελείως.
Για την κρέμα πατισερί: Ρίχνουμε σε μια κατσαρόλα, το γάλα, το κακάο και τη μισή ζάχαρη. Ανάβουμε τη φωτιά στο μέτριο και δίνουμε μία βράση στο μείγμα. Σε ένα μπολ βάζουμε τα αυγά με την υπόλοιπη ζάχαρη, το κορνφλάουερ και χτυπάμε με το σύρμα χειρός μέχρι να αφρατέψει λίγο το μείγμα.
9Αφού έχει βράσει το γάλα με μία βαθιά κουτάλα, το ρίχνουμε σιγά-σιγά στο μείγμα με τα αυγά ανακατεύοντας συνέχεια με το σύρμα χειρός. Μόλις πάρουν θερμοκρασία τα αυγά αδειάζουμε όλο το περιεχόμενο του μπολ μέσα στη κατσαρόλα και ανακατεύοντας συνεχώς με το σύρμα, σιγοβράζουμε την κρέμα μέχρι να πήξει και να μην έχει γεύση αλευριού.
Μόλις πήξει βγάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά ρίχνουμε το βούτυρο και τα δάκρυα σοκολάτας, ανακατεύουμε και αδειάζουμε τη κρέμα σε ένα βαθύ μπολ,
Καλύπτουμε με διάφανη μεμβράνη η οποία ακουμπάει πάνω στην κρέμα και την αφήνουμε να κρυώσει καλά.Μόλις κρυώσει αδειάζουμε την κρέμα μέσα σε μία σακούλα ζαχαροπλαστικής.
Σύνθεση: Κόβουμε την ζύμη στη μέση με ένα πριονωτό μαχαίρι. Χρησιμοποιώντας την σακούλα ζαχαροπλαστικής καλύπτουμε ομοιόμορφα με την κρέμα πατισερί όλη την επιφάνεια της βάσης του γλυκού .
Σκεπάζουμε με την άλλη ζύμη και στολίζουμε την επιφάνεια της με κρέμα πατισερί , φιλέ αμυγδάλου και άχνη ζάχαρη.

giorgostsoulis.com

KOYZINA

Το νόστιμο σιροπιαστό έχει αγιορείτικη συνταγή και το dogma την παρουσιάζει.

Υλικά

½ κιλό καταϊφι...
1 βούτυρο
1 κουτί κρέμα άνθος αραβοσίτου βανίλια
7 κουταλιές γάλα νηστίσιμο (αμυγδάλου, φουντουκιού, σόγιας ή καρύδας)
10 κουταλιές της σούπας ζάχαρη
3-4 κουταλιές της σούπας ζάχαρη άχνη
1 κουτί φυτική κρέμα
αμύγδαλα καβουρδισμένα και χονδροκομμένα
Για το σιρόπι
5 ποτήρια νερό
5 ποτήρια ζάχαρη
Εκτέλεση:

Ξαίνουμε το καταϊφι και το τοποθετούμε σε βουτυρωμένο ταψί.
Το περιχύνουμε το λιωμένο βούτυρο και το ψήνουμε στους 150 βαθμούς μέχρι να ροδίσει και να γίνει τραγανό.
Αφού κρυώσει, ρίχνουμε το καυτό σιρόπι και το πασπαλίζουμε με αμύγδαλο.
Για την κρέμα
Σε 7 κούπες ζεστό νερό διαλύουμε 10 κουταλιές της σούπας ζάχαρη και 7 κουταλιές γάλα.
Οταν η ζάχαρη «εξαφανιστεί» προσθέτουμε το άνθος αραβοσίτου και ανακατεύουμε μέχρι να πήξει.
Προσθέτουμε τις δυο κουταλιές βούτυρο και αφήνουμε την κρέμα να κρυώσει.
Μετά την απλώνουμε στο ψημένο κανταϊφι.
Για τη δεύτερη κρέμα

Χτυπάμε την φυτική κρέμα με 3-4 κουταλιές ζάχαρη άχνη μέχρι να σταθεί. Μόλις είναι έτοιμη την στρώνουμε πάνω στην άλλη κρέμα.

KOYZINA

Για να τον φτιάξετε θα πρέπει να ακολουθήσετε κατά γράμμα τη συνταγή. Τα μυρωδικά και μπαχαρικά που χρησιμοποιούνται ίσως σας φανούν πολλά. Το κύμινο ας πούμε φαντάζει εξωφρενικό. Αλλά δείξτε εμπιστοσύνη και το αποτέλεσμα θα σας δικαιώσει αφού ως δια μαγείας όλα τα υλικά συντελλούν στο να μεταμορφωθεί το μανιτάρι σε... κρέας!!

Όλα τα υλικά που χρησιμοποιούνται σε συνδυασμό και σε αυτές ακριβώς τις ποσότητες, καθώς και η τεχνική που θα ακολουθήσουμε παρακάτω δίνουν ακριβώς το αποτέλεσμα του γύρου που θέλουμε.

Υλικά:
500 γραμμάρια μανιτάρια πλευρώτους
100 γραμμάρια ελαιόλαδο
2 σκελίδες σκόρδο κομμένες στη μέση
2 κουταλάκια του γλυκού μείγμα μπαχαρικών για κοτόπουλο
3 κουταλάκια του γλυκού γεμάτα κύμινο
2 κουταλάκια του γλυκού θυμάρι
1 κουταλάκι του γλυκού ρίγανη
4 τσιμπιές πάπρικα καπνιστή
2 κουταλάκια του γλυκού σόγια σος
Αρκετό φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Αλάτι

Εκτέλεση:
Τις παραπάνω ποσότητες των μπαχαρικών, των μυρωδικών και των μανιταριών θα τις χωρίσουμε στη μέση γιατί θα φτιάξουμε το γύρο σε δύο δόσεις. Αν τον φτιάξουμε όλο μαζί στο τηγάνι δεν θα ξεροψηθεί. Θα βράσει και δεν το θέλουμε σε καμία περίπτωση. Δείξτε υπομονή και θα ανταμειφθείτε με το αποτέλεσμα.

Παίρνουμε λοιπόν τα 250 γραμμάρια μανιτάρια, αφαιρούμε τα σκληρά τους κοτσάνια και τα κόβουμε σε λωρίδες με το χέρι! Τα σχίζουμε για την ακρίβεια σε όσο πιο λεπτά κομμάτια γίνεται όπως στην φώτο. Ρίχνουμε στο τηγάνι τα 50 γραμμάρια λάδι και το αφήνουμε να κάψει. Προσθέτουμε τα μανιτάρια και τη μία σκελίδα σκόρδο κομμένη στη μέση ή αν είναι μεγάλη στα τρία. Αρχίζουμε να ανακατεύουμε τα μανιτάρια για να σοταριστούν.

Αυτά θα αρχίσουν σιγά σιγά να χωνεύουν και να μειώνονται σε όγκο. Προσθέτουμε τώρα τα μυρωδικά και τα μπαχαρικά στη μισή ποσότητα. Το κύμινο (1,5 κουταλάκι), το μείγμα μπαχαρικών για κοτόπουλο ή ψητά (1 κ.γ.), το θυμάρι (1 κουταλάκι), τη ρίγανη (1/2 κουταλάκι), την καπνιστή πάπρικα (2 τσιμπιές- όχι παραπάνω), την σόγια σος (1 κουταλάκι), αρκετό πιπέρι και αλάτι.

Μόλις τα έχουμε ρίξει όλα συνεχίζουμε να ανακατεύουμε τα μανιτάρια. Το μυστικό εδώ είναι στο συνεχές ανακάτεμα. Δεν πρέπει να αφαιρέσουμε τα μανιτάρια από την φωτιά μόλις είναι έτοιμα στον χρόνο που γίνονται συνήθως. Πρέπει να τα αφήσουμε παραπάνω. Να ξεροψηθούν σχεδόν. Να φύγουν τελείως τα υγρά τους. Ο λόγος που ανακατεύουμε συνεχώς είναι επειδή το μανιτάρι κολλάει. Γι΄ αυτό και χρειαζόμαστε ένα καλό αντικολλητικό τηγάνι. Συνεχές ανακάτεμα και πολύ ψήσιμο.

Μόλις είναι έτοιμα τα βγάζουμε στην άκρη και κάνουμε το ίδιο για τα υπόλοιπα μισά μανιτάρια που έχουμε αφήσει στην άκρη.

Παράλληλα σε ένα άλλο αντικολλητικό τηγάνι μπορούμε να ψήσουμε τις πίτες αφού τις έχουμε προηγουμένως λαδώσει ελαφρά με ένα πινέλο.

 

KOYZINA

Υλικά:
140γρ. ξερές φακές
1/2 κούπα βρώμη (ψιλές νιφάδες)
1/4 κούπα φρυγανιά
2-3 κ.σ. αλεύρι
1 κ.σ. καλά αλεσμένο λιναρόσπορο
1 μέτριο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2 σκελίδες σκόρδο λιωμένες
1/4 κούπα ψιλοκομμένο μαιντανό
1 κ.σ. ξερό δυόσμο
1/2 κ.γ. ρίγανη
1/2 κ.γ. κύμινο
1 κ.γ. πάπρικα γλυκιά
1/4 κ.γ. σκόνη μπαχάρι
1 κ.γ. βεγκέτα (μείγμα λαχανικών) ή 1 τριμμένο κύβο λαχανικών
1/2 κ.γ. αλάτι
πιπέρι

Εκτέλεση:
Βράζουμε τις φακές να μαλακώσουν καλά. Τις στραγγίζουμε σε ψιλό σουρωτύρι και με ένα κουτάλι τις πατάμε να βγάλουν τελείως το νερό που έχουν ρουφήξει και να μην βγάζουν καθόλου. Τις πολτοποιούμε πολύ καλά στο μίξερ (να γίνουν πηχτή πάστα).

Ρίχνουμε τις λιωμένες φακές σε ένα μπολ μαζί με τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύουμε με το χέρι να ομογενοποιηθούν και να ανακατευτούν καλά όλα τα υλικά. Αφήνουμε το μείγμα να σταθεί για 15-20 λεπτά. Δοκιμάζουμε μήπως χρειάζεται να προσθέσουμε κι άλλο αλάτι - πιπέρι.

Ταμπονάρουμε με ελάχιστο νερό τις παλάμες μας γιατί θα κολλάει λίγο το μείγμα και πλάθουμε μακρόστενα σουτζουκάκια. Αν το μείγμα έχει πολύ υγρασία και δεν πλάθεται προσθέτουμε λίγο ακόμη αλεύρι.

Πασπαλίζουμε με λίγο ελαιόλαδο ένα σχαροτήγανο ή απλό τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και μόλις κάψει τοποθετούμε τα σουτζουκάκια μας. Με λίγο λάδι ξεροψήνονται ωραία, δεν κολλάνε και νοστιμίζουν. Περιμένουμε πρώτα να ξεροψηθεί καλά από την μία πλευρά και να αρχίσει να σφίγγει το σουτζουκάκι πριν το γυρίσουμε με προσοχή από την άλλη. Ξεροψήνουμε καλά από όλες τις πλευρές. Τα αφήνουμε αρκετή ώρα στη φωτιά για να σφίξουν καλά. Όσο ψήνονται σφίγγουν. Αν τα ψήσετε στη σχάρα σε ένα πιατάκι βάλτε λίγο λάδι και πασπαλίσετε τα σουτζουκάκια πριν τα ψήσετε.

Όταν ξεροψηθούν καλά και σφίξουν τα βγάζουμε από το τηγάνι και τα σερβίρουμε με ντοματούλα, μπόλικο κρεμμυδάκι, μουστάρδα ή λεμονάκι, πιτούλες, πατάτες και μπυρίτσα!

http://vegankainostimo.blogspot.com

KOYZINA

Λαγάνα με ούζο

50 γρ. ούζο
300 γρ. χλιαρό νερό
10 γρ. μαγιά ξηρή
1 πρέζα ζάχαρη κρυσταλλική
αλάτι
1 κ.σ. γλυκάνισο σε σπόρους
550 γρ. αλεύρι για τσουρέκι
2 κ.σ. ελαιόλαδο

Για το άλειμμα

2 κ.σ. νερό
1 κ.γ. ζάχαρη κρυσταλλική
½ κ.γ. γλυκάνισο σε σπόρους
40 γρ. σουσάμι
2 κ.σ. ελαιόλαδο

Για το σερβίρισμα

ελιές
ελαιόλαδο
ταραμοσαλάτα
ελαιόλαδο με άρωμα βανίλιας

Μέθοδος Εκτέλεσης

Στον κάδο του μίξερ βάζουμε το ούζο, το νερό, τη μαγιά, τη ζάχαρη, αλάτι, τον γλυκάνισο και ανακατεύουμε με ένα σύρμα χειρός.
Βάζουμε το αλεύρι και ιδανικά αφήνουμε 15-20 λεπτά για να ενεργοποιηθεί η μαγιά.
Προσθέτουμε το ελαιόλαδο και χτυπάμε με τον γάντζο σε μέτρια ταχύτητα για 8-10 λεπτά.
Σε ένα λαδωμένο μπολ βάζουμε τη ζύμη, καλύπτουμε με μεμβράνη και αφήνουμε 30-60 λεπτά μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.
Απλώνουμε στον πάγκο εργασίας μας και χωρίζουμε τη ζύμη σε δύο ίσα ζυμάρια. Ανοίγουμε το κάθε ζυμάρι με τη βοήθεια αλευριού μέχρι να πάρει το σχήμα της λαγάνας.
Μεταφέρουμε σε δύο λαδωμένα ταψιά και αφήνουμε στην άκρη.
Σε ένα μπολ βάζουμε τη ζάχαρη, το νερό και απλώνουμε με ένα πινέλο στις δύο λαγάνες.
Πασπαλίζουμε με τον γλυκάνισο και το σουσάμι και καλύπτουμε με πετσέτες. Αφήνουμε 20-25 λεπτά να φουσκώσουν.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 220ο C στον αέρα.
Πιέζουμε με τα δάχτυλά μας για να κάνουμε βαθουλώματα σε όλη την επιφάνεια από τις λαγάνες.
Απλώνουμε από 1 κ.σ. ελαιόλαδο και ψήνουμε 15-20 λεπτά. Για να ψηθούν ομοιόμορφα αντιστρέφουμε τα ταψιά στη μέση του χρόνου.
Σερβίρουμε με ελιές, ελαιόλαδο, ταραμοσαλάτα και λάδι αρωματισμένο με βανίλια.

akispetretzikis.com/

© 2017 Forwoman.gr
facebook_page_plugin
Τα cookies βοηθάνε στην καλύτερη εμπειρία σας στην περιήγηση της ιστοσελίδας μας, συνεχίζοντας συμφωνείτε με τη χρήση τους.
Περισσότερα Αποδοχή