Ιουνίου 27, 2019

KOYZINA

Eύκολα με κιρό κόστος και πεντανόστιμα κουλουράκια με ελαιόλαδο

Υλικά
400 ml έ.π. ελαιόλαδο
500 γρ. λευκή ζάχαρη, κρυσταλλική
1 κ.σ. κανέλα
1 κ.γ. γαρίφαλο
100 γρ. σουσάμι
400 ml κόκκινο ξηρό κρασί
1 κ.γ. μαγειρική σόδα
1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις

Εκτέλεση
Σε μια λεκάνη ρίχνουμε το λάδι, τη ζάχαρη, την κανέλα, το γαρίφαλο και το σουσάμι και τα ανακατεύουμε καλά. Σε ένα μπολ ρίχνουμε το κρασί, διαλύουμε μέσα τη σόδα και το προσθέτουμε στα υπόλοιπα υλικά. Προσθέτουμε το μπέικιν πάουντερ και το αλεύρι και ανακατεύουμε καλά μέχρι να ενωθούν τα υλικά και να δημιουργηθεί μια ζύμη που δεν κολλάει στα χέρια. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 120°C (στον αέρα). Πλάθουμε τη ζύμη σε πολύ μικρά κουλουράκια μεγέθους 2 εκ. (σε σχήματα της αρεσκείας μας), τα αραδιάζουμε σε ένα ταψί και ψήνουμε για περίπου 25 λεπτά.

TIPS: Αν η ζύμη σάς φαίνεται σφιχτή, προσθέστε λίγο παραπάνω λάδι.
Αν πλάσετε μεγαλύτερα τα κουλουράκια, θα αυξήσετε και τον χρόνο ψησίματος ανάλογα (5-10 λεπτά).
Για να διατηρηθούν τα κουλουράκια φρέσκα και τραγανά, αποθηκεύστε τα σε γυάλινο βάζο ή μεταλλικό κουτί.

ΣΥΝΤΑΓΗ: ΙΩΑΝΝΑ ΜΠΑΛΑΦΟΥΤΗ

.alatikaipiperi.gr

KOYZINA

Σοκολατόπιτα με σιρόπι σοκολάτας
Γλυκιά απόλαυση που θα λατρέψετε

Υλικά για 4 άτομα

7 αβγά
2 κουταλιές της σούπας κονιάκ
200 γραμμάρια βούτυρο
3/4 φλιτζανιού τσαγιού κοσκινισμένο άγλυκο κακάο
250 γραμμάρια σοκολάτα κουβερτούρα σε κομματάκια
1 πορτοκάλι (θα χρησιμοποιήσουμε το ξύσμα του)
1 φλιτζάνι τσαγιού ζάχαρη

Εκτέλεση

Βάζετε σε μια κατσαρόλα την κουβερτούρα σοκολάτας και 200 γραμμάρια βούτυρο. Σε πολύ χαμηλή φωτιά λιώνετε τη σοκολάτα.
Μόλις λιώσει, προσθέτετε 3/4 φλιτζανιού τσαγιού κοσκινισμένο άγλυκο κακάο και ανακατεύετε καλά.
Στη συνέχεια αποσύρετε από τη φωτιά και συμπληρώνετε το μείγμα με 2 κουταλιές της σούπας κονιάκ.
Αμέσως μετά το αφήνετε στην άκρη, να κρυώσει.
Στο μπολ του μίξερ ρίχνετε τους κρόκους των αυγών με τη μισή ζάχαρη και τους χτυπάτε μέχρι να σχηματιστεί μια κρέμα.
Μόλις δημιουργηθεί η κρέμα, βάζετε το ξύσμα του πορτοκαλιού.
Επίσης ρίχνετε στο μπολ το μείγμα σοκολάτας και τους κρόκους των αυγών και συνεχίζετε το χτύπημα.
Χτυπάτε τα ασπράδια σε μαρέγκα με την υπόλοιπη ζάχαρη.
Ρίχνετε σταδιακά τη μαρέγκα στο υπόλοιπο μείγμα και τη διπλώνετε απαλά με σπάτουλα.
Αλείφετε με λάδι μια φόρμα και στρώνετε στη βάση της μια λαδόκολλα.
Κρατάτε 2 φλιτζάνια τσαγιού από το μείγμα σοκολάτας και το υπόλοιπο το αδειάζετε στη φόρμα.
Η σοκολατόπιτα ψήνεται στους 180 βαθμούς. Χρειάζεται 35 λεπτά για να ψηθεί.
Όταν τη βγάλετε από το φούρνο, την αφήνετε λίγη ώρα να κρυώσει και ρίχνετε από πάνω το υπόλοιπο μείγμα σοκολάτας.
Τη βάζετε να ψηθεί στους 200 βαθμούς για 10 λεπτά ακόμα και είναι έτοιμη.

newsbeast.gr

KOYZINA

Τάρτα με γιαούρτι και φέτα
Αλμυρή νοστιμιά για όλες τις ώρες

Υλικά για 4 άτομα

Για τη ζύμη της τάρτας

250 γραμμάρια αλεύρι ολικής άλεσης
130 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
100 ml φρέσκο γάλα χλιαρό
100 ml νερό χλιαρό
1 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ
100 ml ελαιόλαδο
αλάτι
φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Για τη γέμιση της τάρτας

300 γραμμάρια γιαούρτι στραγγιστό
700 γραμμάρια φέτα θρυμματισμένη
100 ml φρέσκο γάλα
1/3 κουταλάκι του γλυκού κανέλα σε σκόνη
3 αυγά ελαφρώς χτυπημένα
½ κουταλάκι του γλυκού απλό σουσάμι
1 κουταλάκι του γλυκού φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

Για να φτιάξουμε τη ζύμη της τάρτας, θα χρησιμοποιήσουμε αρχικά ένα βαθύ μπολ.
Βάζουμε μέσα στο μπολ, το αλεύρι ολικής άλεσης και το αλεύρι για όλες τις χρήσεις, το μπέικιν πάουντερ και αλατοπίπερο.
Προσθέτουμε το ελαιόλαδο και το γάλα και αρχίζουμε να ζυμώνουμε, ρίχνοντας σταδιακά και σιγά-σιγά το νερό.
Συνεχίζουμε το ζύμωμα μέχρι να σχηματιστεί, μια λεία, μαλακή ζύμη. Μόλις ολοκληρώσουμε το ζύμωμα, σκεπάζουμε το μπολ με μια πετσέτα και το αφήνουμε στην άκρη.
Η ζύμη πρέπει να μείνει 30 λεπτά μέσα στο μπολ, για να φουσκώσει. Για να φτιάξουμε τη γέμιση της τάρτας, βάζουμε σε μπολ το γάλα με τα αυγά και τα χτυπάμε με το σύρμα.
Στη συνέχεια, ρίχνουμε στο μπολ, το γιαούρτι, τη φέτα και τα μπαχαρικά και ανακατεύουμε απαλά. Ανακατεύουμε μέχρι να ενωθούν τα υλικά και να λιώσει η φέτα.
Ανοίγουμε το φούρνο, ώστε να προθερμανθεί, ρυθμίζοντας τη θερμοκρασία στους 160 βαθμούς.
Χρησιμοποιώντας ένα πινέλο, αλείφουμε με λάδι την ταρτιέρα.
Πασπαλίζουμε με αλεύρι μια επιφάνεια στον πάγκο της κουζίνας και χρησιμοποιώντας τον πλάστη, ανοίγουμε τη ζύμη σε φύλλο, πάχους περίπου ½ εκατοστού.
Απλώνουμε το φύλλο στην ταρτιέρα, καλύπτοντας τον πυθμένα και τα τοιχώματα.
Αδειάζουμε τη γέμιση πάνω από το φύλλο και τη στρώνουμε ομοιόμορφα με μια σπάτουλα. Κόβουμε ό,τι περισσεύει από το φύλλο και εξέχει από το σκεύος. Πασπαλίζουμε την τάρτα με το σουσάμι.
Τη βάζουμε να ψηθεί στον προθερμασμένο φούρνο για 50 λεπτά περίπου. Όταν τη βγάλουμε από το φούρνο, θα την αφήσουμε λίγα λεπτά να κρυώσει και μετά, θα τη σερβίρουμε.

newsbeast.gr/

KOYZINA

40 έτοιμα πουράκια (θα τα βρείτε σε σουπερμάρκετ ή ζαχαροπλαστεία)

ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΡΦΕ
5 αβγά
180 γρ. λευκή ζάχαρη, κρυσταλλική
620 ml κρέμα γάλακτος, 35% λιπαρά
180 γρ. ζάχαρη άχνη
150 γρ. κουβερτούρα υγείας (περιεκτικότητα σε κακάο: 53%-55%), λιωμένη, ζεστή
½ λοβός βανίλιας, τα σποράκια ή 2-3 σταγόνες εκχύλισμα βανίλιας ή 1 βανιλίνη
200 γρ. αμύγδαλα, καβουρντισμένα και ψιλοκομμένα
150 γρ. κουβερτούρα υγείας (περιεκτικότητα σε κακάο: 53%-55%), ψιλοκομμένη

ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΚΑΛΥΨΗ
200 γρ. κουβερτούρα υγείας (περιεκτικότητα σε κακάο: 53%-55%), χοντροκομμένη

Εκτέλεση
ΠΑΡΦΕ: Σε μπεν μαρί, σε χαμηλή φωτιά, ρίχνουμε τα αβγά με την κρυσταλλική ζάχαρη και χτυπάμε με σύρμα μέχρι να λιώσει η ζάχαρη. Αποσύρουμε και βάζουμε το μείγμα στο ψυγείο για ½ ώρα. Στο μίξερ, σε μέτρια ταχύτητα, χτυπάμε την κρέμα γάλακτος και την άχνη μέχρι να γίνουν ελαφριά σαντιγί. Βγάζουμε από το ψυγείο το μείγμα των αβγών και χτυπάμε στο μίξερ, σε δυνατή ταχύτητα, μέχρι να αφρατέψει. Χαμηλώνουμε την ταχύτητα και ρίχνουμε λίγη λίγη τη σαντιγί.

Προσθέτουμε τη λιωμένη σοκολάτα, τη βανίλια και ανακατεύουμε με μια σπάτουλα μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα. Τέλος, ρίχνουμε τα αμύγδαλα και την ψιλοκομμένη σοκολάτα και ανακατεύουμε λίγο ακόμη. Απλώνουμε το παρφέ σε ένα ταψί ή σε οποιοδήποτε φαρδύ σκεύος χωράει στην κατάψυξή μας και το βάζουμε στην κατάψυξη να σφίξει για περίπου 1 ώρα. (Δεν θέλουμε να παγώσει τελείως, γιατί δεν θα μπορούμε να το δουλέψουμε.)

ΣΥΝΘΕΣΗ: Βάζουμε το παγωτό σε κορνέ ζαχαροπλαστικής και γεμίζουμε τα πουράκια. Τα αφήνουμε στην κατάψυξη να παγώσουν καλά για τουλάχιστον 1 ώρα. Λιώνουμε την κουβερτούρα σε μπεν μαρί. Βουτάμε τα πουράκια στη λιωμένη σοκολάτα και τα αραδιάζουμε σε ταψί με λαδόκολλα. Τα βάζουμε ξανά στην κατάψυξη για 10-15 λεπτά και μόλις παγώσει η σοκολάτα είναι έτοιμα για σερβίρισμα.

TIPS: Βάζουμε το παρφέ σε φαρδύ σκεύος για να παγώσει πιο γρήγορα και να σερβίρεται πιο εύκολα.
Αν δεν βρείτε ή δεν θέλετε να χρησιμοποιήσετε πουράκια, πάρτε μικρά χωνάκια (από το σουπερμάρκετ ή το ζαχαροπλαστείο), βουτήξτε το πάνω μέρος στη λιωμένη σοκολάτα, βάλτε τα στην κατάψυξη να παγώσουν και κατόπιν γεμίστε τα.

alatikaipiperi.gr

KOYZINA

Αυτή η συνταγή για ψωμάκια με κουνουπίδι θα χαρίσει ένα χαμόγελο στα χείλη σου. Γιατί οι υγιεινές συνταγές μπορεί να είναι και γευστικές.

Δες πώς να τη φτιάξεις…

Θα χρειαστείς:

1 κουνουπίδι κομμένο σε μπουκετάκια
1/2 φλ. παρμεζάνα τριμμένη
1/2 φλ. μοτσαρέλα τριμμένη
1 μεγάλο αυγό
1/2 κ.σ. σκόρδο σε σκόνη
1/2 κ.σ. βασιλικό ψιλοκομμένο
1/2 κ.σ. μαϊντανό ψιλοκομμένο
1 κ.γ. αλάτι
1/2 κ.γ. μαύρο πιπέρι
3/4 φλ. τριμμένη μοτσαρέλα
Εκτέλεση:

Ξεκίνα προθερμαίνοντας το φούρνο στους 200 βαθμούς.

Απλώστε ένα κομμάτι λαδόκολλας σε ένα ταψί.

Βάλτε το κουνουπίδι στο μπλέντερ και χτυπήστε το μέχρι να γίνει σαν ρύζι.

Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατέψτε το κουνουπίδι, 1/2 φλ. μοτσαρέλα, 1/2 φλ. παρμεζάνα, 1 αυγό, 1/2 κ.σ. σκόρδο, 1/2 κ.σ. βασιλικό, 1/2 κ.σ. μαϊντανό, 1 κ.γ. αλάτι και 1 κ.γ. πιπέρι. Βάλτε το μείγμα στο ταψί και στο φούρνο για 10-12 λεπτά

Βγάλτε, πασπάλισε με 3/4 φλ. μοτσαρέλα και ξαναβάλτε μέχρι να λιώσει το τυρί. Αφήστε να κρυώσει για 10 λεπτά και έπειτα κόψτε σε κομμάτια. Θα ενθουσιαστείτε!!!

Γράφτηκε απο Μαρίνα Ζαχαράκη Διαιτολόγος-Διατροφολόγος

diatrofi.gr/

KOYZINA

Υλικά
1 κιλό
400 γρ κρέμα γάλακτος πλήρης 30- 35% λιπαρά παγωμένη από το ψυγείο
397-400 γρ γάλα ζαχαρούχο (1 συσκευασία)
60-80 γρ κακάο σκόνη (ανάλογα πόσο έντονη θέλουμε την γεύση της Nutella βάζουμε λιγότερο κακάο)
120 γρ nutella
Για την διακόσμηση
Σιρόπι της αρεσκείας, ξηρούς καρπούς, πουράκια ή μπισκότα ή τριμμένο ινδοκάρυδο
Εκτέλεση

Σε ένα βαθύ μπολ χτυπάμε με το μίξερ χειρός την κρέμα γάλακτος, μέχρι να σχηματιστούν κορυφές και να αποκτήσει παχύρρευστη μορφή, σαν γιαούρτι

Χαμηλώνουμε την ταχύτητα του μίξερ και προσθέτουμε διαδοχικά το ζαχαρούχο γάλα, το κακάο και τη nutella

Μόλις το μίγμα μοιάζει με σφιχτή μους σταματάμε τη λειτουργία του μίξερ

Αδειάζουμε το παγωτό σε αεροστεγές σκεύος (κατά προτίμηση μεταλλικό) και το τοποθετούμε στην κατάψυξη για 6 ώρες τουλάχιστον
Απολαμβάνουμε σε χωνάκι, μπολάκι ή ποτήρι παγωτού. Διακοσμούμε με σιρόπι της αρεσκείας μας, ξηρούς καρπούς ή πουράκια ή τριμμένο ινδοκάρυδο. Καλή σας απόλαυση

 

 

KOYZINA

Ακόμα κι η κόλαση μπορεί να είναι παγωμένη και σούπερ σοκολατένια!! 

Υλικά
250 γρ μαργαρίνη
2 κουβερτούρες
5 κουταλιές σούπας κορν-φλάουρ
1 γάλα εβαπορέ μεγάλο και 1 ποτήρι νερό μεγάλο
5 κουταλιές γλυκού ζάχαρη
2 πακέτα πτι-μπερ μπισκότα
για τη σαντιγύ
1 morfat κονσέρβα
1 ζαχαρούχο γάλα
1 βανίλια
Εκτέλεση

Σε μια μεγάλη κατσαρόλα βάζουμε το βούτυρο και τις κουβερτούρες να λιωσουν.

Διαλύουμε το κορν-φλάουρ σε λίγο γάλα, το ρίχνουμε και ανακατεύουμε καλά

Μετά το γάλα και το νερό, τη ζάχαρη και ανακατεύουμε συνεχώς.

Τέλος αφού βγάλουμε τη κατσαρόλα από το μάτι, ρίχνουμε τα μπισκότα θρυμματισμένα και τα ανακατεύουμε στο σοκολατένιο μείγμα.

Χτυπάμε το μόρφατ με το ζαχαρούχο και τη βανίλια με μίξερ. Σε ενα τάπερ ή ταψί στρώνουμε το σοκολατένιο μείγμα

Και από πάνω τη σαντιγύ και το τοποθετούμε στο ψυγείο να πήξει καλά.

KOYZINA

To γεύμα της ημέρας, μια που σήμερα είναι Κυριακή. Απλό γρήγορο και ελαφρύ. Έχω σκαρφιστεί πολλές πατέντες για τα φαγητά που μπαίνουν σε τάπερ και πηγαίνουν στο γραφείο καθημερινά και στα γρήγορα.... Καμμιά φορά όμως, μπαίνουν και στα τραπέζια της Κυριακής.

Πάμε λοιπόν:

Yλικά

1 κιλό σπανάκι

μία συσκευασία γαριδούλες

μία κούπα ρύζι (εγώ βάζω ότι έχω στο ντουλάπι μου)

1 ματσάκι μαιντανό

3, 4 κρεμμυδάκια φρέσκα και προαιρετικά και μία ντομάτα

Εκτέλεση

Βράζουμε σε μέτρια φωτιά το σπανάκι πολύ καλά πλυμένο (με λίγο νερό) και στη συνέχεια ρίχνουμε το ρύζι, το μαιντανό και τα κρεμμυδάκια. Αυτό θα κρατήσει περίπου 15 λεπτά.....Στα τελευταία 5 λεπτά ρίχνουμε τις γαριδούλες. Σβήνουμε με λίγο λάδι και όσο λεμόνι αγαπάμε.

Πασπαλίζουμε το φαγητό με μπόλικο φρεσκοτριμμένο πιπέρι!

Καλή σας όρεξη!!

 

Γράφει Η Μίκα Καππάτου

https://www.forwoman.gr/index.php

KOYZINA

Το κλασικό γλυκό με δροσερό ζελέ, αφράτη κρέμα και βάση από μπισκότα πτι-μπερ που, ξέρετε κάτι; Δεν έχει όνομα. Ολοι το γνωρίζουν, όμως κανείς δεν μπορεί να το αποκαλέσει με ένα όνομα, παρά μόνο περιφραστικά και περιγράφοντας τα υλικά του. Ισως γιατί αποτελούσε μια εύκολη και γρήγορη λύση για τις μαμάδες που στην πραγματικότητα δεν υπήρχε σε κανέναν τσελεμεντέ.

Στην ακόμη πιο κλασική εκδοχή του γινόταν όπως φαίνεται, με φρυγανιές βουτηγμένες σε χυμό. Εμείς τις αντικαθιστούμε με απολαυστικά μπισκότα πτι-μπερ, ενώ προσθέτουμε και λίγη αφράτη σαντιγί στην κρέμα.

Υλικά
Για τη βάση: 1 πακέτο μπισκότα πτι-μπερ
1 φλιτζάνι χυμό ροδάκινο
Για την κρέμα: 1 φάκελος άνθος αραβοσίτου βανίλια
660 ml γάλα
250 ml. κρέμα γάλακτος + 3 κ.σ. ζάχαρη
Για το ζελέ: 200 γρ. ζελέ με γεύση φράουλα
400 γρ. βαστό νερό
400γρ. κρύο νερό
150 γρ. φρέσκες φράουλες κομμένες σε κομμάτια
Εκτέλεση
Ετοιμάζουμε την κρέμα με άνθος αραβοσίτου σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας (και όση ζάχαρη αναγράφει). Βάζουμε στο ψυγείο να σφίξει. Μπορείτε να δοκιμάσετε και με κρέμα στιγμής, ώστε να μειώσετε το χρόνο αναμονής στο ψυγείο
Παράλληλα, χτυπάμε την κρέμα γάλακτος με 3 κ.σ. ζάχαρη να γίνει μια σφιχτή συνταγή
Αφού κρυώσει καλά η κρέμα ενσωματώνουμε απαλά με μια σπάτουλα την σαντιγί
Στρώνουμε τα μπισκότα πτι-μπερ σε ένα πυρέξ 25x35, αφού τα βουτήξουμε πρώτα στον χυμό ροδάκινο. Από πάνω απλώνουμε την κρέμα και βάζουμε στο ψυγείο σκεπάζοντας την κρέμα με μεμβράνη
Στο μεταξύ, ετοιμάζουμε το ζελέ. Ανακατεύουμε τη σκόνη με τον ζεστό νερό και στη συνέχεια προσθέτουμε το κρύο. Αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει καλά εκτός ψυγείου
Αφαιρούμε τη μεμβράνη και ρίχνουμε πάνω από την κρέμα το ζελέ, προσθέτουμε τα κομμάτια της φράουλας μοιράζοντάς τα καλά στο πυρέξ και αφήνουμε το γλυκό για ένα δίωρο στο ψυγείο. Ουσιαστικά μέχρι να σφίξει το ζελέ
Πηγή: iefimerida.gr

KOYZINA

Γρήγορο φαγητό της στιγμής καλοκαιρινό και πεντανόστιμο. Μια αγαπημένη συνταγή Επτανησιακής προέλευσης με αγνά ντόπια υλικά.

Υλικά

4, 5 ντομάτες ώριμες

ρίγανη του βουνού ( Από τον Αίνο)

λάδι ελιάς (ένα φλυτζάνι του καφέ )

3, 4 αυγά

φέτα Κεφαλονιάς ( 1 1/2 κούπα του τζαγιού)

μισή πράσινη πιπεριά προαιρετικά

μπόλικο φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

Κόβουμε κυβάκια τις ντομάτες και σε μέτρια φωτιά σωτάρουμε μέχρι να μαλακώσουν μαζί με την πιπεριά. Αφου πιουν τα υγρά τους, ρίχνουμε τα αυγά ελαφρά χτυπημένα.Η μαμά μου έριχνε χωριστά τους κρόκους χωρίς να τους διαλύει. Ενώνουμε τα υλικά με την περίφημη κεφαλονίτικη φέτα τριμμένη με τα χέρια μας. Προσθέτουμε το λάδι και το πιπεράκι (το λάδι το βάζω στο τέλος). Όλη η διαδικασία δεν πρέπει να πάρει πάνω από 8 - 10 λεπτά, για να μείνει ζωντανή η γεύση της ντομάτας.

Καλή σας όρεξη!!

Πληροφορίες:

Η στραπατάδα συναντάται κυρίως στα Επτάνησα, στην Πελοπόννησο και στην Κρήτη όπου είναι εξαιρετικά δημοφιλής το καλοκαίρι. Το όνομα της το πήρε απο την ιταλική λέξη strapazzare που σημαίνει 1.κακομεταχειρίζομαι 2.κόβω μικρά κομματάκια.

Γράφει Η Μίκα Καππάτου

https://www.forwoman.gr/index.php

 

© 2017 Forwoman.gr
facebook_page_plugin
Τα cookies βοηθάνε στην καλύτερη εμπειρία σας στην περιήγηση της ιστοσελίδας μας, συνεχίζοντας συμφωνείτε με τη χρήση τους.
Περισσότερα Αποδοχή