Μαΐου 27, 2020

KOYZINA

Υλικά:

• 2 κούπες αλεύρι
• 2 φρέσκα αυγά
• 400 γρ. φέτα
• 1 φλιτζάνι λάδι
• 1 κεσεδάκι γιαούρτι
• 1 πρέζα αλάτι
• Λίγο πιπέρι
• Νερό
• 1 κ.σ baking powder

Εκτέλεση:
Χτυπάμε μέσα σε μια λεκάνη το γιαούρτι, τα αυγά, το αλάτι, το πιπέρι και το λάδι και ανακατεύουμε μέχρι να γίνει ομοιόμορφος χυλός. Θρυμματίζουμε τη φέτα και την ρίχνουμε μέσα στο μείγμα. Ανακατεύουμε καλά με ένα κουτάλι.

Στη συνέχεια κοσκινίζουμε το αλεύρι και το προσθέτουμε μαζί με το baking powder σιγά-σιγά στο μείγμα φροντίζοντας παράλληλα να ανακατεύουμε καλά. Αν το μείγμα βγει λιγάκι σφιχτό προσθέτουμε λίγο νερό και ανακατεύουμε. Προθερμαίνουμε το φούρνο και ρίχνουμε σε ένα λαδωμένο ταψάκι το μείγμα, φροντίζοντας να το στρώσουμε ομοιόμορφα. Ψήνουμε στο κάτω μέρος του φούρνου, στους 180ο για περίπου 50 λεπτά.

Όταν η πίτα ροδίσει είναι έτοιμη για... κατανάλωση.

https://www.queen.gr/

KOYZINA

Προετοιμασία 20′ Ψήσιμο 60′

ΥΛΙΚΑ (για 8-10 μερίδες)

Για το κουρκούτι

700 γρ. αλεύρι

900 ml νερό

100 ml ελαιόλαδο + 1 κ.σ. για το ταψί

Αλάτι

Για τη «γέμιση»

4 φρέσκα κρεμμύδια, ψιλοκομμένα

1 κιλό άγρια χόρτα καθαρισμένα

100 ml ελαιόλαδο

1 μάτσο μυρώνια, ψιλοκομμένα

1 μάτσο άνηθο, ψιλοκομμένο

250 γρ. κατσικίσιο τυρί

Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

Σε ένα μπολ, ανακατεύουμε καλά τα υλικά για το κουρκούτι

Σε ένα μεγάλο τηγάνι, σοτάρουμε ελαφρά το φρέσκο κρεμμύδι και τα χόρτα και κατεβάζουμε από τη φωτιά. Ψιλοκόβουμε τα χόρτα. Προσθέτουμε και τα υπόλοιπα υλικά της γέμισης.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200° C. Λαδώνουμε το ταψί και ρίχνουμε το μισό κουρκούτι. Στη συνέχεια, στρώνουμε τη γέμιση και μετά το άλλο μισό κουρκούτι.

Ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο για 45-60 λεπτά.

KOYZINA

Υλικά Συνταγής
1 κιλό άγουρα συκαλάκια Ρίνια (περίπου 60 μικρά)
1 κιλό ζάχαρη
3 φλ. νερό
1 κομμάτι γαλαζόπετρα σε μέγεθος φακής
60 γαρύφαλλα
60 αμύγδαλα καθαρισμένα (άσπρα)
1/2 φλ. γλυκόζη
χυμό από 2 μέτρια λεμόνια

Εκτέλεση
Για να φτιάξουμε το γλυκό σύκο, κόβουμε τα άγουρα σύκα από την αγριοσυκιά του Μαΐου (λέγονται Ρίνια). Τα βάζουμε σε κατσαρόλα και τα καλύπτουμε με πολύ νερό να τα σκεπάζει. Προσθέτουμε την γαλαζόπετρα και αφήνουμε να πάρει βράση.

Από την ώρα που θα πάρει βράση, βράζουμε για περίπου 15′. Ενδεικτικά τσιμπήστε με πιρούνι να δείτε αν έχουν μαλακώσει. Όταν το σύκο πέφτει από το πιρούνι είναι έτοιμα.

Τα βγάζουμε αμέσως από το καυτό νερό και τα βάζουμε σε λεκάνη με μπόλικο κρύο νερό να κοπεί ο βρασμός τους. Θα τα αφήσουμε για 2 μέρες στο κρύο νερό σε θερμοκρασία δωματίου. Πρέπει να αλλάξουμε το νερό 5-6 φορές συνολικά.

Μετά από 2 ημέρες τα βάζουμε σε 2 σουρωτήρια, για να μην πατηθούν και λιώσουν. Τα αφήνουμε να στραγγίσουν καλά.

Πιάνουμε 1 -1 σύκο, το ζουλάμε ελαφρά να φύγει τυχόν νερό και μπήγουμε στη σάρκα του, από την πλευρά της τρυπούλας, ένα αμύγδαλο. Καρφώνουμε σε κάθε σύκο από 1 γαρίφαλο.

Τα αφήνουμε στη σειρά πάνω σε καθαρή πετσέτα να στεγνώσουν. Από την ώρα που θα βάλουμε το αμύγδαλο στο εσωτερικό του σύκου θα βγει υγρασία με το γέμισμα και πρέπει να στεγνώσουν καλά.

Σε φαρδιά κατσαρόλα με χοντρή βάση, βάζουμε τα σύκα σειρά σειρά με προσοχή. Προσθέτουμε τη ζάχαρη και το νερό. Τα αφήνουμε να πάρουν βράση. Μόλις πάρουν βράση, θα χαμηλώσουμε τη φωτιά στο μέτριο. Βράζουμε για περίπου 40′ να δέσει το σιρόπι.

Δεν ανακατεύουμε με κουτάλα. Απλά ανακινούμε την κατσαρόλα από τα χερούλια. Ξαφρίζουμε όποτε είναι αναγκαίο την επιφάνεια. Προσθέτουμε τη γλυκόζη. Αφήνουμε να πάρει βράση και να βράσει για 2-3 λεπτά. Προσθέτουμε τον χυμό λεμόνι και βράζουμε για 2-3 λεπτά.

Το γλυκό συκαλάκι διατηρείται σε αποστειρωμένα βάζα για πολλούς μήνες. Δεν χρειάζεται ψυγείο. Φυλάσσεται μέσα σε σκοτεινό και δροσερό ντουλάπι.

*Υπολογίστε στην παρασκευή του το χρόνο αναμονής, που είναι 2 μέρες.

Όλα τα μυστικά για το σύκο γλυκό του κουταλιού
• Τα σύκα που επιλέγουμε είναι τα πιο μικρά και άγουρα σύκα από αγριοσυκιές και τα μαζεύουμε μόνο Απρίλιο και Μάιο. Είναι γνωστά με τις ονομασίες Ερινοί, Ορνοί ή Πρόσυκα. Είναι σημαντικό τα σύκα να είναι πολύ μικρά, ώστε να μην χρειαστεί να τα καθαρίσετε εσωτερικά με σουβλί ή πρόκα. Τα εαρινά ή ρίνια είναι διαφορετική ποικιλία, σύκα σκληρά που δεν τρώγονται. Είναι κατάλληλα μόνο για θεϊκό γλυκό του κουταλιού.

• Γαλαζόπετρα θα βρείτε στα φαρμακεία. Η ποσότητα να είναι όσο ένα σπυρί φακής.

Και τώρα θα μου πείτε γιατί να βάλω γαλαζόπετρα στο γλυκό σύκο;
Το ρωτάτε αυτό, γιατί δεν έχετε δοκιμάσει το γλυκό μου. Η γαλαζόπετρα βοηθάει ώστε η σάρκα του σύκου να διατηρηθεί σφιχτή και κρουστή και να μη λιώσει το γλυκό. Επίσης βοηθάει στο να διατηρηθεί το γλυκό σύκο καταπράσινο όπως ακριβώς βλέπετε και στη φωτογραφία.

Γιατί να βάλω γλυκόζη στο γλυκό συκαλάκι;
Είναι ίσως το μοναδικό γλυκό κουταλιού που βάζω γλυκόζη. Κι αυτό, γιατί το γλυκό σύκο είναι πολύ πικρό και πρέπει να βράσει σωστά χωρίς να ζαχαρώσει στο τέλος. Όποτε από την εμπειρία μου, είναι απαραίτητη η γλυκόζη στο συγκεκριμένο γλυκό καθώς και αρκετός χυμός λεμονιού.

• Μην παραλείψετε τα αμύγδαλα στο κάθε σύκο, γιατί διατηρούν τέλειο το σχήμα του σύκου με το βράσιμο και ο συνδυασμός είναι μοναδικός.

• Τα γαρύφαλλα τα καρφώνουμε πάνω σε κάθε σύκο και τρώγεται ολόκληρο το κομμάτι σύκου, με το αμύγδαλο και το γαρύφαλλο. Η γεύση του είναι συγκλονιστική και η επίγευση του θα σας μείνει αξέχαστη.

• Σε περίπτωση που μαζέψετε μεγάλα σύκα (πάντα μιλάμε για σύκα του Μάη),τότε έχει λίγο παραπάνω διαδικασία το γλυκό. Θα πρέπει να ανοίξετε την τρυπούλα στην φαρδιά πλευρά κάθε σύκου και με το κεφάλι μίας πρόκας σπρώχνοντας προς τα μέσα καθαρίζουμε προσεκτικά το εσωτερικό του σύκου από τα χνούδια. Μετά, πλένουμε τα σύκα και ακολουθούμε την ίδια διαδικασία όπως παραπάνω.

• Βασικό και τελευταίο, χρησιμοποιήστε παλιά κατσαρόλα γιατί ίσως αφήσει χρώμα το σύκο και σας την χαλάσει.

https://www.argiro.gr/

KOYZINA

Υλικά
100 γρ. ζάχαρη άχνη και επιπλέον για το πασπάλισμα
200 γρ. βούτυρο αγελάδας (κρύο, από το ψυγείο)
1 αυγό
300 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
ξύσμα από 1 πορτοκάλι (ακέρωτο)
200 γρ. μαρμελάδα βερίκοκο
Εκτέλεση
Αρχικά, κόβετε το βούτυρο σε κύβους και το ρίχνετε στον κάδο του μίξερ μαζί με όλα τα υπόλοιπα υλικά εκτός από τη μαρμελάδα.
Τα ζυμώνετε με το φτερό μέχρι να ενωθούν σε ζύμη που συγκεντρώνεται γύρω από το φτερό. Δεν επιμένετε στο ζύμωμα, γιατί δεν θέλετε να λιώσει το βούτυρο.
Σταματάτε, δηλαδή, ακόμη και αν βλέπετε κομμάτια βουτύρου μέσα στη ζύμη.
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 170°C. Ακουμπάτε ένα στρογγυλό τσέρκι διαμέτρου 24 εκ. πάνω σε ένα ταψί
το οποίο έχετε καλύψει με λαδόκολλα.
Κόβετε το 1/3 της ζύμης και το βάζετε για λίγο στο ψυγείο να σφίξει, μέχρι να το χρειαστείτε. Με αυτό θα φτιάξετε έπειτα το ραβδωτό σχέδιο στην επιφάνεια.
Μεταφέρετε την υπόλοιπη ζύμη στο τσέρκι και με την παλάμη την απλώνετε να καλύψει όλο τον πάτο, έχοντας παντού ομοιόμορφο πάχος.
Εναλλακτικά, απλώνετε τη ζύμη μέσα σε ένα ταψί, που έχετε προηγουμένως βουτυρώσει και αλευρώσει ή καλύψει με λαδόκολλα.
Απλώνετε πάνω από τη ζύμη τη μαρμελάδα αφήνοντας ακάλυπτη την περιφέρεια σε πάχος 1 εκ.
Βγάζετε την υπόλοιπη ζύμη από το ψυγείο και την κόβετε στα δύο.
Με το ένα μέρος φτιάχνετε ένα μεγάλο μπαστούνι και το τοποθετείτε γύρω-γύρω στην τάρτα, φτιάχνοντας ένα στεφάνι και καλύπτοντας το σημείο που έχει μείνει χωρίς μαρμελάδα.
Με το άλλο κομμάτι ζύμης φτιάχνετε μικρά μπαστουνάκια και τα τοποθετείτε πάνω από τη μαρμελάδα, κάνοντας παράλληλες και κάθετες γραμμές.
Κολλάτε τις άκρες τους πάνω στο στεφάνι.
Βάζετε το γλυκό στον προθερμασμένο φούρνο και το ψήνετε για 50-60 λεπτά.
Μόλις κρυώσει, μπορείτε, αν θέλετε, να πασπαλίσετε την περιφέρεια με λίγη ζάχαρη άχνη.

KOYZINA

Πατάτες ογκρατέν στο φούρνο με κρέμα και τυριά, ιδανικό συνοδευτικό για όλα τα κρεάτα και τα πουλερικά

1 κιλό πατάτες baby καθαρισμένες και ολόκληρες
1 κ.σ. πάπρικα
250 γραμ. εμένταλ
250 γραμ. κεφαλογραβιέρα
250 γραμ. ρεγκάτο
2 σκ. σκόρδο ψιλοκομμένο
500 γραμ. κρέμα γάλακτος
150 γραμ. γάλα
2 σκ. σκόρδο ψιλοκομμένο
φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
Για τις πατάτες ογκρατέν με τυριά και κρέμα γάλακτος, κόβουμε πρώτα σε κυβάκια ή τρίβουμε όλα τα τυριά. Καθαρίζουμε τις πατάτες. Τις βράζουμε για 20′ να μισομαλακώσουν. Τις στραγγίζουμε.

Τις βάζουμε σε βουτυρωμένο πυρέξ. Πασπαλίζουμε με την πάπρικα. Προσθέτουμε το σκόρδο. Κάνουμε μια στρώση τα τυριά. Περιχύνουμε με την κρέμα και το γάλα. Τρίβουμε μπόλικο πιπέρι.

Ψήνουμε σε δυνατό φούρνο στους 200ºC για 25′ περίπου για να λιώσουν τα τυριά.

https://www.argiro.gr/

KOYZINA

Τυρόπιτα με κανταΐφι: Η συνταγή της Μαρίας Εκμεκτσίογλου είναι αριστούργημα

Aυτή η πεντανόστιμη (και πανέμορφη) τυρόπιτα με κανταΐφι, τη συνταγή της οποίας πήραμε από το site της Πολίτισσας Μαρίας Εκμεκτσίογλου. Υπέρ-αφράτη, με το κανταίφι να θρυμματίζεται στο στόμα και να αναδεικνύει τη γεύση των τυριών. Αυτή λοιπόν την τυρόπιτα πρέπει να την φτιάξετε.

ΥΛΙΚΑ

8 αβγά
300γρ. φέτα
2 φλιτζάνια του καφέ τουλουμοτύρι
300 γρ. μυζήθρα
4 κλωνάρια άνηθο
3 κουτ. σούπας τριμμένη φρυγανιά
1 κιλό κανταΐφι
4 ποτήρια γάλα
2 κουτ. γλυκού βούτυρο
2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
Ελάχιστο μοσχοκάρυδο και μαύρο πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Ανακατεύετε 2 αβγά, τη φέτα, το τουλουμοτύρι, τη μυζήθρα και τον ψιλοκομμένο άνηθο. Πασπαλίζετε με τη φρυγανιά ένα βουτυρωμένο ταψί. Τοποθετείτε το μισό κανταΐφι στο ταψί. Απλώνετε το μείγμα τυριών και το σκεπάζετε με το υπόλοιπο κανταΐφι.

Χτυπάτε σε άλλο σκεύος τα 6 αβγά. Προσθέτετε το γάλα, το βούτυρο, το ελαιόλαδο, το μοσχοκάρυδο, το πιπέρι και ανακατεύετε. Περιχύνετε με το μείγμα αυτό την επιφάνεια του κανταϊφιού.

Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200ο για 10 λεπτά. Χαμηλώνετε τη θερμοκρασία στους 180ο και ψήνετε για άλλα 30 λεπτά.https://www.bovary.gr/

KOYZINA

Ιδανική για μετά από ένα βαρύ γεύμα

Υλικά για 4 μερίδες

Λίγο παραπάνω από ½ λίτρο νερό

125 γρ. ζάχαρη

3 λεμόνια, το ξύσμα και τον χυμό τους

1 λεμόνι, ροδέλες για το σερβίρισμα

Εκτέλεση

Παίρνετε μία κατσαρόλα και ζεσταίνετε ελαφρώς το νερό. Προσθέτετε τη ζάχαρη και το ξύσμα από τα λεμόνια. Ανακατεύετε μέχρι η ζάχαρη να λιώσει και το αφήνετε να βράσει για ακόμα πέντε λεπτά. Προσθέτετε τον χυμό από τα λεμόνια και αφήνετε το μείγμα να κρυώσει. Σουρώνετε το μείγμα για να φύγει το ξύσμα από τα λεμόνια και το ρίχνετε σε ένα μεταλλικό μπολ. Βάζετε το μεταλλικό μπολ στην κατάψυξη για περίπου 2 ώρες. Προσοχή, δεν θέλουμε το μείγμα να πήξει εντελώς! Βγάλτε τη γρανίτα από την κατάψυξη, χτυπήστε τη στο μίξερ και βάλτε την πίσω στην κατάψυξη. Επαναλάβετε τη διαδικασία 2-3 φορές, ώστε να μην υπάρχουν τα ενοχλητικά κρυσταλλάκια στη γρανίτα σας και να πετύχετε απαλή υφή.

Πριν σερβίρετε τη γρανίτα, αφήστε τη για λίγο έξω από την κατάψυξη, ώστε να πάρει τη χαρακτηριστική ζουμερή υφή της. Γαρνίρετε με τις ροδέλες του λεμονιού.

 

KOYZINA

Υλικά

250 γρ. μπισκότα ολικής άλεσης
125 γρ. βούτυρο λιωμένο σε θερμοκρασία δωματίου

Για το παγωτό
250 γρ. φυτική σαντιγί
400 γρ. ζαχαρούχο γάλα
400 γρ. εβαπορέ γάλα
1 βανίλια
500 γρ. φράουλες ώριμες
¾ φλιτζ. τσαγιού μαρμελάδα φράουλα
2 κουτ. σούπας κονιάκ
1 κουτ. γλυκού χυμό λεμονιού

Εκτέλεση

Αλέθουμε τα μπισκότα στον κάδο του μίξερ με τους κόφτες μέχρι να γίνουν σκόνη.
Προσθέτουμε το λιωμένο (σε θερμοκρασία δωματίου) βούτυρο και τ’ αναμειγνύουμε στο μίξερ. Στρώνουμε το μείγμα της βάσης σε φόρμα δαχτυλίδι με διάμετρο 22 εκ.
Πατάμε καλά να ισιώσει το μείγμα στη βάση της φόρμας. Το αφήνουμε στο ψυγείο.
Χτυπάμε στο μίξερ τη φυτική σαντιγί ν’ αφρατέψει και να διπλασιαστεί σε όγκο για 7-8 λεπτά.

Προσθέτουμε τη βανίλια και λίγο λίγο το ζαχαρούχο γάλα. Συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να ενωθούν καλά τα υλικά. Τέλος προσθέτουμε το εβαπορέ και χτυπάμε για 5 λεπτά επιπλέον ν’ αφρατέψει και να κρυώσει το μείγμα. Το αδειάζουμε με προσοχή στην παγωμένη βάση μπισκότου στη φόρμα. Το βάζουμε στην κατάψυξη να παγώσει καλά.
Κόβουμε τις φράουλες στη μέση, τις ραντίζουμε με το χυμό λεμονιού. Ζεσταίνουμε τη μαρμελάδα να λιώσει και προσθέτουμε το κονιάκ. Ανακατεύουμε και σουρώνουμε το μείγμα. Αφήνουμε να κρυώσει.

Βγάζουμε το παγωτό από την κατάψυξη. Με προσοχή αφαιρούμε τα πλαϊνά της φόρμας. Στρώνουμε τις φράουλες πάνω στο παγωτό και περιχύνουμε με τη χλιαρή μαρμελάδα (που είναι πλέον σαν σιρόπι). Στολίζουμε με φρούτα που επιλέξαμε !!

KOYZINA

Λευκός κορμός με 3 υλικά

Υλικά

2 πακέτα μπισκότα πτι μπερ ολικής άλεσης
1 κουτί ζαχαρούχο γάλα
250 ml φυτική κρέμα γάλακτος χτυπημένη σε σαντιγί

Εκτέλεση

Σπάμε τα μπισκότα με τα χέρια. Προσθέτουμε το ζαχαρούχο γάλα και ανακατεύουμε καλά. Προσθέτουμε την χτυπημένη σαντιγί και ανακατεύουμε με μια σπάτουλα μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.

Προαιρετικά αν θέλουμε προσθέτουμε λίγα cranberries.http://www.otselementes.gr/

KOYZINA

Μους σοκολάτας μόνο με ένα υλικό
Πανεύκολη συνταγή για το αγαπημένο γλυκό

Για 4 μερίδες θα χρειαστείτε:

200 γρ. σκούρα σοκολάτα

Πώς θα τη φτιάξετε:

Βάλτε νερό και σοκολάτα σε μια μέτρια κατσαρόλα σε μεσαία-χαμηλή φωτιά και ανακατέψτε μέχρι να λιώσει η σοκολάτα. Μόλις ομογενοποιηθεί, ρίξτε το μείγμα σε ένα μπολ που ακουμπά σε ένα τηγάνι γεμάτο με παγάκια για να κρυώσει.

Ανακατέψτε το μείγμα έως ότου πήξει (αν χρησιμοποιείτε ηλεκτρικό μίξερ, προσέξτε γιατί θα πήξει πολύ πιο γρήγορα). Μόλις η συνοχή του μείγματος μοιάζει με εκείνη της χτυπημένης κρέμας, βάλτε το σε μπολάκια και είτε σερβίρετε αμέσως, είτε βάλτε τα στο ψυγείο μέχρι να σερβίρετε.«

© 2017 Forwoman.gr
facebook_page_plugin
Τα cookies βοηθάνε στην καλύτερη εμπειρία σας στην περιήγηση της ιστοσελίδας μας, συνεχίζοντας συμφωνείτε με τη χρήση τους.
Περισσότερα Αποδοχή