Ιανουαρίου 22, 2019

KOYZINA

Ένα πραγματικά σούπερ Σοκολατένιο γλύκισμα. Πανεύκολο Brownies γαρνιρισμένο με σαντιγί, παγωτό, φλύδα και σιρόπι σοκολάτας.

Υλικά 
Για το brownies

310 γρ. κουβερτούρα σε μικρά κομματάκια
170 γρ. βούτυρο
4 αυγά
300 γρ. ζάχαρη
200 γρ. αλεύρι κοσκινισμένο
1 κ.γ. μπέϊκιν πάουντερ
1 πρέζα αλάτι

Για γαρνίρισμα
200 ml κρέμα γάλακτος πλήρης 35% λιπαρά
2 κ.σ. ζάχαρη άχνη
1 σοκολάτα κουβερτούρα σε φλύδες στο τρίφη
παγωτό σοκολάτας
σιρόπι σοκολάτας προαιρετικά

Εκτέλεση 

Προθερμαίνετε το φούρνο και βουτυρώνετε και πασπαλίζετε με κακάο ή ζάχαρη άχνη ένα τετράγωνο ταψάκι 20 Χ 20 εκ. περίπου.

Για το brownies: Λιώνετε σε μπεν μαρί τα κομματάκια κουβερτούρας μαζί με το βούτυρο. Τη κατεβάζετε καιτην αφήνετε στην άκρη για 4-5′ να κρυώνει, ανακατεύοντας ανά διαστήματα για να μη κάνει κρούστα.

Εν τω μεταξύ χτυπάτε σε μπολ τα αυγά με τη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψει το μείγμα. Προσθέτετε και τη λιωμένη κουβερτούρα ανακατεύοντας με μια κουτάλα μέχρι να ενσωματωθεί πλήρως. Προσθέτετε το αλάτι, το μπέϊκιν πάουντερ και το αλεύρι σταδιακά ανακατεύοντας διαρκώς με τη κουτάλα μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.

Απλώνετε το μείγμα στο ταψάκι και ψήνετε στο προθερμασμένο φούρνο για 20 λ. Το βγάζετε από το φούρνο το αφήνετε να σταθεί για 10 λ και μετά το ξεφορμάρετε σε πιατέλα.

Για το γαρνίρισμα: Χτυπάτε τη κρέμα γάλακτος με τη ζάχαρη [αυξομειώστε τη ποσότητα της ζάχαρης σύμφωνα με τις προτιμήσεις σας] σε πηχτή σαντιγί.

Κόβετε το brownies σε κομμάτια, γαρνίρετε με τη σαντιγί, πασπαλίζετε με φλύδα κουβερτούρας, τριμμένη με το χονδρό μέρος του τρίφτη, προσθέτετε ένα σκουπ σοκολάτας και περιχύνετε προαιρετικά με σιρόπι σοκολάτας.

 

KOYZINA

Ετοιμάστε μέσα σε λίγη ώρα το γλυκό ψυγείου και απολαύστε την ελαφριά κρέμα βανίλιας με την καραμέλα πάνω σε μία τραγανή βάση μπισκότου. Απλό γλυκό αλλά πολύ γευστικό!

Υλικά

110 γρ. μπισκότα τύπου πτι-μπερ ή digestive
80 γρ. βούτυρο, λιωμένο
50 γρ. τριμμένα φουντούκια
50 γρ. τρούφα σοκολάτας
2 φακελάκια κρέμα στιγμής βανίλια
220 γρ. κρέμα γάλακτος χτυπημένη σε σαντιγί
1 φύλλο ζελατίνης
1 κούπα καστανή ζάχαρη
1 κούπα κρέμα γάλακτος
3 κουταλιές βούτυρο
1 κουταλάκι κορν φλάουερ


Εκτέλεση

Παίρνετε ένα βαθύ ταψάκι 24 εκ., τοποθετείτε μέσα, και στα τοιχώματα, μεμβράνη ή λαδόχαρτο, βουτυρώνετε ελαφρά με τη βοήθεια ενός πινέλου και το αφήνετε στην άκρη.Αλέθετε τα μπισκότα στο multi μέχρι να γίνουν σχεδόν σκόνη, τα μεταφέρετε σε ένα μπολ, τα ανακατεύετε με το λιωμένο βούτυρο, προσθέτετε τα τριμμένα φουντούκια και τη τρούφα σοκολάτας και ανακατεύετε πάλι να ομογεοποιηθούν. Αδειάζετε το μείγμα του μπισκότου στο ταψάκι. Το απλώνετε στη βάση, πιέζοντάς το, ώστε να γίνει μια συμπαγής βάση. Το βάζετε στο ψυγείο να κρυώσει.

Παράλληλα φτιάχνετε τις κρέμες στιγμής σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας. Βάζετε τη ζελατίνη μέσα στις κρέμες και ανακατεύετε αφού την έχετε διαλύσει σε 2-3 κουταλιές κρύο νερό. Σε μίξερ σε δυνατή ταχύτητα χτυπάτε τη κρέμα γάλακτος σε σφιχτή σαντιγί, την προσθέτετε στο μείγμα της κρέμας στιγμής, προσθέτετε και τη ζελατίνη και ανακατεύετε πολύ απαλά να ενσωματωθούν τα υλικά.

Μεταφέρετε το μείγμα πάνω στη μπισκοτένια βάση σας και το αφήνετε και πάλι στο ψυγείο να παγώσει.

Για το ετοιμάσετε το γλάσο καραμέλας βάζετε σε μικρό κατσαρολάκι τη ζάχαρη σταδιακά, κουταλιά- κουταλιά, περιμένοντας κάθε φορά να λιώσει η πρώτη δόση για να προσθέσετε και άλλη, μέχρι να πάρει το χρώμα της καραμέλας ανακατεύοντας συνεχώς. Προσθέτετε το βούτυρο συνεχίζετε το ανακάτεμα για 2′ περίπου μέχρι να λιώσει.
Προσθέτετε την κρέμα γάλακτος και αφήνετε να βράσουν όλα μαζί σε χαμηλή φωτιά μέχρι να ενσωματωθούν. Αποσύρετε από την φωτιά και ρίχνετε το κορν φλάουρ. Ανακατεύετε καλά να διαλυθεί το κορν φλάουρ και ξαναβάζετε σε μέτρια φωτιά να σιγοβράσει για λίγο ακόμα, μέχρι να πήξει ελαφρά.

Αφήνετε το γλάσο να κρυώσει. Όταν κρυώσει, το περιχύνετε πάνω στη κρέμα, στο κρύο πλέον γλυκό μας, το ισιώνετε με μια σπάτουλα σιλικόνης και το ξαναβάζετε στο ψυγείο να κρυώσει και το γλάσο καραμέλας. Όταν κρυώσει, ξεφορμάρετε, κόβετε σε κομμάτια και σερβίρετε

govastileto.gr

KOYZINA

Δώστε μια εορταστική νότα στο Πασχαλινό τραπέζι. Μια συνταγή για ένα πανεύκολο σοκολατένιο γλύκισμα ψυγείου με 4 μόνο υλικά.

Υλικά 

200 γρ. σοκολάτα γάλακτος
200 γρ. σοκολάτα μαύρη κουβερτούρα
100 γρ. ψιλοκομμένο ινδοκάρυδο
35-40 μικρά χρωματιστά πασχαλινά αυγά ή φτιάξτε μόνοι σας με μάρζιπαν [βλέπε συνταγή εδώ]


Εκτέλεση

Κόβετε τις σοκολάτες σε κομματάκια και τις λιώνετε σε μπεν μαρί. Κατεβάζετε από τη φωτιά και αφήνετε το μείγμα να κρυώσει λίγο ανακατεύοντας ανά διαστήματα. Μόλις μισοκρυώσει προσθέστε το ινδοκάρυδο και ανακατέψτε καλά να ενσωματωθεί πλήρως.

Σε μεγάλο δίσκο τοποθετείτε μια λαδόκολλα. Με τη βοήθεια ενός κουταλιού παίρνετε μείγμα και δημιουργείτε πάνω στη λαδόκολλα “φωλιές” σοκολατένιας διαμέτρου 7 εκ. περίπου. Με το πίσω μέρος του κουταλιού κάνετε ένα μικρό “βαθούλωμα” στο κέντρο κάθε φωλιάς όπου θα τοποθετείσετε τα αυγουλάκια.

Τα βάζετε στο ψυγείο για 30 λεπτά να κρυώσουν. Τοποθετείτε στο κέντρο μικρά πασχαλινά αυγουλάκια ή φτιάξτε μόνοι σας πολύχρωμα αυγουλάκια με μάρζιπαν και σερβίρετε.

sintayes.gr

KOYZINA

Γρήγορο και νοστιμότατο γλυκάκι με άσπρη σοκολάτα και ξύσμα από πορτοκάλι!! 

Υλικά

500 γρ. λευκή σοκολάτα κουβερτούρα
1 κουτί ζαχαρούχο γάλα
ξύσμα πορτοκαλιού
1 κ.σ. μαργαρίνη ή βούτυρο
ζάχαρη άχνη για πασπάλισμα

Εκτέλεση

Λιώνουμε σε μπεν-μαρι τη σοκολάτα, το ζαχαρούχο και το βούτυρο. Μόλις λιώσουν και ομογενοποιηθούν ρίχνουμε το άρωμα ή το ξύσμα πορτοκαλιού και ανακατεύουμε καλά.

Απλώνουμε το μείγμα σε στρογγυλό ή τετράγωνο ταψί διαλέγοντας το μέγεθος ώστε να έχει το μείγμα 2-3 εκατοστά πάχος.

Αφήνουμε να κρυώσει και το βάζουμε στο ψυγείο να παγώσει, χωρίς όμως να γίνει πολύ σκληρό. Κόβουμε σε τετράγωνα κομμάτια και τα κυλάμε σε ζάχαρη άχνη.

infokids.gr

KOYZINA

Ένα υπέροχο τσουρέκι γεμιστό με Nutella και σταγόνες σοκολάτας ή και αμύγδαλα αν θέλετε γλασαρισμένο με σοκολατένιο γλάσο. Μια συνταγή για να απολαύσετε ένα υπέροχο σοκολατένιο τσουρέκι. Τη βασική ιδέα, με μικρές αλλαγές, τη πήρα από την εκπομπή του Ηλ. Μαμαλάκη για “Τσουρέκι Τερκενλής με γλάσο”.

Υλικά 

Για το τσουρέκι:
600 γρ. αλεύρι
240 γρ. ζάχαρη
160 γρ. φρέσκο βούτυρο λιωμένο
200 γρ. γάλα
70 γρ. μαγιά
1 πρέζα αλάτι
3 αυγά
2 κ.γ. μαχλέπι κοπονισμένο
1 κ.γ. μαστίχα κοπανισμένη

Για τη γέμιση σοκολάτας:
400 γρ. Nutella
100 γρ. σταγόνες σοκολάτας

Για το γλάσο σοκολάτας:
1 κουβερτούρα ψιλοκομμένη
1/4 πακέτο μαργαρίνη
5 κ.σ. γάλα
1 κρόκος αυγού


Εκτέλεση 

Για το τσουρέκι: Ρίχνετε σε βαθύ σκεύος τη μαγιά και τη διαλύετε στο μισό γάλα. Προσθέτετε 1 κ.γ. ζάχαρη και λίγο αλεύρι έτσι ώστε να φτιάξετε ένα πηχτό χυλό. Σκεπάζετε το μπολ και το αφήνετε να φουσκώσει για 30-40 λ σε ζεστό μέρος.
Σε μεγάλο μπολ χτυπάτε το βούτυρο με τη ζάχαρη μέχρι να λιώσει η ζάχαρη. Προσθέτετε ένα ένα τα αυγά και το υπόλοιπο γάλα συνεχίζοντας το χτύπημα να ομογενοποιηθούν. Τέλος προσθέτετε το μαχλέπι, τη μαστίχα, το αλάτι.

Κοσκινίζετε το υπόλοιπο αλεύρι και το ρίχνετε σε βαθιά λεκάνη. Κάνετε μια λακούβα στο κέντρο του και ρίχνετε το προζύμι με τη μαγιά και όλα τα υπόλοιπα υλικά. Αρχίζετε να ζυμώνετε παίρνοντας από γύρω, λίγο λίγο το αλεύρι ώστε να ενσωματωθεί στα υγρά υλικά. Ζυμώνετε με τα χέρια ή με το γάντζο του μίξερ μέχρι να έχετε μια ζύμη εύπλαστη, μαλακή και αφράτη, να γυαλίζει και να αρχίσει να ξεκολλάει από τον κάδο του μίξερ.

Πλάθετε τη ζύμη σε μια ή δύο μπάλες τις σκεπάζετε και τις αφήνετε σε ζεστό μέρος μέχρι να φουσκώσουν και σχεδόν να διπλασιαστεί η ζύμη.

Για τη γέμιση: Ξαναζυμώνετε και χωρίζετε τη ζύμη σε 2 κομμάτια. Πλάθετε κορδόνια και ανοίγετε τις ζύμες με το πλάστη μέχρι να πάρουν ένα οβάλ, μακρόστενο σχήμα. Στη συνέχεια, απλώνετε πάνω τους από μια στρώση πραλίνας και διάσπαρτα σταγόνες σοκολάτας. [Προαιρετικά μπορείτε να βάλετε και ψιλοκομμένα αμύγδαλα].

Διπλώνετε σε ρολό τη ζύμη με τη γέμιση και ενώνετε τις δύο άκρες μεταξύ τους.
Τοποθετείτε τα τσουρέκια σε λαμαρίνα ή ταψί στρωμένο με λαδόκολλα. Τα αφήνετε ξανά να φουσκώσουν για 30 λεπτά περίπου. Τα ψήνετε στους 170°C πάνω κάτω αντίσταση μέχρι να ροδίσουν και να έχουν πάρει και απο κάτω (30-40λεπτά).

Για το γλάσο σοκολάτας: Λειώνετε τη σοκολάτα με το γάλα. Αποσύρετε από τη φωτιά και προσθέτετε το βούτυρο ανακατεύοντας για να λειώσει. Τέλος ρίχνετε και το κρόκο και ανακατεύετε γρήγορα για να μην ψηθεί. Το γλάσο αυτό σταθεροποιείται σε λίγες ώρες αλλά παραμένει μαλακό. Προαιρετικά γαρνίρετε με φιλέ αμυγδάλου ή λιώσετε λευκή σοκολάτα και κάνετε με κορνέ μερικές γραμμές σαν σχέδιο πάνω στο μαύρο γλάσο.

 

 

 Μπορείτε να ανάψετε το φούρνο στους 30 βαθμούς, μόλις πιάσει αυτή τη θερμοκρασία να τον σβήσετε και να βάλετε εκεί τη ζύμη να φουσκώσει μέχρι σχεδόν να διαπλαστεί.

Αν δεν θέλετε το γλάσο σοκολάτας, αλείψετε πριν ψήσετε το τσουρέκι με 1 κρόκο αυγού διαλυμένο σε 1 κ.σ. νερό και πασπαλίστε με φιλέ αμυγδάλου.

sintayes.gr

KOYZINA

Ήλθε η ώρα των πασχαλινών χρωματιστών αυγών.Τι λέτε, θα τα βάψουμε φέτος κατά το έθιμο μόνες μας, αντί να τα αγοράσουμε έτοιμα; Χρονοβόρο βέβαια αλλά ας κάνουμε αυτό που έκαναν οι μαμάδες μας κάποτε για να μπούμε λίγο στο κλίμα των ημερών. Για να το κάνουμε λοιπόν αυτό, πρέπει να μάθουμε μερικά μυστικά για ένα εντυπωσιακό αποτέλεσμα!

Kαλέστε και τα παιδιά να σας βοηθήσουν που είναι βέβαιο ότι θα τους αρέσει. Έτσι θα μπουν και αυτά στο παιχνίδι (γιατί σίγουρα θα τους είναι παιχνίδι και διασκέδαση) και βάλτε την φαντασία και τη δημιουργικότητα σας σε εφαρμογή. Θα δείτε είναι πολύ διασκεδαστικό!

Η τήρηση του εθίμου των πασχαλινών αυγών πρέπει να γίνεται κατά έναν ορισμένο τρόπο, ώστε να μην αποδειχτούν παγίδα για την υγεία μας και να είναι ασφαλή για τον οργανισμό μας. Αυτό είναι η πρώτη κίνηση που κάνουμε. Προσοχή λοιπόν!

Βαμμένα όμορφα αυγά.

Αν συνηθίζατε να πλένετε τα αυγά πριν τα βάλετε στο ψυγείο, πέρα απ’ ότι σας θαυμάζω γιατί είστε οι πρώτες που γνωρίζω να έκαναν κάτι τέτοιο, οφείλω να σας πω ευθαρσώς ότι τσάμπα το κάνατε.

Τα αυγά που θέλετε να τα διατηρήσετε δεν πρέπει να τα πλένετε, γιατί έτσι αφαιρείται ένας εξωτερικός «υμένας» που τα προστατεύει απ’ την αλλοίωση. 

Αν σκοπεύετε να βάψετε αυγά τη Μεγάλη Πέμπτη (κατά το έθιμο), αφήστε τα εκτός ψυγείου από τη Μεγάλη Τετάρτη –το θέλουν το 24ωρο σε θερμοκρασία δωματίου για να έχετε καλύτερα αποτελέσματα.

Επί τω έργω:

Σε μια παλιά κατσαρόλα θα βράσετε 21/2 λίτρα νερό. Σε μισό φλιτζανάκι ξίδι θα διαλύσετε δύο φακελάκια βαφή κόκκινη.Υπάρχουν επιλογές είναι πραγματικά ατελείωτες, οπότε σίγουρα θα βρείτε εναλλακτικές αποχρώσεις που να σας αρέσουν.

Κάθε φακελάκι γράφει συνήθως ότι είναι για 50-60 αυγά, αλλά είναι προτιμότερο να χρησιμοποιήσετε δύο φακελάκια για όμορφο, ζωντανό χρώμα. Θα προσθέσετε τη βαφή στο νερό που βράζει και θα αφήσετε να πάρει δυο-τρεις βράσεις.

Θα τοποθετήσετε, στη συνέχεια, μέσα στην κατσαρόλα τόσα αυγά, όσα χωράει ο πάτος της, φροντίζοντας πάντα να σκεπάζονται από το χρωματισμένο νερό. Θα χαμηλώσετε τη φωτιά ώστε να έχετε πολύ χαμηλό βρασμό, για να μη σπάσουν τα αυγά.

Θα βράσετε για 10΄και μετά θα βγάλετε τα αυγά με τρυπητή κουτάλα και θα τα αφήσετε να κρυώσουν. Πριν τοποθετήσετε τα καινούργια αυγά στη βαφή, θα προσθέσετε λίγο ξίδι και θα αφήσετε να πάρει δύο τρεις βράσεις.

Όταν τα βάψετε όλα, να βρέξετε ένα πανί με λάδι και να τα περάσετε «ένα χέρι». Θα γίνουν όμορφα και λαμπερά.

Άλλες ιδέες.

Στην αγορά κυκλοφορούν πλέον δεκάδες ιδέες για να στολίσετε τα αυγά σας χωρίς να χρειαστεί να τα βάψετε βράζοντάς τα με τον παραδοσιακό τρόπο.

Με το γάντι.

Φοράτε το ειδικό γάντι που εμπεριέχεται στη συσκευασία και αλείφετε τα αυγά με τα χρώματα που θα βρείτε στο κουτί. Πανεύκολο.

Με στικ.

Ειδικά στικ για να χρωματίσετε τα αυγά, αφού τα βυθίσετε για λίγο σε ζεστό νερό.

Με μαρκαδόρους.

Σε παιδικό παιχνίδι εξελίσσεται η βαφή των αυγών, όταν όλη τη δουλειά την κάνεις με ειδικούς μαρκαδόρους. Στεγνώνουν γρήγορα.

Με κουστούμι. Αν βαριέστε να τα βάψετε, μπορείτε απλώς να τα ντύσετε με τα καλά τους.

Με χαλκομανίες.

Κλασικές κι αγαπημένες –εφαρμόστε τις και σε άβαφα αυγά (για το ροκ της υπόθεσης).

Kαι για την Ιστορία, έτσι αν σας ρωτήσουν...

Τα χρωματιστά αυγά τα συναντάμε στην αρχαιότητα, στη Ρώμη, στην Ελλάδα, στην Κίνα, στην Αίγυπτο, ως δώρα στις ανοιξιάτικες γιορτές μαζί με κουνέλια τα οποία είναι σύμβολο της γονιμότητας.

Πώς ακριβώς όμως, καταλήγουμε στην επιλογή του κόκκινου χρώματος, δεν είναι ξεκάθαρο. Οι εξηγήσεις που υπάρχουν είναι πολλές. Μία από τις πιο αποδεκτές είναι πως το κόκκινο συμβολίζει το αίμα και τη θυσία του Ιησού.

Οι άλλες ερμηνείες, έχουν πρωταγωνίστριές τους, τρεις γυναίκες: Την Παναγία, τη Μαγδαληνή και μία δύσπιστη ανώνυμη γυναίκα.

Μία εξήγηση που δίνεται συχνά, λέει ότι η Παναγία πήρε ένα καλάθι αυγά και τα πρόσφερε στους φρουρούς Του Υιού της, ικετεύοντάς τους να του φέρονται καλά. Όταν τα δάκρυά της έπεσαν πάνω στα αυγά, αυτά βάφτηκαν κόκκινα! 

Μία άλλη ιστορία συνδέει το κόκκινο χρώμα με τη Μαρία Μαγδαληνή. Οταν ο Ρωμαίος αυτοκράτορας ενημερώθηκε για την Ανάσταση του Χριστού, τη θεώρησε τόσο απίθανη «όσο και το να βαφτούν τα αυγά κόκκινα». Η Μαρία Μαγδαληνή τότε, χρωμάτισε μερικά αυγά κόκκινα και του τα πήγε για να του επιβεβαιώσει το γεγονός.

 Μία παραλλαγή της παραπάνω ιστορίας, θέλει μία γυναίκα να μην πιστεύει την είδηση της Ανάστασης Του Ιησού και να λέει: «Όταν τα αυγά που κρατώ θα γίνουν κόκκινα, τότε θα αναστηθεί και ο Χριστός». Και τότε αυτά έγιναν κόκκινα.

Το έθιμο του τσουγκρίσματος των αυγών ξεκίνησε μάλλον στη Βόρεια Αγγλία ως παιχνίδι: Ο κάτοχος του πιο γερού αυγού, ήταν ο νικητής. Κανονικά πάντως το πρώτο αυγό που βάφεται σε κάθε σπίτι ανήκει στην Παναγία και δεν πρέπει να το τσουγκρίζουμε.

Πολλές νοικοκυρές ακόμα και σήμερα το φυλάνε στο εικονοστάσι όλο το χρόνο μέχρι το επόμενο Πάσχα, αφού λένε πως δεν χαλάει όλη τη χρονιά.

Καλή επιτυχία!

 

επεξεργασία άρθρου

forwoman.gr

KOYZINA

Το υπέρτατο υγρό κέϊκ σοκολάτας χωρίς βούτυρο και αυγά με γάλα καρύδας. Μια πανεύκολη συνταγή για ένα υπέροχο και λαχταριστό νηστίσιμο σοκολατένιο κέϊκ, για να μη στερείστε την αγαπημένη σας σοκολάτα ποτέ.

Υλικά 

300 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
150 γρ. κακάο
2 κ.γ. μπέϊκιν πάουντερ
400 γρ. ζάχαρη
1 πρέζα αλάτι
200 γρ. κουβερτούρα ψιλοκομμένη
180 γρ. σπορέλαιο
250 ml γάλα καρύδας
1 φλ. ζεστό στιγμιαίο καφέ [έτοιμο ρόφημα όχι σκόνη]
2 βανίλιες
60 ml λικέρ [προαιρετικά]
Για την επικάλυψη:
175 γρ. κουβερτούρα ψιλοκομμένη
125 ml γάλα καρύδας


Εκτέλεση 

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170 βαθμούς με αντιστάσεις. Αλείφουμε με λίγο σπορέλαιο ή με μαργαρίνη ένα στρογγυλό ταψάκι με διάμετρο 26 εκ. και το πασπαλίζουμε με κακάο.
Σε ένα μεγάλο μπολ κοσκινίζουμε το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ και το κακάο. Ρίχνουμε τη ζάχαρη και το αλάτι και ανακατεύουμε. Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε την κουβερτούρα, το γάλα και το λάδι και τα ζεσταίνουμε σε χαμηλή θερμοκρασία, μέχρι να λιώσει η σοκολάτα και να ενωθεί με τα υπόλοιπα υλικά. Αποσύρουμε το σκεύος από τη φωτιά και προσθέτουμε τον καφέ, τη βανιλίνη και το λικέρ.
Σταδιακά ρίχνουμε τα υγρά υλικά στα στερεά, ανακατεύοντας παράλληλα με σύρμα ή με το μίξερ στη χαμηλότερη ταχύτητα, μέχρι που μόλις να σχηματιστεί ένα ομοιόμορφο μείγμα.
Το αδειάζουμε στη φόρμα και το ψήνουμε για 40-45′ περίπου. Το βγάζουμε από το φούρνο και το αφήνουμε για 10′ μέσα στη φόρμα. Στη συνέχεια το μεταφέρουμε σε σχάρα και το αφήνουμε να κρυώσει.
Για την επικάλυψη: Βάζουμε βάζουμε τη ψιλοκομμένη κουβερτούρα σε ένα μεταλλικό μπολ. Ζεσταίνουμε το γάλα μέχρι να έρθει σε σημείο βρασμού. Το αδειάζουμε πάνω από τη σοκολάτα φροντίζοντας να την καλύψει όλη. Περιμένουμε 1-2′ και στη συνέχεια ανακατεύουμε με μια ελαστική σπάτουλα ή μαρίζ, μέχρι να λιώσει πλήρως η σοκολάτα και να ενωθεί με το γάλα. Αφήνουμε την γκανάς σε θερμοκρασία περιβάλλοντος να κρυώσει, για 1 ώρα περίπου και στη συνέχεια επικαλύπτουμε την επιφάνεια του κέικ.

KOYZINA

Η παραδοσιακή μαγειρίτσα, αγαπημένη σούπα για το τραπέζι της Ανάστασης! Χαρίστε φίνα γεύση με το καπνιστό αλάτι που ισορροπεί τέλεια με το γιαούρτι στο τελείωμα (Πελοποννήσου).

Υλικά
1 συκωταριά με τα έντερα (2 κιλά περίπου)
100g ξίδι
200g βιολογικό ελαιόλαδο έξτρα παρθένο
1 μεγάλο κρεμμύδι (ψιλοκομμένο)
15 κρεμμύδια φρέσκα (κομμένα σε φέτες)
αλάτι
πιπέρι μαύρο τριμμένο
1κ.σ. πάπρικα γλυκιά
200g λευκό κρασί
2λίτρα ζωμό κότας
2 μεγάλα μαρούλια (κομμένα σε φέτες)
200g ρύζι γλασέ
3κ.σ. μαϊντανός
3κ.σ. άνιθος
1 λεμόνι (ξύσμα)
2 λεμόνια (χυμό)
2 αυγά
200g γιαούρτι στραγγιστό
8 μπολ σερβιρίσματος

Εκτέλεση

Bήμα 1: Ετοιμάστε τη συκωταριά. Πλένετε τη συκωταριά καλά και τη βάζετε να βράσει για 10 λεπτά σε μια κατσαρόλα με μπόλικο νερό και τη μισή ποσότητα ξίδι. Σουρώνετε και την αφήνετε λίγο να κρυώσει. Στη συνέχεια την κόβετε σε μικρά κομματάκια και την κρατάτε στην άκρη.

Bήμα 2: Ετοιμάστε τα έντερα. Πλένετε τα έντερα εξωτερικά με μπόλικο νερό. Στην συνέχεια γεμίζετε το έντερο με νερό και σπρώχνετε πιέζοντας το με το χέρι, να βγει το νερό, παρασύροντας μαζί του και τις ακαθαρσίες. Επαναλάβετε την διαδικασία 2-3 φορές. Ψιλοκόψτε τα έντερα και βάλτε τα σε ένα μπολ με το υπόλοιπο ξίδι.

Bήμα 3: Ετοιμάστε τη μαγειρίτσα. Ζεσταίνετε το ελαιόλαδο σε μια μεγάλη κατσαρόλα, προσθέστε τα κρεμμύδια και σοτάρετε για 6-7 λεπτά, μέχρι να μαραθούν καλά. Στη συνέχεια προσθέστε τη ψιλοκομμένη συκωταριά και τα ψιλοκομμένα έντερα, αλάτι, πιπέρι και την πάπρικα και σοτάρετε για άλλα 5-6 λεπτά, μέχρι να πάρουν χρώμα. Σβήστε με το κρασί και αφήστε το να εξατμιστεί για 1-2 λεπτά.

Bήμα 4: Προσθέστε το ζωμό και αφήστε τα να μαγειρευτούν σε χαμηλή θερμοκρασία για 1 ώρα περίπου, μέχρι να μαλακώσουν αρκετά τα έντερα και η συκωταριά. Στη συνέχεια προσθέστε τα μαρούλια, ανακατέψτε και αφήστε τα να μαγειρευτούν για 10 λεπτά.

Bήμα 5: Ρίξτε το ρύζι, τα αρωματικά και αφήστε τα να μαγειρευτούν για άλλα 20-25 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει το ρύζι. Αν χρειαστεί προσθέστε κι άλλο ζωμό ή νερό, γιατί θέλουμε να είναι σούπα.

Bήμα 6: Ετοιμάστε το αυγολέμονο. Βάλτε σε ένα μπολ το χυμό λεμόνι, το ξύσμα, τα αυγά και το γιαούρτι και ανακατέψτε καλά με ένα σύρμα χειρός. Αρχίστε να ρίχνετε σιγά-σιγά κουταλιές από το ζουμί της μαγειρίτσας μέχρι να πάρουν θερμοκρασία τα αυγά. Τέλος ρίξτε το μείγμα με τα αυγά μέσα στην κατσαρόλα, ανακατέψτε καλά και κατεβάστε την κατσαρόλα από την φωτιά.

Bήμα 7: Σερβίρετε τη μαγειρίτσα ζεστή.

gourmed.gr

KOYZINA

Αν σας αρέσουν τα σιροπιαστά έχουμε μια εύκολη συνταγή, πεντανόστιμη κανταΐφι που το συνδυάζουμε με κρέμα και γλυκό κυδώνι.

Υλικά

500 γρ. φύλλο κανταΐφι
4 κουταλιές της σούπας κοφτές αλεύρι
2 κουταλιές της σούπας κοφτές κορν φλάουρ
2 ½ φλιτζάνια του τσαγιού ζάχαρη
2 φλιτζάνια του τσαγιού γάλα
ελάχιστο αλάτι
3 κρόκοι αυγών
λίγη βανίλια
3 κουταλιές της σούπας βούτυρο
150 ml κρέμα σαντιγί
6 κουταλιές της σούπας γλυκό κουταλιού κυδώνι
φλούδα 1 πορτοκαλιού
καραμελωμένα αμύγδαλα και φυλλαράκια δυόσμου για το γαρνίρισμα

Εκτέλεση

Αλείφετε με βούτυρο μια πυρίμαχη φόρμα ή ένα στρογγυλό ταψί διαμέτρου 35 εκ. Ανοίγετε με τα δάχτυλα σας το κανταΐφι μέχρι να απλώσει και να αφρατέψει. Το στρώνετε στη φόρμα ή στο ταψί, έτσι ώστε να καλυφτούν ο πάτος και τα πλαϊνά και να δημιουργηθεί μια φωλιά. Ψήνετε το κανταΐφι 35'  μέχρι να ροδίσει.

Σε ένα κατσαρολάκι βράζετε 2 φλιτζάνια ζάχαρη με 1 φλιτζάνι νερό και τη φλούδα πορτοκαλιού για 8΄-10' , μέχρι να γίνουν σιρόπι. Αφαιρείτε τη φλούδα από το σιρόπι και περιχύνετε το ψημένο καταΐφι.

Στο μεταξύ ετοιμάζετε την κρέμα ως εξής: Αναμειγνύετε το αλεύρι με το κορν φλάουρ, την υπόλοιπη ζάχαρη και το αλάτι. Ρίχνετε το γάλα και τους 3 κρόκους των αυγών χτυπημένους καλά. Ανακατεύετε την κρέμα σε μπεν μαρί μέχρι να δέσει. Αποσύρετε από τη φωτιά και προσθέτετε το υπόλοιπο βούτυρο και τη βανίλια. Ανακατεύετε καλά και αφήνετε την κρέμα να κρυώσει. Κατόπιν την ανακατεύετε με τη σαντιγί.

Μόλις κρυώσει η φωλιά του κανταΐφιού απλώνετε το γλυκό κυδώνι στη βάση της και γεμίζετε με την κρέμα. Γαρνίρετε με καραμελωμένα αμύγδαλα και φυλλαράκια δυόσμου.

icookgreek.com

KOYZINA

 Μια εύκολη και απλή συνταγή για ένα πεντανόστιμο μοσχαράκι. Συνοδεύστε το με ένα ωραίο πιλάφι και απολαύστε το.

Υλικά 

1 κιλό κρέας μοσχαρίσιο [νουά, κιλότο ή ελιά] κομμένο σε κομματάκια
2 κρεμμύδια ξερά σε φέτες
3 καρότα σε κύβους
1 ντοματοχυμό ή 5-6 ώριμες ντομάτες ψιλοκομμένες
1 κ.σ. ντοματοπελτέ
1 κοφτή κ.γ. ζάχαρη
1 ποτηράκι κρασιού κόκκινο κρασί
1/2 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο
αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση 

Σε μια κατσαρόλα βάζουμε 3-4 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι για 1′-2′. Στη συνέχεια, ρίχνουμε το κρέας και τα καρότα και ανακατεύουμε μέχρι να μαραθεί το κρεμμύδι και να θωρακιστούν τα υγρά του κρέατος, δηλαδή ώσπου να πάρει χρώμα.

Σβήνουμε με το κόκκινο κρασί, προσθέτουμε στη κατσαρόλα το υπόλοιπο λάδι, τις ντομάτες, το πελτέ, τη ζάχαρη, αλατοπιπερώνουμε ρίχνουμε νερό να σκεπάσει το κρέας και το αφήνουμε σε μέτρια θερμοκρασία να σιγοβράζει μέχρι να μαλακώσει και δέσει η σάλτσα του.

Προαιρετικά προσθέτουμε 2 κ.σ. αλεύρι διαλυμένο σε νερό για να πήξει καλύτερα η σάλτσα. Σερβίρουμε με ρυζάκι.

sintayes.gr

© 2017 Forwoman.gr
facebook_page_plugin
Τα cookies βοηθάνε στην καλύτερη εμπειρία σας στην περιήγηση της ιστοσελίδας μας, συνεχίζοντας συμφωνείτε με τη χρήση τους.
Περισσότερα Αποδοχή